Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vasrúddal támadtak a háromszoros olimpiai bajnokra

Úgy tűnik, hogy nem csak az átlagembereknek lehetnek gondjai a szomszédokkal, hanem sportoló sztároknak is. Ezt tapasztalta meg a napokban a németek háromszoros olimpiai bajnok szánkósa, Georg Hackl. A bajorországi Schönauban január kilencedikén megtörtént incidensről a német Bild című újság tudósított, amelyben az egykori klasszist egy vasrúddal vágták fejbe. A vita állítólag azért robbant ki Hackl és szomszédja között, mert az egykori szánkós a kertjében lévő havat a szomszéd telkére kezdte el hányni.

„Egy vasrúddal közeledett felém, de nem számítottam rá, hogy meg is fog vele ütni. De mégis megtette. Volt egy hatalmas sebem az arcom bal oldalán, amelyet a kórházban össze is kellett varrni” - nyilatkozta a kínos eset után Hackl. A szomszéd ellen testi sértést okozása miatt indított eljárást Franz Sommerauer, a család ügyvédje, aki ugyanakkor elmondta azt is, hogy a szomszéd az őt ért állítólagos vállsérülés miatt szintén feljelenti majd Georg Hacklt.

0 Tovább

Grúzia olimpiai sikerei

Grúzia az utóbbi időszakban egy sajnálatos hír (a szánkós Nodar Kumaritashvili vancouveri halála) kapcsán került előtérbe az olimpiai mozgalomban. A Grúz Olimpiai Bizottságot 1993-ban ismerte el hivatalosan is a NOB, így az ország sportolói az 1994-es lillehammeri olimpián szerepelhettek először különálló országként a mezőnyben. Az azóta eltelt négy nyári olimpián Grúzia sportolói 18 érmet, köztük öt aranyérmet szereztek. A legfényesebb érmek birkózásban (2), súlyemelésben (1) és cselgáncsban (2) születtek meg az utóbbi két nyári olimpián Athénban és Pekingben. Grúz sportoló persze már 1952-től kezdve szerepeltek szovjet színekben az olimpiákon, az alábbi videó összeállítás róluk szól.

A legismertebb grúz sportolónak a hármasugró Viktor Szanyejev számít, aki három olimpiai bajnoki címe (1968, 1972, 1976) is kapta meg a „szuhumi kenguru” becenevet. Magyar vonatkozása is van az 1968-ban győztes birkózónak, Roman Rurua-nak, aki Tokióban még éppen Polyák Imrétől szenvedett vereséget a döntőben.

0 Tovább

Hat új versenyszám Szocsiban

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportigazgatója, Christoph Dubi szerdán bejelentette, hogy legalább hat versenyszámmal bővül a 2014-es téli olimpia programja. A három év múlva Oroszországban sorra kerülő olimpián az évek óta a részvételért küzdő női síugrók végre ott lehetnek. Mellettük a férfi és női síakrobaták félcső versenyei, a biatlonosok, a szánkósok és a műkorcsolyázók csapatversenye mutatkozhat be.

A hódeszkások és a síakrobatika slopestyle (trükk) versenyszámával, valamint az alpesi sízők csapatversenyével kapcsolatban egyelőre nem hoztak döntést, a NOB szakemberei az elkövetkező hónapokban tovább vizsgálják ezen három versenyszám lehetséges programba vételét. A NOB tájékoztatása szerint ezen számok esetében elsősorban technikai jellegű (a lebonyolítással kapcsolatos) részleteket kell tisztázni ezen versenyszámok esetén.

A NOB sportigazgatója elmondta, hogy a döntés indokai között az volt a legfontosabb, hogy az adott versenyszám milyen pluszt hozhat az olimpiai játékokba. „A műkorcsolyázás például nagyon népszerű sportág. Sok országban és különböző korcsoportoknál is nagyon kedvelt, így a műkorcsolyázók csapat versenye növelheti a játékok iránti figyelmet.”

A női síugrók már a tavalyi vancouveri olimpia előtt is a végletekig (elmentek egészen a Kanadai Legfelsőbb Bíróságig is) pereskedtek sportáguk érdekében, de akkor még nem értek célt. „Hatalmas dolog, hogy a NOB úgy döntött, hogy a mi sportágunk is felkerülhet a játékokra. A női síugrás az utóbbi tíz évben rengeteget fejlődött, az olimpiai tagságra volt szükségünk ahhoz, hogy még magasabb szintre tudjunk lépni.” – mondta az amerikai Lindsey Van, aki 2009-ben Liberecben a sportág első női világbajnoka lett. A női síugrók olimpiai felvételével az is eldőlt, hogy már csak az északi összetett az egyetlen olyan téli olimpiai sportág, amelyben a hölgyek nem versenyeznek.

0 Tovább

Szomorú vancouveri évforduló

A vancouveri olimpia megnyitója előtti órákban szomorú esemény történt a szánkósok egyik edzésén. A sportág versenyzői a grúz Nodar Kumaritashvili halálos balesetének egy éves évfordulójára emlékeztek szombaton az oroszországi Paramonovo-ban rendezett Világkupa versenyen. A 21 esztendős szánkós a roppant gyors és veszélyes kanadai pálya egyik utolsó kanyarjában veszítette el uralmát szánkója felett, majd a pályáról kirepülve egy beton oszlopnak ütközve hunyt el. „Egy évvel ezelőtt a sportág történetének egyik legszomorúbb napját éltük meg.„ – nyilatkozta a megemlékezés során a Nemzetközi Szánkó Szövetség (FIL) elnöke, Josef Fendt. Kumaritashvilira otthonában, Bakurianiban is emlékeztek, ahol családja mellett a grúz sport vezetői is ellátogattak a tragikus sorsú versenyző sírjához.

Sajnos az oroszországi Világkupa hétvége is tartogatott egy balesetet, amelynek során a kanadai Brendan Hauptman komolyabb mellkasi sérüléseket és zúzódásokat szenvedett el az újonnan átadott paramonovoi pályán. „Szerencsére már rendben van, a csapat többi részével fog tudni hazautazni. Igaz, a szezon így is véget ért számára.” – nyilatkozott versenyzője állapotáról a kanadaiak főedzője, Wolfgang Staudinger.

0 Tovább

Elbukott az olimpiai főpróbán a szánkó csapatverseny

Az olaszországi Cesana Pariolban zajló szánkó-világbajnokságon a csapatversenyre került volna sor vasárnap délután. A verseny eredetileg egy igazi vizsga, sőt inkább főpróba lehetett volna, hiszen a szánkósok évek óta lobbiznak azért, hogy ez a versenyszám is bekerüljön végre a téli olimpia programjába. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, a belga Jacques Rogge tavaly a testületi döntés helyett saját hatáskörbe vonta a Szocsiban rendezendő téli olimpia bővítésének programját. Öt másik versenyszámmal egyetemben a szánkósok csapatversenye elsősorban neki szerette volna bizonyítani olimpiai érettségét. Ennek tükrében pedig különösen kínos az, ami a világbajnokságon – a NOB szigorú megfigyelőinek jelenlétében - történt. A szánkó csapatverseny lényege, hogy minden csapatban egy férfi, egy női és egy páros jön le egymás után a pályán (az összesített idő számít), majd amikor az egyik versenyző beér a célba, akkor egy fal megérintésével jelzi a fent lévő társaknak (egy elektromos rendszer segítségével), hogy ők is indulhatnak. Mindez azonban már az első négy pár esetében – köztük a nagy esélyes német csapatnál – sem működött tökéletesen, így a lentiek hiába „értek célba”, a fent lévő csapattársak ennek ellenére sem kapák meg a rajtjelet. A zsűri a verseny megszakítása, majd némi szerelési munka után annak teljes újraindítása mellett döntött.

Mindez csak tetézte a bajokat, hiszen az újraindítás után elsőként következő szlovén csapatnál megint hasonló jellegű technikai probléma lépett fel, amelynek az lett a következménye, hogy a cesana parioli olimpiai pályán végleg törölték a világbajnoki programnak amúgy 1989 óta részét képező csapatversenyt. „Ez volt a legrosszabb, ami történhetett velünk, ennél nagyobb baj nem is jöhetett volna. Nem nagyon tudok mit mondani, le vagyok sújtva a történtek miatt.” – nyilatkozta az eset kapcsán a Nemzetközi Szánkó Szövetség (FIL) elnöke, Josef Fendt. A rögtönzött válságstáb elsőre még abban gondolkozott, hogy a világbajnoki versenyt február közepén (!) a lettországi Siguldán pótolnák (a NOB elnöke a tervek szerint személyesen is ott lesz azon a versenyen), de ezt az ötletet végül elvetették a FIL vezetői. A versenyforma amúgy rendben van, ezt sokan elismerik, de amíg a hasonló jellegű technikai gondok (amelyek már a 2009-es Lake Placidben rendezett vb-n is előjöttek - igaz az idei öt Világkupa versenyen már egyszer sem) nem oldódnak meg, addig a szakágnak nem valószínű, hogy helye lesz az olimpiai programban. Persze áprilisban Jacques Rogge ettől még dönthet másképp…

0 Tovább

Posztumusz elismerés a grúz szánkósnak

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) érdemérmét kapta meg posztumusz Nodar Kumaritasvili grúz szánkós, aki halálos balesetet szenvedett a vancouveri téli olimpia nyitónapján. Az elhunyt sportoló édesapja a NOB, a grúz nemzeti olimpiai bizottság és a Nemzetközi Szánkó Szövetség (FIL) képviselőinek jelenlétében vette át a kitüntetést. A 21 éves Kumaritasvili a február 12-i edzésen, 145 km-es sebességgel száguldva kirepült a whistleri pályáról, és egy oszlopnak csapódott. Helikopterrel kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni. A FIL 10 ezer euróval támogatja Kumaritasvili családját, szülővárosában, Bakurianiban pedig szánkópályát neveznek el róla. (Forrás: MTI)

0 Tovább

Majdnem meglett a hetedik

A téli olimpiákat tekintve egyedülálló rekord felállítására készült az olasz szánkós, Wilfried Huber. Az 1994-es lillehammeri olimpián párosban (Kurt Brugerrel) olimpiai bajnoki címet szerző versenyző ugyanis januárban Oberhofban hetedik téli olimpiájára is kvalifikációt szerzett. Az ötkarikás játékokon Huber 1988-ban, Calgaryban szerepelt először, azóta pedig valamennyi téli olimpián ott volt. Pechére azonban most nagyon erős az olasz szánkó csapat, így a kvalifikációs szint teljesítése önmagában nem volt elegendő a vancouveri részvételhez. Az erős hazai konkurencia miatt Hubernek válogatóznia kellett a szintén az olimpiára hajtó David Mair-rel. A 39 éves dél-tiroli versenyző ebben az összevetésben lemaradt, így végül mégsem vehet részt a 21. téli olimpián. „A rekorddal szerettem volna valamit visszaadni szeretett sportágamnak, ezért sajnálom igazán hogy nem jött össze. A vetélytársaim egyszerűen jobbak voltak nálam, ezért nem sikerült.” – mondta nagyon sportszerűen az olasz sportoló, miután kiderült, hogy mégsem utazhat Kanadába.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huber kárpótlásul a lettországi EB-n vehetett részt, ahol a 12. helyen végzett, várhatóan ez lesz az idény végén visszavonuló sportoló utolsó nemzetközi eredménye is egyben.

 

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek