Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ötszáz nap a londoni olimpiáig

Ötszáz nap múlva (2012. július 27-én) Londonban újra fellobban az olimpiai láng. Az esemény ugyan még nézői szemmel meglehetősen messze van, a sportvilág ugyanakkor már javában készül a nyári olimpiai sportágak csúcsrendezvényére. Gazdasági számítások persze már most is készülnek a jövővel kapcsolatban, a brit főváros gazdasága egyes elemzések szerint 8 milliárd dolláros többletbevétellel számolhat, az üzleti szféra számára becsült több tízezer nagy volumenű szerződés mellett pedig 75.000 új munkahelyet is teremtenek a játékok. Az 500 napos határ különösen fontos mérföldkő a londoni szervezők számára, hiszen ma indul el a játékok hivatalos jegyértékesítő oldala is. Hétfőn este a londoni szervezők a Trafalgar téren már felállították (négy olimpiai bajnok, az evezős Pete Reed és Andy Hodge, valamint a vitorlázó Ian Percy és Andrew Simpson jelenlétében) azt a gigantikus órát is, amely a város egyik legismertebb és legfrekventáltabb terén a játékokig hátralévő időt számolja majd vissza.

Az olimpiai létesítmények építése folyamatban van (egyelőre nem hallani az athéni játékok előtti csúszásokról – de ezt szerintem senki nem is várta az angoloktól…), egyelőre viszont még csak a vadvízi kajak-kenu pálya és a pályakerékpáros csarnok került átadásra hivatalosan is. A kisebb költségvetési csatározások és a gazdasági világválságot is szóba hozó rémhírek ellenére a londoni játékok előkészületei csendesen haladnak, a brit főváros rendezőként igyekszik kitenni magáért.

Ami a sportolói vonalat illeti, 2012 nyarának közeledtével elkezdődtek az ilyenkor már megszokott visszatérések. Korábbi klasszisok és időközben már visszavonult kitűnő versenyzők döntenek sorra úgy, hogy egy újabb olimpia kedvéért ismét belevágnak a kőkemény felkészülésbe. Közéjük tartozik például az ausztrál úszó Ian Thorpe, valamint Michael Klim, az athéni sportlövő olimpiai bajnok Igaly Diána, a brit evezős Greg Searle, vagy például az amerikaiak kerékpáros olimpiai bajnoka, Kristin Armstrong

Vannak ugyanakkor olyanok is, akik – bár szerették volna – már nem tudják az élsport elvárásainak megfelelő magas edzettségi szinten „kihúzni” Londonig, így az ötszörös olimpiai bajnok amerikai úszó Aaron Peirsol, a kínai műugró legenda, a négyszeres olimpiai bajnok Kuo Csing-csing, a japán cselgáncs sztár, Ryoko Tani, vagy például az athéni maratoni futó bajnok Stefano Baldini is befejezte aktív pályafutását.

Magyar szempontból a londoni olimpián történő szereplés ismét kisebb költségvetést igényel majd, hiszen sportolóink várhatóan csak egy-két nappal a versenyek előtt utaznak ki Londonba, nem lesz szükség tehát a pekingihez hasonló akklimatizációra. A kvalifikáció kivívása ugyanakkor hasonlóan nehéz (és költséges) lesz minden sportág számára, amihez nem jön rosszul a Magyar Olimpiai Bizottság közelmúltban felduzzasztott költségvetése. A játékok előtt 500 nappal a magyar sportolók közül egyelőre csak a sportlövő Sidi Péter (a képen jobbra) rendelkezik olimpiai kvótával, aki még a tavalyi müncheni világbajnokságon harcolta ki a londoni szereplés lehetőségét.

Az elmúlt hónapokban több (éremesélyes) sportolónk számára is elúszott viszont az olimpiai szereplés lehetősége, a NOB 2008-ban hozott speciális szabályozása (akit a két olimpia között fél évnél hosszabb időre tiltanak el dopping-ügyből kifolyólag, az nem indulhat a következő olimpián) miatt előbb az úszó Szepesi Nikolett vonult vissza, majd pedig a tiltott szer használatán ért világbajnok birkózó, Kiss Balázs londoni szereplésének esélye közelít a nulla felé. Sajnos ez a szomorú sor lehet, hogy tovább folytatódik, hiszen a cselgáncsozó Ungvári Attila is követheti őket hamarosan.

0 Tovább

Igaly Diána visszatér

A kétszeres világbajnok koronglövő a pekingi olimpia után különböző nehézségek miatt nem versenyzett, ezen a héten azonban személyesen vitte el a Magyar Olimpiai Bizottsághoz, s adta át Molnár Zoltán főtitkárnak a visszatérési szándékát tartalmazó levelet. A MOB honlapja szerint jövő héten válik majd teljesen hivatalossá a hír, miután Igaly tárgyalt Krzyzewsky Miklóssal, a sportlövők elnökével. "Két év hosszú idő. Mindenek előtt a versenyek légkörét, izgalmait kell újra megszoknom" - olvasható Igaly nyilatkozata a mob.hu-n. "Az idény első két kvalifikációs versenyéről lemaradok ugyan, de azt követően májustól szeretnék minél több versenyen indulni, bízom abban, hogy sikerül biztosítanom londoni részvételemet, és ötödik alkalommal is részt vehetek olimpiai játékokon. Nagyon bízom abban, nem okozok csalódást." Igaly 1998-ban és 2002 szerzett világbajnoki aranyérmet, 1994-ben vb-2., 2003-ban pedig vb-3. volt. Athéni sikere előtt négy évvel bronzéremmel tért haza a sydneyi játékokról, 2008-ban pedig 13. lett Pekingben. Mostani visszatérésének célja egyértelműen a londoni olimpián történő részvétel kiharcolása.

0 Tovább

Dúsgazdag üzletember az orosz olimpiai bizottságban

Oroszország egyik leggazdagabb üzletembere, Vlagyimir Lisin került az Orosz Olimpiai Bizottság alelnöki pozíciójába. Az 54 esztendős Lisin a Forbes amerikai gazdasági magazin listáján a leggazdagabb orosznak számít, 15,8 milliárd dollárra becsült vagyonának nagy részét a Novolipetsk nevű acélipari cégéből szerezte. Kinevezése utáni legfontosabb feladata az lesz, hogy az orosz sportolók számára pénzügyi forrásokat mozgósítson, amelyek segíthetik az ország sportolóinak felkészülését a londoni és a riói nyári olimpiára. Az új alelnök egyben a nyári olimpiai sportágakért felelős vezetői szerepkört is megkapta. Egy olyan szervezetért felel majd, amely az elmúlt hat évben (2005. februári megalakulása óta) 300 millió rubelt „hajtott fel” a nyári sportágak számára. Az orosz sportolók ugyan 72 éremmel (közte 23 arannyal) a pekingi éremtáblázaton a harmadik helyen végeztek, de így is alaposan visszaestek az athéni 92 éremhez (27 arany) képest. Ennek a visszaesésnek és a kínai sport előretörésének megállítását várják Lisintől.

Lisin egyébként egy „hasonszőrű” embert vált a poszton, hiszen a korábbi alelnöke, Szergej Bogdancsikov is dúsgazdagnak mondható, aki a Rosneft nevű olajtársaság vezetőjeként inkább a 2014-es, Szocsiban rendezendő téli olimpia felé irányítja majd a szponzorok figyelmét. Lisin amúgy egyszerű kétkezi munkásként kezdte pályafutását egy szénbányában, majd Szibériában acélmunkásként is dolgozott. Kitörését a kilencvenes évek eleji változásoknak köszönhette, amikor is akkori főnökét miniszternek nevezték ki. Lisinnak az olimpiai mozgalomban is van már múltja, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik szakbizottságának is tagja. Kedvenc sportága a sportlövészet, nem csoda, ha tengernyi vagyonából a Moszkva mellett található Lisyia Nora-ban Európa egyik legmodernebb sportlövő központját hozta létre.

0 Tovább

Katari olimpikon nyerte a Dakart

Szombaton a 13. szakasszal befejeződött a Dél-Amerikában rendezett Dakar rali. A most harmadszor egymás után Argentínában és Chilében sorra került eseményen a katari Nasser Al-Attiyah sikerét hozta az autósok versenye. A sportlövőként négy olimpián is szereplő Al-Attiyah pályafutása során első alkalommal nyerte meg a Dakar ralit. A katari polihisztor már az 1996-os atlantai olimpián szerepelt, ahol a skeetlövők között a 15. helyen végzett. A Sydneyben elért hatodik helyezése után Athénban szerepelt a legjobban, hiszen ott hajszállal (szétlövés után a kubai Rodriguez-zel szemben) maradt le csupán a dobogóról és lett végül negyedik. Az utóbbi években már elsősorban a terepralira koncentráló Al-Attiyah még a pekingi játékokon is ott volt, ahol újra a tizenötödik helyet szerezte meg. A kínai fővárosban ráadásul ő vihette a megnyitó ünnepségen a katari zászlót és vélhetően hasonló megtiszteltetésben lehet majd része, amennyiben eljut a 2012-es londoni játékokra is. A Katarban természetesen nemzeti hősnek számító Nasser annak idején édesapja hobbiját utánozva kezdett sportlövészettel foglalkozni, majd alig hathónapnyi versenyzés után az 1995-ös jakartai Ázsia Játékokon szerzett második helyével rögtön kvalifikálta is magát az atlantai olimpiára.

0 Tovább

Narang lehet az új indiai sztárlövő

India sportolói eddig kilenc olimpiai bajnoki címet szereztek. A legtöbbször (8) természetesen a férfi gyeplabda csapatuk tudott felállni a dobogó legfelső fokára és bármennyire is meglepő volt, csak a 2008-as pekingi olimpián ünnepelhették az első egyéni olimpiai bajnokukat. Az indiai Abhinav Bindra két évvel ezelőtt a férfi légpuskások 10 méteres számában lett olimpiai bajnok, amellyel 28 év elteltével tudott ismét aranyérmet szerezni a milliárdos lakossággal rendelkező ázsiai országnak. Ennek a sikernek is volt magyar vonatkozása, hiszen Bindra edzéseit éveken keresztül az a Szucsák László irányította, aki időközben már távozott az indiai válogatott mellől. A magyar szövetségi kapitány által korábban elindított munka azonban úgy tűnik, hogy újabb sikerekben bontakozhat ki, Bindra szerint ugyanis honfitársa, Gagan Narang lehet a következő, aki világbajnokságon és olimpián szerezhet sikert Indiának. A Chennai városában született, 27 esztendős Narang szerdán a Delhiben zajló Nemzetközösségi Játékokon megnyerte a férfi légpuskások 10 méteres versenyszámát, az alapversenyben elért maximálisa 600 körös, majd az új világcsúcsot jelentő 703,6 körös összesített eredménnyel éppen olimpiai bajnok honfitársát szorítva le a dobogó második fokára. Az idei müncheni világbajnokságon bronzérmet szerző Narang egyébként részese annak az indiai állami programnak, amely Olympic Gold Quest néven fut és amely azt tűzte ki célul, hogy az általa támogatott 21 kiemelkedő tudású sportembert olimpiai győzelemhez segíti.

0 Tovább

1992 Barcelona: Női bajnok a férfiak között

Bár kevéssé közismert, de tény, hogy manapság is vannak még úgynevezett vegyes számok az olimpia programján, ahol férfiak és nők együtt versenyeznek. A vegyes páros számok mellett lovaglásban és néhány vitorlázó számban van még erre példa. A közelmúltban ilyen volt még a sportlövészet is, ahol az 1992-es barcelonai olimpián ráadásul egy igazi kuriózum is született, hiszen egy hölgy minden férfit vetélytársát megelőzve lett olimpiai bajnok. Igaly Diána athéni győzelme sokak számára örök emlék, amely lehet, hogy be sem következik, ha nincs egy bizonyos Zhang Shan. A skeet lövészet az 1968-as olimpián került fel az olimpiai programba, ahol 1972 és 1992 között nyílt versenyszámként rendezték, így a férfiak mellett nők is indulhattak benne. Zhang már a barcelonai olimpia selejtezőjében megmutatta, hogy számolni kell vele, ahol tökéletes (150 korong) teljesítménnyel előzött meg mindenkit.

Az akkor még 24 sportoló részvételével megrendezett elődöntőben is hibátlan volt a kínai versenyző, így 200 korongos (új olimpiai rekorddal) jutott be elsőként a fináléba. A döntőben ugyan megremegett a keze (két hiba 25 korongból), de így is 223 korongos teljesítménnyel lett a versenyszám történetének első női olimpiai bajnoka, megelőzve a perui Juan Giha-t (222 korong) és az olasz Bruno Rossetti-t (222 korong). A szám selejtezőjében amúgy Barcelonában két magyar is indult, a később olimpiai bronz- és aranyérmes Igaly Diána a 42. helyet (143 korong), míg Vasvári Erzsébet az 58. helyet (137 korong) szerezte meg. A sors furcsa fintora amúgy, hogy Zhang Atlantában nem tudott címet védeni, mivel a centenáriumi olimpián csak férfiak számára írták ki a skeet lövészetet, igaz az első önálló női olimpiai versenyen (2000 Sydney) egy rövid visszavonulás után ismét ott volt a mezőnyben, ahol a nyolcadik helyen végzett. Zhang a pekingi olimpia során (bár versenyezni is akart, végül nem tudott bekerülni a csapatba) már a kínai sportlövők menedzsmentjében dolgozott edzőként, de nem tartja elképzelhetetlennek, hogy még sportolóként is találkozunk vele ötkarikás játékokon.

0 Tovább

Vége a müncheni kvótaosztásnak

Kedden ért véget Münchenben az 50. sportlövő világbajnokság, amely egyben olimpiai kvalifikációs viadal is volt. A monstre versenyen összesen 35 ország szerzett érmet, az éremtáblázat élén pedig a 21 arannyal (!) záró Kína végzett. A világbajnokság programjában voltak olyan számok is, amelyek nem szerepelnek az olimpia programján, de a figyelem középpontjában természetesen azok a számok voltak, ahol londoni kvótát lehetett szerezni. A közel kéthetes müncheni verseny során összesen 69 kvótát osztottak ki (egyet Sidi Péter révén Magyarország is szerzett), de a sportág erőviszonyainak kiegyenlítődését jól mutatja, hogy ezeken összesen 26 ország osztozott. A sportág két nagyhatalma, Kína és Oroszország remekelt ebben a vonatkozásban is, hiszen mindkét nemzet 9-9 olimpiai indulási jogot szerzett.

A kvótaszerző országok listáján igazi egzotikumok is megtalálhatóak, hiszen ciprusi, iráni, koreai vagy török lövők is remekeltek a világbajnokságon. Nézzük a kvóták részletes megoszlását nemzetenként:
 

Országok neve
Megszerzett kvóták száma
Kína, Oroszország
9
Olaszország
6
Egyesült Államok
5
Németország, Dél-Korea, Szerbia
4
Fehéroroszország, Ciprus, Csehország, Spanyolország, Franciaország, India, Japán, Szlovákia, Ukrajna
2
Ausztrália, Finnország, Magyarország, Irán, Kazahsztán, Norvégia, Portugália, Észak-Korea, Svájc, Törökország
1
0 Tovább

Bognár Richárd közel a kvótához

A Münchenben zajló sportlövő világbajnokságon Sidi Péter fantasztikus szereplése (mindhárom olimpiai számban az első öt helyen végzett, életében először világbajnok lett és ráadásul olimpiai kvótát is szerzett) mellett egy másik magyar versenyzőért is szurkolhattunk a napokban. A férfiak dupla trap versenyszámában Bognár Richárd 145 korongos eredménnyel, az olimpiai kvótát érő harmadik helyen jutott be a csütörtöki döntőbe. A fináléban két technikai szünet is megzavarta a magyar lövőt, aki végül 45 korongos döntőbeli teljesítménnyel, összességében 190 koronggal az ötödik helyen zárta a versenyt. Az idei lonatói Világkupa-versenyen is döntős magyar sportolónak ezzel a hellyel nem sikerült kvótát szereznie, hiszen csak az első három helyezett (1. Joshua Richmond-USA, 2. Vaszilij Moszin-orosz, 3. Hu Pin-jüan-kínai) jutott olimpiai szereplési joghoz.

"Nagyon örülünk Ricsi eredményének, szépen versenyzett egész nap - értékelt az MTI-nek Vasvári Erzsébet, a koronglövők szakág vezetője. - A döntő nagyon nehéz volt, sajnos egyszer az amerikai versenyző hibás fegyvere miatt állt a verseny, majd a kínai kért pályaigazítást és azért akadtak el. Egyébként a rossz pálya miatt hibázott kétszer is Ricsi, ezek után jelezte a kínai, hogy baj van. Ő így újra lőhette azokat a korongokat, de Ricsi nem. Mindezek ellenére tényleg elégedettek vagyunk."
0 Tovább

Szlovák versenyzőé az első női kvóta

Szombaton a férfiaknál, vasárnap viszont már a hölgyeknél is olimpiai kvótákat osztottak a sportlövők olimpiai kvalifikációs világbajnokságán Münchenben. A legelső férfi kvóta az olasz Niccolo Campriani nevéhez fűződött, a hölgyeknél viszont a szlovák Zuzana Stefeckova szerzett elsőként kvalifikációt. A 91 körrel záró szlovák lövő a traposok versenyében kiosztott három kvóta egyikét szerezte meg világbajnoki címével. A 26 éves lövő a 2008-as pekingi olimpián is ezüstérmes volt ebben a kategóriában. Mögötte a kínai Liu Yingzi (89 kör) végzett a világbajnokság második helyén, a harmadik helyen pedig az olasz Jessica Rossi zárt, aki csapatárását, Deborah Gelisiot előzte meg szétlövéssel. Sidi Péter szombaton szerzett olimpiai kvótája óta sajnos a magyar lövők további olimpiai részvételi jogot egyelőre nem tudtak szerezni.

0 Tovább

Sidi Péter közel a kvótához

Amióta bevezették az olimpiák esetében a kvótaszerzés rendszerét, már megszokhattuk, hogy általában a sportlövőinkkel kapcsolatban érkeznek az első jó hírek. A 2002-es sportlövő vb-n Igaly Diana elsőként, majd alig egy nappal utána Sidi Péter másodikként jutott athéni olimpiai szereplési joghoz. A pekingi játékok előtt két évvel előbb Sidi Péter, majd pedig a dupla trapos Gerebics Roland szerzett kvótát. Most pedig, szinte napra pontosan két évvel a londoni olimpia rajtja előtt ismét legjobb lövőink szerezhetnek olimpiai részvételi jogot a napokban.

Sidi Péter ugyanis nagyon közel került a londoni kvótához, miután szombaton délelőtt a legjobb eredménnyel biztosította helyét a férfi légpuskások döntőjében a müncheni olimpiai kvalifikációs sportlövő-világbajnokságon. A szám idei Európa-bajnoki ezüstérmese a második csoportban, 10 óra után állt lőállásba, s ekkor már jól látszott, hogy a fináléhoz 597 kör körüli teljesítményre lesz szükség az óriási, 130 fős mezőnyben. A magyar csapat tájékoztatása szerint Sidi rögtön első lövésére kilencest lőtt, ám ezt követően egyszerűen nem tudott hibázni, sorra érte el a tízeseket, s mivel egészen az utolsó, 60. kísérletéig kitartott a koncentrációja, 599 körrel zárt. Hozzá hasonlóan az olasz Niccolo Campriani is 599-et ért el, ám a magyarnak több belső tízese volt, így ő jutott be elsőként a nyolcas döntőbe. A légpuskások között hat olimpiai kvótát osztanak ki a vb-n, így Sidinek nagyon jó esélye van a kvalifikáció megszerzésére, ugyanis a hetedik helyen bekerült finn Henri Hakkinen három körre van tőle, ami ebben a számban komoly előnynek számít.
0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek