Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A snowboarddal bővül a paralimpia programja

A 2014-es téli olimpián már a snowboard is szerepelni fog a sportágak között - erről határozott csütörtökön a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC). "A téli sportok számára fontos, hogy minél több érdekes versenyszám szerepeljen a programban" - nyilatkozta Xavier Gonzalez az IPC főtitkára a döntés kapcsán.

Az új sportág felvételével immáron 72-re nőtt azon téli olimpiai versenyek száma, ahol két év múlva Szocsiban paralimpiai versenyeket rendeznek. A mostani bejelentés értelmében 2014-ben egy férfi és egy női para-snowboard versenyt rendeznek, amelyet egyelőre az alpesi sí versenyek keretében bonyolítanak le. Az ép sportolók versenyein is egyre népszerűbbek a snowboard versenyek, így nem meglepetés, hogy a parasportolók között is növekszik azok tábora, akik a téli száguldást választják.

Idén februárban a franciaországi Orcieresben rendeztek is már világbajnokságot, ahol 10 ország negyven para sportolója indult el. A férfiaknál az amerikai Evan Strong győzött, míg a nőknél a holland Bibian Mentel szerezte meg a győzelmet. A Szocsiban sorra kerülő paralimpiát 2014. március 7-16 között rendezik meg, a sportági kvalifikációs kritériumokat május 28-án hozzák nyilvánosságra. A legutóbbi paralimpiát 2010-ban Vancouverben rendezték meg, ahol 44 ország 502 sportolója 64 számban küzdött az aranyéremért. Az éremtáblázatot a németek csapat nyerte meg 13 aranyéremmel, melyek közül ötöt a tavaly novemberben visszavonult sífutó, Verena Bentele gyűjtött be.

0 Tovább

Új snowboard és síakrobatika szakágak Szocsiban

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága a dél-afrikai Durbanben tartott ülésén határozott úgy, hogy a hódeszkások programjába bekerül a párhuzamos műlesiklás és a slopestyle, és utóbbi versenyszám a síakrobaták küzdelmeiben is helyet kap. A slopestyle-ban az indulóknak úgy kell végigmenniük a pályán, hogy az azon elhelyezett különböző akadályokon minél több trükköt mutatnak be, a pontozóbírák pedig ezeket a mutatványokat értékelik. A NOB áprilisban hat új versenyszámot vett fel a programba, így a női síugrást, a férfi és női síakrobaták félcső-, a sílövők vegyescsapat-, valamint a szánkósok és műkorcsolyázók csapatversenyét.

"A slopestyle nagyon népszerű, és gyorsan fejlődik" - mondta Jacques Rogge, a NOB elnöke. "Fiatal, elhivatott sportolók űzik, s biztos vagyok benne, hogy szép jövő áll előtte." A 2020-as nyári olimpián való bemutatkozásért harcoló 12 sportág közül a NOB nyolcat választott ki, amelyeknek maradt esélyük arra, hogy kilenc év múlva debütálhassanak az ötkarikás seregszemlén. A baseball, a softball, a karate, a falmászás, a wakeboard, a fallabdázás, a görkorcsolya, valamint a tradicionális kínai küzdősport, a wushu még reménykedhet abban, hogy 2020-ban helyet kap az olimpiai programban. A szörf, a tánc, a bowling és a netball azonban lekerült a napirendről.

0 Tovább

Új versenyszámok Szocsiban ?

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke várhatóan szerdán jelenti be Londonban, hogy melyek azok a versenyszámok, amelyek a 2014-es szocsi téli játékokon debütálnak majd.
SochiA női síugrók öt éve kampányolnak azért, hogy részt vehessenek az ötkarikás eseményen, de ugyancsak a programba kerülésért harcol a síakrobaták félcső és a hódeszkások slope style (trükk) versenyszáma, a sílövők a vegyescsapatok, a szánkósok és a műkorcsolyázók pedig a csapatok versenyét szeretnék az olimpiai műsorban látni.
A NOB 15 fős végrehajtó bizottsága októberben az összes szám programba vételével kapcsolatban pozitívan foglalt állást, ugyanakkor hangsúlyozta: az ötkarikás műsorba kerüléshez még mindegyiknek bizonyítania kell. A dpa információi szerint Rogge azért ismerteti már szerdán a döntést, hogy a szocsi szervezőknek elegendő idejük legyen az újabb versenyszámok nyomán szükségessé váló változtatásokra.

0 Tovább

Vancouver 2010: Sok volt a sérülés

A snowboardcross volt a legveszélyesebb versenyszám a vancouveri olimpián, derül ki a British Journal of Sports Medicine című szaklap legújabb számából, amely az idén februárban rendezett téli olimpia sérüléseivel foglalkozik. A szakemberek által készített elemzés kimutatta, hogy a női snowboardcross versenyzők 73%-a (!) – elsősorban nyilván a kemény és komoly nehézségeket okozó pálya miatt – szenvedett sérülést ebben a sportágban. A jelentés arról számol be, hogy a vancouveri játékokon részt vevő 2567 sportoló közül 11% szenvedett kisebb-nagyobb sérüléseket és a sportolók közel ötöde zúzódásokkal, húzódásokkal zárta az olimpiát. A vancouveri játékokon összesen 287 sportoló szenvedett sérülést, ebbe a statisztikába pedig a tragikus körülmények között elhunyt grúz Nodar Kumaritashvili halálesete is beletartozik.

A brit orvosok által készített elemzés rámutat arra, hogy az amúgy is gyors és veszélyes téli sportokban tovább tolódtak ki a határok. „Egy kicsit aggódunk a növekvő sérülések miatt, amelyek számát szeretnénk szigorúbb szabályokkal csökkenteni – nyilatkozta Arne Ljungquist a NOB orvosi bizottságának vezetője a felmérés adatait kommentálva – Ugyanakkor tudni kell, hogy a sportolók sem képviselnek egységes álláspontot ebben a kérdésben, hiszen vannak, akik szeretnének gyorsabb, technikásabb pályákat, mások viszont a biztonságot helyeznék előtérbe.” A Nemzetközi Olimpiai Bizottság most először végzett teljes körű orvosi elemzést a téli játékokkal kapcsolatban, amely a 2008-as pekingi nyári olimpiás felmérést (ahol a sportolók 9%-a sérült meg) követte a sorban. Ljungquist szerint ez az elemzés jó kiindulási alap lehet a 2014-es, Szocsiban rendezendő téli olimpia kapcsán, amely segíthet a sportági szakszövetségek számára a pályák pontosabb, biztonságosabb megtervezésében.
 
A felmérést a résztvevő 82 ország csapatorvosainak jelentései, valamint a Vancouverben és Whistlerben felállított orvosi bázisok adatai alapján készítették el. A tanulmány utal arra is, hogy a tényleges sérülések száma ezen felül még magasabb lehetett, hiszen előfordulhattak olyan esetek is, amelyeket nem jelentettek le. A sérülések 25%-a volt olyan mértékű, amely megakadályozta a sportolót az edzésben vagy a versenyzésben. A leggyakrabban sérülést szenvedő terület a fej, a gerinc és a térd volt, a sérülések pedig zúzódás, szalaghúzódás és izomrándulás formájában jelentkeztek a leginkább.
 
A legveszélyesebb sportok közé a bobozás, a jégkorong, az alpesi sízés, a szabadstílusú sízés, a rövidpályás gyorskorcsolya és a snowboarcross számított, ahol a sérülések aránya 15-35% között mozgott. A legveszélytelenebb sportágak közé az északi szakágak (síugrás, sífutás, északi összetett), a szánkózás, a gyorskorcsolyázás és a curling tartozott, ezekben kevesebb, mint a sportolók 5%-a szenvedett ilyen-olyan sérülést. A férfiaknál a rövidpályás gyorskorcsolya versenyeket tekintve volt a legnagyobb a sérülések aránya (27,8%), amelyet a bobsport (20%) és a jégkorong (18%) követ a sorban. A szánkósoknál mindössze egyetlen sérülést regisztráltak az olimpia alatt, igaz ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a grúz versenyző halála miatt a szervezők alaposan lerövidítették a pályát az első napon történt baleset után. Összességében a nőknél (13%) magasabb volt a sérülések aránya, mint a férfiaknál (9%). A tanulmány külön rámutat arra, hogy a bob, alpesi sí és snowboard versenyek során a sérülések nagy részét egy tárggyal történt ütközés okozták, így ezen sportágaknál a körülmények javítása lehet a legfontosabb cél. „Szerintem a 11%-os arány nem is kifejezetten magas – teszi hozzá az AP hírügynökségnek nyilatkozva Ljungquist – hiszen egyes sportági világbajnokságokon ennél jóval magasabb értékek is kijöttek már.”
 
Bár a snowboardcross-ban összességében is 35%-os volt a sérülés mutató, a nőknél ez kifejezetten durva módon jelentkezett. A 22 női induló közül ugyanis 16-an (!), a résztvevők 73%-a sérült meg Vancouverben, a férfiaknál ez az arány 11%-os, itt a 35 indulóból csupán 4-en szenvedtek sérülést. A snowboardcross korábban a téli X-Games-eken hódított, amely a 2006-os torinói olimpián került fel először a játékok programjába. „A snowboard és a snowboarcross az a két sportág, ahol nagymértékben lehetne fejleszteni a biztonságot” – nyilatkozta a tanulmány egyik készítője, Lars Engebretsen, az oslói Norvég Sporttudományi Intézet munkatársa. „A probléma nem csak az olimpián jelentkezett, hanem már az olimpia előtti Világkupa versenyeken is sok sérülés volt ezekben a szakágakban” – tette hozzá a professzor a tárgyilagosság kedvéért. (Az elmúlt héten egy fiatal orosz snowboardcross-os versenyző a svájci Alpokban edzés közben halálos balesetet is szenvedett).
0 Tovább

Különös dobogó

A női snowboardosok félcső versenyén igazi különlegesség fordult elő, a győztes ausztrál Torah Bright mögött ugyanis az előző két olimpia győztese, a 2006-os bajnok amerikai Hannah Teter és a 2002-es győztes Kelly Clark végzett a dobogón.

Tud még valaki hasonló felállásról téli olimpiai dobogón?

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek