Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Berlin 1936: Gestring a legfiatalabb aranyérmes

A nyári olimpiák történetében számtalan rekordot tartanak nyilván. A valaha volt legsúlyosabb olimpikonról már korábban írtunk, most nézzük kor alapján a legfiatalabb olimpiai bajnokot. A nyári olimpiák történetének legfiatalabb egyéni aranyérmesét Marjorie Gestring-nek hívják, aki 1936-ban Berlinben 13 évesen és 268 naposan nyerte meg a női műugrás aranyérmet. Az amerikai olimpiai válogatón még kikapott ugyan a Katherine Rawlstól, de a német városban őt is, és a toronyugrás kétszeres olimpiai bajnokát (1932, 1936), Dorothy Poynthon-Hillt is legyőzte. Mivel a második világháború miatt az 1940-es és az 1944-es nyári olimpia is elmaradt, így a los angelesi illetőségű Gestringnek nem volt lehetősége a bajnoki cím megvédésére. Az 1948-as londoni olimpián az akkor már 25 éves Marjorie szeretett volna ugyan ismét elindulni, de ez a visszatérési kísérlete végül nem járt sikerrel, hiszen az amerikai válogató versenyen ekkor csupán a negyedik helyet szerezte meg. Marjorie Gestringet 1976-ban iktatták be az Úszó Hírességek Csarnokába, majd 1992-ben hetven éves korában hunyt el. Marjorie Gestring korabeli ugrásairól és edzéseiről az alábbi videón kaphatunk egy kis ízelítőt.

0 Tovább

Elhunyt a legidősebb portugál olimpikon

Elhunyt a portugál sport legidősebb olimpiai érmese, a 102 éves Joaquim Mascarenhas de Fiúza. Az 1908. február 8-án született versenyző három olimpián vett részt, 1936-ban, 1948-ban és 1952-ben képviselte hazáját. De Fiúza a bronzérmet Helsinkiben nyerte Francisco Rebelo de Andradéval csillaghajóban. A portugál vitorlázó korábban két másik partnerrel versenyzett az ötkarikás játékokon, 1936-ban (Antonio Guedes de Heredia-val) a 10. helyen végzett, majd az 1948-as olimpián (Julius Leite Gourinho-val) hatodikként zárt.
 
Magyar részről két olyan olimpikon van, aki elérte a 100. életévét, mégpedig az 1936-os olimpia művészeti versenyein részt vevő Marik Klára, aki 2005-ben 101 éves korában távozott az élők sorából. A férfiak közül dr. Kende Rezső élte meg a 100. életévét. Az 1928-as nyári olimpián Amszterdamban csapatban tízedik lett, egyéniben pedig legjobb eredményét korláton érte el, ahol a 33. helyig jutott. Az 1908. december 31-én született Kende Rezső jelenleg a Máraremetei úton az idősek otthonában él, itt látogatja meg négy gyermeke, tizenkét unokája és négy dédunokája
0 Tovább

Vancouver számokban

Négy napja ért véget Vancouverben a 21. téli olimpia, így ideje egy kicsit visszatekintenünk arra, hogy milyen érdekes számokat, rekordokat hoztak a versenyek. Sok szempontból új rekordok születtek a kanadai városban. Már a rajt előtt biztos volt, hogy most osztják ki a legtöbb érmet a játékok történetében. Az eddig rekordot jelentő 84 szám helyett ugyanis már 86 versenyszámban (a síkrossz jelentette az újdonságot) avatnak bajnokot. Soha nem fordult még elő, hogy egy ország 14 aranyéremmel zárja az olimpiát, Kanada a Szovjetunió (1976) és Norvégia (2002) eddigi 13-as rekordját döntötte meg. Az Egyesült Államok által megszerzett 37 érem (9 15 13 megoszlásban) is új rekordot, a németek 2002-es rekordját (36 érem – 12 16 8) döntötték meg ezzel. Az olimpián összesen 26 ország szerzett érmet, ami a torinói rekord beállítását jelentette. Két olyan ország is volt a most aranyérmet gyűjtők között, amely első alkalommal örülhetett téli olimpiai bajnoki címnek, a szlovákok (Anasztazija Kuzmina - biatlon) és a fehéroroszok (Alexej Grisin – síakrobatika) ünnepelhettek új nemzeti hőst. Németorzság volt az olimpia egyetlen olyan nemzete, amely mind a tizenhat nap során tudott érmet szerezni. A norvég biatlonos Ole-Einar Björndalen pályafutása tízedik és tizenegyedik érmét szerezte meg Vancouverben, így a tervek szerint Szocsiban is induló legenda már csak egy éremre van a sífutó honfitárs, Björn Daehlie 12 érmes rekordjától.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek