Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Három NBA-s sztár a brit olimpiai keretben

Luol Deng, Ben Gordon és Byron Mullens neve is szerepel a brit férfi kosárlabda válogatott bő keretében. Gordon, a Detroit Pistons játékosa már korábban beszélt arról, hogy szeretne bemutatkozni a nemzeti csapatban, míg a Charlotte Bobcats centere, az anyai ágon angol Byron Mullens a múlt hónapban kapta meg az állampolgárságot. Luol Deng (Chicago Bulls), aki első brit játékosként szerepelt az idei All Star-gálán örömmel üdvözölte új válogatottbeli csapattársait.

Chris Finch szövetségi kapitány július elején nevezi meg azt a 12 kosarast, akik szerepelni fognak Londonban. A keretbe visszatért a Besiktasban remeklő Pops Mensah-Bonsu, az egykori NBA-játékos a tavalyi Európa-bajnokságról sérülés miatt maradt le.

0 Tovább

Dwayne Wade menne a londoni olimpiára

A Miami Heat klasszisa, Dwayne Wade pénteken tiszta vizet öntött a pohárba és egyértelművé tette szándékát a jövő évi olimpia kapcsán. A címvédésre hajtó amerikai kosárlabda válogatott még alakulóban van és Wade szereplése mellett is egy komoly kérdőjel virított - de úgy tűnik, csak mostanáig. Júniusban a hétszeres All-star játékos még bizonytalan volt a céljait illetően, most azonban a Reutersnek határozottan nyilatkozott szándékairól. „Voltak egyeztetések már a londoni csapat kapcsán és szerintem a jövőben is lesznek még. Én a magam részéről megmondtam, hogy ha akarnak engem, akkor ott leszek. London nagyszerű olimpiát ígér, amely remek alkalom lehet számomra, hogy befejezzem olimpiai pályafutásomat” - mondta a jövőre már 30. életévét is betöltő játékos.

Wade már a 2004-es athéni bronzérmes csapatnak is tagja volt, állítása szerint több 2008-as bajnok csapattársa is kapacitálta őt a játékra. „Nagyon élveztem a pekingi olimpiát. Amikor ott álltam a dobogó tetején, akkor arra gondoltam, hogy ennyi volt, ez a legjobb hely, ahol búcsúzhatok az olimpiától. Korábbi csapattársaim viszont meggyőztek arról, hogy van értelme újra nekifutni a játékoknak. Sokan akarták, hogy jöjjek vissza, ami nekem nagyon jól esett” - mondta Wade, aki a spanyolok ellen 118-107 arányban megnyert pekingi döntőben 27 pontot szerzett.

0 Tovább

Vancouver 2010 - 10. nap összefoglaló

Az olimpia tízedik napján négy versenyszámban avattak bajnokot Vancouverben. A németek sífutásban szereztek aranyérmet, aminek köszönhetően átvették az éremtáblázaton a vezetést az ezúttal győzelem nélkül maradó amerikaiaktól.

Síugrás - csapatverseny
Hétfőn a csapatversenyt rendezték meg a síugrók számára a vancouveri téli olimpián. Az aranyérmet a papírformának megfelelően a Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler, Thomas Morgenstern, Gregor Schlierenzauer összeállítású osztrák csapat nyerte meg, ráadásul óriási fölénnyel (72,1 pont előnnyel). A versenyen nem volt ott a normál- és nagysáncon is győztes, és immáron négyszeres egyéni olimpiai bajnok Simon Ammann, hiszen a svájciak nem indítottak csapatot. Hiányzott a mezőnyből a nagysánc verseny próbasorozatában térdsérülést szenvedő finn Janne Ahonen és a gyenge formája miatt a norvég csapatból kimaradó Björn-Einar Romören is. Az osztrákok bombaerős csapata végig vezetett a versenyben, így győzelmükhöz kétség sem férhetett, a sógorok az egész olimpia egyik legbiztosabb sikerét aratták. A németek (Neumayer, Wank, Schmitt, Uhrmann) hiába szerepeltek meglepően jól, megközelíteni sem tudták az osztrákokat, sőt az utolsó előtti sorozatban Martin Schmitt rontása után feljöttek rájuk a finnek és a norvégok is, az addig biztosnak tűnő érmük pedig ekkor veszélybe került. Végül azonban Michael Uhrmann ugrása megmentette őket, akik ezüstérmükkel megszerezték a németek első és egyetlen síugró olimpiai érmét Vancouverben. A Bardal-Hilde-Evensen-Jacobsen összeállítású norvég csapat harmadik helyéhez az utolsóként ugró Anders Jacobsen 140,5 méteres ugrása is nagyon kellett. Az osztrákok utolsó ugrójának, Gregor Schlierenzauernek egy biztonsági ugrás is elegendő lett volna, ehelyett 146,5 méterrel a nap legnagyobb ugrását produkálva tette fel a koronát az osztrákok teljesítményére. A finn csapatban hiába ugrott utolsóra jól Harri Olli, az északiak így sem tudtak végül felérni a dobogóra, így érem nélkül zárták az olimpia síugró versenyeit. A harmadik olimpiai bajnoki címét szerző Thomas Morgenstern minden idők legeredményesebb osztrák téli olimpikonja lett, hiszen beállította az eddig egyedüliként három bajnoki címet szerző alpesi síző Toni Sailer rekordját. A mindössze húsz éves Schlierenzauer a síugrás történetének hatodik olyan versenyzője lett, aki egy olimpián mindhárom számban érmet tudott szerezni.
 
Sífutás csapat sprint – férfiak
A norvég váltó nyerte a férfi sífutók csapat sprintversenyét a vancouveri téli olimpián. Petter Northug - aki sífutók közül egyetlenként már a negyedik számában állt rajthoz a Whistler hegyen - az eddigi csalódást keltő szereplése után hatalmas hajrával szerezte meg élete első olimpiai bajnoki címét. Az utolsó 1600 méteres körnek mindössze a harmadik helyen vágott neki Northug, mintegy négy másodperces hátránnyal a németek befutó embere, az utóbbi napokban betegeskedő Axel Teichmann mögött. A stadionba azonban már egyszerre érkeztek vissza, nyakukon az oroszok utolsó emberével, Alekszej Petyukovval. A már-már legendás hajrával rendelkező Northug bírta jobban a végét, aki Oystein Pettersennel közösen megszerezte a norvég férfi sífutók első vancouveri aranyérmét. A negyedik helyen a házigazda kanadaiak végeztek, ami férfi sífutó sportjuk eddigi legjobb olimpiai eredményét jelenti. Az ezüstérmet végül a Tim Tscharnke – Axel Teichmann összeállítású német váltó nyerte, a Nikolaj Morilov-Alekszej Petyukov páros pedig Oroszországnak szerzett bronzérmet ebben a versenyszámban. A végeredmény különlegessége, hogy az első felnőtt világversenyén szereplő Tim Tscharnke mindössze 20 évesen (és 71 naposan) szerzett érmet, ezzel az olimpiák történetének legfiatalabb férfi érmese lett ebben a sportágban. A norvég férfi sífutók nyolc év szünet után tudtak ismét aranyérmet nyerni, utolsó elsőségüket az azóta már visszavonult sprinter Tor Arne Hetland révén ünnepelhették még a 2002-es olimpián.
 
Sífutás csapat sprint – nők
A női csapatsprint versenyben az aranyérmet nagy meglepetésre az Evi Sachenbacher - Claudia Nystad összeállítású német csapat nyerte meg, a toronymagas esélyes svédek és oroszok előtt. Nystadék ezúttal remek taktikával múlták felül svéd riválisaikat, a német versenyző óriási hajrát követően végül hat tized másodperccel előzte meg a svédek befejező emberét, Anna Haagot, így a remekül kezdő (a döntő mezőnyének nagy részét leszakító), és a 10 kilométeres szabadstílusú versenyen aranyérmet nyerő Charlotte Kalla nem tudott duplázni az olimpián. A dobogó legalsó fokára az Irina Khazova - Natalia Koroszteljeva összeállítású orosz váltó léphetett fel. A dobogósokat az olaszok, a norvégok és az amerikaiak követték a pontszerző helyeken.A svédek sem voltak boldogtalanok az ezüstérem miatt, de a nap embereinek mégis Evi Sachenbacher és Claudia Nystad számítanak, akik a 2002-ben Salt Lake Cityben szerzett váltó aranyérmük után lettek ismét olimpiai bajnokok.
 
Műkorcsolyázás - jégtánc
Az olimpiai műkorcsolya versenyek harmadik számában, a jégtáncban is kiosztották ma hajnalban az érmeket. Az originál program után a kanadai páros, Tessa Virtue és Scott Moir álltak az élen, akik aztán olyan kiváló kűrt mutattak be, hogy még növelni is tudták előnyüket, és pályafutásuk legjobb teljesítményével szerezték meg az olimpiai bajnoki címet. A kanadai pár mindhárom programban eddigi legjobb pontszámát kapta, így megérdemelten győzött. A második helyen az amerikai Meryl Davis – Charlie White páros végzett, a bronzérmes pedig az orosz Okszana Domnyina – Makszim Sabalin kettős lett. A versenyszám magyar indulói, a Hofmann Nóra – Zavozin Maxim jégtáncos pár egy helyet javított helyezésén a kűrben, így végül a 13. helyen zárta a küzdelmeket. A 20 éves Tessa Virtue és a 22 esztendős Scott Moir a 2008-as világbajnoki ezüstérem és a tavalyi vb-bronz után hazai környezetben ért fel a csúcsra, és lett olimpiai bajnok, amivel Kanada első aranyérmét szerezték meg ebben a versenyszámban. Az orosz pár harmadik helyezése azt jelenti, hogy hosszú idő után előfordulhat, hogy az orosz műkorcsolyázók aranyérem nélkül fejezik be az olimpiai versenyeket.
0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek