Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Pljuscsenko indulhat a 2014-es olimpián

Mégis indulhat a hazai rendezésű téli olimpián a férfi műkorcsolyázás elmúlt éveinek klasszisa, az orosz Jevgenyij Pljuscsenko. Az orosz műkorcsolya szövetség tájékoztatása szerint a korábbi háromszoros világbajnok visszakapta a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetségtől (ISU) az amatőr versenyzői státuszt, így részt vehet a 2014-es, Szocsiban rendezendő olimpián.

A 28 éves műkorcsolyázó Torinóban olimpiai bajnok lett, tavaly februárban azonban egy három éves kitérő után visszatérve nem tudta legyőzni az amerikai Evan Lysaceket és végül ”csak” ezüstérmet szerzett Vancouverben. Pljuscsenko ezt követően sérülés miatt lemondta a torinói világbajnokságon történő részvételt. A baj csak az, hogy az orosz korcsolyázó mindezt úgy tette, hogy időközben (a megfelelő engedély nélkül) részt vett a Kings on Ice nevű profi show műsorban, így az ISU akkor döntött, hogy az érvényben lévő versenyszabályzat miatt eltiltja Pljuscsenkot a szervezet rendezvényein történő indulástól.

Az orosz műkorcsolyázó és stábja ugyan a rendelkezésére álló 21 nap alatt nem fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS), de később levélben kérte a szövetséget arra, hogy állítsák vissza amatőr státuszát, ami az ötkarikás indulás alapvető feltétele. Ez most a korábbi optimista nyilatkozatoknak megfelelően teljesült, így Pljuscsenko tovább álmodhat arról, hogy hazai jégen lesz ismét olimpiai bajnok.

0 Tovább

Hat új versenyszám Szocsiban

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportigazgatója, Christoph Dubi szerdán bejelentette, hogy legalább hat versenyszámmal bővül a 2014-es téli olimpia programja. A három év múlva Oroszországban sorra kerülő olimpián az évek óta a részvételért küzdő női síugrók végre ott lehetnek. Mellettük a férfi és női síakrobaták félcső versenyei, a biatlonosok, a szánkósok és a műkorcsolyázók csapatversenye mutatkozhat be.

A hódeszkások és a síakrobatika slopestyle (trükk) versenyszámával, valamint az alpesi sízők csapatversenyével kapcsolatban egyelőre nem hoztak döntést, a NOB szakemberei az elkövetkező hónapokban tovább vizsgálják ezen három versenyszám lehetséges programba vételét. A NOB tájékoztatása szerint ezen számok esetében elsősorban technikai jellegű (a lebonyolítással kapcsolatos) részleteket kell tisztázni ezen versenyszámok esetén.

A NOB sportigazgatója elmondta, hogy a döntés indokai között az volt a legfontosabb, hogy az adott versenyszám milyen pluszt hozhat az olimpiai játékokba. „A műkorcsolyázás például nagyon népszerű sportág. Sok országban és különböző korcsoportoknál is nagyon kedvelt, így a műkorcsolyázók csapat versenye növelheti a játékok iránti figyelmet.”

A női síugrók már a tavalyi vancouveri olimpia előtt is a végletekig (elmentek egészen a Kanadai Legfelsőbb Bíróságig is) pereskedtek sportáguk érdekében, de akkor még nem értek célt. „Hatalmas dolog, hogy a NOB úgy döntött, hogy a mi sportágunk is felkerülhet a játékokra. A női síugrás az utóbbi tíz évben rengeteget fejlődött, az olimpiai tagságra volt szükségünk ahhoz, hogy még magasabb szintre tudjunk lépni.” – mondta az amerikai Lindsey Van, aki 2009-ben Liberecben a sportág első női világbajnoka lett. A női síugrók olimpiai felvételével az is eldőlt, hogy már csak az északi összetett az egyetlen olyan téli olimpiai sportág, amelyben a hölgyek nem versenyeznek.

0 Tovább

Új versenyszámok Szocsiban ?

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke várhatóan szerdán jelenti be Londonban, hogy melyek azok a versenyszámok, amelyek a 2014-es szocsi téli játékokon debütálnak majd.
SochiA női síugrók öt éve kampányolnak azért, hogy részt vehessenek az ötkarikás eseményen, de ugyancsak a programba kerülésért harcol a síakrobaták félcső és a hódeszkások slope style (trükk) versenyszáma, a sílövők a vegyescsapatok, a szánkósok és a műkorcsolyázók pedig a csapatok versenyét szeretnék az olimpiai műsorban látni.
A NOB 15 fős végrehajtó bizottsága októberben az összes szám programba vételével kapcsolatban pozitívan foglalt állást, ugyanakkor hangsúlyozta: az ötkarikás műsorba kerüléshez még mindegyiknek bizonyítania kell. A dpa információi szerint Rogge azért ismerteti már szerdán a döntést, hogy a szocsi szervezőknek elegendő idejük legyen az újabb versenyszámok nyomán szükségessé váló változtatásokra.

0 Tovább

Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör - Nők a sportban - március 10.

A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör újabb rendezvényén csütörtökön a "Nők sportja" lesz a beszélgetés középpontban. Vendégeink lesznek Regőczy Krisztina, olimpiai ezüstérmes, világbajnok jégtáncos, a MOB Nők a sportban Bizottság elnöke, Dr. Jakabházyné, Mező Mária, a MOA főtitkára, Dr. Kotsisné Kincsessy Gabriella, röplabda mesteredző, Dr. Simóka Bea, öttusa világbajnok, Géczi Erika, olimpiai ezüstérmes kajakozó, valamint Viczián Vera, sífutó olimpikon.                        

Időpont: 2011. március 10. 17.00 órai kezdettel

Helyszín: Szent-Györgyi Albert Általános Iskola

Pontos cím: Budapest 1161 Budapest Csömöri út 20.

A programra a belépés ingyenes, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel látunk.

0 Tovább

Téli olimpiára vágyik a török válogatott focista

A labdarúgás szerelmesei közül sokan emlékezhetnek Ilhan Mansiz nevére. A jellegzetes copfjáról is ismert labdarúgó (három góljával) a 2002-es vb-n bronzérmet szerző török válogatott egyik erőssége volt, aki a bronzmeccsen például gólpasszt adott a minden idők leggyorsabb vb-gólját szerző Hakan Sükürnek. Hogy miért kerül akkor mégis egy olimpiai érdekességekkel foglalkozó blogra az immáron 35 éves játékos? Az ok egyszerű: készül az olimpiára. Igaz nem labdarúgóként és nem a 2012-es londoni játékokra. Mansiz ugyanis Szocsiban, a 2014-es téli olimpián szeretne elindulni. Műkorcsolyázóként…

A történet pedig innentől kezdve már nekünk is témába vág, és bár korábban már írtunk egy ismert skeletonosról, aki súlyemelőként akar ismét olimpiára kerülni, az egykori válogatott labdarúgó meglepően éles sportágváltása még így is példa nélküli lehet. A német sporthetilap (Sport Bild) az elmúlt hetekben meglátogatta az Oberstdorfban edző sportembert és ott készített egy fotókkal is illusztrált interjút Mansiz-zal. A 35 esztendős török sportoló ugyanis a németek téli sportközpontjában készül párjával, a 31 éves Olga Bestandigova-val. Mansiz hét térdoperációt követően tavaly még próbálkozott ugyan labdarúgóként is a visszatéréssel az 1860 München együttesénél, de végül úgy döntött, hogy marad a jégnél és párjával török színekben szeretné kiharcolni a részvételi jogot a 2014-es téli olimpiára. Ennek érdekében nem is kímélik magukat, hiszen napi hat órát edzenek az oberstdorfi központban, amiből három órát a jégen töltenek el. „Az itteni edzések sokkal intenzívebbek és keményebbek, mint amit a futballpályán teljesítettünk, igaz ezzel nincsen problémám, hiszen mindig azok közé tartoztam, akik a kelleténél többet dolgoztak” – nyilatkozta Mansiz.

„Ha mindent beleszámítunk, akkor is csupán egy éve állok a jégen. Első alkalommal 32 éves koromban volt egyáltalán korcsolya a lábamon. A legnehezebb dolog az, hogy miként kell jól esni. A jégen ezt sokkal nehezebb megvalósítani, mint a füvön. Még mindig akkor érzem magam a legbiztosabban a jégen, ha Olga is ott van velem. Egyedül ritkán szoktam felmenni korcsolyázni.” A szlovák hölgy egyébként 2007 óta Mansiz párja (az életben is), akivel a Törökországban (is) futó „Sztárok a jégen” (helyi néven Buzda Dans) sorozat folyamán ismerkedett meg – ld. lenti videó.

Bestandigova amúgy szerepelt már olimpián, hiszen testvérével Jozeffel együtt ott volt (és lett 17.) a 2002-es, Salt Lake Cityben rendezett játékok páros műkorcsolya versenyén. „Amikor meghallottam, hogy egy labdarúgóval kell korcsolyáznom, kikerekedtek a szemeim. Azt gondoltam, hogy ebből semmi jó nem sülhet ki. De Ilhan elsőre roppant ügyesen állt meg a jégen, később pedig az ő kedvéért az örök műkorcsolyázó szabályt is felrúgtam, amely arról szól, hogy a magánéletben soha nem szabad a pároddal összeállni.” – nyilatkozta partneréről mosolyogva Olga.

A pár - miután megnyerte a török televíziós show - úgy döntött, hogy együtt marad és tovább folytatja a korcsolyázást, elsősorban annak érdekében, hogy eljusson egy olimpiára. „Nagyon szeretett volna még egy olimpiára eljutni, én pedig megígértem neki, hogy segítek ebben.” – nyilatkozta Mansiz a személyes motiváció okáról. Ez volt egyébként a labdarúgó pályafutás befejezésének is az indoka, hiszen saját bevallása szerint is "levezethetett" volna az 1860 Münchennél, de a két sport nem fért volna meg egymás mellett. A páros edzéseit a háromszoros olimpikon, Alexander König irányítja: „Olga egy világszintű korcsolyázó, Ilhan viszont olyan, mint egy bika. A technikai hiányosságait egyre jobban tudja ellensúlyozni erővel és akarattal. Már most minden egyfordulatos ugrást biztosan hajt végre, ami szenzációs dolog egy év után.” – nyilatkozta a párról az 1988-as, 1992-es , valamint 1994-es téli olimpia páros versenyein is indult tréner.

A páros decemberben tervez először elindulni versenyen, majd ezt követően a Török Korcsolyázó Szövetség támogatásával szeretne felkészülni Szocsira. Eddig maga Ilhan Mansiz állta a költségeket (edző + terem + felszerelés összesen kb. 6000 euró /hó) a felkészülés során. A páros úgy tervezi, hogy a 2012-es évre már összeállítja az olimpiai programját, amelyet nagyrészt az oberstdorfi jégen tökéletesítenének.

0 Tovább

München 2018: Katarina Witt kulcsfigura lehet

Nincs könnyű helyzetben a 2018-as téli olimpia megrendezésére pályázó München városa, amely a garmisch-partenkircheni gazdák ellenkampánya és a szervezőbizottság elnökének, Willy Bognernek (egészségügyi okokkal magyarázott) közelmúltbeli lemondása miatt bosszankodhat. Ilyen helyzetekben jöhet jól egy nyugodt, megfontolt ember, a megmentőt pedig jelen esetben a mindig mosolygós egykori világsztár, Katarina Witt személyében vélnek megtalálni a németek. A kétszeres olimpiai bajnok (1984, 1988)műkorcsolyázónő már eddig is a bajorok kampányarca volt, de lehet, hogy ennél komolyabb szerepre is vállalkoznia „kell” majd. „Korábbi élsportolóként szerzett tapasztalatomat és ismertségemet szeretném kihasználni és ezzel segíteni azt, hogy minél több ember ismerje meg az elképzeléseinket. Nagy a társadalmi támogatottságunk, de fontosnak tartjuk, hogy az aktív sportolók is jobban ismerjenek bennünket. Hamarosan jön a téli szezon, amelyben fontos és nagy jelentőségű sportesemények házigazdái leünk és ezeken keresztül szeretnénk ízelítőt adni a várható olimpiai hangulatból.” - mondta Witt.

München lehetne az első város a történelemben, amely téli és nyári olimpiának is otthont adhat, hiszen a bajor főváros 1972-ben már rendezett nyári játékokat. A 2011 júliusában a dél-afrikai Durban városában kihirdetendő végső döntés során a franciaországi Annecy és a dél-koreai Pyeongchang lesz a németek ellenfele. A németek számára jelenleg a legnagyobb problémát a gazdák sztrájkja okozza az alpesi sí versenyek tervezett helyszínén, akik nem akarják átengedni a játékok idejére a területet. A német szervezők ezügyben már alternatív megoldások érdekében is körbenéztek, egy NATO-használatban lévő terület jöhet szóba, amely egy golfpályát is magában foglal. „A gazdákkal folytatott megbeszélések jó irányba haladnak – nyilatkozta az egyik legkényesebb kérdésről Witt – ugyanakkor van B-tervünk is arra az esetre, ha nem sikerülne végül egyezségre jutni velük. A helyi politikusokra bízzuk az ügy rendezését, nekik kell megoldást találniuk erre a kérdésre, akár így, akár úgy. Az emberek többsége a szándékaink mellett áll és támogat bennünket, de mindig lesznek olyanok, akik mást akarnak, soha sem lehet 100%-os a támogatottság.”

Katarina Witt amúgy a vancouveri olimpián is ott volt személyesen, ahol természetesen már a München-2018 pályázat sikeréért kampányolt és ezen cél elérése érdekében találkozott egy tucat NOB-taggal is. A ’80-as években a „szocializmus legszebb arca” becenévvel is illetett Witt a szingapúri ifjúsági olimpián is hasonló szereplőként vett részt. A müncheni pályázat sikeréért dolgozóknak persze más feladatuk is lesz, hiszen októberben az első fontos prezentáció következik majd. A mexikói Acapulcoban / hol máshol… :) / sorra kerülő prezentáció lesz az első alkalom arra, hogy a hivatalosan is kijelölt hármas fényezze saját magát a döntéshozók előtt. Witt nem az egyetlen műkorcsolyázó, aki kulcsfigura lehet a 2018-as téli olimpiáért vívott harcban, a sorozatban harmadszor próbálkozó koreai pályázat mellett ugyanis a női műkorcsolyázás aktuális olimpiai bajnoka, Kim Yu-Na is kampányol. „Én versenyzőként három olimpián jártam, dolgoztam a médiában is, így nagy tapasztalatom van a sport területén. Most komoly lehetőséget kaptam az élettől arra, hogy a saját hazámba vigyem el az olimpiát, ami különleges dolog lehetne. A probléma csak az, hogy amíg a sportban van arany-, ezüst- és bronzérem, addig ebben a projektben csak egy igazi győztes lehet.” Katarina Witt nemcsak csinos, de roppant bölcs is…

0 Tovább

Olimpiai bajnokok esküvője a jégen

A vancouveri olimpia páros műkorcsolya versenyét egy kínai páros, Shen Xue és Zhao Hongbo nyerte meg. Az életük harmadik olimpiája (2002-ben és 2006-ban bronzérmesek voltak) után visszavonuló pár a civil életük elején régóta dédelgetett álmát váltotta valóra. A közel két évtizede (18 éve) együtt járó pár ugyanis egy romantikus esküvőn, életük fő terepén, a műjégen mondta ki a boldogító igent egymásnak. A pekingi Capital Indoor Stadium volt a helyszíne a ceremóniának, amelyet az elmúlt hét szombatján rendeztek meg közel 20.000 néző előtt. A végletekig boldog pár az esküvőjén is korcsolyázott ugyan, de a művészi hatásról ezúttal inkább pályatársaik gondoskodtak. A kínai pár tiszteletére rendezett „Artistry on ice” névre hallgató gálán ugyanis több egykori és jelenlegi világsztár is fellépett. Ott volt ugyanis a kínai fővárosban a svájciak korábbi világbajnoka, Stephane Lambiel, az amerikai Johnny Weir, a világbajnok és olimpiai ezüstérmes Mao Asada is. Az est fénypontjaként pedig az oroszok sztárja, a szocsi olimpiától a közelmúltban eltiltott Jevgenyij Pljusenko is feltűnt a jégen. A gáláról az ALÁBBI linken látható egy rövidebb videó.

0 Tovább

Két tárgyból bukott az olimpiai bajnok

A sikeres és ismert sportolóknak, az olimpia bajnokoknak sokszor különleges elbánásban van részük az élet különböző területein. A sportpályákon nyújtott teljesítmény miatt a dicsfény és a népszerűség mellett olykor jár nekik az ingyen gyümölcs, vagy az extra mosoly az amúgy a „földi halandókkal” morcos eladóktól. Bár sokfelé ezt nem reklámozzák, de tény, hogy a tanulás területén is kapnak/kaphatnak engedményeket a sikeres sportolók. Igaz ez főleg a tanrend összeállítására vagy akár a vizsgákra is, no persze nem mindenhol…

A napokban jött ugyanis a hír a dél-koreai olimpiai bajnok műkorcsolyázóról, Ju-Na Kim-ről, amely szerint két tantárgyból is megbukott. A mindössze 19 éves Kim másodéves hallgató a szöuli egyetemen, ahol azonban az előző szemeszterben szinte alig látogatta az órákat. Ennek oka persze prózai, hiszen a koreai téli sport egyik ékkövének számító, világszerte népszerű Kim egész évben Torontóban készül és edz. A szöuli egyetem elnöke, Lee Ki-Su a koreai riportereknek elismerte, hogy Kimet két tárgyból is megbuktatták, de azt nem volt hajlandó elismerni, hogy mely tárgyak voltak ezek. Kim egyébként nagyrészt az Interneten keresztül hallgatta a kurzusokat, de az időközi beszámolókra és a vizsgákra (ott szükséges lett volna a személyes jelenlétre, a beszámolók papíron küldése helyett) már nem tudott hazautazni
 
Kim amúgy három Grand Prix versenyt nyert meg a 2009/10-es szezonban, emellett pedig az ország történetének első olimpiai bajnoki címét is megszerezte műkorcsolyázásban a vancouveri olimpián. A koreai versenyző jelenleg is Kanadában tartózkodik, ahol már az októberben kezdődő versenyévadra koncentrál. A diploma pedig még várathat magára, hiszen a már most is dollármilliós szponzori szerződésekkel rendelkező koreai tinédzser megélhetése és jövője aligha ezen múlik…
0 Tovább

Pljusenkót „kigolyózzák” a 2014-es olimpiáról?

Meglepő hírt publikáltak angol nyelvű honlapokon, amely szerint az oroszok műkorcsolyázó klasszisa, Jevgenyij Pljusenko nem indulhat el a 2014-es téli olimpián. A 27 éves, háromszoros világbajnok műkorcsolyázó Torinóban olimpiai bajnok is lett, idén februárban azonban egy rövid kitérő után visszatérve nem tudta legyőzni az amerikai Evan Lysaceket és végül ”csak” ezüstérmet szerzett Vancouverben. A helyezésnek finoman szólva sem örülő Pljusenko még azon melegében nekiment a pontozóknak és a nemzetközi szövetségnek (ISU) is, mondván, elcsalták a végeredményt és valójában neki kellett volna nyernie. Ezt ugyan később megbánta és elnézést kért, de az ügy úgy tűnik, hogy lavinát indított el. Pljusenko ugyanis ezt követően sérülés miatt lemondta a torinói világbajnokságon történő részvételt (amúgy a vb-címvédő Lysacek is). A baj csak az, hogy az orosz korcsolyázó mindezt úgy tette, hogy időközben (a megfelelő engedély nélkül) részt vett a Kings on Ice nevű profi show műsorban, így az ISU a napokban úgy döntött, hogy a versenyszabályzat 102. pontjának 2/i bekezdésében foglaltak miatt eltiltja Pljusenkot az ISU rendezvényeken történő indulástól, ráadásul örökre (!)...

Mivel az olimpia is ISU hatáskörbe tartozó esemény, így a hazai rendezésű (Szocsi-2014) olimpián sem indulhatna el az orosz korcsolyázó. Első hallásra ez eléggé mellbevágó hír, de jelenleg itt tartunk, Pljusenkoéknak pedig 21 napja marad a fellebbezésre a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS). Mivel gyanítom, hogy Szocsiban mindenáron akarják majd Pljusenko fellépését a szervezők (még akkor is, ha akkor már 31 évesen nem biztos, hogy aranyesélyes lesz), így szerintem valamilyen megoldást fognak találni az ügyre, hogy négy év múlva Pljusenko mégis ott lehessen a mezőnyben. No, de majd meglátjuk…

A hírhez tartozó információ még, hogy hasonló helyzettel szembesült a kanadai műkorcsolyázó Joannie Rochette is, aki édesanyja halála után néhány nappal szerzett olimpiai bronzérmet Vancouverben, ő viszont az ISU külön engedélyével léphetett fel a Thin Ice nevű műsorban, ahol elhunyt édesanyja előtt tisztelgett.
0 Tovább

Válik a kanadai álompár

A Salt Lake Cityben rendezett téli olimpia egyik emlékezetes momentuma volt a páros műkorcsolyázók versenye, ahol hatalmas botrányt és végül óvást követően az orosz Jelena Berezsnaya - Anton Sziharulidze duó mellett holtversenyben a kanadai Jamie Sale és David Pellettier páros is olimpiai bajnok lett.

Az olimpia sikert követően elképesztő népszerűségre szert tevő kanadai páros pályafutása végeztével profiként is folytatta és különböző jégrevükben lépett fel. A sokak által kanadai álompárnak tartott, jelenleg Edmontonban élő Sale és Pelletier kapcsán a legfrissebb hír az, hogy véget ér a kapcsolatuk és a házasságuk, hiszen eldöntötték, hogy elválnak. A jégen azonban továbbra is egy párt alkotnak, hiszen a showműsorokban továbbra is együtt lépnek majd fel. „Nagyszerű párkapcsolatunk volt 12 éven keresztül, amelyet ugyan megszakítunk, de továbbra is a kölcsönös tisztelet jegyében korcsolyázunk és neveljük majd fiunkat, Jesse-t. Egy ilyen döntést meghozni mindig nehéz, de tudjuk, hogy a korcsolyázás és a gyermekünk nevelése mindkettőnk életében mennyire fontos, ezért hoztunk ebben a kérdésben is kompromisszumos döntést" – nyilatkozta Jamie Sale.

Az olimpiai páros tagjai továbbra is Edmontonban élnek majd, ahol már hetek óta lehetett hallani a pár esetleges válásáról. Már áprilisban is felvetődött a kérdés, de akkor a kanadai páros menedzsere még cáfolta a híreket, azóta azonban már kiderült, hogy már közel másfél éve külön is élnek egymástól. A kanadai páros igazi meseszerű történet után lett olimpiai bajnok 2002-ben, amikor a nagy botrányt kavart vesztegetési ügy után (a francia bírónő pontozott nem pártatlanul) végül a tehetség és a szorgalom diadalmaskodott, majd később a pár fényes esküvő keretében a magánéletben is egymásra talált. A két versenyző amúgy 1991-ben találkozott először egymással, de közös felkészülésük csak 1998-ban (mindössze négy évvel a salt lake city-i olimpia előtt !) kezdődött el. A 2001-es évben meglepték a műkorcsolyázók világát azzal a döntésükkel, hogy Montrealból Edmontonba költöznek, amellyel azt az edzőt is otthagyták, aki 2001-ben világbajnoki címhez segítette őket. Az olimpiai történetük sokak számára ismert, amelynél a hivatalos díjátadás után néhány nappal egy külön ceremónia keretein belül vehették át az érmeket. A páros az olimpia után néhány hónappal profinak állt (a Stars on Ice társulathoz) és ott folytatta a karrierjét, majd Sale 2004 Karácsonyán kérte meg párja kezét, akivel 2005 decemberében több korábbi műkorcsolyázó klasszis (Brian Orser, Kurt Browning, Jennifer Robinson) társaságában volt az esküvőjük. Az olimpiai bajnok párosnak 2007 szeptemberében született meg a kisfia, Jesse (ld kép).
0 Tovább
«
12

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek