Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ingyen jegy jár a ’48-as brit olimpikonoknak

Sokan ugyan már nincsenek életben az 1948-as londoni játékokon szerepelt brit csapatból, de ők jövőre ingyen jegyet kapnak a brit fővárosban sorra kerülő játékokon. Erről döntött a Brit Olimpiai Szövetség (BOA), amelynek nyilvántartása szerint a 63 évvel ezelőtti játékokon szerepelt 398 sportolójukból még 125-en élnek, közülük pedig nagyjából a felével vannak most is kapcsolatban. Ahol lehetséges, ott a szervezők megpróbálnak ugyanabban a sportágban belépőt biztosítani, ahol a mára megöregedett sportemberek annak idején versenyeztek.

A mostani ötlet része annak a gondolatnak, hogy minden korábbi brit olimpikont (függetlenül attól, hogy téli vagy nyári játékokon szerepelt) szeretnének kicsábítani a jövő évi versenyekre. A ’48-as olimpikonokat természetesen kiemelt figyelem övezi ezen belül is, akik számára külön fogadást tartanak és akik az olimpiai faluban is látogatást tehetnek a játékok idején. Emellett a második világháború utáni első olimpián szerepelt sportolóknak lehetőséget szeretnének biztosítani arra is, hogy futhassanak az olimpiai fáklyaváltóban.

A meghívandó sportemberek között szerepel majd a most 89 esztendős Dorothy Tyler-Odam is, aki annak idején ezüstérmes lett (ugyanúgy, mint Csák Ibolya mögött Berlinben, 1936-ban) az amerikai Alice Coachman mögött női magasugrásban. „Nagyon megörültem, amikor hallottam a hírt arról, hogy belépőket kapunk a versenyekre„ – mondta a ’48-ban ezüstérmet szerző brit gyeplabda válogatott játékosa, John Peake.

0 Tovább

Király Edéről nevezik el a Gyakorló Jégcsarnokot

A tavaly 83 éves korában elhunyt műkorcsolyázó, az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Király Ede nevét veszi fel hamarosan a Gyakorló Jégcsarnok - hangzott el csütörtökön a Magyar Olimpiai Bizottságnál. A tavaly elhunyt sportoló özvegye férje érmei közül ötöt átadott a Sportmúzeum részére. Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára köszönte meg a gesztust Sylvia Simpsonnak, aki elmondta, hogy amikor férje már beteg volt, megkérte őt, hogy a számára kedves medálokat halála után juttassa el hazájába. Az érmek átadásáról fotók is megtekinthetők az Interneten.

Király Ede (a képen fiatal korában) 1926. február 21-én született Budapesten, 14 éves korától, 1940-től 1949-ig a Budapesti Korcsolyázó Egylet versenyzője volt, 1944-től 1949-ig pedig a magyar válogatottban is szerepelt. A sportág kiemelkedő magyar képviselője, nagy világversenyen, illetve Európa-bajnokságon összesen tizenhárom érmet nyert. Egyéniben valamint párosban, klubtársával, Kékessy Andreával ért el óriási sikereket. Az 1948-as oslói téli olimpiai játékokon ők nyerték  Magyarország első, téli olimpiai ezüstérmét. 1949-ben, Kékessy Andrea külföldre távozásakor Király Ede a MÉMOSZ SE versenyzője lett.1950-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen általános mérnöki diplomát szerzett, majd Kanadában telepedett le. Nyugalomba vonulásáig Ontarióban mérnökként, illetve edzőként tevékenykedett. Király Ede 50 évet élt Kanadában, de végig büszke volt magyarságára, 2009. augusztus 9-én hunyt el Ontarióban. Király Ede sikerekben igencsak gazdag műkorcsolyázó pályafutásának dicsőséglistája az alábbi oldalon tekinthető meg.

0 Tovább

Elhunyt a mexikói toronyugró bajnok

Életének 81. évében életet veszítette a mexikói műugró, Joaquin Capilla. Az olimpiai érmek számát tekintve ország legeredményesebb sportolójának számító versenyző az elmúlt hét szombatján szívének leállása miatt hunyt el. A hírt az 1956-ban toronyugrásban olimpiai aranyérmet szerző sportoló felesége, Carmen jelentette be. Capilla 19 évesen a londoni olimpián (1948) kezdte meg sikereit, amikor a toronyugrásban bronzéremmel zárt. Négy évvel később Helsinkiben egy hellyel előrébb végzett, majd újabb egy év elteltével már aranyéremmel zárt Melbourne-ben. Élete harmadik olimpiáján ráadásul műugrásban is bronzérmes lett, így végül négy éremmel zárta sikerekben gazdag olimpiai pályafutását, amelyet ezen kívül a Pán-Amerikai Játékokon szerzett négy további aranyéremmel egészített ki. Hazájában később edzőként is segítette a műugró sportot, amellyel utódait, a szintén olimpiai érmes Carlos Giront, Jesus Menát, Fernando Platast és Paola Espinosat is motiválta. Mexikó egyik legismertebb és legsikeresebb sportolójaként később filmekben is szerepeket kapott.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek