Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szilágyi Áron is kijutott Londonba

A vívók közül elsőként Szilágyi Áron biztosította helyét a londoni játékokon, mégpedig azzal, hogy vasárnap ezüstérmet nyert a Gerevich-Kovács-Kárpáti Grand Prix-n.  Kvótája ugyan hivatalosan még nincs, a kvalifikációs időszak ugyanis a hónap végén jár le, de amint azt ő maga nyilatkozta a budapesti verseny után - és a sportágban mások is a hozzá hasonlóan számoltak -, most már annyi pontja van, hogy nem csúszhat le az olimpiáról.

A szakág szempontjából a jövő hétvégén esedékes moszkvai Világkupa-fordulónak lesz nagy jelentősége, azon ugyanis csapatversenyt is rendeznek, melyben eldől, hogy a válogatott ott lehet-e majd Londonban. Amennyiben ez így lesz, egyéniben is automatikusan három magyar szerepelhet az ötkarikás kardversenyben. Ha viszont a csapat nem jut ki, Szilágyi egyéniben azért pástra léphet. Két sportágban - úszásban és atlétikában - speciális a helyzet, ezekben szintek teljesítése az olimpiai indulás feltétele.

Úszásban versenyszámonként legfeljebb két sportolót lehet nevezni a kvalifikációs A szint teljesítése és egyet a B szint elérése esetén, illetve váltóban országonként egy staféta indítható. Hasonló elven alapuló megkötés vonatkozik az atlétákra is, azzal a különbséggel, hogy ott már most lehet tudni, hogy ki milyen számban indul majd. Eltérés továbbá az is, hogy ebben a sportágban három versenyzőt lehet nevezni A szint teljesítése esetén, míg a B-nél az úszáshoz hasonlóan egyet. A Magyar Olimpiai Bizottság minimálisan három aranyérmet és összesen tíz dobogós helyet vár, illetve 94 olimpiai pont megszerzését tűzte ki célul Londonban.

0 Tovább

Szegeden lesz a kvalifikációs vb

Az eredeti elképzelés szerint a franciaországi Vichy városa lett volna a házigazdája a 2012-es londoni olimpiára kvalifikáló kajak-kenu világbajnokságnak, a franciák azonban néhány hete jelezték, hogy visszalépnek a rendezéstől. A nemzetközi szövetség (ICF) végrehajtó bizottsága ezért pénteken Lausanne-ban úgy döntött, hogy a magyar szövetség és Szeged legyen a 2011-es olimpiai kvalifikációs világbajnokság házigazdája. A döntés akkor válik hivatalossá, ha az ICF legfelsőbb testülete, a board is igent mond rá, ezt szerdáig kell megtenniük a board tagjainak.

„Óriási megtiszteltetés és az eddigi munkánk elismerése, hogy a nemzetközi szövetség azonnal Szegedre gondolt, amikor értesültek a franciák döntéséről – nyilatkozta dr. Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke. A 2011-es világbajnokság több egy hagyományos világversenynél, hiszen itt kvalifikálhatják magukat a versenyzők a 2012-es londoni olimpiára. Várhatóan több mint 90 ország vesz majd részt a viadalon, ami hatalmas szám. Nemcsak a kajak-kenu sportág, hanem az egész magyar sport szempontjából fontos, hogy egy ilyen színvonalas versenynek lehet a házigazdája Szeged. Az a célunk, hogy ugyanúgy, ahogy 2006-ban, jövőre is elkápráztassuk a világot! Szeretnénk, hogy a versenyzők, a televíziók előtt ülő nézők és a helyszíni szurkolók is olyan kiszolgálást kapjanak, mint korábban soha, egyetlen kajak-kenu világversenyen sem. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon a következő időszakban természetesen rengeteg munkára és sok forrás bevonására lesz szükség. A magyar szövetség korábban pályázott a 2011-es világbajnokság megrendezésére, akkor ígéretet kaptunk mind az állam, mind az önkormányzat részéről, hogy minden támogatást megadnak a sikeres rendezéshez. Ennek értelmében, az ICF végleges döntését követően azonnal megkezdjük a tárgyalást azt állani sportvezetéssel és Szeged megyei jogú város képviselőivel is. Az, hogy ismét Szeged lehet a házigazda, nagyban köszönhető a város és a környéken élő emberek támogatásának, annak, hogy az elmúlt években mindig lelkesen a kajak-kenu mellé álltak.”
 
A Vichy-ben tapasztalható körülményekre már a tavaszi világkupa futam után több ország versenyzői és csapatvezetői panaszkodtak. A francia szervezőbizottság akkor azt ígérte, hogy pótolják a hiányosságokat, ám mostanra eljutottak oda, hogy ez jövő augusztusig sem sikerülhet nekik tökéletesen, így a visszalépés mellett döntöttek. Legutóbb 2006-ban rendezett Szeged világbajnokságot, azóta minden tavasszal sikeres világkupa futamnak adott otthont a Maty-éri pálya. A város néhány hónapja elnyerte a 2013-as világbajnokság rendezési jogát, információink szerint, ha 2011-ben a Maty-éren lesz a verseny, akkor két évvel később Portugália lesz a rendező.
(Forrás: www.kajakkenusport.hu)
0 Tovább

London 2012: végleges a röplabda kvalifikációs rendszere

A londoni olimpia közeledtével ismét előtérbe kerül a KVALIFIKÁCIÓ fogalma, amely sok sportoló számára alapvetően határozza meg az olimpiai felkészülést. A kvalifikáció megszerzése sportáganként különböző módon lehetséges, van ahol ranglisták alapján alakul ki, van ahol egyetlen verseny, máshol pedig hosszú, akár másfél éves versenysorozat után jön létre az olimpián résztvevők mezőnye. Mivel még több mint két év van hátra a londoni olimpiáig, így néhány sportágban még csak most kerülnek pontosításra/véglegesítésre a kvalifikációs feltételek, így vannak ezzel például a röplabdázók is. A NOB pénteken Lausanne-ban elfogadta a Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) áprilisban hozott határozatát, amely a korábbiakhoz képest némiképp módosította a sportág kvalifikációs rendszerét. A legfontosabb változás a strandröplabdázóknál lesz, ahol az olimpiai részvételi jogot Londonra a párosok már nem saját maguk részére, hanem országuk számára szerezhetik meg. A 24 csapatos londoni strandröplabda tornán a házigazdák párosa mellett a nemzetek pontversenyének 2012. június 17-ei állása alapján az első 16 nemzet nevezhet párosokat, a fennmaradó hét helyre pedig az öt kontinens kupagyőztesei (ez új sorozat lesz) és a Világkupa sorozat két döntős országa nyerhet el még olimpiai részvételi jogot. Az egyes nemzeti szövetségek ezt követően saját hatáskörben dönthetnek - az országonként maximálisan két - páros(ok) nevezéséről.

A röplabdázóknál is véglegesítették a londoni kvalifikációt, itt azonban nincs lényeges változás Pekignhez képest, mivel a férfi és a női torna is 12 csapattal zajlik majd az angol fővárosban. A házigazdák csapata mellett a 2011-es Világkupa első három helyezettje, az öt kontinensen rendezett kvalifikációs torna győztesei, valamint a további három olimpiai kvalifikációs torna első helyezettje juthat el az olimpiára. A részletes kvalifikációs feltételek a nemzetközi szövetség honlapján megtekinthetőek.
0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek