Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kicsiből lett nagyok – Kis államok olimpiai sikerei (3.)

Az olimpiákon rendre a nagyhatalmak aratják a legtöbb diadalt. Ezek közé befurakodhat természetesen területére nézve kis ország is, szerencsére Magyarország ide soroltatik. Ám vannak valóban „apró” olimpiai állomok, amelyek lehetnek akár több milliós országok, de ötkarikás sikerekben nem bővelkedik a „dézsájuk”. Ezúttal ilyen fajta esetekből gyűjtöttem tesztkérdéseket egy csokorral a nyári játékok históriájából.

1. Soraya Jimenez Mendivil. Ki ő?

     1. Az 1968-as mexikói olimpia lánggyújtója     2. Súlyemelő bajnok (2000 Sydney)  3. Kizárták Athénben 2004-ben a 20 kilométeres gyaloglásban 

2. Ki szerezte a független Örményország első olimpiai bajnoki címét (1996 Atlanta)?

     1. Armen Nazarjan – birkózó     2. Iszrael Militoszjan – súlyemelés    3. Armen Mkrtcsjan – birkózás

3. Izrael mindössze egyetlen bronzérmet szerzett Sydneyben. Melyik sportágban?

    1. Cselgáncs     2. Szörf     3. Kajak-kenu     4. Úszás

4. John Akii Bua hatalmas meglepetésre nyert 1972-ben, Münchenben a 400 méteres gátfutásban. Melyik ország képviseletében?

   1. Kenya     2. Ghana     3. Mozambik     4. Uganda

5. 1984-ben négy aranyérmet is nyertek Új-Zéland sportolói kajak-kenuban? Ki triplázott közülük?

   1. Paul McDonald     2. Ian Ferguson     3. Alan Thomson     4. Grant Bramwell

6. Kanada sportolói házigazdaként egyszer sem győztek a Montrealban rendezett olimpián, 1976-ban. Ki volt az utolsó aranyesélyesük, akiben nagyon bíztak?

   1. John Wood – kenus    2. Michel Vaillantcourt – díjugrató    3. Cheryl Gibson – úszó

7. Bolgárból honosított sportoló nyerte ennek az európai országnak az egyetlen aranyát Sydneyben. Melyik országról van szó?

   1. Törökország     2. Szlovénia     3. Horvátország     4. Jugoszlávia

8. Ki nyerte a független Azerbajdzsán első olimpiai aranyérmét?

   1. Namig Abdullajev – birkózó 2. Farid Manszurov – birkózó 3. Zemfira Meftahetgyinova - sportlövő

A helyes megfejtéseket a henry73@t-online.hu e-mail címre várom.

0 Tovább

Kicsiből lett nagyok – Kis államok olimpiai sikerei (2.)

Az olimpiákon rendre a nagyhatalmak aratják a legtöbb diadalt. Ezek közé befurakodhat természetesen területére nézve kis ország is, szerencsére Magyarország ide soroltatik. Ám vannak valóban „apró” olimpiai állomok, amelyek lehetnek akár több milliós országok, de ötkarikás sikerekben nem bővelkedik a „dézsájuk”. Ezúttal ilyen fajta esetekből gyűjtöttem tesztkérdéseket egy csokorral a nyári játékok históriájából.

1. Ki szerezte a független Kazahsztán első olimpiai aranyérmét?

   1. Jurij Melnyicsenko – birkózó 2. Alekszandr Parigin – öttusázó 3. Vaszilij Zsirov - ökölvívó

2. Xeno Müller és a Gier-testvérek, Svájc bajnokai Atlantában. De melyik sportágban?

   1. Kerékpározás     2. Vívás      3. Evezés     4. Kajak-kenu

3. Athén egyetlen címvédője volt vitorlázásban a Hagara-Steinacher osztrák páros. Melyik hajóosztályban?

   1. Csillaghajó      2. 470-es osztály     3. 49-es osztály     4. Tornádó

4. Ki szerezte Új-Zéland egyetlen aranyérmét Barcelonában?

   1. Robert Waddell – evezés     2. Blyth Tait – lovaglás     3. Barbara Kendall – szörf

5. Mely ország színeiben szerzett olimpiai aranyérmet Hassiba Boulmerka és Nouria Menah-Benida?

   1. Egyiptom     2. Algéria     3. Szíria     4. Marokkó

6. Hány aranyérmet szereztek Dél-Amerika országai Sydneyben?

   1. ötöt     2. hármat    3. Egyet sem     4. egyet

7. Chile mindkét aranyérmét azonos sportágban szerezte Athénban. Melyikben?

   1. Atlétika    2. Tékvandó    3. Tenisz     4. Ökölvívás

8. Ki szerezte a SZU felbomlása után a független Litvánia első aranyérmét?

   1. Virgilijus Alekna    2. Daina Gudzineviciute    3. Romas Ubartas

A helyes megfejtéseket a henry73@t-online.hu e-mail címre várom.

0 Tovább

Női győztes a brit olimpiatörténeti vetélkedőn

Egy 30 esztendős hölgy, bizonyos Karen Smith nyerte meg Angliában a Nemzeti Lottótársaság által indított olimpiatörténeti vetélkedőt. A Whitley Bay-ből érkezett fizioterapeutaként dolgozó nő az olimpiai és a paralimpiai játékok történelméből összeállított vetélkedőn bizonyult a legjobbnak, ahol a döntőben nyolc társát utasította maga mögé. Karen Smith a győzelemnek köszönhetően egy utazást nyert meg az általa kiválasztott egykori olimpia helyszínre (ő már a döntő előtt eldöntötte, hogy a 2000-es olimpia helyszínére, Sydneybe szeretne eljutni). „El sem tudom hinni, hogy én nyertem. A vetélytársaim is nagyon sokat tudtak, így nem is bíztam benne, hogy nyerhetek. Mindig is szerettem nézni az olimpiákat, így nem volt kérdés, hogy jelentkezek, amikor megláttam a felhívást a Nemzeti Lottótársaság Internetes oldalán. A közvetlen kollégáimnak el sem árultam, hogy miért hiányzom ezen a héten a munkából, de már alig várom, hogy megoszthassam velük az információt” – nyilatkozta a boldog győztes. A döntőben a versenyzők fokozatosan nehezebbé váló kérdéseket kaptak és ezekre kellett gombnyomással minél hamarabb válaszolniuk.

Smith azon az Internetes vetélkedőn tudott most győzni, amelyet blogunk is ajánlott már idén áprilisban és amelyen közel 10.000-en indultak el. Az élő döntőt Stratfordban az Olimpiai Parkban rendezték, ahol az olimpiai bajnok Steven Redgrave volt a díszvendég. „Nagyon kemény vetélkedő volt, én alig-alig tudtam bármire is válaszolni, még az evezéssel kapcsolatos kérdéseknél is sokat hibáztam. Kitűnő válaszokat kaptunk a kérdésekre, nagy eredmény, hogy Karen az ország legjobb sport tudorait tudta megelőzni a vetélkedőn” – mondta a finálé után az ötszörös olimpiai bajnok evezős. A vetélkedő döntőjét a friss tornász világbajnok Beth Tweddle is a helyszínen tekintette meg, ahol a nyertes annak is örülhetett, hogy sikere után garantáltan behívják majd interjúra a londoni olimpia szervezői, így magas szintű tárgyi tudása mellett várhatóan majd önkéntesként is segítheti a 2012-es nyári olimpia megrendezését.

 

0 Tovább

Kvíz VI. - A meglepetés ember

Olimpiatörténeti vetélkedőkben is frappáns kérdés lehetne az alábbi: Versenyszáma legfiatalabb és később legidősebb olimpiai bajnoka lett. Ki ez a kétszeres olimpiai bajnok atléta?

Aki nem szeretne gondolkozni, az kattintson a „tovább” gombra, ahol jön a megfejtés…

A németek magasugrónőjéről, Ulrike Meyfarth-ról van szó, aki 1972-ben a müncheni olimpián mindössze 16 évesen, majd 1984-ben immáron 28 évesen nyerte meg versenyszámát az olimpián. A "magasugrás legidősebb olimpiai bajnoka" titulust aztán később át kellett adnia a bolgár Sztefka Kosztadinovának, aki az 1996-os atlantai olimpián 31 évesen lett a legjobb női magasugró.
 
A frankfurti születésű atlétanő ugyan csak 13 évesen kezdett el a magasugrással foglalkozni, de 1971-ben (mindössze tizenöt évesen) már a második lett a német bajnokságon, majd a következő évi olimpiai válogatón elért harmadik helyének köszönhetően az olimpiai részvétel lehetőségét is kiharcolta. A ’68-as olimpián Dick Fosbury által meghonosított stílus (a Fosbury-flop) egyik úttörője volt Meyfarth (ennek is köszönheti gyors berobbanását az élmezőnybe), akitől azonban ennek ellenére sem sokat vártak a müncheni játékokon. A 185 centiméteres egyéni legjobbja sem jogosította fel (v)érmes reményekre, de a lelkes hazai közönség előtt hét centimétert (!!) javítva egyéni legjobbján, 192 centiméteres világrekord beállítással nyerte meg végül a versenyt. Mindkét nemet figyelembe véve azóta is Meyfarth a legfiatalabb (16 év 123 nap) egyéni olimpiai bajnok az atlétika történetében.
 
A hirtelen jött olimpiai siker (és az ezt követő nagy felhajtás) után aztán egy kicsit megakadt a fiatalon indult karrier, hiszen 1978-ig nem is sikerült javítania a 192 cm-es egyéni csúcson, ezt az időszakot egy EB-5. helyezés jellemzi, ráadásul Meyfarth a montreali olimpián nem is jutott döntőbe. Az 1980-as moszkvai olimpiát aztán a bojkott miatt kihagyták a nyugatnémetek, így Meyfahrt csak a '84-es los angelesi olimpián szerepelhetett újra az ötkarikás játékokon.
 
Az 1982-es év volt a nagy visszatérés a német ugró számára, ki fedett pályán és szabadtéren is Európa bajnok lett, majd 202 centiméteres ugrásával új világrekordot is felállított. Az 1983-ban első alkalommal megrendezett atlétikai világbajnokságon Helsinkiben ezüstérmes lett Tamara Bykova mögött. Meyfarth számára az 1984-es olimpia volt az utolsó nagy világverseny, ahol az ismételt bojkottok miatt legfőbb vetélytársai (köztük Bykova) sem voltak ott a mezőnyben. Érdekesség, hogy a los angelesi női magasugró döntő első öt helyezettje közül hárman (!) is ott voltak már 12 évvel korábban is a döntőben, Meyfarth mellett a kanadai Deborah Brill és az olasz Sara Simeoni. A német atléta 202 centiméteres ugrása ezúttal elég volt az újabb sikerhez, amivel a címvédő olasz Sara Simeonit (200cm) tudta legyőzni és lett ezzel a női magasugrás történetének - a román Iolanda Balas (1960,64) mellett - második kétszeres olimpiai bajnoka. A kitűnő lengyel futó Irena Szewinska mellett Ulrike Meyfarth a másik olyan női atléta, aki 12 éves különbséggel tudott olimpiai bajnoki címeket szerezni.
 
A 188 centiméter magas Ulrike Meyfarthot legfontosabb sikerei idején sorozatban négyszer (1981-1984) is megválasztották Németország legjobb női sportolójának. A 35.000 lakossal rendelkező Wesseling (ahol Ulrike felnőtt) 2004. május 23-án a város atlétikai stadionjának az Ulrike Meyfartrh Stadion elnevezést adta.
0 Tovább

Brit olimpiai kvíz

Érdekes on-line játékot indítottak útjára a britek. A nemzeti lottótársaság honlapján ugyanis keresik azt az embert, aki az olimpiai és a paralimpiai játékokkal kapcsolatban a legszéleseb ismeretekkel rendelkezik. Az alábbi LINKEN elérhető játékra egy névvel és e-mail címmel lehet regisztrálni, igaz a kérdések megértéshez és a válaszadáshoz az angol nyelv ismerete mindenképpen szükséges. A kérdések nem „szárazak”, olykor videó anyaggal és eredeti angol nyelvű közvetítési részletekkel tarkítottak, így érdemes böngészgetni őket. Ha valaki talál valami érdekességet (csemegét a kérdések között), nyugodtan ossza meg velünk itt a blogon.

0 Tovább

Kvíz V.

A mai napra csak egy egyszerű kérdésem van. Ki az a vancouveri olimpikon, aki 2006-ban Torinóban még más ország színeiben szerepelt az ötkarikás játékokon? Én egyet biztosan tudok, persze ez nem zárja ki, hogy lehet több ilyen sportoló is...

 

0 Tovább

Kvíz IV.

A vancouveri olimpia kilencedik napja után már csak egy olyan ország van, amely minden nap során tudott legalább egy érmet szerezni. Melyikről van szó?

0 Tovább

Kvíz III.

A vancouveri olimpia mezőnyében van olyan versenyző, aki magyar származású és más ország színeiben szerepel. Én egyről tudok, de lehet, hogy van több is. Szerintetek kiről lehet szó?

0 Tovább

Kvíz II.

Három olyan versenyző van a vancouveri olimpia mezőnyében, akik már 22 évvel ezelőtt, a Calgaryban rendezett olimpián is ott voltak. Kikről van szó?

 

0 Tovább

Kvíz I.

Vannak nemzetek, amelyek a téli olimpiára sokkal jobban koncentrálnak, hiszen sportolóik sokkal eredményesebbek a havas-jeges sportokban, mint a nyári játékokon. Négy olyan ország van az olimpiák történetében, amelynek sportolói jobban szerepeltek eddig a téli olimpián (érmeket tekintve), mint nyáron. Vajon melyek ezek?

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek