Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Politikai pályával kacérkodik a gátfutó olimpiai bajnok

Politikai szerepvállalásba kezdett Kína egyik legismertebb sportolója, a gátfutó olimpiai bajnok Liu Hsziang. Az athéni olimpián a 110 méteres gátfutásban bajnoki címet szerző, majd Pekingben hazai közönség előtt sérülése miatt visszalépő Liu Hsziang számára az idei esztendő jelentette az igazi visszatérést a nemzetközi élmezőnybe. A tegui világbajnokságon a kínai atléta minden bizonnyal meg is nyerte volna versenyszámát, ha a kubai Dayron Robles később kizárást érő - igaz abszolút vétlen - megmozdulása nem billenti ki az egyensúlyából. A hazájában a nehezebb évek alatt is töretlenül népszerű 28 esztendős sportember csütörtökön a politikai karrierbe is beleszagolhat, miután meghívást kapott a Kínai Kommunista Párt ifjúsági tagozatától.

A Sanghajban egy sporteseményen a tervek szerint beszédet is mondó Liu popularitását szeretné kiaknázni ezzel a párt, amelynek ifjúsági szervezete sok későbbi vezető politikus számára jelentett fontos ugródeszkát. Liu számára a politika azonban egyelőre másodlagos, hiszen az egykoron 12,91-el még világcsúcsot is tartó gátfutó jövőre Londonban ismét az olimpiai arany reményében szeretne futni. A kiváló atléta évekig küzdött Achiles-ín sérüléssel, de a tegui világbajnokságon nyújtott formája alapján ez a sérülés már a múlté és nyugodtan odasorolhatjuk őt a közvetlen (arany)esélyesek közé.

0 Tovább

Rogge: Kína várja ki a sorát

Legalább két évtizedet kell várnia Kínának arra, hogy ismét nyári ötkarikás játékokat rendezzen - jelentette ki Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a Xinhua hírügynökségnek adott csütörtöki interjújában. A sportvezető azt mondta, az a sportszerű, ha az ázsiai ország türelmesen kivárja az újabb lehetőséget, esélyt adva ezzel más nemzeteknek is a rendezésre.

A 2008-as pekingi olimpia az általános vélekedés szerint nagyon sikeresnek bizonyult annak ellenére, hogy a játékok előtt Tibetben emberjogi szervezetek tiltakozása, tüntetések és erőszakos cselekmények zavarták meg az esemény felvezetését. Rogge úgy vélte, több kínai város, például Sanghaj vagy Csuangcsu szintén képes lenne az olimpia lebonyolítására. Utóbbi tavaly az Ázsiai Játékoknak adott otthont, Sanghajban pedig a világkiállításra illetve vizes világbajnokságra került sor a közelmúltban.

0 Tovább

Leedsben lesz a kínaiak bázisa London előtt

Leeds városa már korábban jelezte, hogy a kínai atlétikai válogatott egy része őket választotta az olimpia előtti felkészülés utolsó fázisára. A mostani megállapodás azonban ennél komolyabb, hiszen ennek értelmében 11 különböző sportág közel 300 versenyzője készül majd náluk a játékok előtt. A Kínai Olimpiai Bizottsággal történt megállapodás értelmében a kínai hegyikerékpárosok, vívók, öttusázók, úszók, asztaliteniszezők, ökölvívók és tekvandósok edzenek majd Leedsben, ráadásul a női gyeplabda, vízilabda és kézilabda válogatottak edzőtáborának egy része is a városhoz lesz köthető majd. Az sem kizárt, hogy a most megkötött, alaphangon 250.000 fontos megállapodás alapján még további kínai sportolók és sportvezetők is érkeznek majd Leedsbe az olimpiai játékok előtt.

„Ez egy történelmi lehetőség Leeds városa számára, hiszen a világ egyik legsikeresebb olimpiai nemzete választott bennünket a londoni játékok előtt” - nyilatkozta Keith Wakefield, a leedsi városi tanács vezetője. Kína legutóbb Pekingben remekül szerepelt, hiszen sportolóik összesen 100 érmet, közte 51 aranyérmet szereztek, sokak szerint pedig Londonban is az éremtáblázat élén végezhetnek.

0 Tovább

Kizárták a válogatottból a négyszeres olimpiai bajnokot

Kizárták a kínai rövidpályás gyorskorcsolya válogatottból az utóbbi időben italozás miatt többször botrányba keveredett négyszeres olimpiai bajnok Vang Meng-et. A 26 esztendős Vangot eltiltották a nemzetközi versenyeken való részvételtől - áll a kínai spo-rt főhivatal közleményében. Vangot már július 24-én felfüggesztették, amikor Csingtao városban az edzőtáborban szóváltásba került csapatvezetőjével, aki bírálta, amiért késő éjszaka, részegen tért vissza öt másik csapattársával. A vita Vang Csun-luval dulakodásba torkollott, majd a történteket követően a sportoló szállásán a berendezésnek esett. Sebeit mindkét kezén tíz öltéssel varrták össze.

Vangot a történtekről szóló kínai összeállításban lobbanékony alkatnak írják le, aki 2007-ben egyszer már hat hónapra kikerült a válogatottból, miután bírálta edzőjének taktikáját az Ázsiai Téli Játékokon. Idén júniusban egy éjszakai randalírozás ismét ráirányította elsősorban az online közvélemény figyelmét. A kilenc éves korától gyorskorcsolyázó Vang Meng Kína legsikeresebb téli olimpiai sportolója, a vancouveri játékokon három aranyérmet szerzett, 2006-ban Torinóból egy aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot vitt haza. 2010-ben az év női sportolójának választották hazájában.


0 Tovább

Li Ning egymillió dollárt ajánlott fel

Egymillió dollárt ajánlott fel az Olimpiai Múzeumnak Li Ning háromszoros olimpiai bajnok tornász. A sikeres kínai üzletember kiemelte, mint korábbi sportoló és olimpiai bajnok, mindig is szorosan kötődött az ötkarikás játékokhoz, és a svájci Lausanne-ban található Olimpiai Múzeum a mozgalom szinte valamennyi emlékezetes pillanatát bemutatja. Hozzátette, hiszi, hogy akinek lehetősége van meglátogatni a múzeumot, azt mélyen megérinti, és erőt meríthet az olimpia szellemiségéből.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke megköszönte a nemes felajánlást. "Ő volt az 1984-es játékok emblematikus bajnoka, amikor Kína visszatért az olimpiai mozgalomba" - idézte Rogge szavait a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) közleménye. Li Ning volt az 1984-es Los Angeles-i nyári játékok legtöbb érmet szerző versenyzője, három arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel. Visszavonulása után sikeres üzletember lett, ő a nevét viselő sportruházati cég alapítója, a pekingi olimpia megnyitóünnepségén ű gyújthatta meg az olimpiai lángot a Madárfészek Stadionban.

0 Tovább

Kína ismét előveszi ping-pong diplomáciát

Az edzések mellett intenzív angol kurzusokkal készülnek a kínai asztaliteniszezők a londoni olimpiára. A sportágat évtizedek óta uraló kínai játékosok nagy része korábban rendre csak tolmácsokon keresztül tartotta a kapcsolatot a külvilággal, a nyitás jegyében azonban most változni szeretnének, legalábbis erről érkeztek hírek a világ legnépesebb országából. „Érdekes újdonság lesz mindez, ami pozitív fejleménynek tekinthető. Ha a legjobb kínai játékosok angolul tudnak nyilatkozni, az egész világ oda fog figyelni rájuk. Örülök a kínai szövetség pozitív hozzáállásának.” – nyilatkozta a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) elnöke, Adham Sharara.

A kínaiak úgy tűnik, hogy ismét előhúzták a legendás „ping-pong diplomáciát” a kalapból, amely a hetvenes évek elején egyszer már sikeres volt. Peking 1971-ben ugyanis vendégül látta az amerikai asztalitenisz válogatottat, amely huszonkét év elteltével az első olyan amerikai sportküldöttség volt, amely vendégeskedett a kínai fővárosban. Ez a túra pedig előkészítette Richard Nixon elnök egy esztendővel későbbi – szintén hosszú idő utáni első – hivatalos látogatását. Bár Kína ma már nem annyira elzárt a külvilágtól, mint negyven évvel ezelőtt, az ország legnépszerűbb sportága azonban ismét jó példával járhat elől, ha többek között az olimpiai bajnok Ma Lin, vagy a világranglista éllovas Wang Hao is megtanul angolul. Ebben a sportágban ugyanis annyival a világ előtt járnak a kínaiak, hogy a tanulás miatti néhány óra edzéskiesés biztos nem árt meg nekik…

0 Tovább

Kína már télen is nagyhatalom?

A pekingi nyári olimpián totális kínai fölény volt, a házigazdák ottani 51 aranyérmükkel fölényesen nyerték az éremtáblázatot. A Vancouverbe szerény reményekkel érkező kínaiak ("Örülnénk, ha a torinói két aranyérmet meg tudnánk közelíteni" - szóltak a hivatalosnyialtkozatok) azonban vasárnap hajnalban immár a harmadik aranyérmüket is megszerezték, így minden idők legsikeresebb téli olimpiai szereplésüket teljesítik. Jelenleg három aranyérmük van a kínaiaknak (női 500 méteres rövidpályás gyorskorcsolyázás: 1. Vang Meng, páros műkorcsolyázás: 1. Shen Xue-Zhao Hongbo, férfi 1500 méteres rövidpályás gyorsorcsolyázás: 1. Zhou Yang) amivel a 2010-es téli olimpia éremtáblázatának nyolcadik helyén állnak.

 

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek