Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A BBC-nek is nagy kihívás a londoni olimpia

Nyolcvanöt éves története legnagyobb kihívása elé néz a brit közszolgálati televízió - a BBC a napokban adott hírt részletes olimpiai közvetítési terveiről. A brit közszolgálati televízió szeretne az esemény rangjához méltó módon tudósítani a hazai rendezésű olimpiáról, így kibővíti – eddig sem kis terjedelmű – adásait. A BBC Three névre hallgató televíziós csatornán eddig adásszünet volt napközben, az olimpia ideje alatt azonban itt is non-stop futnak majd az olimpiai közvetítések, mint ahogy a Radio5 is külön digitális rádiócsatornával bővül majd a játékok idejére.

A tervek szerint az általában csak az esti órákban „aktív” BBC Three kibővítése 4,5 millió fontos költséget jelent a közszolgálati csatornának. „Szükségünk van erre a bővítésre az olimpia ideje alatt, így a BBC One és a BBC Three csatornánkon keresztül folyamatosan figyelemmel tudjuk kísérni az eseményeket” – nyilatkozta Roger Mosey, a csatorna londoni olimpiáért felelős igazgatója. „Nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen hazai televíziós társaságként nekünk kell az év legfontosabb sporteseményét feldolgoznunk, ugyanakkor arra is oda kell figyelnünk, hogy az emberek kedvenc programjai, sorozatai se maradjanak ki a kínálatból, hiszen sokan vannak, akik kívül akarnak majd maradni az olimpia-őrületen” – tette hozzá Mosey.

0 Tovább

Az NBC nyerte a licitet az olimpiai közvetítési jogokért

Továbbra is az NBC televíziós társaság közvetítheti az olimpiát az Egyesült Államokban, hozta meg döntését kedden délután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A NOB eredetileg tavaly akarta megnevezni a leendő közvetítő társaságot, de akkor a gazdasági válság miatt – a bevételek maximalizálása által vezérelve – egy évvel eltolta a jogok értékesítését. A június elejére Lausanne-ba összehívott tárgyalásra három pályázó érkezett, melyek közül hétfőn előbb a Rupert Murdoch médiamogul által birtokolt Fox mutatta be pályázatát, kedden reggel a Disney érdekeltségi körbe tartozó ESPN, majd kora délután pedig az NBC következett. A három média csoport bemutatója és a konzultációk után a pályázók lezárt borítékban adták meg végső ajánlatukat. Bár eredetileg a NOB csak a következő két olimpia (2014-Szocsi, 2016-Rio de Janeiro) jogait szerette volna értékesíteni, de a tárgyalások során végül a többek által javasolt módon „hozzácsapta” a 2018-as és 2020-as olimpiák jogait is.

Az NBC végül 4,38 milliárd dollárért nyerte el a jogokat, a részletes bontás szerint Szocsiból 775 millió dollárért, Rio de Janeiróból pedig 1,226 milliárd dollárért közvetíthet a társaság. A július hatodikán (Annecy, München és Pyeongchang közül) kijelölendő helyszínen sorra kerülő 2018-as téli olimpiáért 963 millió dollárt, míg a 2020-as nyári játékokért 1,418 milliárd dollárt fizet majd a társaság. A Comcast cég, valamint az olimpiai szponzorok közé tartozó General Electric által tulajdonolt társaság 1988 óta minden nyári, 2002 óta pedig minden téli játékokról közvetített, a jelenleg is érvényes szerződésük a 2012-es londoni játékok után jár majd le. „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy mi lehetünk ebben az évtizedben az olimpiai játékok közvetítői az Egyesült Államokban.” – nyilatkozta boldogan a Comcast elnöke, Brian Roberts.

A most létrejött megállapodás a NOB elnök Jacques Rogge számára is megnyugtató, aki ezzel fontos bevételi forrásokat generált a szervezet számára azok után is, hogy utolsó elnöki mandátuma 2013 után lejár majd. Az NBC most először tudott Dick Ebersol nélkül olimpiai közvetítési jogot elnyerni, 1988-tól kezdve a legendás vezető nyolc alkalommal vitte sikerre a céget, májusi lemondása után azonban ezúttal már az utód, Mark Lazarus nevéhez fűződik a győzelem.

Az NBC 1995-ben öt olimpia (2000-2008) jogát nyerte el 3,5 milliárd dollárért, 2003-ban pedig 2,2 milliárd dollárt fizetett a 2010-es és 2012-es játékok közvetítési jogaiért. A tavalyi vancouveri olimpiáról viszont hiába közvetített 835 órában az amerikai csatorna, mégis 233 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el. A mostani pályázatban a vesztes felek elismerték, hogy a számukra még gazdaságilag ésszerű határig elmentek az árajánlatnál, de tovább már nem. Az NBC azonban úgy tűnik presztízskérdést csinált az olimpiai közvetítési jogokból, így talán erőn felül vállalva is túllicitálta riválisait. Az NBC a korábbi, a lényeges eseményeket - akár felvételről is - a főműsoridőbe koncentráló stratégiáját az élő közvetítések erőltetésének irányába akarja elmozdítani.

0 Tovább

Tévés siker volt a vancouveri olimpia

Az év elején rendre napvilágot látnak az előző évről szóló különböző értékelések, elemzések, így van ez a sport világában is. A napokban került publikálásra az Egyesült Államok száz legnézettebb tavalyi televíziós sporteseményét tartalmazó lista. A listát hagyományosan a Super Bowl (az amerikai futball bajnokság döntője) vezeti, amelyet 106,5 millió néző tekintett meg tavaly.  A lista élmezőnyében további NFL találkozók szerepelnek, a vancouveri téli olimpia évében azonban ötkarikás események is odakerültek az élmezőnybe. A legnézettebb NFL-en kívüli esemény címét rögtön a vancouveri megnyitóünnepség vitte el, amelyet február 12-én 32,6 millió tekintett meg az Egyesült Államokban, igaz ez is csak a lista hetedik helyéhez volt elegendő. A százas listára amúgy összesen 18 olimpiai közvetítés került fel, közülük is kiemelkedik a férfi jégkorong torna döntőjében rendezett USA-Kanada összecsapás (27,6 millió néző – 19. hely) és az olimpiai záróünnepség (21,4 millió néző – 58. hely).

Bár a labdarúgás az USA-ban is fokozatos növeli népszerűségét (különösen úgy, hogy a Landon Donovan vezette amerikai csapat továbbjutott csoportjából Dél-Afrikában), a foci vb-finálé, a Spanyolország-Hollandia találkozó azonban így is csak a 40. helyet szerezte meg 24,3 millió nézővel. A legnézettebb száz sportadást tartalmazó listán (az amerikai foci népszerűségét jól demonstráló módon) összesen 65 (!) NFL mérkőzés található (a legjobb 25-ben húsz). Az olimpiai adások növekvő népszerűsége ugyanakkor nem jön most rosszul a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, az idei év elején ugyanis a NOB a korábbi halasztások után végre értékesítené a 2014-es és a 2016-os olimpiák - az Egyesült Államokra vonatkozó - közvetítési jogait. A londoni nyári olimpiát még –sorozatban hetedszer – az NBC televíziós csatorna közvetíti majd, de a következő olimpiákat már vélhetően új társaságok vihetik majd el.

0 Tovább

Passarelli a birkózó hős

Az olaszos nevű, de egykoron nyugat-német színekben versenyző Pasquale Passarelli nem tartozik az olimpiatörténet legismertebb bajnokai közé. Ugyanakkor nem mondhatjuk, hogy csak birkózó berkekben ismerik a ’84-es olimpia kötöttfogás 57 kg-os súlycsoportjának győztesét. Mint a lenti videóban is megtekinthető, az olasz születésű, de hétéves korától már az egykori NSZK területén nevelkedő Passarelli az ötkarikás játékok egyik legheroikusabb küzdelmét mutatta be az aranyérem megszerzésének érdekében. Pályafutása legemlékezetesebb megmozdulása a los angelesi olimpia döntőjéhez köthető, ahol úgy győzte le 8-5-ös pontozással a japán Masaki Eto-t, hogy a mérkőzés végén 93 másodpercen (!!) keresztül volt hídban és heroikus küzdelemben menekült meg az őt ebben a helyzetben nagy eséllyel fenyegető kétvállas vereségtől. Ha valakinél, nála tényleg érvényes a mondás, hogy soha nem szabad feladni.

0 Tovább

Az NBC belehúz Londonban

A londoni olimpia a közvetítési jogok szempontjából is sorsdöntő lesz. Számos régióban ugyanis két év múlva lejárnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal megkötött televíziós jogdíj szerződések. Az egyik legnagyobb média piacon, az Egyesült Államokban a 2012-es nyári olimpiáról még az NBC televíziós csatorna közvetíthet. A csatorna sportigazgatója, Dick Ebersol az AP hírügynökségnek elmondta, hogy az utolsó „biztosnak tűnő” olimpiájukról szeretnének kiemelt terjedelemben tudósítani. Az amerikai csatorna a pekingihez képest 25%-al több időben, várhatóan plusz 200 órányi élő adással közvetít az angol fővárosból. Az Amerikai Olimpiai Bizottság (USOC) pénteki ülésén az is elhangzott, hogy az NBC helyi kábelszolgáltató partnerei is átlagosan 100 órával több adással készülnek a nyári játékokra. Az NBC csatorna sorozatban hetedik alkalommal közvetíthet olimpiáról, de a folytatás egyelőre még bizonytalan.

A NOB ugyan már tavaly szerette volna megpályáztatni a jogokat, de aztán a válság (a csökkenő bevételeket produkáló reklámpiac) miatt úgy döntöttek gazdasági szakemberei, hogy a nagyobb jövőbeni bevétel érdekében várnak vele egy-két évet. Az exkluzív közvetítési jogok esetleges elvesztése kapcsán a bizniszben 40 éve szereplő Ebersol diplomatikusan csak annyit mondott: „Hosszú ideig voltunk kivételezettek, hiszen mi közvetíthettünk a játékokról, ezért örökké hálás leszek a sorsnak” Ebersol egyébként érdekes hasonlattal jelezte, hogy miért fontos sokaknak az olimpiai közvetítés, szerinte ugyanis az olimpia azon kevés adások egyike a jelenlegi televíziós palettán, amely képes családokat együtt a képernyők elé ültetni. A miheztartás végett, a 2003-as értékesítés során az NBC csatorna összesen 2,2 milliárd dollárt fizetett a 2010-es vancouveri és a 2012-es londoni olimpia közvetítési jogaiért az Egyesült Államokra vonatkozóan. A 2014-es téli és a 2016-os nyári olimpia közvetítési jogáért várhatóan minden jelentős amerikai televíziós társaság jelentkezni fog. A NOB arra számít, hogy az NBC mellett az ESPN-ABC, a Fox, a CBS és esetlegesen a Turner csoport is beszáll majd a jogokért folytatott harcba.

0 Tovább

Felejthetetlen közvetítések VI. - Donovan Bailey - 1996

A 100 méteres férfi síkfutás olimpiai döntője mindig nagyszerű futásokat hoz. Az atlantai olimpia fináléja azonban már a tényleges rajt előtt is hihetetlen izgalmakat hozott. Előbb Linford Christie (az olimpiai címvédő), majd Ato Boldon ugrott ki. A harmadik hibás rajt ismét a britek olimpiai bajnokának nevéhez fűződött, aki ezzel a kizárás sorsára jutott. A 2-es pályára besorolt Christie nélkül, negyedik rajt után is (!) világcsúcsot láthatott azonban az atlantai közönség, amely a kanadai sprinter, Donovan Bailey nevéhez fűződik. Az általa futott 9,84 ugyan a jamaikai Usain Bolt feltűnése után manapság már nem számít világrengető időnek, de a mindig mosolygós kanadai sokak számára még ma is az egyik legszimpatikusabb sprinternek számít. Nézzük meg angol kommentálással az ezt követően még három évig - Maurice Greene 9.79-es futásáig - érvényes világrekordot:

 

0 Tovább

Felejthetetlen közvetítések V. - Kovács István 1996

A magyar sport utolsó ökölvívó olimpiai bajnoki címe Kovács István nevéhez fűződik. A népszerű "Kokó" a barcelonai bronzérem után nagy esélyesként utazott ki az 1996-os atlantai olimpiára, ahol végül igazolta a papírformát és felért (amatőr) pályafutása csúcsára. A centenáriumi olimpia egyik legszebb örömtánca volt az, amelyet Kokó bemutatott a ringben, vállán a magyar zászlóval. Érdemes megnézni a videót, ahol a 14 évvel ezelőtti felvételeken a siker előtt és után is látjuk nyilatkozni Kovács Istvánt.

0 Tovább

Felejthetetlen közvetítések III. - Sike András - 1988 birkózás

Az 1988-as szöuli nyári olimpia közvetítése még nem a technikai tökéletességről volt híres, de ettől függetlenül így is sokan könnyezték meg Dobor Dezső igencsak zúgó, de örömittas hangját, aki a kötöttfogásúak 57 kg-os súlycsoportjában a ferencvárosi Sike András sikerét tolmácsolta. 

0 Tovább

Felejthetetlen közvetítések II. - Férfi vízilabda Sydney 2000

Vannak olyan mérkőzések, amelyek hosszú időre megmaradnak az ember emlékezetében, mert annyira izgalmasak, végletekig kiélezettek voltak. Érdekes módon a 2000-es olimpia vízilabda tornájának döntője (maga a meccs és annak alakulása) kevéssé maradt meg bennem, annyira sima volt a döntő az oroszok ellen (13-6). Na persze Vári Attila gólja és a medencében ünneplés mindenki számára felejthetetlen, no meg persze Knézy Jenő kommentárja is, aki egyik kedvenc (a jégkorong mellett) sportága nagy sikerét élhette meg személyesen a helyszínen. Ha valakinek van 3-4 perce, érdemes újra nézni egy kis válogatást a 2000-es olimpiai finálé legszebb magyar góljaiból, szerencsére volt belőle néhány...

 

0 Tovább

Felejthetetlen közvetítések I. - Kovács Ágnes - Sydney 200m mellúszás

Számos olyan olimpiai közvetítés van, amely megmarad az emberek emlékezetében, általában a magyar sikerek okán. Sorozatunk első részében a 2000-es olimpia női 200 méteres mellúszó versenyének döntőjét nézhetjük meg - természetesen Kovács Ágnessel.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek