Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bekele ötezren biztosan nem véd címet

A tavalyi világbajnoksághoz hasonlóan a londoni olimpián sem indul el az 5.000 méteres síkfutásban a szám klasszisa, Kenenisa Bekele. Az etióp olimpiai bajnok a péntek esti párizsi Gyémánt Liga versenyen indult el ezen a távon, ahol azonban csak a kilencedik helyen végzett. Bekele nem csak a helyezés, de az általa futott időeredmény (12:55,79) miatt sem volt elégedett és ezért döntött úgy, hogy semmiképpen sem indul rövidebbik távján a játékokon.

A futam során amúgy Bekele csak az ötödik legjobb etióp futó volt, így nem is biztos, hogy nevezték volna őt az afrikai ország sportvezetői a londoni játékokra ezen a távon. "Sérült voltam az utóbbi időszakban, így nem nyertem még vissza a gyorsaságomat. A nyári olimpián innentől kezdve már a hosszabbik távra koncentrálok" - nyilatkozta szomorúan a 30 éves Bekele, aki négy éve Pekingben mind az ötezer, mind pedig a tízezer méteres táv olimpiai bajnoka lett. Bekele a huszonöt körös táv egyik fő esélyese, amennyiben pedig Londonban is győz, akkor sorozatban harmadszor lehet a táv olimpiai bajnoka.

Érdekesség, hogy a tavalyi tegui világbajnokságon Bekele szintén csak a 10.000 méteren indult el, ahol viszont rosszul érezte magát táv közben és fel is adta a versenyt.

0 Tovább

Veszélybe került Gebre olimpiai indulása

Komolyan veszélybe került az etióp Haile Gebrselassie olimpiai indulása. A 10.000 méteren kétszeres olimpiai bajnoknak számító, immáron 38 esztendős futó ugyanis maratoni távon szeretne futni Londonban, de nem biztos, hogy sikerül a három legjobb etióp maratoni futó közé bekerülnie. A vasárnapi tokiói maratonin szeretett volna Gebre jó eredményt futni, a korábbi világrekorder viszont Tokióban csak negyedik lett (2:08,17), így cseppet sem biztos, hogy őt nevezik majd az etiópok az olimpiára. Gebre tavaly szeptemberben futott utoljára a 42.195 méteres távon, de akkor Berlinben kénytelen volt feladni a versenyt

Honfitársai viszont sorra érik el a kimagasló futóidőket, a múlt héten Dubajban például Ayele Absehro (2:04:23) és Dino Sefir Kemal (2:04:50) is feltűnt a színen - igazolva ezzel a világ egyik legismertebb maratoni edzőjének Renato Canovának a prognózisát, amely szerint idénre drasztikusan javulhatnak a maratoni távon elért eredmények, sőt akár a világcsúcs is megdőlhet. A tokiói futást egyébként a - korábban 3000 akadályon versenyző - kenyai Michael Kipyego (2:07,37) nyerte meg az egyéni csúcsot futó japán Arata Fujiwara (2:07,48) és az ugandai Stephen Kiprotich (2:07,50) előtt. A nőknél a japán fővárosban rendezett versenyen az etióp Atsede Habtamu (2:25.28) győzött a maratoni távon.

0 Tovább

Bekele még nem döntött a londoni indulásról

Még bizonytalan, hogy harcba száll-e olimpiai bajnoki címeinek megvédéséért Kenenisa Bekele, az etiópok kiváló atlétája. A Pekingben 5.000 és 10.000 méteren is olimpiai bajnoki címet szerző Bekele 2009-ben elszenvedett sérülése óta nem nagyon indult pályaversenyeken. A tavalyi tegui világbajnokságon ugyan ott volt, de a tízezer méteres versenyt tíz kör után feladta. Igaz ugyan hogy még ebben az évben, Brüsszelben az esztendő legjobb időeredményével megnyerte a 10.000 méteres távot, ám Bekele londoni indulása még mindig kérdéses.

„Jelenleg még nem határoztam el, hogy megpróbálkozom-e a címvédéssel a londoni olimpián. Természetesen szeretnék újra nyerni, de ez nem lesz ilyen egyszerű. Jelenleg is keményen edzek, de még sok időm van a végső döntésig. Sokan bátorítottak a tavaly nyári visszatérésem során, különösen a remek brüsszeli futásom után. A hosszú kihagyás után ez nagyon jól esett” - mondta a 29 esztendős etióp futó.

0 Tovább

Gebre ad még egy esélyt a londoni indulásnak

A kétszeres olimpiai bajnok Haile Gebrselassie ad még egy esélyt magának, hogy kiharcolja a londoni olimpián történő szereplés lehetőségét - jövő februárban Tokióban fut majd maratonit.
A 38 esztendős etióp futólegenda egy évvel ezelőtt egyszer már visszavonult, ám a londoni olimpia maratoni futóversenye mégsem hagyta nyugodni. A közkedvelt és mindig mosolygós Gebre azonban szeptemberben légzési problémák miatt feladta a berlini maratonit (ahol ráadásul Patrick Makau elvette az ő korábbi világrekordját is), így kérdésessé vált, hogy sikerülhet-e kiharcolnia a csapattagságot. A hazai konkurenciát elnézve Gebrselassie-nak olyan idő környékén kellene futnia (2:06), amelyre utoljára két évvel ezelőtt Dubaiban volt képes. Idén ugyanis már hét etióp futó is produkált 2:08-on belüli futásokat, vagyis a 10.000-en kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok etiópnak nem lesz könnyű bekerülni a legjobb három közé.

Az október 23-án rendezett birminghami félmaratonin Gebre remekül időeredményt futva (1:01,29) győzött, amely jelzi, hogy nincs jó formában, igaz az utóbbi maratoni távú versenyein a problémák rendre 30 km után jöttek. Az etióp sztáratléta jövő február 26-án ad még egy esélyt magának az olimpiára, a japán szervezők pénteki bejelentése alapján ugyanis elindul majd a Tokióban rendezett 42.195 méteres versenyen, ahol tavaly térdsérülése miatt nem tudott rajthoz állni.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek