Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nyári olimpikonok Vancouverben

A vancouveri olimpián számos olyan sportoló szerepelt, akik valamilyen szempontból különlegesek voltak. Az olimpia alatt írt blog bejegyzésekben már írtunk számos érdekes témáról, most megnézzük, hogy kik voltak azok az idei téli olimpián, akik korábban már szerepeltek nyári játékokon is (ha valaki tud még ilyet, jelezze, bővítjük a listát)

Elsőként a kanadaiak gyorskorcsolyázóját, Clara Hughes-t kell megemlíteni, aki az 1996-os atlantai olimpián kerékpározásban indult, ráadásul érmeket is szerzett, hiszen mind az országúti versenyben, mind pedig az egyéni időfutamban a harmadik helyen végzett. A Torinóban 5000 méteren a gyorskorcsolyázók között olimpiai bajnoki címet is gyűjtő Hughes mindmáig az egyetlen olyan sportoló a világon, aki téli és nyári olimpián is egyaránt legalább két érmet nyert pályafutása során.
 
A kanadai jégkorongozóval, Hayley Wickenheiser-el folytatjuk a sort,aki Vancouverben sorozatban harmadszor volt tagja az olimpiai bajnok női együttesnek, emellett pedig 2000-ben Sydneyben részt vett a nyári olimpián is, ahol tagja volt a nyolcadik helyen végző kanadai softball válogatottnak is. Wickenheiser Pekingben is ott volt a nyári olimpián, de ott szakkommentátorként segítette a sotfball versenyek közvetítését.
 
A korábban magyarként induló, de 1998 óta horvát színekben versenyző Haklits András három nyári olimpián (2000, 2004, 2008) szerepelt kalapácsvetőként, Pekingben a nyolcadik helyen végzett ebben a versenyszámban. Vancouverben a horvát sportember a négyes bob csapat tagjaként szerzett huszadik helyezést.
 

A brazil sífutónőről, Jaqueline Mourao-ról egy későbbi posztban teszünk majd említést, ő amúgy az egyetlen sportoló a világon, aki a legutóbbi két téli (2010, 2006 - sífutás) és nyári (2008,2004 - kerékpározás) olimpián egyaránt részt vett.

0 Tovább

Clara Hughes viszi a kanadai zászlót

A gyorskorcsolyázó Clara Hughes-t érte a megtiszteltetés, hogy a vancouveri olimpia megnyitó ünnepségén a rendező ország, Kanada zászlaját vihesse. A 206 fős hazai sportoló küldöttségből eredményesség szempontjából is kiemelkedő Hughes öt olimpiai éremmel rendelkezik. A négy olimpián is indult sportolónő még az atlantai nyári játékokon kezdte meg az éremgyűjtést, ahol kerékpározásban szerzett két bronzérmet, majd gyorskorcsolyázóként még sikeresebb karriert futott be. Pályafutásának eddigi csúcspontját a torinói olimpia jelentette, ahol az 5000 méteres versenyszám aranyérmét szerezte meg. Hughes már 2006-ban is ott volt a lehetséges zászlóvivő jelöltek között, akkor azonban a versenyek fontosságára hivatkozva nem vállalta a szerepet. Sőt mi több, eddigi négy olimpiáján is csupán egyszer vett részt magán a megnyitó ünnepségen.

 
Az utóbbi években jó ómennek bizonyult a zászló a kanadai sportolók számára a téli olimpián, hiszen Naganóban a szabadstílusú síző Jean-Luc Brassard negyedikként zárt, Salt Lake Cityben a gyorskorcsolyázó Catriona Le May Doan, legutóbb Torinóban a női jégkorongozó Danielle Goyette aranyéremmel térhetett haza az olimpia után. Az alábbi videó a hivatalos bejelentésről tudósít.
0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek