Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Phelps újabb rekordot dönthet meg Londonban

Nagy lehetőség előtt áll Michael Phelps, az amerikaiak 14-szeres olimpiai bajnok úszója, aki az ötkarikás történelem legtöbb érmet szerző sportolójává válhat a jövő pénteken kezdődő londoni játékokon. Először a 2000-es sydneyi játékokon vett részt 15 évesen, akkor egy ötödik helyet ért el, 200 méter pillangón. A 2004-es athéni olimpia aztán meghozta számára a nagy sikert: öt egyéni és három váltó számban indulva hat arany- és két bronzérmet szerzett. Ezzel megközelítette honfitársát, a szintén úszó Mark Spitzet, aki rekordot jelentő hét aranyérmet nyert az 1972-es müncheni játékokon.

Négy éve, Pekingben sikerült megdöntenie ezt a csúcsot: ismét nyolc számban indult, és mindegyikben győzni tudott, ráadásul hétben világrekorddal. Ezzel ő lett az a sportoló, aki egy olimpián a legtöbb aranyérmet szerezte, és a legtöbb elsőség birtokosa is, hiszen eddig összesen 14 alkalommal állhatott a dobogó legmagasabb fokán.

Phelpsnek összesen 16 olimpiai érme van, ezzel ő a legeredményesebb férfi olimpikon, a szovjet tornásznőnek, Larisza Latinyinának ugyanakkor 18 medálja van (9 arany, 5 ezüst és 4 bronz). Nem nehéz azonban megjósolni, hogy London után már Phelps áll majd az örökranglista élén, hiszen hét számban is indul a játékokon.

0 Tovább

Michael Phelps megint nyolc számban indulhat

Michael Phelps vasárnap 100 méteres pillangóúszásban is győzött az amerikai válogatón, ezzel eldőlt, hogy a pekingi játékokhoz hasonlóan Londonban is nyolc számban rajtol majd.
A 27 éves, 14-szeres olimpiai bajnok sportoló úgy tudott a világ idei legjobbjával, 51.14 mp-cel győzni Omahában, hogy az első 50-en kifejezetten lassan tempózott, s csak hatodiknak fordult.

"Azt hiszem, összességében rendben van a dolog, bár az első hossz és a benyúlás is szörnyű volt - mondta önkritikusan Phelps. - A legfontosabb számomra az volt ezen a héten, hogy megmutassam, megint magas szinten tudok teljesíteni egy ilyen sűrű programot."

Phelps Omahában korábban 400 vegyesen ugyan kikapott a vb-címvédő Ryan Lochtétól, 200 gyorson és 200 vegyesen azonban legyőzte legnagyobb riválisát, e mellett pedig mindkét pillangót az első helyen fejezte be. Londonban ebben az öt egyéni számban lesz majd ott a rajtnál, illetve mindhárom váltóban (4x100 m vegyes, 4x100 m gyors, 4x200 m gyors).

A hétfőn záruló omahai viadal női versenyeinek sztárja a mindössze 17 éves Missy Franklin volt, aki vasárnap 200 háton - világbajnoki címvédőhöz méltóan - magabiztosan nyert. Franklin négy egyéni számban (100 és 200 m gyors, 100 és 200 m hát) szerzett jogot az olimpiai indulásra, és mindhárom váltónak is a tagja lesz.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek