Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Választható marad a szoknya és a nadrág

Korábban is írtunk már róla, hogy az ökölvívásban komoly vitákat kavart az a kérdés, hogy a nők milyen ruházatban lépjenek szorítóba. Egyesek a sokkal nőiesebb, az idomokat sokkal inkább előtérbe helyező szoknya mellett érvelnek, de népes azok tábora is, akik ragaszkodnának a "kisgatyás" megoldáshoz. A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) tajvani elnöke, Ching-Kuo Wu most végleg tisztázta a kérdést. A sportvezető amúgy is a salamoni-döntés mellett kardoskodott, álláspontját pedig végül az AIBA Végrehajtó Bizottsága is elfogadta, így Londonban mindkét ruhadarab viselhető lesz, attól függően, hogy ki melyikben szeret sportolni.

"Vannak olyanok, akiknek a szoknya jobban tetszik, mások viszont a nadrág mellett kardoskodnak. Ezért döntöttünk úgy, hogy mindkettőt megengedjük. Ezzel is segítjük a versenyzőket, hiszen közülük sokan még nem alakítottak ki határozott álláspontot ebben a kérdésben" - nyilatkozta az AIBA elnöke. A londoni olimpia nagy újdonsága lesz a három súlycsoporttal szereplő női ökölvívás, hiszen ebben a sportágban soha korábban még nem vehettek még részt nők a játékokon. "A női ökölvívás nagyszerű kiegészítője az olimpiai programnak. Éppen itt volt az ideje, hogy ez a sportág is bekapcsolódjon" - tette hozzá a Nemzetközi Olimpiai Bizottság belga elnöke, Jacques Rogge. Magyar női ökölvívó egyelőre még nem szerzett kvótát a nyári játékokra.

0 Tovább

Pénzért venne olimpiai aranyat Azerbajdzsán

A Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) belső vizsgálatot indít annak nyomán, hogy a BBC állítása szerint két garantált londoni olimpiai aranyéremért cserében nyújtott támogatást a szervezetnek egy azeri befektető. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság üdvözli az eljárást, egyben jelezte, hogy adott esetben maga is vizsgálódik az ügyben. A BBC csütörtökön arról számolt be, hogy az AIBA égisze alatt futó World Series Boxing-ligát kilencmillió dollárral "támogatta meg" egy azeri befektető, cserében ötkarikás sikereket kért. Vu Csing Kuo (Wu Ching-kuo), az AIBA elnöke ugyan abszurdnak, valótlannak és nevetségesnek nevezte az állítást, de ígérte, az általa vezetett szervezet vizsgálatot indít.

Jacques Rogge, a NOB elnöke üdvözölte, hogy az AIBA eljárást indított, és egyben kéri a botrányt kirobbanó BBC-t, álljon elő a bizonyítékokkal. Hozzátette: minden korrupciós ügyet komolyan kell kezelni. Az azeri ökölvívó-válogatott a legutóbbi, 2008-as pekingi olimpiáról egyetlen bronzéremmel tért haza. Az AIBA-nak nem ez az első hasonló ügye. A 2004-es athéni olimpia alatti bírói részrehajlások és a pontozások körüli problémák miatt a NOB egymillió dollárt tartott vissza az ökölvívásnak járó alapból. A mostani botrány kipattanásának időpontja valószínűleg nem véletlen, a jövő hétfőn kezdődik ugyanis Bakuban az olimpiai kvalifikációs ökölvívó-világbajnokság.

0 Tovább

Profi ökölvívók az olimpián?

Több sportág olimpiai rangját (kosárlabda, jégkorong) is pozitívan befolyásolta az a döntés, amely lehetővé tette, hogy profi művelői is részt vehessenek az ötkarikás játékokon. Ebbe az irányba mozdult el az eddig a téma felvetéssel mérséklet intenzitással foglalkozó Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) is. A szervezet elnöke, Wu Ching-Kuo ugyanis hétfőn bejelentette, hogy elindítanak egy programot (AIBA Professional Boxing - APB), amelynek hozadéka az lehet, hogy a 2016-os nyári olimpián a sportág profijai is ott lehetnek a riói ringekben.

Az olimpiai ökölvívó torna eddig kizárólag az amatőr státuszú bokszolók számára volt nyitott, ez azonban hamarosan megváltozhat. Míg az amatőrök iránti figyelem jelentősen csökkent, addig a profi boksz mérkőzések bevételei és televíziós közvetítései rekordokat döntögettek, emellett pedig az AIBA sem mehet el tétlenül. „Az APB programon keresztül szeretnénk elérni, hogy a profik is eljuthassanak az olimpiára. Ha minden a tervek szerint megy, ez már 2016-ban megvalósulhat” – mondta Wu. A várhatóan 2013-ban útjára induló új versenyrendszer pontos rendszerét az év végére ígérik kidolgozni az AIBA illetékesei.

0 Tovább

Pacquiao edzője segíti az amerikai ökölvívó válogatottat

Új sztáredzővel bővült a londoni olimpiára készülő amerikai ökölvívó válogatott stábja. A május elején létrejött megállapodás értelmében ugyanis a legjobb amerikai ökölvívókat Freddie Roach is ellátja majd tanácsokkal, aki többek között a brit Amir Khan valamint a fülöp-szigeteki Manny Pacquiao edzésmunkáját is irányítja. A híres edzőt korábban a fülöp-szigeteki olimpiai bizottság is felkérte erre a feladatra, de azt a lehetőséget még elutasította. „Ezúton is szeretném megköszönni Freddie-nek és csapatának, hogy elfogadta a felkérést és segíteni akar abban, hogy amatőr bokszolóink a legjobban tudjanak felkészülni a londoni játékokra” - mondta Scott Blackmun, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának (USOC) egyik vezetője.

Roach egykoron maga is amatőr, majd profi ökölvívó volt, majd a szamárlétrát végigjárva jutott el az edzői hierarchia csúcsára. Az elmúlt húsz évben számtalan klasszis dolgozott a kezei alatt, köztük 17 olyan ökölvívó is, aki a profik között lett világbajnok. „Az olimpiai érem hatalmas eredmény a sport világában. Megígérem, hogy mindent megteszek azért, hogy az amerikai fiatalok optimális állapotban érkezzenek jövőre a londoni olimpiára. Ez az együttműködés egy új és izgalmas fejezet az életemben, amelyet már alig várok.” – mondta Roach a bejelentéskor, amelyre a múlt héten szombaton rendezett Pacquiao-Mosley találkozó előtt került sor Las Vegasban.

A korábban a sportágat uraló amerikai ökölvívók az utóbbi olimpiákon nem szerepelnek valami fényesen (Sydney, Athén és Peking összesen csupán egyetlen aranyérmet hozott számukra, Andre Ward révén 2004-ben), ráadásul legutóbb a kínai fővárosból csupán egyetlen bronzéremmel tértek haza. Freddie Roach május végén kezdi meg a munkát és akkor csatlakozik a Colorado Springsben található olimpiai edzőközpont stábjához.

0 Tovább

Kokó vezeti az MTV új olimpiai műsorát

A Magyar Televízió április 10-én indítja útjára az Út Londonba című magazin műsorát, amelyben Kovács „Kokó” István mutatja be a nézőknek a 2012-es olimpiára készülő sportolókat. A műsor idén még kéthetente, jövőre pedig az olimpia közeledtével már hetente jelentkezik. Hasonló kezdeményezést már a 2008-as olimpia előtt is indított a csatorna, a műsorvezetést akkor is olimpikonokra bízta, Kovács Ágnes úszó, Horváth Gábor kajakos és Kiss Balázs kalapácsvető is feltűnt benne.

A mostani kiadás házigazdája Kovács István lesz, aki az origo-nak nyilatkozva így jellemezte a műsort: "Az Út Londonba a magyar sportolók olimpiára való felkészülésével foglalkozik, az edzésektől a kvalifikáción át a Londonba való megérkezésig. A teljes magyar élgárdát bemutatjuk, arra törekszünk, hogy minden sportág nagyjából azonos súllyal szerepeljen a műsorban. Az egyes adásokat az aktualitások és érdekes események mentén szerkesztjük, ebbe Sidi Péter kvalifikációja éppúgy belefér, mint, mondjuk, Berki Krisztián Magyarországra érkezett lova - minden adásban beszámolunk tehát arról, hogy az elmúlt egy-két hétben mi történt a kerettagokkal."

A műsor azonban csak az olimpia kezdetéig kíséri figyelemmel a sportolókat, onnantól kezdve már a sportközvetítések veszik át a főszerepet. "Az olimpia hivatalos tudósítója a Magyar Televízió, az ottani történésekről a csatorna állandó munkatársai fognak beszámolni. Az olimpián én is kint leszek, csak nem tudósítóként - az Út Londonba nem is annyira a sporteseményekről szól, mint inkább a sportolókról, arról, hogy ki hogyan készül fel a megmérettetésre" - mondja Kovács István.

0 Tovább

Afgán női bokszolók is készülnek az olimpiára

A 2012-es londoni olimpia egyik nagy újdonsága az lesz, hogy ökölvívásban már a hölgyek is érmekért versenyezhetnek. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság többszöri negatív válasz után 2009-ben ugyanis úgy döntött, hogy a gyengébbik nem képviselőit is beengedi az ötkarikás játékokra ebben a sportágban. A londoni programban három súlycsoport (48 kg, 57 kg, 69 kg) versenyzői lehetnek ott a mezőnyben, összesen 36, súlycsoportonként 12-12 versenyzővel.

A női ökölvívás az elmúlt tíz évben sok országban terjedt el (jelenleg a világ 120 országában közel 40.000-en űzik), olyan országokban is, ahol korábban még a nők sportolása sem feltétlenül mindig egyértelműen megengedett. Az AFP hírügynökség alábbi linken látható videója például egy Kabulban, Afganisztán fővárosában található edzőközpontról tudósít, ahol néhány éve még a Talibán embereket végzett ki. Most azonban afgán női ökölvívók készülnek itt, annak érdekében, hogy kijuthassanak a londoni olimpiára, amelyre a 2012-ben sorra kerülő világbajnokságon nyílik majd kvótaszerzési lehetőség.

A magyar női ökölvívók ugyan a 2000-es években három világbajnoki címet is szereztek a sportágban, Londonban várhatóan aranylányaink egyike sem lesz ott várhatóan. A hölgyek legelső világeseményén, 2001-ben az egyesült államokbeli Scrantonban vb-címet szerző Pruzsinszky Ivett már inkább kick-boksz karrierjére koncentrál, a 2002-ben és 2005-ben világbajnok Kovács Mária súlycsoportja (+81 kg) pedig nem került be az olimpiai programba. Tőlük függetlenül azonban lehetnek kvótaesélyes magyar versenyzők, hiszen Mizsei Vivien, Csejtei Csilla vagy a korábbi vb-érmesek, Ducza Anita és Csík Mónika is képes lehet a részvételi jog megszerzésére.

0 Tovább

Felejthetetlen közvetítések V. - Kovács István 1996

A magyar sport utolsó ökölvívó olimpiai bajnoki címe Kovács István nevéhez fűződik. A népszerű "Kokó" a barcelonai bronzérem után nagy esélyesként utazott ki az 1996-os atlantai olimpiára, ahol végül igazolta a papírformát és felért (amatőr) pályafutása csúcsára. A centenáriumi olimpia egyik legszebb örömtánca volt az, amelyet Kokó bemutatott a ringben, vállán a magyar zászlóval. Érdemes megnézni a videót, ahol a 14 évvel ezelőtti felvételeken a siker előtt és után is látjuk nyilatkozni Kovács Istvánt.

0 Tovább

Kínáé a kvalifikációs vb

A 2012-es londoni olimpia nagy újdonsága lesz a női ökölvívó torna, amely első alkalommal szerepel majd az ötkarikás játékok programjában. A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) a napokban a marokkói Marrakesh-ben meghozott döntése értelmében Kína, azon belül is Chongqing városa rendezheti meg a sportág első kiemelkedő „olimpiai” eseményét. Több sportágtól eltérően ugyanis az ökölvívóknak csak egyetlen kvalifikációs tornájuk lesz az olimpia előtt, így aki szeretne ott lenni Londonban, annak néhány hónappal a játékok előtt (a pontos időpont még nem dőlt el, de 2012 januárja vagy februárja lesz) Kínába kell majd utaznia. A női ökölvívók három súlycsoportot és 36 helyet kapnak a londoni olimpiára, ebből pedig 34-et a dél-nyugat Kínában található Chongqingban osztanak majd ki.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek