Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Amerikai arany északi síben

Az északi összetettező Bill Demong lett az északi sí (ide értve a síugrás, sífutás és északi összetett sportágakat) első amerikai olimpiai bajnoka. A vancouveri olimpiáig az amerikaiak nem jeleskedtek különösebben ezekben a sportágakban, korábbról mindössze két olimpiai érmük volt csupán. A síugró Andres Haugen egy számolási hiba miatt csak 50 év után kapott bronzérmet az 1924-es olimpia síugró versenyében (az ő története is megér majd hamarosan egy hosszabb írást). A sífutók között elért egyetlen olimpiai érmük pedig Bill Koch nevéhez fűződik, aki az 1976-os innsbrucki olimpián lett ezüstérmes 30 km-en. A sportág akkori megítélésére jellemző, hogy egyetlen amerikai újságíró sem volt jelen a Koch féle siker alkalmával. Bill Demong története azonban ma már valószínűleg hatalmas szalagcímekben szerepel az amerikai sajtóban, hiszen a tavalyi libereci világbajnokág álomszerű (4 versenyszám - 3 arany) amerikai szereplése után itt Vancouverben már szinte (el)várták a sikereket északi összetettben is.

0 Tovább

Sikeres visszatérések

Az olimpia sokak számára egy örök álom, így nem véletlen, hogy négy évenként za olimpia előtti hónapokban tömegével döntik el a korábban mr visszavonult sportolók, hogy szeretnék ismét megpróbálni az ötkarikás éremszerzést. nem volt ez másképpen vancouver előtt sem, a most visszajövő egykori nagyáégyúk nem is vallottak szégyent. A finn síugró Janne Ahonen (4. hely - normál sánc), a finn északi összetettező Hannu Manninen (4. hely) számára ugyan éppen hogy nem jött össze az éremszerzés, de többen a hossazbb kihagyás ellenére is érmet, érmeket szereztek. Az észt sífutó Kristina Smigun kislánya születése után ezüstérmes lett a 10km-es szabad sítlsuú versenyben, az amerikai északi összettező Todd Lodwick ezüstérmet szerzett csapatban, ahol a másik nagy visszatérővel, Felix Gottwald-dal felálló osztrák csapat előzte meg őket. A műkorcsolyázóknál a kínai páros Shen Xue - Zhao Hongbo két éves kihagyás után aranyérmet ünnepelhetetett az olimpián. Elsőre nekem ők ugrottak be, mint visszatérők, de biztos vannak még többen is. Nektek jutott még valaki eszetekbe?

0 Tovább

Felix Gottwald harmadszor

Az északi összetett csapatversenyben győztes Felix Gottwald lett minden idők legeredményesebb osztrák téli olimpikonja. Harmadik aranyával megelőzte ugyanis a legendás alpesi sízőt, Toni Sailert és a két nappal ezelőtt szintén három aranyig jutó síugrót, Thomas Morgensternt. Az egy év kihagyás után 2009 márciusában visszatérő 32 éves Gottwald az érmek számát tekintve (7) sportága történetének valaha volt legeredményesebb versenyzőjévé is vált egyben. 

Név
Sportág
Aranyérem
Ezüstérem
Bronzérem
Felix Gottwald
északi összetett
3
1
3
Anton „Toni” Sailer
alpesi sízés
3
-
-
Thomas Morgenstern
síugrás
3
-
-
Hermann Maier
alpesi sízés
2
1
1
Michaela Dorfmeister
alpesi sízés
2
1
-
Trude Jochum-Beiser
alpesi sízés
2
1
-
Andreas Kofler
síugrás
2
1
-
Benjamin Raich
alpesi sízés
2
-
2
0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek