Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Férfi éremátadók is lesznek Londonban

A londoni olimpia szervezői pénteken bemutatták azt a formaruha kollekciót, amelyet a játékok hivatalos éremátadásai alkalmával viselni fognak a segítők. A virágokat is magában foglaló kompozíciót a királyi művészeti iskola (RCA) tanulói tervezték meg és készítették el, amely a királyi család színére, a lilára épül. Az olimpiai játékok történetében most először fordul elő, hogy nem csak hölgyek vesznek részt az érmek és a virágok átadásában, hanem urak is szerepet vállalnak a sportolók által nagyon várt ceremóniában.



Összesen 100 női és a tervek szerint közel 200 férfi önkéntes vehet majd részt a londoni olimpia éremátadásai alkalmával, amelyeket összesen 30 különböző helyszínen rendeznek majd meg a játékok ideje alatt.

0 Tovább

Felépült sérüléséből Jeremy Wariner

A kétszeres egyéni vb-győztes, a pekingi olimpián és a 2009-es  világbajnokságon is második helyezett amerikai futónak tavaly júliusban egy edzésen elszakadt a szalagja az egyik lábujjában. Sérülése miatt nem vehetett részt az augusztus-szeptemberi, tegui világbajnokságon.

"Ott akartam lenni a vb-n, de jó döntés volt, hogy kihagytam. A távlati terveim kerültek akkor előtérbe, ezek pedig arról szóltak, hogy sikeresen visszatérjek és felkészüljek a játékokra" - nyilatkozott egy austini versenyen csapattársaival 4x400-on aratott győzelme után.

Wariner 20 évesen robbant be a világ élvonalába, s rögtön megnyerte az athéni játékok 400 méteres versenyét, majd egészen 2008-ig egyeduralkodója volt a számnak. A pekingi olimpián aztán kikapott honfitársától, LaShawn Merrittől, aki egy évvel később a berlini vb-n is legyőzte őt.
 

0 Tovább

Így csillognak a londoni érmek

Szerdán este a londoni Trafalgar téren mutatták be a jövő évi londoni olimpia hivatalos érmeit.
A londoni szervezőbizottság hivatalos bemutatásán jelen volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, a belga Jacques Rogge mellett a szervezőbizottság elnöke, Sebastian Coe is jelen volt az eseményen. A 302 éremosztó számra (a csapatversenyek nagy „éremigénye” miatt) összesen 2100 érmet készíttet el a szervezőbizottság. Az érméket a brit művész, David Watkins tervezte, amelyek a győzelem görög istennőjét, Nikét ábrázolják, aki éppen a Parthenonból lép ki, hogy megérkezzen az olimpiai stadionba.

„Remélem, hogy a 2012-es nyári olimpia érmeinek látványa és azok külseje sokak számára lesz inspiráló és a világ minden részén sportolók százai számolják már vissza a napokat a megnyitóig” – mondta büszkén az eseményen Coe, aki egykoron maga is olimpiai bajnok volt atlétikában. Az érmeket a Királyi Pénzverde dél-walesi műhelyében készítik majd el, ahol a megfelelő sportág és versenyszám mellett a sportoló nevét is belegravírozzák.



A londoni érmék nagyobbak (85mm átmérő), nehezebbek és vastagabbak (7 mm) is, mint a három évvel ezelőtt Pekingben kiosztott társaik. Súlyuk 375-400 gramm között lesz, amely messze felülmúlja a nyári olimpiákat tekintve rekorder (1992-Barcelona, 231 gramm) érméket és közel kétszer olyan nehéz lesz, mint a 2008-as (200 gramm) medáliák. Az érmék mérete miatt az angol válogatott londoni ruházatát tervező cégnek is újra kellett kalkulálnia a méreteket, hiszen meg kellett növelni a sportolói ruházaton található zsebek méretét, hogy az esetleges érmek elférjenek benne. Az abszolút rekordot így sem dönti meg a londoni érme, hiszen a Vancouverben tavaly kiosztott olimpia érmek nagyobbak (100 mm átmérő) és nehezebbek (500-576 gramm) voltak.

0 Tovább

London 2012: Az ausztrálok szerint Magyarország öt aranyérmet nyer

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság kedden publikált elemzése szerint a 2010-es naptári évben rendezett világbajnokságok, Világkupák és egyéb nagy nemzetközi versenyek eredményei alapján az jósolható, hogy Oroszország nyerheti meg a legtöbb érmet a 2012-es londoni olimpián. A verseny szoros lesz az élen, hiszen az elemzés szerint Oroszország várhatóan 97 érme mellett az Egyesült Államok 94, Kína pedig 93 éremben reménykedhet 2012 nyarán a brit fővárosban. A jóslatok szerint a rendező Nagy-Britannia lesz a negyedik legeredményesebb nemzet (48 érem), megelőzve Németországot (47), Franciaországot (45) és Japánt (43).  

Ha csak a megszerzendő aranyérmek számát vesszük figyelembe, akkor az ausztrálok szerint az Egyesült Államok nyeri majd az éremtáblázatot (38 arany), minimális különbséggel megelőzve Kínát (37) és a pekingi szerepléshez képest szerintük lényegesen előrelépő Oroszországot (30).

A felmérés szerint a Pekingben még remekül szereplő ausztrálok (46 érem, hatodik hely az éremtáblázaton) jövőre csupán 41 érmet gyűjtenek majd, a most jósolt 11 aranyérmük pedig hárommal kevesebb, mint 2008-ban volt, így a nemzetek versenyében akár a nyolcadik helyre is visszacsúszhatnak. Az Ausztrál Olimpiai Bizottság vezetője, John Coates (a képen) ugyanakkor nem von le messzemenő következtetéseket a felmérésből: „Számunkra még most is elérhetőnek látszik a legjobb öt közé kerülés a nemzetek versenyében. Négy-öt olyan ország is van, amely a négy kiemelkedően teljesítő nemzet mögé odaérhet a rangsorban.” – mondta Coates, aki szerint a kormány által tavaly biztosított 23 millió dolláros extra támogatás segíthet abban, hogy az ausztrál sport megőrizze teljesítőképességét a londoni olimpiáig hátralévő időben.

Az ausztrálok összegzése alapján a magyar sport 22 éremmel (5 arany-, 8 ezüst- és 9 bronzérem) megoszlásban zárhatja majd a londoni játékokat, amellyel a megszerzett érmek számát tekintve a tizenegyedik helyen végezne, az éremtáblázaton pedig a tizenharmadik helyen zárná. Vélhetően nem sokan vannak közülünk, akik ezt az eredménysort – különösen a pekingi eredmények tükrében – ne írnánk alá azonnal. Az ausztrál jóslatok egyébként többségében reálisnak tűnnek: kajak-kenu (3 arany-, 3ezüst-, 1 bronzérem), vívás (0 1 1), torna (1 0 0), cselgáncs (0 1 0), sportlövészet (1 1 0), úszás (0 2 3), birkózás (0 0 1). Ugyanakkor az már most tudható, hogy az általuk – az egyiptomi U20-as vb szereplés alapján – jósolt magyar foci bronzéremből nem lesz semmi, továbbá aligha szerzünk két bronzérmet ökölvívásban. No persze az is merészségre vall, hogy a legutóbbi három olimpiát megnyerő magyar vízilabda válogatott sem kap éremesélyt tőlük…

Az persze más kérdés, hogy a múltból nehéz következtetni a jövőbeni eseményekre, hiszen számos tényező szólhat bele a londoni esélyekbe. Sérülések, formahanyatlás is bekövetkezhet addig, de az igencsak komoly kvalifikációs rendszer is megváltoztathatja az egyes országok olimpiai reményeit. Emellett vannak/lesznek visszatérők (csak a közelmúlt példái: Igaly Diána, Ian Thorpe, Micahel Klim), de vannak visszavonulók (pl. Aaran Peirsol), akik miatt borulhatnak a tervezett esélyek. Nem is beszélve a NOB két éve hozott új szabályáról, amely a doppingolókat további büntetéssel sújtja, így pl. számos esélyes – hiába nyert esetleg világbajnoki érmet 2010-ben), el sem indulhat majd a londoni játékokon. Így persze ez a felmérés nem lehet más, mint érdekes számolgatás, de 2012 szeptemberében majd érdemes lesz elővenni és összehasonlítani a tényleges eredményekkel.

0 Tovább

Willis otthon kapja meg az érmet

Februárban, hazai pályán, az Új-Zélandon rendezendő atlétikai viadalon veheti majd át pekingi olimpiai érmét Nick Willis. A 27 éves futó a pekingi olimpia 1500 méteres férfi síkfutásának döntőjében (ld. lenti videó) a harmadik helyen ért be a célba, de az elsőként végző bahreini Rashid Ramzi doppingvétsége miatt végül mégis előrébb végezhet. A Willisnek átadandó ezüstérmet eredetileg a kenyai Asbel Kiprop kapta meg, aki azonban Ramzi kizárása után olimpiai bajnok lett. Az érem azonban meglehetősen „viseltes állapotban” érkezett meg az Új-Zélandi Olimpiai Bizottsághoz, így a szervezet vezetői kérték a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy küldjenek egy új érmet Willis részére. A NOB elfogadta a kérést és tavaly évközben el is küldte az új érmet az új-zélandiaknak. Az érem azonnali átvétele helyett Willis azonban azt kérte, hogy azt egy versenyen, nagy közönség előtt vehesse át. A februárra tervezett és várhatóan 5.000 nézőt vonzó atlétikai verseny igazgatója, Craig Motley elmondta, hogy különleges viadalnak néznek elébe. Ez lesz ugyanis az első – és talán sokáig az utolsó – olyan alkalom, hogy egy olimpiai érem Új-Zéland területén kerül átadásra. Ezen a versenyen természetesen Willis az 1500 méteres távon fog szerepelni, ahol nagy esélyes lesz, ráadásul nem csak „gálafutást” tervez, hanem itt szeretné megfutni a kvalifikációs időt az augusztusi világbajnokságra is.

2 Tovább

Ellopták az olimpiai aranyat

Nem kellemes dolog, ha az emberhez betörnek. Különösen igaz ez akkor, ha ezzel párhuzamosan olyan dolgok tűnnek el a lakásból, amelyek az illető számára kiemelt értéket képviselnek. Ezt tapasztalhatta meg a 2006-ban visszavonult amerikai Tristan Gale is, akinek dél-kaliforniai otthonába törtek be a napokban, miközben ő alig negyven percig a kutyáját sétáltatta a tengerparton. A 2002-es téli olimpiai női skeleton bajnokától több értékes dolog (gyémánt eljegyzési gyűrű, számítógépek, egyéb személyes tárgyak) mellett ugyanis ellopták olimpiai aranyérmét is. A skeleton sportág 54 évnyi távollét (1948-St. Moritz után) került fel ismét az ötkarikás programba a Salt Lake Cityben sorra került játékokon, ahol az akkor még leánykori nevén (Geisler) versenyző amerikai sportoló diadalmaskodott. Az olimpiai aranyérem kapcsán fennáll annak is a lehetősége, hogy amennyiben hivatalosan is eltűntnek lesz nyilvánítva, akkor pótlásra kerülhet.

0 Tovább

Brit cég készíti a londoni érmeket

A Brit Királyi Pénzverde nyerte el az olimpiai és paralimpiai érmek elkészítésére vonatkozó londoni tendert. Az 1100 éves múltra visszatekintő vállalat összességében 5000 érmet készíthet el a 2012-es játékokra. A londoni olimpia és paralimpia idején közel 4700 éremre lesz szükség (az esetleges holtversenyek, előre nem látható egyéb okok miatt készítenek majd mégis többet), az érmek pedig a pénzverde Dél-Walesben(Llantrisantban) található központjában készülnek majd el. „Örülünk a hírnek, hiszen hazai gyártónál készülnek az érmek, egy olyan cégnél, amely 800 munkavállalót foglalkoztat.” – mondta el a bejelentés kapcsán a pénzverde üzemeltetési igazgatója, Adam Lawrence. Az érmek dizájnját egyelőre még nem határozták meg, a döntés ezügyben csak 2011 nyarán – ismert tervezők bevonásával - születik meg. A londoni olimpiával kapcsolatos üzleti szerződések eddig nagyrészt lokálpatrióta módon kerültek megkötésre, a kontraktusok 98%-a ugyanis Nagy-Britanniában székelő cégekkel került aláírásra. A 2012-es olimpia idejéig bezárólag a tervek szerint összesen közel 1,1 milliárd dollár értékű beszállítói szerződést írnak majd alá. A Brit Királyi Pénzverde nem most kapott először komoly megbízást, korábban már írtunk róla, hogy a szigetországban honos – olimpiai motívumokkal díszített - pénzeket is az ő műhelyükben készítik el.

0 Tovább

Eladó a „csoda a jégen” aranyérme

Minden sportág történetében vannak emlékezetes, már-már csodaszámba menő mérkőzések. Így van ezzel természetesen a jégkorong is. A sportág történetét ismerők jól tudják, hogy mit jelent a „Miracle on ice” kifejezés. Az 1980-as téli olimpián, Lake Placidben szereplő – amatőr státuszban lévő játékosokból összeállított - amerikai jégkorong válogatottra utal, egyben a hidegháború egyik legérdekesebb sportbeli kicsúcsosodásának is számít. A legendás Sports Illustrated magazin által a XX. század legmeghatározóbb sportmomentumának választott eseményt azóta is emlegetik a tengerentúlon. A rájátszásban az ősi ellenfél szovjet csapat (4-3) - valamint a finnek későbbi (4-2) - legyőzése után olimpiai bajnoki címet nyerő amerikai jégkorong válogatott tagjai azóta is nemzeti hősnek számítanak az Egyesült Államokban. Jól példázza mindezt, az a tény is, hogy a 2002-es Salt Lake City-ben rendezett téli olimpián ők gyújtották meg a megnyitón az olimpiai lángot. Az akkori főszereplők máig legendának számítanak a sportágban, így nem csoda, ha erős visszhangot váltott ki a Boston Herald című újság azon híre, amely szerint a csapat egyik tagjának aranyérmét eladásra kínálják...

A legendás edző, Herb Brooks által irányított akkori csapatba utolsóként bekerülő Mark Wells aranyérméről van szó. A játékos már évekkel ezelőtt eladta az érmét (egy súlyos genetikai gerincbetegség miatt a gyógykezelésre kellett az ebből befolyó pénz) egy Connecticut állambeli gyűjtőnek, most pedig az akkori vevő gondolta úgy, hogy megválna a becses relikviától. Na persze jó pénzért… Az aranyérem eladásában egy Phil Castinetti nevű, Saugusban élő úriember segédkezik neki, aki az Interneten is fellelhető, sportrelikviákat forgalmazó boltján keresztül próbál vevőt találni. Amennyiben nem jár sikerrel, akkor elképzelhető, hogy Mark Wells aranyérme felkerülhet az eBay aukciós portálra is. Az érme eszmei értékét Castinetti 125.000 dollárra (több mint 25 millió forintra) becsüli, a magas összeg pedig szerinte annak köszönhető, hogy mindössze húsz került átadásra belőle. Idén márciusban egyébként egy ugyanilyen érem (az 1980-as olimpia tartalék érme, amelyet nem adtak át senkinek) közel 15.000 dollárért cserélt gazdát. A most eladásra kínált aranyérem mellé jár még egy személyes hangú levél is, amelyet Mark Wells akkor írt, amikor meg kellett válnia tőle.

„Ez az érem együtt szimbolizálja az én személyes eredményemet és a csapatunk közösen átélt sikerét is. Mivel én egyike voltam az akkor szerepelt húsz játékosnak, így 1980 februárja óta ez az érem különleges helyet tölt be a szívemben. Amikor eldöntöttem, hogy megválok tőle, akkor elhatároztam, hogy amíg elkel, nem válok meg tőle, így az elmúlt két hétben vele aludtam együtt. Remélem, hogy aki majd ezután birtokolja, az ő számára is ugyanannyi öröm forrása lesz ez az érem, mint amennyit nekem okozott…” – írja Wells, akit 1977-ben még a Montreal Canadiens draftolt, az olimpiai siker után pedig ugyan aláírt a New York Rangershez, de 1982-es visszavonulásáig végül sohasem játszott az NHL-ben. A most 53 esztendős Wells a betegség felfedezése előtt a vendéglátóiparban dolgozott. Castinetti szerint az aranyérem igazi kuriózumnak számít, hiszen bár Stanley Kupa gyűrűk és különböző NHL-es egyéni díjak ma is éves szinten cserélnek gazdát, a sportág egyik legkülönlegesebb eredményéhez társítható emlékekből (pláne ilyen nagy jelentőségű formában) kevés van forgalomban. A lehetséges vevők között emlegették a Jégkorong Hírességek Csarnokát is, de az intézmény kurátora, Tom Sersha gyorsan leszögezte, hogy nincs pénzügyi keretük az esetleges vásárlásra, ráadásul a múzeum anyagai korábban mind adomány formájában kerültek hozzájuk és amúgy is rendelkeznek már egy 1980-as aranyéremmel, amely Mark Pavelich tulajdonában maradva látható náluk a Minnesota állambeli Evelethben található múzeumban.

0 Tovább

Megint tíz aranynál a németek

Zsinórban a negyedik olimpián jutot el legalább tíz aranyérmeig a német téli olimpiai küldöttség. A Naganóban szerzett 12, illetve a legutóbb Torinóban elért 11 győzelem elég volt annak idején az éremtáblázat megnyeréséhez is. A 2002-es, Salt Lake Cityben rendezett játékokon hiába szereztek azonban 12 bajnoki címet, akkor a 13 elsőséget gyűjtő norvégok megelőzték őket. Itt most Vancouverben tíz győzelemmel nem lehetett megnyerni az éremtáblázatot, mert a házigazda kanadaiak már a záró nap előtt rekordbeállítást jelentő 13 (!) elsőséget szereztek.

0 Tovább

Meglesz a 11?

A nehéz rajt után a házigazda Kanada parádésan szerepel a vancouveri olimpián. Két nappal a 21. téli olimpia vége előtt már tíz aranyéremmel rendelkezik az eddigi két hazai olimpiáján (1976-Montreal, 1988-Calgary) egyetlen aranyat sem nyerő kanadai csapat és ezzel vezeti is az éremtáblázatot. Olimpiai rendező ország eddig mindössze kétszer jutott el tíz aranyéremig: 1994-Lillehammer, Norvégia, 2002-Salt Lake City, USA. A kanadai csapatnak van reális esélye a rekord megdöntésére, hiszen a férfi curling illetve a férfi jégkorong torna döntőjében is érintettek még a csapataik.

0 Tovább
«
12

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek