A becenév általában árulkodó, ha egy 140 kilós embert Picinek becéznek, annak megvan a maga oka. Az őt személyesen ismerők szerint félelmetes termete és fizikai ereje ellenére egy jámbor, jóravaló sportember volt, akit fájdalmasan fiatalon hívott magához a Teremtő. Negyven évvel ezelőtt, 1970. április 4-én az Alkotmány és a Honvéd utca kereszteződésében autóbalesetet szenvedett Kozma István, minden idők egyik legjobb magyar birkózója. Az autóból ugyan még saját lábán kiszálló sportembert később kórházba szállították, halálát végül vesesérülése okozta, öt nappal később, április 9-én hunyt el.

A kétszeres olimpiai bajnok (1964, 1968), háromszoros világbajnok (1962, 1966, 1967) és egyszeres Európa-bajnok (1967) sportoló 198 centiméteres testmagassága miatt hamar a figyelem középpontjába került, az ötvenes években még kosárlabdázóként (a GANZ-MÁVAG-ban) kezdte sportolói pályafutását. Sokak által ismert történet, hogy annak idején (amikor még aktívan kosarazott) Keresztes Lajos, az 1928-as amszterdami olimpia birkózó bajnoka szólította meg a nagy termetű Kozmát egy villamos megállóban és kérdezte meg tőle, hogy lenne-e kedve ilyen fizikummal kipróbálni a birkózást. Szerencsére volt…
 
Kozma István 21 évesen, az 1960-as római olimpián robbant be a köztudatba, ahol negyedik hellyel kezdte meg olimpia szereplését. Pályafutása egyetlen olimpiai vereségét is itt szenvedte el, a bolgár Radoszlav Kaszabov volt csak jobb nála. Ő az egyetlen kétszeres olimpiai bajnok magyar birkózó, hiszen Tokióban és Mexikóvárosban is veretlenül végzett a nehézsúlyúak versenyének élén. A hosszú karjai miatt még a nehézsúlyban is technikásan, akciódúsan birkózó Kozma derűs természete miatt egy ország kedvence volt a hatvanas években. Halála hasonló megdöbbenést és gyászt váltott ki, mint a pekingi olimpia előtt Kolonics György sajnálatos halálesete. A Vasas kitűnő birkózójáról egykori klubja pénteken (április 9.) 14 órakor a Rákoskeresztúri Új Köztemetőben tart megemlékezést.
 
Kozma Istvánra az alábbi videóban emlékszik vissza Dr. Hegedűs Csaba: