Furcsa dolog ez. A kitűnő tornászt, Makray Katalint két helyről ismerhetik a leginkább a sportrajongók, de egyik sem (amúgy kiváló) sportolói pályafutásához köthető. Az olimpia ezüstérmes tornásznő ugyanis sokak számára inkább a 70-es, 80-as évek népszerű TV Torna sorozatából lehet ismerős, a fiatalabb generációk képviselői pedig a MOB elnök Schmitt Pál feleségeként ismerhetik őt a leginkább. A napokban 65. születésnapját ünneplő tornász legnagyobb egyéni sikerét az 1964-es tokiói olimpián érte el, ahol a felemáskorlát szerenkénti döntőjébe harmadikként került be a cseh Vera Caslavska és a szovjet Polina Asztahova mögött, de a később kilencszeres olimpiai bajnokként minden idők legeredményesebb tornászává váló Larissza Latinyina előtt. A fináléban Caslavska rontott (leesett a szerről), így mindenki egy hellyel előrébb került és így lett végül Makray Katalin ezüstérmes. A magyar női csapattal 1964-ben és négy évvel később is az ötödik helyen végzett. 

"Egy kicsi mozgás mindenkinek kell,
A karosszékből álljanak most fel,
Ez a kis torna néhány percen át,
Ne tessék félni, senkinek sem árt"

Ez a kis torna ugye jól esett,
Mindenki frissebb, fiatalabb lett,
Mozgásra öt perc, nem is nagy idő.
És minden este ismételhető."
 
A most harmincas korosztály talán teljes egészében nem emlékszik a fenti szövegre, de a lenti retro-videó alapján már sokaknak beugrik, hogy miről is szól a dolog. A TV Torna sorozatot annak idején a Telesport szerkesztőségének ötlete alapján Bérczy István és Müller Katalin kezdték el, majd később Makray Katalin is bekapcsolódott, aki lányaival (Gréta, Petra, Alexa) együtt szerepelt a műsorban és lett sok magyar háztartásban mindennapi vendég. „Évente egyszer voltak a felvételek, általában tavasszal, akkor rögzítettük az egész éves adagot. Közel tíz éven keresztül csináltuk a műsort, majd amikor Alexa, a legidősebb lányom 18 éves lett, bejelentette, hogy már nem szeretné tovább csinálni, ekkor döntöttünk úgy, hogy vége.”- nyilatkozta a máig emlékezetes szereplésről az ünnepelt.
 
A legelső műsor 1975. március 4-én került adásba a Magyar Televízióban, eleinte még csak kedden és pénteken jelent meg a képernyőkön, '76-tól viszont már minden este a programban szerepelt. A gyakorlatokat két egykori tornászbajnok, Kertész Alíz és Sárkány István állították össze. Természetesen folyamatosan kaptak az alkotók olyan nézői leveleket, hogy vágják ki a főcímből azt a részt, amikor a nagypapa lóg a csilláron, mert a gyerekek kipróbálták, és leszakadt a csillár. A műsor a Magyar Televízió egyik legnézettebb adása volt annak idején, és mintegy 15 évig ment, 1975-től egészen 1989-ig. A tévétorna annyira népszerű volt annak idején, hogy még paródiája is készült...
 
 
Ami a másik közismert pozíciót illeti, a Magyar Olimpiai Bizottság jelenlegi elnökével, de az akkoriban még sikeres vívóként szereplő Schmitt Pállal a tatai edzőtáborban ismerkedett meg Makray Katalin 1962-ben. A kezdeti sportszerelem után pedig négy év múlva már össze is házasodtak, azóta pedig három leánygyermek és hat unoka a „termés”. Boldog születésnapot Katalin !