Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vancouver 2010 - 9. nap összefoglaló

Az olimpia kilencedik napján ismét hat versenyszámban avattak bajnokot Vancouverben. Az amerikai Bode Miller végre aranyérmet szerzett, a német biatlonos Magdalena Neuner pedig már második vancouveri győzelmét ünnepelhette.

Alpesi sí – férfi szuperkombináció
Ismét nem született osztrák aranyérem a férfi alpesi sízőknél, hiszen Bode Miller révén amerikai győzelemmel zárultak a szuperkombináció versenyszám küzdelmei. A torinói olimpiával ellentétben (ahol még sima kombinációban osztottak érmeket) ezúttal már az egy lesikló és csupán egy műlesikló futamból álló ún. szuperkombináció szerepelt a programban. Ennek megfelelően az előzetes esélylatolgatások során is inkább a szlalom-specialistákat emlegették esélyesként. A kora délelőtt rendezett lesiklás után a norvég Aksel Lund Svindal, a szuperóriás-műlesiklás vancouveri olimpiai bajnoka állt az élen. A svájci Carlo Janka az ötödik, honfitársa Sylvain Zurbriggen a hatodik, míg a lesikló pálya alsó részén ezúttal is rontó Bode Miller pedig a hetedik helyen állt az első rész után. A szlalom specialista Ivica Kostelic egy másodperces és a kétszeres olimpiai bajnok osztják Benjamin Raich másfél másodperces hátránya sem tűnt ekkor behozhatatlannak. A két órával később megrendezett műlesiklásban aztán Ivica Kostelic átvette ugyan a vezetést saját futama után, de végül ez sem volt elég neki a győzelemhez. Jött ugyanis az amerikai Bode Miller, aki tőle nagyon régen nem látott szlalom menetet produkálva harminchárom századmásodperccel megelőzte horvát riválisát. Az utolsóként lejövő, a lesiklás után még élen álló Svindal kaput tévesztett és nem tudta befejezni a szlalomot. Négy világbajnoki cím, három olimpiai ezüst- és egy bronzérme után Bode Miller egy olyan versenyszámban szerezte meg élete első olimpiai aranyérmét, ahol ezt kevesen várták volna tőle. Hiába tűzte a horvát Ivica Kostelic édesapja a szlalom pályát, fia végül Torinóhoz hasonlóan ezúttal is a második helyen végzett a kombinációban, igaz a műlesikló versenyben így is lesz még lehetősége bajnoki címet szerezni Vancouverben. A dobogó harmadik fokára a svájci Sylvain Zurbriggen állhatott fel, akinek ez az eddigi legnagyobb sikere, a hét évvel ezelőtt szerzett világbajnoki ezüstérme mellett. Az osztrák csapat ismét érem nélkül maradt, ugyanis a második futamban egyedüli osztrákként rajthoz álló Benjamin Raich csak a hatodik helyen végzett. Mostani sikerével Bode Miller az első olyan sportoló lett Vancouverben, akinek már mindhárom éremfajtából gyűjtött egyet a 2010-es olimpián.
 
Bob – Férfi kettes
A papírformának megfelelően kettős német siker született a férfi kettes bobok versenyében, ahol az André Lange - Kevin Kuske páros ráadásul történelmet írt. Langéék ugyanis negyedik olimpiai aranyérmüket szerezték meg, ami új rekord a sportág olimpiai történetében. A második helyen is egy német páros végezett, az ezüstérem a Thomas Florschütz - Richard Adjei páros nyakába került. A kettes bobok küzdelmei során utoljára 16 évvel ezelőtt (1994-Svájc) volt példa kettős-győzelemre. A bronzérmet az orosz egység, az Alekszandr Zubkov - Alekszej Vojevoda kettős szerezte meg. A hazaiak nagy esélyese, az egykori olimpiai bajnok Pierre Lueders kormányozta egység végül a svájci Ivo Ruegg által vezetett bob mögött csak az ötödik helyet szerezte meg. Lange és Kuske a sportági rangsor vezetése mellett a legeredményesebb német téli sportolók listáján is feljöttek az élmezőnybe. Az eddig egyedüliként öt aranyéremmel rendelkező gyorskorcsolyázót, Claudia Pechsteint ráadásul még utol is érhetik, hiszen Lange és társai a négyes bobok pénteken kezdődőd küzdelmeinek is esélyesként vághatnak majd neki
 
Biatlon – férfi tömegrajtos – 15 km
A férfi biatlonosok utolsó egyéni versenyszáma, a 15 km-es tömegrajtos verseny ismét izgalmas csatát hozott. A négy lövészet során a harminc indulóból ugyan többen is hibáztak, de az utolsó lövészethez öten érkeztek még egyszerre, és az üldözőboly sem volt messze a vezető ötöstől. Az utolsó sorozatban az osztrák Daniel Mesotitsch és az üldözéses versenyt megnyerő svéd Björn Ferry egyaránt kétszer rontott, de a sprint olimpiai bajnoka, a francia Vincent Jay is hibázott. Az orosz Jevgenyij Usztyugov és a szlovák Pavol Hurajt viszont az utolsó lövészetben sem rontottak, így ők ketten voltak mindössze a mezőnyben, akik mind a 20 korongjukat leszedték. Az orosz versenyző azonban jobb sífutónak számít, mint ellenfele, ennek megfelelően pedig le is rázta Hurajtot az utolsó kilométereken. Később aztán a lövészet után még csak az ötödik helyen álló francia Martin Fourcade is utolérte Hurajtot, és ezzel feljött a dobogó második fokára, miközben Hurajt számára a harmadik hely is kérdéses volt. Mögötte ugyanis a szintén jó sífutó Christoph Sumann jött, aki azonban végül nem érte utol a szlovák riválist, Hurajt pedig ezzel az első szlovák lett, aki olimpián érmet tudott szerezni. Jevgenyij Usztyugov tehát megszerezte a biatlonban eddig kifejezetten gyengén szereplő Oroszország (a sífutó Krijukov után) második aranyérmét a vancouveri olimpián. A 24 éves orosz sportoló az idei biatlon szezon nagy felfedezettje volt és most két Világkupa futamgyőzelemmel a tarsolyában már rögtön olimpiai bajnok is. Szergej Csepikov 1994-es sprint győzelme után 16 évvel tudott ismét orosz férfi biatlonos olimpiai bajnoki címet szerezni.
 
Biatlon – női tömegrajtos – 12,5 km
A női biatlonosok 12,5 km-es tömegrajtos versenyében sokáig úgy tűnt, hogy akár kettős orosz siker is születhet, végül azonban mégis a németek örülhettek. Ezúttal viszont nem a korábbi háromszoros olimpiai bajnok Kati Wilhelm, hanem a vancouveri üldözéses versenyben már aranyérmet szerző Magdalena Neuner bizonyult a legjobbnak. Az utolsó lövészet előtt még Olga Medveceva vezetett, de hiába lőtt ismét hibátlanul (a mezőnyből egyedüliként neki volt pontos mind a 20 lövése) ekkor honfitársnője, Olga Zajceva is hibátlanul lőtt, és átvette tőle a vezetést. Az utolsó lőállásban két német, Neuner és Simone Hauswald is hibátlanul teljesített, és ők ketten hamarosan meg is előzték Zajcevát. Innen már egyértelmű volt, hogy a mezőny egyik legjobb sífutójának számító Neunert senki sem fogja utolérni. A hajrára tartalékoló Olga Zajceva viszont vissza tudta előzni Hauswaldot, és ezzel megszerezte végül az oroszoknak az ezüstérmet a német biatlonos pedig a bronzéremnek örülhetett, ami tavalyi világbajnoki ezüstérme mellett így is pályafutása legnagyobb sikerét jelenti. Magdalena Neuner lett a biatlon sport történetében mindössze a második olyan női versenyző (a kanadai Myriam Bedard 1994-es sikerei után), aki egy olimpián két egyéni versenyszámot is meg tudott nyerni. Két arany- és egy ezüstérmével jelenleg Neuner számít (a norvég Marit Björgent megelőzve) a vancouveri olimpia legeredményesebb versenyzőjének.
 
Síkrossz – férfiak
A torinói olimpián még 84, Vancouverben viszont már összesen 86 versenyszámban avatnak bajnokot. A különbséget egy új szakág, a síkrossz jelenti, amelyben a férfiaknál vasárnap avattak először bajnokot az olimpiák történetében. A szakág első aranyérmét a Világkupa sorozat jelenlegi éllovasa, a svájci Michael Schmid szerezte meg. A 32-es főtábla és az egyenes kieséses futamok után Schmid mellett az osztrák világbajnok, Andreas Matt, a norvég Audun Groenvold, és a kanadaiak favoritja, Christopher Delbosco volt ott a négyes döntőben. Az X-Games aranyérmes Delbosco gyenge rajtját követően feljött ugyan a harmadik helyre, de a cél előtti utolsó ugratók egyikénél hatalmasat bukott, így a hazaiak végül érem nélkül maradtak. Michael Schmid rajt-cél győzelmet aratott, míg az ezüstérmet az osztrák Matt, a bronzérmet pedig a norvég Groenvold szerezte meg. A világbajnok alpesi síző, Mario Matt testvére, Andreas Matt mostani érmével az osztrákok első dobogós helyezését produkálta szabadstílusú sízésben, így a sógorok most már 12 különböző téli olimpiai sportágban rendelkeznek éremmel (csak curlingben, jégkorongban és rövidpályás gyorskorcsolyázásban nem szereztek eddig érmet).
 
Gyorskorcsolya – Női 1500 méter
A gyorskorcsolyázók küzdelmei a női 1500 méter es versennyel folytatódtak a richmondi ovál pályán, ahol vasárnap ismét holland örömünnep volt. A korábbi két versenyszámában a csalódást keltő hetedik illetve nyolcadik helyet szerző holland Ireen Wüst ezúttal ugyanis torinói formáját hozta. A négy évvel ezelőtt 3000 méteren olimpiai bajnoki címet szerző holland versenyző a 15. párban futott 1:56,89-es idejét senki nem tudta később felülmúlni, így Wüst pályafutása második olimpiai aranyérmét szerezte. A második helyen a 3000 méteres verseny bronzérmese, a kanadai Kristina Groves végzett 25 századmásodperces hátránnyal, míg a dobogó legalsó fokára a 3000 méter vancouveri bajnoki, a cseh Martina Sablikova állhatott fel. A németek kifejezetten gyengén teljesítettek ezen a távon, a 2002-es olimpiai bajnok Anni Friesinger csak a kilencedik, míg Daniela Anschütz csak a tízedik helyen végzett. A holland gyorskorcsolyázó csapat már három aranyéremnél jár Vancouverben, amellyel beállította ugyan a torinói teljesítményét, de az öt aranyérmes rekord (1998-Nagano) még azért messze van számukra. Most fordult elő ötödször az olimpián, hogy egy távon azonos nemzetbeli versenyző győzzön a nőknél és a férfiaknál is. (az erősebbik nemnél Mark Tuitert lett az 1500-as bajnok)
0 Tovább

Egy igazán sokoldalú herceg

 Az alpesi sízőknél még két versenyszám van hátra: az óriás-műlesiklás és a műlesiklás. A mezőny kétségkívül legérdekesebb figurája a mexikói színekben induló Hubertus Rudolph von Hohenlohe.

Az 1959. február 2-án Mexikóvárosban született 51 éves síző  az ősi német Hohenlohe–Langenburg család sarja. A herceg – mert hivatalosan ez a megszólítás illeti meg – immár 5. olimpiájára készül. (Ezidáig 1984-ben, 1988-ban, 1992-ben és 1994-ben indult, 2006-ra a mexikóiak azért nem nevezték mert egyedüli induló lett volna  az országból. Ez érdekes, mert most is ő az egyetlen „azték”!) Rokona az 1956-os téli játékokon lesiklásban 45. helyen végzett, liechtensteini Max von Hohenlohénak.

Élete kész kalandregény. Mexikóban született, Marbellán és Liechsteinben él. Tíz éves koráig Spanyolországban, majd ezt követően Ausztriában, Grazban és Vorarlbergben élt.

1981-ben (!) indult első Világkupa versenyén. Ez évben ő alapította meg a Mexikói Sí Szövetséget. 12 világbajnoki részvételével világcsúcstartó. Legjobbja az 1981-82-es szezonból egy kombináció VK - 4.hely. Az olimpiákon a kis nemzetek szószólójaként is ismert lett, ezért rendkívül népszerű. A herceg rendkívül sokoldalú tehetség: pop együttese van, fotóművész, számos kiállítása volt szerte a világban. Aki többet szeretne tudni róla  látogasson el weboldalára: www.hubertushohenlohe.com

0 Tovább

Jön a síkrossz

A vancouveri olimpián kettővel több számban avatnak olimpiai bajnokot, mint legutóbb Torinóban. A négy évvel ezelőtti 84 után ezúttal 86 versenyszámban lesz éremosztás, a különbséget pedig a síkrossz adja majd. Az új olimpiai sportág bemutatására talán a leginkább az alábbi videó alkalmas...

0 Tovább

Ray Ewry méltó utóda

Hatalmas bravúrt vitt véghez a svájci Simon Ammann a vancouveri olimpián, a nyolc év kihagyás után mindkét egyéni síugró versenyt megnyerő Ammann ugyanis megismétlete a XX. század elején versenyző amerikai atléta, Ray Ewry teljesítményét. Olyanra ugyanis (a téli és a nyári játékok összesített történetében) korábban csak egyszer volt példa tudomásom szerint, hogy valaki nyolc év különbséggel tudjon két egyéni versenyszámban is győzni. Ewry 1900-ban és 1908-ban nyerte meg a helyből távolugrást és a helyből magasugró versenyszámot is, igaz ő a svájci ugróval ellentétben a köztes olimpián (1904-St. Louis) is megnyerte a két számot.

0 Tovább

Unikum síugrásban

Soha korábban nem fordult még elő az, ami Vancouverben bekövetkezett a síugró versenyeken. A normál sánc végeredménye ugyanis megismétlődött a nagysáncon, ahol szintén Simon Ammann - Adam Malysz - Gregor Schlierenzauer sorrend alakult ki a dobogón. A sportág történetében olyanra is csak egyszer volt példa korábban, hogy mindkét számban azonos emberek álljanak a dobogón, igaz más-más sorrendben. Az 1964-es innsbrucki olimpián a finn Veikko Kankkonen, a norvég Toralf Engan és Torgeir Brandtzaeg kibérelték a dobogót, normál sáncon a finn, a nagysáncon pedig Engan győzött.

0 Tovább

Kína már télen is nagyhatalom?

A pekingi nyári olimpián totális kínai fölény volt, a házigazdák ottani 51 aranyérmükkel fölényesen nyerték az éremtáblázatot. A Vancouverbe szerény reményekkel érkező kínaiak ("Örülnénk, ha a torinói két aranyérmet meg tudnánk közelíteni" - szóltak a hivatalosnyialtkozatok) azonban vasárnap hajnalban immár a harmadik aranyérmüket is megszerezték, így minden idők legsikeresebb téli olimpiai szereplésüket teljesítik. Jelenleg három aranyérmük van a kínaiaknak (női 500 méteres rövidpályás gyorskorcsolyázás: 1. Vang Meng, páros műkorcsolyázás: 1. Shen Xue-Zhao Hongbo, férfi 1500 méteres rövidpályás gyorsorcsolyázás: 1. Zhou Yang) amivel a 2010-es téli olimpia éremtáblázatának nyolcadik helyén állnak.

 

0 Tovább

Vancouver 2010 - 8. nap összefoglaló

Az olimpia nyolcadik napján hat versenyszámban avattak bajnokot Vancouverben. Magyar szempontból Huszár Erika hatodik helyezése a nap kellemes meglepetése, aki 1500 méteren hatodik, vagyis pontszerző helyen végzett.

Rövidpályás gyorskorcsolya – női 1500 méter
Magyar szempontból a legnagyobb figyelem szombaton a női rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyszámát övezte. A selejtezőben három magyar versenyző, Huszár Erika, Heidum Bernadett és Darázs Rózsa is indult, közülük pedig előbbi tovább is jutott az elődöntőbe. A torinói olimpián ebben a számban negyedik helyen végző Huszárnak ezúttal is sikerült továbbjutnia a fináléba, igaz némiképp szerencsés körülmények között. Az elődöntőben először a kanadai, majd egyszerre kínai, dél-koreai és amerikai ellenfele is kicsúszott előle, így Huszár a bolgár Radanovát megelőzve futamgyőztesként jutott a fináléba.Az elődöntőbeli bukások és óvások miatt, rendhagyó módon nyolcszereplős döntőben jelentős volt az ázsiai fölény, de a népes mezőny miatt a megszokottaktól eltérően még ekkor sem volt garantált a magyar pontszerzés. A fináléban a kínai Csou Jang két dél-koreai versenyzőt, Li Un-Bjult és Pak Szung-Hit előzte meg.  Huszár Erika végül a bolgár Radanova és a kanadai Vicent előtt ért be a célba, ezzel a bravúros hatodik helyen végzett és megszerezte a magyar olimpiai küldöttség első vancouveri pontját.
 
Síugrás – nagysánc
Tovább folytatódott Simon Ammann sikersorozata az olimpiai síugró versenyeken. A svájci ugró a normál sáncon elért sikere után ugyanis szombaton a nagysánc küzdelmeiben is a legjobbnak bizonyult. A svájci ugró már az első sorozatban is 144 méterre repült, amivel már ekkor 6,6 pontos előnye volt a második helyen álló Adam Malysz-sal szemben. Az első sorozat után a harmadik helyen álló finn Matti Hautemaki másodszorra kifejezetten gyengén ugrott, így végül a legjobb húsz közé sem fért be. Az első széria után még csak az ötödik helyen álló Gregor Schlierenzauer 136 méterre repült a második sorozatban, amivel a normál sáncon rendezett versenyhez hasonlóan ezúttal is bronzérmes lett. Simon Ammann a második sorozatban is magabiztosan ugrott, látszott, hogy nem befolyásolja őt a kötése szabályossága körül kialakult kisebbfajta botrány. A svájci ugró megnyerte ezt a versenyt is, így a 2002-es olimpiához hasonlóan mindkét egyéni számban diadalmaskodott, így összességében már négyszeres olimpiai bajnoknak vallhatja magát. A síugró sport történetében mindössze két olyan versenyző van, aki négy bajnoki címet szerzett: Ammann és a legendás finn Matti Nykaenen. Adam Malysz 133,5 méteres második ugrása az ezüstérmet jelentette a lengyel ugró számára, aki szintén megismételte a kisebbik sáncon elért helyezését, ráadásul ezzel immár harmadik alkalommal lett Ammann mögött olimpiai ezüstérmes. Az érmek számát tekintve ezzel Malysz lett minden idők legjobb lengyel téli olimpiai szereplője, aki két vancouveri ezüstéremmel zárhatja le eredményes pályafutását. Gregor Schlierenzauer bronzérme némi gyógyírt jelentett az előzetesen esélyesnek gondolt osztrákok számára, akiknek azonban már csak a hétfői csapatverseny maradt a síugró aranyérme megszerzésére.
 
Alpesi sí – női szuperóriás-műlesiklás
A vancouveri olimpia nyolcadik versenynapjának első aranyérmét a női szuperóriás-műlesiklásban osztották ki, ahol kisebbfajta meglepetés született, hiszen az osztrák Andrea Fischbacher győzött. A versenyszám esélyese, a lesiklásban már aranyérmet nyerő amerikai Lindsey Vonn 17–es rajtszámmal jött le a pályán, aki a jól sikerült futam után át is vette a vezetést. A világbajnoki bronzérmes Fischbacher ezt követően hatalmas sebességgel repesztett végig a pályán és meglepő módon 74 századmásodperccel előzte meg az amerikait. Az eddig mindössze egy Világkupa győzelemmel rendelkező, 24 éves síző az osztrákok első alpesi sí aranyérmét nyerte meg Vancouverben. Lindsey Vonn végül a második helyről is leszorult, mert érkezett a szlovén Tina Maze, aki negyvenkilenc századdal volt csak lassabb Fischbachernél. Maze ezzel az ezüstéremmel a szlovénok második vancouveri érmét szerezte, ami egyben a szlovén sport eddigi legjobb téli olimpiai eredményét is jelenti. Vonn a második érmét szerezte az olimpián, ezúttal azonban világbajnoki címvédőként a bronzéremmel kellett beérnie. A lesiklásban harmadik helyen végző Elisabeth Görgl ezúttal leszorult a dobogóról és végül az ötödik helyen végzett. Két magyar induló is volt a mezőnyben, a 46-os rajtszámmal induló Berecz Anna kiesett a pálya felső részén, a Vancouverben most bemutatkozó Döme Zsófia viszont bejött végül a 36. helyre.
 
Sífutás – 30 km-es férfi üldözéses verseny
A sífutó versenyek a férfiak 30 km-es üldözéses futamával folytatódtak szombaton, ahol a táv első 15 km-ét klasszikus-, a második részt pedig szabad stílusban kellett teljesítenie a versenyzőknek. A klasszikus stílusú részben a cseh Lukas Bauer húzta az élmezőnyt, a hatalmas iramnak köszönhetően jó néhány esélyes versenyző (Matti Heikkinen, Sami Jauhojarvi , Martin Koukal, Ville Nousiainen) a lemaradásra, majd később a táv feladására is kényszerült. A szabad stílusú rész kezdetére azonban még így is népes csoport haladt az élen, Bauer előzetes szándékai ellenére pedig nem tudott jelentős előnyt szerezni a számára kedvezőbb részben. A cseh sífutó aztán később lemaradt, nem tudott elmenni az élen haladókkal, igaz így is bejött végül a hetedik helyre. Ekkor már a svéd Johan Olsson vette át a vezetést, aki a vetélytársak tétovázását kihasználva meg is szökött a főmezőnytől, sőt több mint húsz másodperces előnyt is ki tudott alakítani az egymásra váró többi sífutóval szemben. Az üldözéses versenyekben eddig megszokottakhoz képest eltérő koreográfia és a svéd sífutók összedolgozása (Södergren és Hellner igyekeztek lassítani az üldözők tempóját) megzavarta a mezőnyt, amely végül csak az utolsó négy kilométeren belül eredt a szökevény svéd sífutó nyomába. A felzárkózást indító Alekszander Legkov végül felért Olssonra, az orosz sífutó pedig magával vitte Marcus Hellnert, a német Tobias Angerert, illetve ennek a számnak a világbajnoki címvédőjét, Petter Northugot is. A norvég sífutónak aztán egy kilométerrel a cél előtt eltört az egyik botja és bár az éppen ott tartózkodó segítőktől elég gyorsan hozzájutott egy másikhoz, ezzel a balesettel elveszítette a csatlakozást az élen haladókhoz, így végül nem tudott érmet sem szerezni. Northug ráadásul a végére teljesen leállva és nagyon csalódottan jött be a célba a 11. helyen. Az elsősorban a nagy hajrájáról híres Northug ellen kitalált svéd taktika aztán a befutónál is tökéletesen működött. Ekkor már csak négy sífutó maradt ugyanis versenyben, akik közül pont az a Legkov maradt le végül a dobogóról, aki az üldözők felhozásából nagy részt vállalt. A végső sprintben aztán a svéd Marcus Hellner volt a leggyorsabb és lett olimpiai bajnok a német Tobias Angerer és a szintén svéd Johann Olsson előtt. Svédország ezzel a sikerrel immár a 26. sífutó olimpiai bajnoki címét nyerte meg, amivel Norvégia mögött feljöttek az örökrangsor második helyére. Kiemelkedően szerepeltek a kanadai férfi sífutók az üldözéses versenyben, akik három versenyzővel is bekerültek a legjobb kilenc közé, Ivan Babikov az ötödik, George Grey a nyolcadik, Alex Harvey pedig a kilencedik helyen végzett.
 
Gyorskorcsolya – férfi 1500 méter
A holland Mark Tuitert meglepetés győzelmével ért véget a férfi gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyszáma a richmondi Oval pályán. A 37 fős mezőnyben a világranglista 5. helyén álló, 29 éves versenyző 1:45,57-es idővel végzett az élen, maga mögé utasítva a világbajnoki címvédő és világcsúcstartó amerikai Shani Davist. Az 1000 méteren már olimpiai bajnoki címet szerző Davis az utolsó körben szorult csak le a második helyre, a célban végül 53 századmásodperccel maradt el holland vetélytársától. A harmadik helyen a norvég Havard Bökko végzett, aki ezzel 2002 után szerzett ismét érmet a gyorskorcsolyában nagyhatalomnak számító Norvégiának ebben a sportágban. Az 500 méteren arany-, 1000 méteren pedig ezüstérmet szerző dél-koreai Mo Te Bum ezen a távon az ötödik helyen végzett. A pályafutása utolsó olimpiáján szereplő amerikai Chad Hedrick is ott volt az élmezőnyben, de több mint egy másodperces hátránnyal végül csak a hatodik helyen zárt. A legendás Ard Schenk 1972-es sikere után Tuitert lett az első holland gyorskorcsolyázó, aki olimpián győzni tudott ezen a távon.
 
Rövidpályás gyorskorcsolya – férfi 1000 méter
A férfiak 1000 méteres rövidpályás gyorskorcsolya számában a koreai Li Jung Szu az 1500-on aratott sikere után megszerezte második vancouveri aranyát is. Honfitársa Li Ho Szuk végzett mögötte a második helyen, míg az olimpiák történetének legsikeresebb rövidpályás gyorskorcsolyázója, a hetedik olimpiai érmét szerző amerikai Apolo Anton Ohnoé lett a bronzérem. A két kanadai versenyzőnek Charles és Francois Hamelinnek a hazai szurkolók legnagyobb bánatára végül nem jutott érem a fináléban, ők a negyedik és ötödik hellyel vigasztalódhattak. Mostani sikerével Li Jung Szu a sífutó Marit Björgen és a síugró Simon Ammann mellett a vancouveri olimpia harmadik olyan szereplője lett, aki már két aranyérmet is szerzett. Újabb harmadik helyezésével Ohno az érmek számát tekintve az Egyesült Államok legsikeresebb téli olimpikonja lett, megelőzve a hat éremmel rendelkező gyorskorcsolyázót, Bonnie Blairt.
0 Tovább

Harry Potter IV.

A J. K. Rowling által világsikerre vitt Harry Potter sorozat négynél több részt élt meg, Simon Ammann immáron negyedikolimpiai parádéjáról is lehetne lassan könyvet írni (biztos vagyok benne, hogy Svájcban születni is fog ilyen jellegű mű). A madárcsontú síugró ugyanis történelmet írt a vancouveri olimpián azzal, hogy a normál sánc versenye után a nagysáncon is győzni tudott. Az egy olimpián mindkét egyéni verseny megnyerése is csak keveseknek jött eddig össze, ám mindezt kétszer (ne feledjük Salt Lake Cityben is két aranyat nyert a svájci) megcsinálni, tényleg parádés. Nyolc éve előzetesen esélytelen volt Ammann, most azonban mindenki várta tőle a sikereket. Most már két olyan síugró van a világon, aki négy olimpia aranyéremmel rendelkezik, de a finn Matti Nykänennel (3 egyéni és egy csapat arany) ellentétben Ammann-nak négy EGYÉNI aranyérme van, ami példátlan.

0 Tovább

Skeleton = brit specialitás

Bár szombatra virradóra csak négy számban avattak olimpiai bajnokot Vancouverben, a skeletonosok versenye így is tartogatott érdekességeket. Talán sokak számára meglepően hangozhat az a tény, hogy eddig (a nem túl nagy téli sportnemzetként ismert) Nagy-Britannia volt az egyetlen ország, amely a skeleton sportág eddigi összes olimpiai szereplésén érmet szerzett. Ez a tény Vancouver után sem változik, lévén Amy Williams révén ezúttal is szereztek érmet, ráadásul első alkalommal aranyéremnek is örülhettek a britek. Íme az eddigi öt „skeleton olimpia” érmesei:

1928 – férfiak, David Carnegie 3. hely
1948 – férfiak, John Crammond 3. hely
2002 – nők, Alex Coomber 3. hely
2006 – nők, Shelley Rudman – 2. hely
2010 – nők, Amy Williams – 1. hely

0 Tovább

Vancouver 2010 - 7. nap összefoglaló

Az olimpia hetedik napján csak négy versenyszámban avattak bajnokot Vancouverben. Norvégia ismét két aranyérmet gyűjtött így feljött az éremtáblázat második helyére.

Sífutás – 15 km-es női üldözéses verseny
Az olimpia hetedik napján győztest hirdettek a női sífutók 15 km-es üldözéses versenyszámában, ahol a táv első 7,5 kilométerét klasszikus, a második felét pedig szabad stílusban tették meg a versenyzők. A hatvannyolc fős mezőny az első kilométereken még együtt haladt ugyan, két kilométer után azonban a sprintverseny győztese, a norvég Marit Björgen többször is ritmust váltott és fél távig leszakította a mezőny java részét. A léccsere után már csak heten maradtak az élen, a világbajnoki címvédő lengyel Justyna Kowalczyk, a svéd Anna Haag, az olasz Marianna Longa, a finn Aino Kaisa Saarinen, valamint Björgen két honfitársnője, Kristin Steira és Therese Johaug. Meglepetésre a leszakadók között ott volt az üldözéses verseny címvédője, az észt Kristina Smigun is, aki még a klasszikus rész során fel is adta a versenyt. Szintén nem bírta a tempót a 10 kilométeres szabad stílusú verseny győztese, a svéd Charlotte Kalla, aki később a számára kedvezőbb technikájú részben sem tudta ledolgozni hátrányát az élen haladókkal szemben, sőt végül egy perc feletti hátránnyal a nyolcadik helyre jött csak be a célba.
 
A szabad stílusú rész első köre után Saarinen és Longa is lemaradt, sőt később a léccsere során öt másodperces hátrányt összeszedő Johaug sem bírta már a Björgen által diktált tempót. A norvégok 29 éves klasszisának irama aztán a többieknek is sok volt, Björgen két kilométerrel a cél előtt, az utolsó nagy emelkedőn elment Kowalczykéktól is, ettől kezdve pedig már csak a második hely kérdése volt nyitott. A célban a norvég síző végül 8,9 másodperccel előzte meg a kitűnően hajrázó Haagot, míg Kowalczyk és Steira között célfotó döntött. Győzelmével Marit Björgen lett az első olyan versenyző, aki a vancouveri olimpián két aranyérmet szerzett és egyben ő az első olyan versenyző is, akinek már három érme van ezen az olimpián. Érdekesség, hogy Björgenen kívül már kilenc olyan sportoló is van már, aki két éremmel rendelkezik. A svéd Anna Haag élete első olimpiai érmét szerezte meg, míg a végül harmadikként záró Kowalczyk ismét dobogóra állhatott. Kristin Steirát továbbra sem fogadja kegyeibe a sors, a torinói játékokon három versenyszámban is a negyedik helyen végző norvég ezúttal mindössze 8 centiméterrel csúszott le a dobogóról.
 
Alpesi sí – férfi szuperóriás-műlesiklás
A pénteki napon rendezték meg a második férfi alpesi sí versenyt, a szuperóriás-műlesiklás volt azonban az első olyan férfi szám, amit az eredeti időpontjában sikerült megtartani. A győzelmet a norvégok korábbi összetett Világkupa győztese, Aksel Lund Svindal szerezte meg, aki az időjárás miatt romló pálya tetején még három tizedmásodperces hátrányban volt az addig vezető amerikai Bode Miller mögött, ám a második időmérő pontnál már ő volt a gyorsabb. Svindal a befutónál 28 századmásodperccel előzte meg az aranyéremről ezúttal is lemaradó amerikai sízőt. A norvég síző két összetett Világkupa győzelem, és három világbajnoki arany után olimpiai bajnok lett, ráadásul ezzel a nagy előd, a szuperóriás-műlesiklást korábban három olimpián (1992, 2002, 2006) is megnyerő Kjetil André Aamodt örökébe is lépett. A négyszeres világbajnok Bode Millernek csak nem akar sikerülni az aranyérmek az olimpián, a lesiklásban elért bronzérme és a nyolc évvel ezelőtt Salt Lake Cityben szerzett két ezüstérme után ugyanis megint leszorult a dobogó tetejéről, ezúttal 28 századmásodperccel. A verseny legnagyobb meglepetése azonban mégsem ez, hanem a hármas rajtszámmal induló amerikai Andrew Weibrecht szereplése volt, aki Millertől mindössze három századmásodperccel lemaradva végül a harmadik helyen fejezte be a futamot. A nagy esélyesek közül elsősorban a két svájci, Carlo Janka és Didier Cuche eredménye okozott csalódást, előbbi a nyolcadik, utóbbi mindössze a tízedik helyet szerezte meg. Az osztrák sízők számára is csalódást okozott a verseny, legjobbjuk, Benjamin Raich ugyanis csupán a 14. helyen végzett. A futam krónikájához sajnos az is hozzátartozik, hogy a 29-es rajtszámmal induló svéd Patrick Järbyn egyik léce beakadt egy kapuba, ezt követően pedig óriásit bukott. A 41 éves versenyző nem is mozdult az esés után, végül mentőhelikopterrel szállították el a pályáról.
 
Skeleton - nők
A női szkeletonosok versenye is befejeződött szombaton hajnalban a téli olimpián. Az aranyérmet a brit Amy Williams szerezte meg, aki a két német versenyzőt, Kerstin Symkowiakot és Anja Hubert előzte meg. A hazaiaknak nagy csalódás volt Mellissa Hollingsworth záró napi szereplése, hiszen a kanadai versenyző az utolsó futam előtt még a második helyen állt, de a végén nagyot hibázott, amivel az ötödik helyre csúszott vissza. Az első nap és a harmadik futam után is vezető Williamsnek a negyedik futamban egy biztonsági menet is elég volt, hiszen a skeletonban fölényesnek mondható 56 századmásodperces előnnyel tudott végül győzni. Amy Williams sikere azt is jelenti, hogy a britek is megszerezték első érmüket a vancouveri olimpián és ezzel most már 26 ország rendelkezik éremmel, ami a torinói rekordot jelentő szám beállítását jelenti. A brit skeletonos egyben 30 év után az első egyéni aranyérmet szerezte meg Nagy-Britanniának.
 
Skeleton - férfiak
Kanadai aranyéremmel zárult a férfi szkeletonosok olimpiai versenye. A csütörtöki első futam után még a Világkupában vezető lett Martins Dukurs vezetett ugyan a versenyben, de a következő három futamot a hazaiak versenyzője Jon Montgomery nyerte meg, ráadásul az utolsó futamban Dukurs hibázott - újabb 25 századmásodpercet veszített riválisával szemben - így visszacsúszott végül a második helyre. A harmadik helyen az orosz Alexander Tretyakov végzett, míg Martins Dukurs testvére Tomass Dukurs lett a negyedik. A torinói olimpiát követően ismét kanadai aranyérmest avattak férfi szkeletonban, négy évvel ezelőtt ráadásul kettős kanadai siker született Duff Gibson és Jeff Pain révén. Jon Montgomery szerezte a házigazdák negyedik vancouveri aranyérmét, amivel az eddig remekül szereplő Kanada a negyedik helyre jött fel az olimpiai éremtáblázaton. Lettországban nagyon sokan keltek korán szombaton hajnalban, hogy országuk történetének első téli olimpiai bajnokát köszönthessék, de végül csalódniuk kellett, hiszen a három futam után még vezető Martins Dukurs végül nem tudott győzni, hét századmásodperccel kikapott kanadai vetélytársától.
0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek