Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bolt hermetikusan elzárva készül Birminghamben

Már brit földön készül az olimpiára Usain Bolt. A háromszoros olimpiai bajnok jamaicai atléta azonban nem készülhet nyugodtan a londoni játékokra. Egyrészt népszerűsége a világ minden részén az egeket verdesi, másrészt viszont váratlanul erős riválist kapott. A 100-as világbajnok Yohan Blake ugyanis a jamaicai atlétikai válogatón 100 és 200 méteren is legyőzte Boltot, így jelezte, hogy a címvédés nem lesz olyan egyszerű számára.

A Birminghami Egyetem atlétikai pályáján készülő Usain Boltot biztonsági őrök vigyázzák az edzései alkalmával, akik a hírek szerint még azt is megakadályozzák, hogy a szurkolók és az érdeklődők felmásszanak a kerítésre, hogy egy pillantást vethessenek a világ (egyik) legjobb atlétájára. Az újságíróknak nem is nyilatkozik Bolt, kivéve, ha azok hazájából jöttek, nekik ugyanis külön sajtóidőpontokat tartanak fent a csapatvezetők. A jamaicai sprinternek ugyan a londoni olimpia előtt lett volna még jelenése a Gyémánt Liga sorozaton, de a londoni felkészülésre hivatkozva ezeket lemondta.

0 Tovább

Az athéni sprint bajnok újra a régi

Az Oregon állambeli Eugene-ben rendezték az elmúlt hétvégén az amerikai atléták olimpiai válogatóját. A tízpróba fantasztikus világcsúcsa mellett egy másik kiemelkedő eredmény is született, ezúttal a férfi 100 méteres síkfutásban.  A válogatót ugyanis az athéni olimpiai bajnok Justin Gatlin nyerte meg, aki 9,80-s futásával feljött az idei világranglista második helyére. Nála gyorsabban csak a háromszoros olimpiai bajnok jamaicai Usain Bolt tudott futni, aki 9,76-ot és 9,79-et is futott már ebben az évben. A 30 éves - korábban doppingolás miatt négy évre eltiltott - Gatlin ugyan 1,8 m/s-os hátszélben futott a fináléban, de ez sem von le semmit az érdemeiből, hiszen élete legjobbját teljesítette a klasszikus távon.



"Minden irreálisnak tűnik most, pedig nem csináltam semmi különöset, csak kimentem és futottam egy jót" - nyilatkozta Gatlin a futás után, amellyel még a 2004-es olimpián futott 9,85-ös egyéni legjobbját adta át a múltnak. A kiváló futásával egyben olimpiai éremre is bejelentkező Gatlin mögött az oszakai világbajnokság (2007) háromszoros bajnoka, Tyson Gay végzett a második helyen (9,86), aki lágyékműtéte miatt közel egyéves kihagyás után tért vissza ezzel sikeresen. Harmadik amerikaiként Ryan Bailey (9,93) jutott még ki a 100 méteres síkfutásban a londoni olimpiára.

0 Tovább

Usain Bolt Londonban is világcsúcsot akar futni

Saját világrekordjait akarja megjavítani a londoni nyári olimpián Usain Bolt, a 100 és 200 méteres síkfutás címvédője. A jamaicai atléta a BBC-nek adott interjújában azt mondta, 100 méteren 9,4, 200-on pedig 19 mp a célja. Bolt a 2009-es berlini világbajnokságon állította fel a jelenlegi csúcsokat: a klasszikus sprinttávon 9,58, 200-on pedig 19,19 mp-et futott. "Mindenki rekordokat akar látni tőlem, én pedig keményen dolgozom azért, hogy sikerüljön javítani a csúcsokon" - fogalmazott a 25 éves vágtázó, s hozzátette, ha mindkét távon meg tudná védeni olimpiai bajnoki címét, akkor minden bizonnyal élő legendává válna.

0 Tovább

Usain Bolt 400 méteren kezdi a szezont

Szombaton hazai pályán egy 400 méteres versennyel kezdi meg a szezont a háromszoros olimpiai bajnok jamaicai atléta, Usain Bolt. A Camperdown Classic névre hallgató szabadtéri versenyen a 25 éves futó tőle szokatlan távon indul. Bolt már régóta kacérkodik az egykörös távval, de nagy világversenyen még nem indult sohasem 400-on. Ezen a távon egyéni legjobbja már öt év óta a 45,27-es eredmény.

Érdekesség, hogy ezen a viadalon - igaz egy másik futamban - a 100-as világbajnok Yohan Blake is futni fog 400 métert. Bolt számára a szabadtéri szezon majd május 31-én kezdődik el, amikor Rómában a Gyémánt Liga sorozaton indul el 100 méteren.

0 Tovább

Usain Bolt négy aranyért megy Londonba

A jamaicai sztáratléta, Usain Bolt azt mondta: négy aranyérmet szeretne nyerni a jövő évi, londoni olimpián úgy, hogy szokásos számai mellett a 4x400 m-es váltó tagjaként is rajthoz állna.  A 100, a 200 és a 4x100 méteres síkfutás jamaicai címvédője szombaton úgy fogalmazott: ha megfelelő fizikai állapotban lesz és hazája stafétája esélyes lesz a győzelemre, akkor szeretne ott lenni a hosszabb távú váltóban még akkor is, ha ebben a számban a legmagasabb szinten eddig még sohasem versenyzett. „Ha tudok segíteni nekik az arany megszerzésében, akkor szeretnék csapattag lenni 4x400-on is" - mondta Bolt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) monacói gáláján, ahol az ausztrál gátas Sally Pearsonnal egyetemben az év atlétája kitüntetést is átvehette. Mostanáig Carl Lewis az utolsó férfi atléta, aki egy olimpián - 1984-ben, Los Angelesben - négy elsőséget is begyűjtött.

0 Tovább

Közel két millióan néznék Usain Bolt londoni futását

Hihetetlen érdeklődés mutatkozik a londoni olimpia atlétikai versenyeinek azon napja iránt, amikor a férfiak 100 méteres síkfutó versenyének döntőjét rendezik. A szervezőbizottság tájékoztatása szerint ugyanis a közelmúltban lezárult jegy-lottón 1,8 millió (!) jegyigény érkezett az augusztus 5-én esedékes atlétikai döntők idejére. A 80.000 néző befogadására alkalmas Olimpiai Stadion felét szponzorok, a kiemelt vendégek (VIP) és a televíziós társaságok részére tartják fenn, így csupán 40.000 szerencsés „külsős” lehet ott rajtuk kívül a nagy esélyes jamaikai Usain Bolt futása során.

A jegylottó végeredményeit ugyan a szervezőbizottság majd csak június elején hirdeti ki, de az érintett szerencsések bankszámláiról már ezt megelőzően is elkezdik a szervezők levonni a „megnyert” jegyek összegét. Ezen eljárás ellen ugyan többen tiltakoznak, de a jelentkezési fázisban ez mindenki számára világos volt, így tudni lehetett, hogy a megfelelő pénzösszeget időben rendelkezésre kell bocsátani. A britek számára nem volt meglepetés, hogy a férfi 100-hoz közeli hisztéria övezte a férfi toronyugrás fináléját is, ahol a jegyek iránt hasonló mértékű túljelentkezés volt a fiatal brit tehetség, Thomas Daley szereplése miatt.

0 Tovább

Birmingham pénzt kérne Usian Boltért?

A közelmúltban örömhírt kaptak Birmingham lakói, hiszen a város vezetői bejelentették, hogy szerződést kötöttek a jamaikai illetve az amerikai atlétikai válogatott vezetőivel. A megállapodás arról szól, hogy a két ország legjobb atlétái a londoni olimpiát megelőzően a brit városban készülnek majd. Az igazán ütős (már jóval többeket érdeklő) hír azonban csak akkor kerekedett az egészből, amikor kiderült, hogy a város vezetői közvetlen üzletet is látnak abban, hogy Allyson Felixék vagy Usain Bolték náluk edzenek.

A tervek szerint ugyanis az edzésekre nem engednek be senkit sem ingyenesen, a sztárok testközelből történő figyeléséért pénzt kérnének, amivel a város 212 millió fontos költségvetési hiányát szeretnék csökkenteni. A városvezetők büszkék arra, hogy sikerült a világ két legerősebb atlétikai válogatottját hozzájuk csábítani, egyes vélemények szerint ez a tény – a közvetett hatásokat figyelembe véve - 15 millió fonttal is megdobhatja a város gazdaságát. A tervek szerint az amerikaiak az Alexander Stadionban edzenek majd, míg a karibi válogatott a Birminghami Egyetem létesítményeit használná a felkészülés során.

“Szükségünk van hatékony módszerekre ahhoz, hogy bevételeket tudjunk generálni.” – mondta el a városháza vezetője, a „Bolt-hadműveletben” sikeresen tárgyaló Mike Whitby. A helyi emberek ugyanakkor nem nézik jó szemmel a fejleményeket, hiszen véleményük szerint az olimpiai eszmével ellentétes lenne az edzésekre belépőt kérni, ráadásul ez nem is lenne túl motiváló a város szegényebb régióiban lakók számára. A kritikák hatására Whitby finomított álláspontján és elmondta, hogy ez csupán egy ötlet volt a sok közül az ő részéről a város pénzügyi nehézségeinek csökkentésére, amelyet nem akarnak mindenáron megvalósítani.

0 Tovább

Bolt miatt módosult a londoni atlétikai program

A megszokottaktól eltérően nem a férfi 4x400 méteres síkfutás lesz a londoni olimpia atlétikai versenyeinek utolsó száma. Az olimpiák is világbajnokságok eddig megszokott rendjén a londoni szervezők vélhetően Usain Bolt miatt változtattak, hiszen a férfi 4x100 méteres síkfutó váltóval zárul majd az atlétikai program, ami – ha addig nem történik rendkívüli esemény – a jamaikai szupersztár harmadik londoni aranyérmét eredményezheti. Bolt számára amúgy a napokban egy másik könnyítés is napvilágot látott, amely már a Daeguban sorra kerülő világbajnokságon is csak három futásra (az eddigi négy helyett) készteti a legjobb sprintereket.

A londoni olimpia ma véglegesített menetrendje szerint a férfi 100 méteres síkfutás döntője az atlétikai versenyek harmadik napján (augusztus 5-én) tíz óra előtt néhány perccel kerül majd sorra. A háromszoros olimpiai bajnok jamaikai futónak ezt követően négy napja lesz majd a 200 méter (ahol szintén ő a címvédő) fináléjáig, amelyet augusztus 9-én rendeznek meg. Két nappal később pedig jöhet a 4x100 méteres döntő is, amely a stadionban rendezett versenyek közül az utolsó lesz (a férfi maratoni versenyt másnap reggel rendezik). A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a londoni olimpiai programmal és a nyári világbajnokság menetrendjével is szeretné hangsúlyozni a döntők fontosságát, így a korábban megszokott hosszú esti programok helyett egy rövidebb, intenzívebb, de főként a finálékra fókuszáló esti versenyprogramot dolgozott ki.

Magyar szempontból a férfiak kalapácsvető döntője lehet a legérdekesebb a londoni atlétikai programból, amelyet augusztus 5-én este rendeznek meg, így – mivel egybeesik majd a 100-as férfi döntővel – nem lesz rá könnyű jegyet szerezni. A legolcsóbb jegyek 50 fontba kerülnek majd erre az esti programra, de a Usain Boltot közelről nézni vágyók 725 fontért is válthatnak belépőt a Londoni Olimpiai Stadionba.

0 Tovább

Bolt nem megy Indiába

Idén októberben Indiában rendezik meg a Nemzetközösségi Játékokat. Az október 3-14 között sorra kerülő rendezvény egyik csúcspontja lehetett volna a háromszoros olimpiai bajnok Usain Bolt szereplése. A jamaikai csodafutó (sokak szerint jelen korunk legnagyobb atlétája) viszont nem indul a versenyen. A 100-on és 200 méteren is világcsúcstartó jamaikai futó edzője, Glen Mills elmondta, hogy tanítványa a 2011-es világbajnokság (Bolt idén a Gyémánt Liga versenyen indult is a leendő vb-helyszínen a koreai Daegu-ban) és a két év múlva sorra kerülő olimpia miatt hagyja ki a brit nemzetközösség tagországai számára fontos versenyt. Bolt négy évvel ezelőtt sérülés miatt nem vehetett részt a versenyen, az indiai szervezők nagy bánatára nem lesz ott Új-Delhiben. Bolt egyébként a jövő héten esedékes jamaikai bajnokságot is kihagyja, Mils szerint ennek nincs köze a 23 éves futó közelmúltban összeszedett (emiatt nem indult a new yorki versenyen sem) Achilles-sérüléséhez…Háááát?

0 Tovább

Usain Bolt autópálya

Sok létesítményt (stadion, sportcsarnok) és közterületet (utca, tér) neveztek már el híres sportolókról, olimpiai bajnokról. Olyasmire azonban még aligha akadt példa, hogy valakiről egyenesen autópályát nevezzenek el. Ez történt azonban a jamaikaiak háromszoros olimpiai bajnok sprinterével, Usain Bolttal, akiről tavaly novemberben nevezték el hazájában a St. Catherine és Clarendon közötti útszakaszt, amely mostantól a Usain Bolt Highway nevet viseli. A sors furcsa fintora, hogy ez éppen az a pályaszakasz, ahol a BMW-jével száguldó (ld. kép) klasszis 2009 áprilisában egy autóbalesetben könnyebb lábsérüléseket szenvedett.

A karibi szigetországban eddig csupán három egykori miniszterelnökről (Sir Alexander Bustamante, Norman Manley, Michael Manley) neveztek el autópályát, két korábbi olimpiai bajnok sportolójuk (Herb McKenley, Arthur Wint) nevét ugyanakkor már utca neve is őrzi az országban.
 
0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek