Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tiszaújvárosban sorsolták a triatlon-rajtszámokat

A tiszaújvárosi Világkupa-viadal keretében sorsolták ki a július 27-én kezdődő londoni olimpia triatlonversenyeinek rajtszámait. A szervezők tájékoztatása szerint a helyi polgármesteri hivatalban lezajlott ceremónián két ifjúsági olimpikon, Dudás Eszter és Hankó Gábor segédkezett. A nőknél Chile kapta az 1-es rajtszámot, míg az egyetlen magyar induló, Kovács Zsófia a 6-os rajtszámmal versenyezhet majd a brit fővárosban. A férfiaknál a Costa Rica-i sportolóé lett az 1-es szám. A londoni olimpián 55 női és 55 férfi triatlonos indulhat, a versenyeket augusztus 4-én, illetve 7-én rendezik a Hyde Parkban.

A férfiaknál a két hazai esélyes, az aktuális világbajnok Alistair Brownlee a 30-as, testvére, Jonathan pedig a 31-es rajtszámot kapta. A legfőbb vetélytársnak gondolt, kétszeres világbajnok Javier Sanchez az 51-es, míg az olimpiai címvédő német Jan Frodeno a 49-es számot viseli majd a versenyen. Érdekesség, hogy a 34-es rajtszám akár kabalának is jó lehet az új-zélandi Nicky Samuels számára, a triatlon eddigi három olimpiai szereplése alkalmával ugyanis mindig nyert érmet az ezt a rajtszámot viselő versenyző.

A 13-as számot a triatlonosok sem szeretik, így ezt nem osztották ki a sorsoláskor, helyette az 55 indulót felvonultató versenyben 56-os rajtszámot is kiosztottak. A 39 nemzet versenyzőinek részvételével zajló olimpiai triatlon versenyeken most Londonban indít először versenyzőt Ecuador, Mauritius, Monaco, Dél-Korea és Szlovénia.

0 Tovább

Lesz magyar versenybíró triatlonban

Nyolc éve az athéni olimpián Márkus Gergely révén magyar versenyigazgatója volt az olimpiai triatlon versenyeknek. Londonban is lesz magyar tagja a versenybíróságnak. A Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) ugyanis nyilvánosságra hozta a 42 fős technikai személyzet névsorát, ahol Dr. Varga Béla személyében magyar szakember is szerepel. Összesen 25 ország képviselői kapnak majd szerepet, közülük hét olyan, amely első alkalommal küldhet képviselőket.

A londoni olimpián a Hyde Parkban rendezik a téli olimpia versenyeit, augusztus 4-én a női, augusztus 7-én pedig a férfiak versenyét rendezik meg. A versenyek lebonyolítását a kanadai Leslie Buchanan és a görög Thanos Nikopoulos felügyeli, akik munkáját 27 versenybíró (2 tartalékkal), 10 ún. nemzeti felelős (valamennyien britek) és az olasz Dr. Sergio Migliorini révén egy orvos szakember is segíti majd Londonban.

A londoni olimpia versenybírói:
Omar Abu Bakar (SIN), Shanelle Barrett (NZL), Dirk Bogaert (BEL), Joyce Donaldson (USA), Juliet Fahey (NZL), Dominique Frizza (FRA), Rick Fulton (ZIM), Andreas Galanos (GRE), Jorge Garcia (ESP), Murray Hilder (AUS), Yolanda Ibarra (MEX), Stephanie Kraus (LUX), Casper Kriel (RSA), Alan Ma (MAC), David Markham (CAN), Stefane Mauris (SUI), Hugh McAtamney (IRL), Roberto Menescal (BRA), Felix Molina (MEX), Laura Patti (ITA), Patty Petty (BER), Jianqiu Qin (CHN), Rachel Ribo (PHI), Esther Sanchez (Arribas ESP), Fernando Suarez Perez (CHI), Kiriyo Suzuki (JPN), Dr. Varga Béla (HUN), Jacqui Kenney (AUS - tartalék), Ulf Schuetze (CAN - tartalék)

0 Tovább

Brit sikerek az olimpiai teszt versenyeken triatlonban

Vasárnap a londoni Hyde Parkban rendezték meg a jövő évi nyári olimpia triatlon tesztversenyét a férfiaknál, amely a brit Alistair Brownlee sikerével ért véget. A kerékpáros részben elszökő triatlonos idén remek évet teljesít, ez a sikere pedig már a 10. volt a triatlon világsorozatban. Az időnként esőben rendezett közel két órás verseny az egyetlen lehetőség volt a versenyzők számára az olimpiai pálya tesztelésére, amely a britek számára különösen jól alakult, hiszen szombaton a hölgyeknél Helen Jenkins győzött az olimpiai távú versenyen.

A férfi versenyben végül a 2009-es világbajnok Brownlee 1:50,09-es időeredménnyel győzött, alig 25 másodperccel megelőzve az orosz Alexander Brukhanovot, mögöttük pedig a nap legjobb futóidejét produkáló ifjabb Brownlee testvér, Jonathan végzett a dobogón, aki a hajrában a tavaly Budapesten világbajnoki címet szerző spanyol Javiert Gomezt előzte meg.

A britek mostani szereplése azért is meglepetés, mert az olimpiai programba 2000-ben felkerülő sportágban az ötkarikás játékokon még egyetlen érmet sem szereztek. A tesztverseny szervezői elégedettek voltak a pályával és azzal is, hogy a verseny során hatalmas tömeg bíztatta a versenyzőket, hasonlóval – és természetesen ezzel a két hazai aranyéremmel – jövőre is kiegyeznének.

0 Tovább

London 2012: Végleges a triatlon menetrend

Alig 500 nappal a londoni olimpia megnyitója előtt a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) nyilvánosságra hozta a 2012-es nyári játékok hivatalos sportági menetrendjét. A triatlon olimpiai történetében most először fordul majd elő, hogy a férfi és a női verseny nem egymást követő napokon kerül sorra. A szervezet döntése értelmében a női versenyt az augusztus 4-ei, „szuper szombatra” tették, míg a férfiak futamára három nappal később, augusztus hetedikén kerül majd sor. A sportág eddigi három olimpiai szereplése (a triatlon 2000-Sydney óta éremosztó sportág) alkalmával a két verseny mindig egymást követő napokon került sorra.

A triatlonosok selejtező nélkül, egyetlen olimpiai távú (1500 m úszás, 40 km kerékpározás, 10 km futás) versenyen döntik el az érmek sorsát. A nők versenyét reggel kilenc órakor, a férfiakét délelőtt 11.30-kor indítják majd a londoni olimpián. A brit fővárosban a Hyde Park lesz a központi helyszíne a triatlon versenyeknek, de a kerékpáros és futó pálya számos más londoni nevezetességet is érint majd. „Már nagyon várjuk sportágunk londoni szereplését. Ellentétben sok más sportággal, amelyekhez hatalmas új csarnokokra van szükség, mi magát London városát használjuk fel helyszínként, amely igazán látványos háttere lesz a triatlon versenyeknek.” – nyilatkozta Marisol Casado az ITU elnöke.

A londoni triatlon versenyekre a belépők 20 fonttól kezdődően vásárolhatók, de a kerékpáros pálya egy részén a tervek szerint ingyenesen is követhető lesz majd az esemény. Az olimpiai pályát a versenyzők is kipróbálhatják majd idén nyáron, London rendezi ugyanis 2011. augusztus 6-7 között a triatlon világbajnoki sorozatban a pekingi nagydöntő (melyet tavaly Budapest rendezett meg) előtti utolsó állomását.

0 Tovább

Olimpiai távra vált az Ironman klasszis

A napokban fontos döntésre szánta el magát az ausztrálok triatlonos klasszisa, Chris McCormack. A Hawaii-n rendezett legendás Ironman verseny kétszeres győztese (2007, 2010) ugyanis az ausztrál Daily Telegraph értesülései szerint a hosszú távú versenyek helyett idén ismét az olimpiai távra koncentrál, hiszen szeretne részt venni a londoni olimpián. „Az egyetlen dolog, amit bánok eddig pályafutásomból, hogy sohasem szerepelhettem olimpián. Ez az utolsó esélyem, ha most nem jön össze, akkor sohasem.” – mondta a 38 esztendős sportember, aki így lemond arról a lehetőségről, hogy idén megvédje Hawaii Ironman címét.

McCormack fiatalabb korában rengeteget versenyzett az olimpiai távon (1,5 km úszás, 40 km kerékpározás, 10 km futás), ebben a szakágban 1997-ben például egy szezonon belül lett világbajnok és Világkupa győztes is, amit a férfiak közül ő tudott elsőként megvalósítani. A sportág első olimpiai szereplése (2000 – Sydney) alkalmával viszont mégsem volt ott a hazai csapatban, mert ellentmondásos körülmények között az utolsó pillanatban kihagyták onnan. „Az olimpia előtt hiába voltam harmadik helyezett a világranglistán, mégis kihagytak a csapatból. Sydney után nagyon dühös voltam, három éven keresztül, 33 versenyen át veretlen voltam akkoriban és vezettem is a világranglistát. Hiába volt az egyik legjobb barátom a Sydneyben olimpiát nyerő kanadai Simon Whitfield, a játékok után szinte vadásztam rá. Minden létező versenyen el akartam indulni, ahol ő is ott volt. Tíz versenyből tízszer legyőztem őt, óriási motiváció volt bennem arra, hogy bizonyítsam, az olimpián lett volna a helyem. A szövetség megfosztott ettől, amit máig nem felejtek el.„ – nyilatkozta a triatlonos körökben „Macca” becenévvel illetett sportoló a döntés utáni lelkiállapotáról.

Csalódottságában az Egyesült Államokba költözött, majd a magyar triatlon sport klasszisához, Kropkó Péterhez hasonlóan neki is az olimpiai táv kontra Ironman dilemmával kellett szembesülnie és végül utóbbi mellett döntött. Az ausztrál szövetség ugyan 2002-ben megkereste őt azzal, hogy legyen tagja a 2004-es athéni játékokra készülő válogatott keretnek, de mivel nem kapott rá garanciát, hogy ezúttal nem fog kimaradni a csapatból, így végül nem-mel válaszolt a felkérésre. A világ legjobb Ironman versenyzőjének számító McCormack most, tíz év elteltével mégis meghozta a döntést arról, hogy újra nekifut az olimpiai távnak. A londoni játékok idején 39 esztendős lesz, így sokak szerint nem lehet esélye a jó eredményre. Igaz, amikor az Ironman távra váltott, akkor is azt mondták róla, hogy sohasem nyeri meg a legendás Hawaii versenyt…

0 Tovább

Sűrű a 2011-es londoni sportnaptár

Az olimpiai játékokat megelőző év mindig sűrű a rendező város számára. Bár London eddig sem volt híján világszintű sporteseményeknek, a 2012-es játékok előtti év még az eddigieknél is sűrűbbnek ígérkezik sport szempontból. A brit főváros közel 30 világszintű sporteseménynek lesz a házigazdája a következő tizenkét hónapban. Bár korábban rendeztek már többször is Londonban NBA pre-season meccseket, idén először az észak-amerikai profi kosárlabda bajnokság egyik alapszakasz mérkőzése is Londonban kerül majd megrendezésre, az O2 Arénában március 4-5-én a New Jersey Nets és a Toronto Raptors csatázik majd egymás ellen. Májusban az új Wembley Stadionban rendezik a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét, amelynek körítéseként nyolc napos BL-fesztivált rendeznek a Hyde Parkban. Sok sportesemény már a hivatalos londoni olimpiai helyszínen kerül majd sorra, így a tollaslabda világbajnokság (Wembley Arena – augusztus 8-14), vagy a triatlon világbajnoki sorozat utolsó előtti állomása (Hyde Park – augusztus 6-7) is tesztversenynek tekinthető. Emellett persze számos jól megszokott sportesemény (Oxford-Cambridge evezős verseny, London maraton, NFL mérkőzés, ATP tenisz torna) is szerepel a londoni sportprogramban.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek