Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Amerikai TV-gigászok harcolnak az olimpiai közvetítési jogokért

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tavaly tervezte értékesíteni a 2014-es és a 2016-os olimpiai játékok televíziós közvetítési jogait az Egyesült Államokban, ám az akkori rossz (számára kevesebb bevétellel kecsegtető) gazdasági helyzet miatt a tender elhalasztása mellett döntött. A NOB által a jövő hónapban véglegesítendő értékesítésnél valamennyi nagy piaci szereplő érdekelt lesz, legalábbis ebben bíznak a szervezet gazdasági vezetői.

A NOB részéről megszólaló és egyben a tárgyalásokat vezető Richard Carrion az AP hírügynökségnek nyilatkozva ugyanis elmondta, hogy véleménye szerint legalább kettő, de reményei szerint három TV-társaság is ott lesz a június 6-7 között sorra kerülő aukción. Jelenleg a tender technikai részleteinek a pontosítása zajlik, annak érdekében, hogy júniusban már csak a fő feltételek (így nagyrészt az ár) képezze a tárgyalások alapját.

Mivel nyolc év óta ez lesz az első alkalom, hogy olimpiai közvetítési jogokat lehet elnyerni, így az amerikai televíziós piac is élénken érdeklődik a Szocsiban és Rio de Janeiro-ban sorra kerülő játékok közvetítései iránt. Az előzetes hírek alapján az NBC és az ABC-ESPN csoport biztosan, a Fox pedig valószínűleg harcba indul, a CBS ugyanakkor várhatóan ezúttal nem száll be a versenybe. A mostani tenderben a TV-társaságoknak van lehetőségük arra, hogy a 2018-as téli illetve 2020-as nyári játékokra is tegyenek árajánlatot, igaz azok helyszínéről még nem született döntés. A NOB nem lesz köteles azonnal választani a megadott árak alapján, a kiírás szerint a döntést esetleges szoros verseny esetén egy újabb fordulóval finomíthatja. Carrion elmondás szerint azonban a szervezet legkésőbb a július elején Durbanben esedékes kongresszusig szeretné lezárni a projektet.

Legutóbb 2003-ban az NBC volt a befutó, amely akkor 2,2 milliárd dollárt fizetett a 2010-es és 2012-es játékok amerikai közvetítési jogáért, a versenyben pedig akkor az ESPN-t győzte le. Az NBC 1988 óta valamennyi nyári játékokról, 2002-től kezdve pedig valamennyi téli olimpiáról közvetített. Az üzletet az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) is kiemelt figyelemmel kezeli, ez lesz ugyanis az első próbája az USOC és a NOB között megkötött új üzleti szerződésnek, amely szerint a nemzeti olimpiai bizottság (a sokak által horribilisen magasnak tartott) 13%-ost részesedést kap a megkötésre kerülő TV-s szerződésből.

0 Tovább

Szocsi 2014 - ezer nap a megnyitóig

Pontosan 1000 nap múlva kezdődnek a téli olimpiai játékok az oroszországi Szocsiban, melyet 2014. február 7. és 23. között rendeznek. A 2014-es téli olimpia kezdetéig már csak ezer nap van hátra, ezen alakalomból pedig visszaszámláló órát állítottak fel Moszkvában és az olimpiát rendező városban is. A két városban emellett koncerteket is tartottak szombaton, ráadásul ezen alkalomból hivatalosan is kezdetét veszi az olimpia megrendezéséhez nélkülözhetetlen önkéntesek képzése. A közel 4,5 méter magas visszaszámláló órákat a svájci OMEGA cég helyezte üzembe.

0 Tovább

Szocsi 2014: Svájcból igazoltak sportigazgatót

Szokatlan lépésre szánta el magát a 2014-es Szocsi téli olimpia szervező bizottságra. Az oroszok ugyanis úgy döntöttek, hogy a náluk rendezendő olimpia és paralimpia sportigazgatói posztjára külföldről igazolnak szakembert. A megtisztelő feladatot ugyanis szeptembertől az a svájci Werner Augsburger veszi majd át, aki a svájci jégkorong ligát vezette ezidáig. „Nagy megtiszteltetésnek tartott azt, hogy ekkora bizalmat kaptam az Orosz Olimpiai Bizottságtól. Régóta dolgozom a sportélet különböző területein, korábbi feladataim során szerzett tapasztalataimat pedig most biztosan fogom tudni hasznosítani.” – mondta az 52 esztendős sportvezető.

Az egykori élvonalbeli röplabdázó a svájci olimpiai bizottságban is töltött már be pozíciókat, 2004-ben és 2008-ban a nyári, közben pedig 2006-ban a téli olimpián is a svájciak csapatvezetői tisztét (chef de mission) töltötte be. „Ez nagyjából olyan lehetőség most nekem, mint ha egy svájci jégkorongozót valamelyik NHL csapat igazolná le.”- festette le egy sportos hasonlattal új megbízatása jelentőségét Augsburger, aki két szezon után hagyja el a svájci jégkorong bajnokságot.

0 Tovább

Szocsi 2014: Európai méretű pályán lesz a hokitorna

Április elején eldőlt, hogy az európai szabvány szerinti pályán rendezik meg a 2014-es téli olimpia jégkorong tornáját. „A döntés már nem volt annyira egyértelmű, mint évekkel ezelőtt lett volna.” – mondta az eset kapcsán Rene Fasel, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elnöke. A szervezet szakemberei a vancouveri olimpiáról pozitív visszajelzéseket kaptak az amerikai szabványnak megfelelő keskenyebb pályáról (60x26 méter) is, így mostantól az IIHF mindkét méretet elismeri és elfogadja nemzetközi találkozók esetében. Szocsiban viszont marad a nálunk is megszokott 60x30 méteres pálya, amely elsősorban azon csapatok részére lehet jó, amelyekben többségében vannak az Európában szereplő játékosok.

Az IIHF döntése azt is jelenti egyben, hogy mostantól az Egyesült Államokban és Kanadában rendezendő jégkorong világeseményeknél a szervezőket nem kérik majd meg arra, hogy szélesítsék ki a pályát az európai sztenderdeknek megfelelőre. A döntéssel viszont az is együtt jár, hogy innentől kezdve az európai tornák esetében sem kell védeni az itt megszokott méreteket, így egyértelművé válik az egyes eseményekre pályázó városok, országok számára, hogy milyen létesítményeket kell biztosítaniuk. A Szocsiban három év múlva rendezendő téli olimpián 12 férfi és 8 női jégkorong válogatott vehet majd részt.

0 Tovább

Szocsi jégpályát épít Londonban

Egyedi ötlettel álltak elő a 2014-es téli olimpia szervezői. A Szocsi-2014 szervezőbizottság marketingesei ugyanis azt találták ki, hogy a nyári forróságban kialakított jégpályával veszik ki részüket a jövőre esedékes londoni olimpia forgatagából. Az oroszok a Hyde Park bejáratánál található Márvány-diadalívet és annak környékét nézték ki maguknak, amely igencsak exkluzív helyszín, hiszen rendre a királyi család protokolláris eseményeire használják.

„Az a célunk, hogy a nyári olimpia alatt a nézők egyik pillanatról a másikra a nyárból a télbe tudjanak belecsöppenni.” – indokolta a választást Dimitrij Csernisenko, a 2014-es téli játékok szervezőbizottságának vezetője, aki nem volt hajlandó elárulni a hely kibérlésének díját, amely vélhetően nem lesz olcsó. Elmondása szerint az 1000 fős lelátóval kiépítendő jégpálya mellett egy pavilon is lesz, ahol kulturális eseményeket rendeznek, a jégpályán (amelyre a tervek szerint belépőt is szednek) pedig orosz műkorcsolyázók oktatják majd a brit fiatalokat.

0 Tovább

Hat új versenyszám Szocsiban

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportigazgatója, Christoph Dubi szerdán bejelentette, hogy legalább hat versenyszámmal bővül a 2014-es téli olimpia programja. A három év múlva Oroszországban sorra kerülő olimpián az évek óta a részvételért küzdő női síugrók végre ott lehetnek. Mellettük a férfi és női síakrobaták félcső versenyei, a biatlonosok, a szánkósok és a műkorcsolyázók csapatversenye mutatkozhat be.

A hódeszkások és a síakrobatika slopestyle (trükk) versenyszámával, valamint az alpesi sízők csapatversenyével kapcsolatban egyelőre nem hoztak döntést, a NOB szakemberei az elkövetkező hónapokban tovább vizsgálják ezen három versenyszám lehetséges programba vételét. A NOB tájékoztatása szerint ezen számok esetében elsősorban technikai jellegű (a lebonyolítással kapcsolatos) részleteket kell tisztázni ezen versenyszámok esetén.

A NOB sportigazgatója elmondta, hogy a döntés indokai között az volt a legfontosabb, hogy az adott versenyszám milyen pluszt hozhat az olimpiai játékokba. „A műkorcsolyázás például nagyon népszerű sportág. Sok országban és különböző korcsoportoknál is nagyon kedvelt, így a műkorcsolyázók csapat versenye növelheti a játékok iránti figyelmet.”

A női síugrók már a tavalyi vancouveri olimpia előtt is a végletekig (elmentek egészen a Kanadai Legfelsőbb Bíróságig is) pereskedtek sportáguk érdekében, de akkor még nem értek célt. „Hatalmas dolog, hogy a NOB úgy döntött, hogy a mi sportágunk is felkerülhet a játékokra. A női síugrás az utóbbi tíz évben rengeteget fejlődött, az olimpiai tagságra volt szükségünk ahhoz, hogy még magasabb szintre tudjunk lépni.” – mondta az amerikai Lindsey Van, aki 2009-ben Liberecben a sportág első női világbajnoka lett. A női síugrók olimpiai felvételével az is eldőlt, hogy már csak az északi összetett az egyetlen olyan téli olimpiai sportág, amelyben a hölgyek nem versenyeznek.

0 Tovább

Új versenyszámok Szocsiban ?

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke várhatóan szerdán jelenti be Londonban, hogy melyek azok a versenyszámok, amelyek a 2014-es szocsi téli játékokon debütálnak majd.
SochiA női síugrók öt éve kampányolnak azért, hogy részt vehessenek az ötkarikás eseményen, de ugyancsak a programba kerülésért harcol a síakrobaták félcső és a hódeszkások slope style (trükk) versenyszáma, a sílövők a vegyescsapatok, a szánkósok és a műkorcsolyázók pedig a csapatok versenyét szeretnék az olimpiai műsorban látni.
A NOB 15 fős végrehajtó bizottsága októberben az összes szám programba vételével kapcsolatban pozitívan foglalt állást, ugyanakkor hangsúlyozta: az ötkarikás műsorba kerüléshez még mindegyiknek bizonyítania kell. A dpa információi szerint Rogge azért ismerteti már szerdán a döntést, hogy a szocsi szervezőknek elegendő idejük legyen az újabb versenyszámok nyomán szükségessé váló változtatásokra.

0 Tovább

Maratonit fut az olimpiai bajnok koris

A nyolcszoros olimpia érmes (kétszeres bajnok) amerikai rövidpályás gyorskorcsolyázó, Apolo Anton Ohno úgy döntött, hogy novemberben New Yorkban kipróbálja a maratoni futást. „Még sohasem futottam 15 kilométernél többet, ezért nagyon kemény feladat lesz a maratoni. Rövidpályás gyorskorcsolyázó vagyok, két és fél percnél többet nem töltök verseny közben a pályán. Most viszont négy, öt vagy akár hat órányi mozgás is várhat rám.” – mondta Ohno. Az órával amúgy nem akar majd foglalkozni, csak egyetlen dolog érdekli a 42 195 méter során: célba akar érni. „Nem fogok úgy nekiugrani a távnak, mint teszem azt a jégen 500 méteren.” – jelezte egyértelmű terveit Ohno.

Apolo Anton Ohno kihagyta az olimpia utáni (2010/11-es) Világkupa szezont, a new yorki futás terve pedig azt vetíti előre, hogy vélhetően a következő évben sem látjuk őt a jégen. Sokak szerint ez a bejelentés egyben Ohno visszavonulását is jelenti. A mindössze 28 éves sportoló azonban még nem döntött a folytatásról és arról sem, hogy ott lesz-e a 2014-es, Szocsiban rendezendő olimpián. „Csak esélyt kaptam arra, hogy egy kicsit élvezzem az életet. Csodálatosan telnek a napjaim korcsolya nélkül, tizenöt évet áldoztam rá az életemből, hogy a világ legjobbja legyek rövidpályás gyorskorcsolyában, most mással is szeretnék foglalkozni.„ – adott diplomatikus választ a jövőjét firtató kérdésekre.

Ohno amúgy szeret a saját sportágától idegen területeket is kipróbálni, 2007-ben például megnyerte (profi táncos partnernőjével, Julianne Hough-hal) az Egyesült Államokban nagyon népszerű Dancing with the Stars című műsort is.

0 Tovább

Három kabalája lesz a Szocsiban rendezendő olimpiának

Hosszas pályázati és kiválasztási folyamat végén, szombaton este egy élő televíziós műsor keretében kiválasztották a 2014-es, Szocsiban rendezendő téli olimpia kabala figuráit. A végső szavazás során több mint egymillió nézői szavazat érkezett a kabalákra vonatkozóan. Az összesen 24.048 (!) kézzel rajzolt vagy számítógéppel szerkesztett ötlet közül végül tizenegy maradt fenn a rostán, ezekre voksolhattak a "Talismaniya Sochi 2014 - The Final” című műsor nézői. A megmaradt ötletek közül az utolsó pillanatban visszavonták a favoritnak számító (orosz nyelvterületen különösen népszerű) Télapó figurát, mivel a világszerte ismert alak miatt az oroszok nem akartak jogi konfliktusba kerülni.

A pályaművek egyike sem került végül egyértelmű fölénybe, a legtöbb szavazatot végül a másik favorit, a –Vlagyimir Putyin kedvencének számító - hópárduc (28%) nyerte meg, a jegesmedve (18%) és a mezei nyúl (16%) előtt, majd pedig a végső döntés értelmében mindhárman a játékok „arcai” lehetnek majd. „Kiválasztása kerültek a 2014-es olimpia és paralimpia hivatalos kabalafigurái. Az olimpiai mozgalom történetében most először egy egész ország döntött erről a kérdésről. A három kabala figura az olimpiai dobogó három fokát szimbolizálja.„– nyilatkozta a műsor végén lelkesen és büszkén Dimitrj Csernisenko a Szocsi-2014 szervezőbizottság vezetője. A végső győztes figurák az alábbi képen láthatóak (felső sor jobbról a második, alsó sor balról az első és második ábra.). A paralimpia kabalái a lenti kép alsó sorának közepén található két alak (kék-sárga) lesznek majd.

Érdekesség, hogy az eddigi egyetlen orosz földön rendezett nyári olimpia (1980-Moszkva) idején szintén egy medve volt a kabalafigura, Misa mackó alakja pedig azóta is világszerte ismert maradt. A mostani győztes kabalák tervezői korban igencsak megoszlanak az ország több részéről adták be ötletüket: Oleg Szerdecsnij (1957 – Szocsi), Vagyim Pak (1977- Nakhodka), Szilvija Petrova (1994-Új-Buyanovo), Natalia Balashova (1963 – Moszkva), Anna Zsiliniszki (2002 – Szentpétervár)

0 Tovább

Dúsgazdag üzletember az orosz olimpiai bizottságban

Oroszország egyik leggazdagabb üzletembere, Vlagyimir Lisin került az Orosz Olimpiai Bizottság alelnöki pozíciójába. Az 54 esztendős Lisin a Forbes amerikai gazdasági magazin listáján a leggazdagabb orosznak számít, 15,8 milliárd dollárra becsült vagyonának nagy részét a Novolipetsk nevű acélipari cégéből szerezte. Kinevezése utáni legfontosabb feladata az lesz, hogy az orosz sportolók számára pénzügyi forrásokat mozgósítson, amelyek segíthetik az ország sportolóinak felkészülését a londoni és a riói nyári olimpiára. Az új alelnök egyben a nyári olimpiai sportágakért felelős vezetői szerepkört is megkapta. Egy olyan szervezetért felel majd, amely az elmúlt hat évben (2005. februári megalakulása óta) 300 millió rubelt „hajtott fel” a nyári sportágak számára. Az orosz sportolók ugyan 72 éremmel (közte 23 arannyal) a pekingi éremtáblázaton a harmadik helyen végeztek, de így is alaposan visszaestek az athéni 92 éremhez (27 arany) képest. Ennek a visszaesésnek és a kínai sport előretörésének megállítását várják Lisintől.

Lisin egyébként egy „hasonszőrű” embert vált a poszton, hiszen a korábbi alelnöke, Szergej Bogdancsikov is dúsgazdagnak mondható, aki a Rosneft nevű olajtársaság vezetőjeként inkább a 2014-es, Szocsiban rendezendő téli olimpia felé irányítja majd a szponzorok figyelmét. Lisin amúgy egyszerű kétkezi munkásként kezdte pályafutását egy szénbányában, majd Szibériában acélmunkásként is dolgozott. Kitörését a kilencvenes évek eleji változásoknak köszönhette, amikor is akkori főnökét miniszternek nevezték ki. Lisinnak az olimpiai mozgalomban is van már múltja, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik szakbizottságának is tagja. Kedvenc sportága a sportlövészet, nem csoda, ha tengernyi vagyonából a Moszkva mellett található Lisyia Nora-ban Európa egyik legmodernebb sportlövő központját hozta létre.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek