Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

St. Moritz a 2022-es téli olimpiára hajt

Már korábban is rebesgették a szándékot, de hivatalossá csak most, a 2018-as téli játékok helyszínének kijelölése után vált, hogy a svájci St. Moritz megpályázza a 2022-es téli ötkarikás játékok rendezési jogát. A korábban két téli olimpiának (1928, 1948) is otthont adó téli üdülőközpontnak a fennálló szabályok miatt már házi válogatón is át kellett esnie, hiszen az Olimpiai Charta szabályai miatt egy országból csak egy város pályázhat. Mivel Genf is érdeklődött a tizenegy év múlva sorra kerülő versenyek iránt, így a Svájci Olimpiai Bizottságnak kellett döntést hoznia a pályázó város kilétéről.

Bár most St. Moritz kiválasztásra került ugyan, a kandidáció hivatalos útra tereléséről csak 2012. április 27-én születik végső döntés. A svájciak már korábban sem titkolták, hogy mire készülnek, így sejthető volt, hogy a helyszínről szóló döntésben érdekelt NOB-tagjaik nem is München pályázatát támogatták a 2018-as rendezésre. A földrészek közötti – hallgatólagos – rotációs elv miatt ugyanis egymás után aligha kapta volna meg két európai város a téli olimpia rendezését. A svájciak hetven év elteltével szeretnének ismét házigazdák lenni és most a nagyvárost a központba állító (Genf) pályázat helyett inkább a téli sportközpontokra (Davos, St. Moritz) épülő pályázatban gondolkoznak.

0 Tovább

Szocsi 2014: Svájcból igazoltak sportigazgatót

Szokatlan lépésre szánta el magát a 2014-es Szocsi téli olimpia szervező bizottságra. Az oroszok ugyanis úgy döntöttek, hogy a náluk rendezendő olimpia és paralimpia sportigazgatói posztjára külföldről igazolnak szakembert. A megtisztelő feladatot ugyanis szeptembertől az a svájci Werner Augsburger veszi majd át, aki a svájci jégkorong ligát vezette ezidáig. „Nagy megtiszteltetésnek tartott azt, hogy ekkora bizalmat kaptam az Orosz Olimpiai Bizottságtól. Régóta dolgozom a sportélet különböző területein, korábbi feladataim során szerzett tapasztalataimat pedig most biztosan fogom tudni hasznosítani.” – mondta az 52 esztendős sportvezető.

Az egykori élvonalbeli röplabdázó a svájci olimpiai bizottságban is töltött már be pozíciókat, 2004-ben és 2008-ban a nyári, közben pedig 2006-ban a téli olimpián is a svájciak csapatvezetői tisztét (chef de mission) töltötte be. „Ez nagyjából olyan lehetőség most nekem, mint ha egy svájci jégkorongozót valamelyik NHL csapat igazolná le.”- festette le egy sportos hasonlattal új megbízatása jelentőségét Augsburger, aki két szezon után hagyja el a svájci jégkorong bajnokságot.

0 Tovább

Megvan a svájciak főhadiszállása

Alig másfél évvel a londoni olimpia megkezdése előtt a svájci csapat is kiválasztotta leendő ötkarikás otthonát. A választás a Temze folyó mellett található Glaziers Hall nevű történelmi épületre (ld. kép) esett. A svájci nagykövetség munkatársai a környező épületeket és a közelben található éttermet is a leendő Svájci Ház részeként képzelik el. A játékok ideje alatt kiállítások, konferenciák és különböző VIP-fogadások kerülnek majd megrendezésre, amelyek mellett természetesen a média munkatársainak munkáját is szeretnék segíteni. A svájci televíziós társaság számára is lesz egy előre felállított stúdió a helyszínen, emellett pedig - a szinte kötelező – szurkolói klub üzemeltetésére is gondoltak. A Glaziers Hall eredeti épülete az 1666-os nagy londoni tűzvész áldozata lett, a jelenlegi, újjáépített változata pedig 1808-ban került átadásra. A svájciak először az 1998-as naganoi olimpián hoztak létre különálló Svájci Házat, a mostani bejelentés pedig azt jelenti, hogy - a brazilok, a németek és a franciák után – egy újabb ország jelenti be, hogy hol lesz londoni olimpiai bázisa.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek