Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Salt Lake City megint olimpiát akar

Különleges előkészítő bizottságot hívtak életre Salt Lake Cityben, amelynek fő feladata az, hogy megvizsgálja a város esélyeit a 2022-es téli olimpia megrendezésére vonatkozóan. A kormányzó, Gary Herbert jelentette be a hírt azon a múlt szerdai ünnepségen, amelyet a 2002-es téli játékok megnyitójának tíz éves évfordulója tiszteletére rendeztek meg. „Bebizonyítottuk akkor a világnak, hogy képesek vagyunk sikeres olimpiát rendezni, olyat, amely minden korábbinál jobb volt. A kérdés csak az, hogy megcsináljuk-e még egyszer 2022-ben?” - szólt lelkesítően a közönséghez a kormányzó.

Az előkészítő bizottságban a város polgármestere mellett helyet kap az egykori kiváló gyorskorcsolyázó, Eric Heiden is. Az 1980-as olimpián mind az öt gyorskorcsolya számot megnyerő Hieden manapság ortopéd sebészként dolgozik Park Cityben, így ma is aktív és elismert tagja a helyi közösségnek. Az előzetes tervek szerint a bizottság májusra teheti le tanulmányát az asztalra, amely eldönti, hogy érdemes-e ismét olimpiai kandidációval foglalkozni. Amennyiben Salt Lake City pályázni szeretne, már a hazai válogatón sem lesz könnyű dolga (egy ország csak egy várossal pályázhat a jelenlegi szabályozás szerint), mivel Colorado és Nevada állam is jelezte, hogy pályázna a tíz év múlva sorra kerülő téli olimpiára.

A 2002-es téli olimpia sportszakmailag és pénzügyileg is sikeres volt, amely 100 millió dolláros nettó profitot termelt a régiónak. Igaz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság körül éppen ezen olimpia kapcsán kirobbant világrengető korrupciós botrány (amely szerint több NOB-tag szavazatát is megvásárolták az amerikaiak a helyszín kijelölése előtt) sokak számára kellemetlen utóízt hagyott maga után.

0 Tovább

Ellopták az olimpiai aranyat

Nem kellemes dolog, ha az emberhez betörnek. Különösen igaz ez akkor, ha ezzel párhuzamosan olyan dolgok tűnnek el a lakásból, amelyek az illető számára kiemelt értéket képviselnek. Ezt tapasztalhatta meg a 2006-ban visszavonult amerikai Tristan Gale is, akinek dél-kaliforniai otthonába törtek be a napokban, miközben ő alig negyven percig a kutyáját sétáltatta a tengerparton. A 2002-es téli olimpiai női skeleton bajnokától több értékes dolog (gyémánt eljegyzési gyűrű, számítógépek, egyéb személyes tárgyak) mellett ugyanis ellopták olimpiai aranyérmét is. A skeleton sportág 54 évnyi távollét (1948-St. Moritz után) került fel ismét az ötkarikás programba a Salt Lake Cityben sorra került játékokon, ahol az akkor még leánykori nevén (Geisler) versenyző amerikai sportoló diadalmaskodott. Az olimpiai aranyérem kapcsán fennáll annak is a lehetősége, hogy amennyiben hivatalosan is eltűntnek lesz nyilvánítva, akkor pótlásra kerülhet.

0 Tovább

Válik a kanadai álompár

A Salt Lake Cityben rendezett téli olimpia egyik emlékezetes momentuma volt a páros műkorcsolyázók versenye, ahol hatalmas botrányt és végül óvást követően az orosz Jelena Berezsnaya - Anton Sziharulidze duó mellett holtversenyben a kanadai Jamie Sale és David Pellettier páros is olimpiai bajnok lett.

Az olimpia sikert követően elképesztő népszerűségre szert tevő kanadai páros pályafutása végeztével profiként is folytatta és különböző jégrevükben lépett fel. A sokak által kanadai álompárnak tartott, jelenleg Edmontonban élő Sale és Pelletier kapcsán a legfrissebb hír az, hogy véget ér a kapcsolatuk és a házasságuk, hiszen eldöntötték, hogy elválnak. A jégen azonban továbbra is egy párt alkotnak, hiszen a showműsorokban továbbra is együtt lépnek majd fel. „Nagyszerű párkapcsolatunk volt 12 éven keresztül, amelyet ugyan megszakítunk, de továbbra is a kölcsönös tisztelet jegyében korcsolyázunk és neveljük majd fiunkat, Jesse-t. Egy ilyen döntést meghozni mindig nehéz, de tudjuk, hogy a korcsolyázás és a gyermekünk nevelése mindkettőnk életében mennyire fontos, ezért hoztunk ebben a kérdésben is kompromisszumos döntést" – nyilatkozta Jamie Sale.

Az olimpiai páros tagjai továbbra is Edmontonban élnek majd, ahol már hetek óta lehetett hallani a pár esetleges válásáról. Már áprilisban is felvetődött a kérdés, de akkor a kanadai páros menedzsere még cáfolta a híreket, azóta azonban már kiderült, hogy már közel másfél éve külön is élnek egymástól. A kanadai páros igazi meseszerű történet után lett olimpiai bajnok 2002-ben, amikor a nagy botrányt kavart vesztegetési ügy után (a francia bírónő pontozott nem pártatlanul) végül a tehetség és a szorgalom diadalmaskodott, majd később a pár fényes esküvő keretében a magánéletben is egymásra talált. A két versenyző amúgy 1991-ben találkozott először egymással, de közös felkészülésük csak 1998-ban (mindössze négy évvel a salt lake city-i olimpia előtt !) kezdődött el. A 2001-es évben meglepték a műkorcsolyázók világát azzal a döntésükkel, hogy Montrealból Edmontonba költöznek, amellyel azt az edzőt is otthagyták, aki 2001-ben világbajnoki címhez segítette őket. Az olimpiai történetük sokak számára ismert, amelynél a hivatalos díjátadás után néhány nappal egy külön ceremónia keretein belül vehették át az érmeket. A páros az olimpia után néhány hónappal profinak állt (a Stars on Ice társulathoz) és ott folytatta a karrierjét, majd Sale 2004 Karácsonyán kérte meg párja kezét, akivel 2005 decemberében több korábbi műkorcsolyázó klasszis (Brian Orser, Kurt Browning, Jennifer Robinson) társaságában volt az esküvőjük. Az olimpiai bajnok párosnak 2007 szeptemberében született meg a kisfia, Jesse (ld kép).
0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek