Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Steiner bronzéremmel tért vissza

A lengyel Agata Wrobel mellett egy másik rangos visszatérő is volt a Minszkben rendezett súlyemelő Európa-bajnokságon. Az elmúlt évek legismertebb súlyemelője, az osztrák születésű, de Pekingben már német színekben olimpiai bajnoki címet szerző Matthias Steiner ugyanis sérülések, műtétek és formahanyatlás után ismét nagy világversenyen szerepelt. A 2005-ben az osztrák szövetségtől felesége okán Németországba „igazoló” Steiner karrierjében a pekingi olimpia előtti év hozta a fordulópontot. Felesége ugyanis 2007 júliusában autóbalesetben életét veszítette. A tragédia okán súlyából ugyan nyolc kilót veszítő, 2008 januárjában a német állampolgárságot megkapó Steiner Pekingben 203 kilogrammos szakítással és 258 kg-os lökéssel győzött, amivel összesítésben egy kilogrammal előzte meg az orosz Jevgenyij Csigisevet. A felesége halála után bánatát az olimpiai felkészülésbe fordító Steiner minden idők egyik legérzelmesebb győzelmi dobogóján elhunyt felesége, Susanne fényképével állva ünnepelt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Matthias Steiner pályafutása legnagyobb sikerét 2008-ban Pekingben érte el, ahol 461 kg-os összteljesítménnyel nyerte meg az ólomsúlyúak küzdelmét. Az alábbi hat perces videót érdemes megnézni, mert eredeti német kommentálással látható benne Steiner és az ő eksztázisa a pódiumon és a dobogón:
 
Matthias Steiner a 2008-as év egyik legnagyobb médiasztárja lett Németországban, népszerűségét jól mutatja, hogy az amúgy sikerekben nem szűkölködő német sportban (16 pekingi aranyérem) őt választották meg –első súlyemelőként- az év legjobb sportolójának. Az olimpiai bajnok német emelő hihetetlen népszerűségre tett szert, a sikerek után pedig a magánélete is újra rendeződött. A pekingi siker után ismerte meg televíziós bemondó  barátnőjét, akit 2010 januárjában feleségül is vett. Steiner a minszki Európa-bajnokságon vasárnap eredményesen tért vissza, ahol a lökésben ezüst- (236 kg), szakításban (190 kg) és összetettben (426 kg) pedig bronzérmet szerzett. Steiner saját bevallása szerint az idei törökországi világbajnokságra koncentrál elsősorban és szeretné megvédeni az olimpiai bajnoki címét 2012-ben Londonban is.
0 Tovább

Agata Wrobel visszatér

Bár közelről figyelem a sportvilág eseményeit, de becsületemre legyen mondva, a magyarokat leszámítva nem sok női súlyemelőt ismernék fel arcról. Talán Agata Wrobel az egyetlen kivétel ezen szabály alól. A hatalmas termettel, vöröses, jellegzetesen befont hajjal rendelkező emelő három évvel ezelőtt, makacs csukló sérülése miatt vonult vissza a tárcsák világából.

Nos ő az, aki ezen a héten viszont visszatér a Minszkben zajló súlyemelő Európa-bajnokság női mezőnyébe. A kétszeres olimpiai érmes lengyel Agata Wrobel hosszas gondolkozás, de rövid (2009. novembere óta tartó) felkészülés után döntött úgy, hogy benevez az EB-re. Az ólomsúlyúak között Sydneyben ezüst-, Athénban bronzérmes, 2002-ben világbajnok sportoló három éve hagyta abba az emelést, azóta viszont találkozott egy olyan orvossal, aki képes volt az évek óta fájó csuklóit és csípőjét is műtéti úton meggyógyítani. Bár eredetileg nem a londoni olimpián történő szereplés volt a célja Wrobelnek, visszatérésével ugyanakkor alaposan átrendeződhetnek az erőviszonyok a +75 kg-os súlycsoportban.
 
 
A pályafutása után Angliában egy raktárban is dolgozó, később edzőként egy fitnesz teremben alkalmazásban álló, majd erőemelőként induló és erős ember versenyeken is részt vevő Agata Wrobel visszatért tehát eredeti sportágához. Minszkben meglátjuk majd, hogy milyen eredményekkel teszi mindezt és vajon Londonban is éremért szállhat-e harcba. A felkészülés első fázisában (korábbi műtött testrészeit kímélendő) Wrobel elsősorban alacsony súlyokkal dolgozott, az alábbi videó megmutatja, milyen gyakorlatokat végzett:
 
 
0 Tovább
12
»

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek