Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nagy Péter lesz az egyetlen súlyemelőnk Londonban

Nagy Pétert jelölte londoni olimpiai indulónak a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) elnöksége péntek esti ülésén. Dobos Imre MSSZ-elnök az MTI-t tájékoztatva elmondta, hogy a testület - Bökfi János szövetségi kapitány és az edzőbizottság javaslata alapján - egyhangúlag döntött a szegediek ólomsúlyú versenyzője mellett. "Az első helyen jelöltük Nagy Petit, vagyis ha semmi se jön közbe, sem betegség, sem sérülés, sem más, ő megy Londonba, bár képben marad és tovább készül Baranyai Jani és Gyurkovics Feri is" - mondta az elnök.

Nagy tavaly megnyerte az Universiadét és a londoni előolimpián is első lett súlycsoportjában, a plusz 105 kilósok között. A franciaországi világbajnokságon összetettben nyolcadikként zárt, az idei, áprilisi, törökországi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon pedig úgy lett összprodukciójával hetedik, hogy szakításban bronzérmet érdemelt ki. A magyar férficsapat az antalyai kontinensviadalon harcolta ki az egyetlen ötkarikás kvótát érő negyedik helyet a nemzetek rangsorában. A női válogatott ugyanakkor nem szerzett részvételi jogot a londoni játékokra, így egyetlen férfiversenyző képviseli a magyar súlyemelést a nyári olimpián.

0 Tovább

Elhunyt Vaszilij Alekszejev

Hatvankilenc éves korában pénteken elhunyt Vaszilij Alekszejev, az oroszok legendás ólomsúlyú súlyemelője, aki szovjet színekben két olimpiai és nyolc világbajnoki címet szerzett, továbbá nyolcvan világcsúcsot állított fel. "A Szovjetunió sportjának legendás alakja volt. 1972-ben elért 645 kilós összetett világrekordja a mai napig él, és nem is fogják megdönteni, miután a három fogásnemes küzdelem már a múlté" - írta róla honlapján az Orosz Súlyemelő Szövetség. Akkoriban a szakítás és a lökés mellett nyomásban is versenyeztek az emelők.

Alekszejev, aki januárban lett volna 70 esztendős, régóta bajlódott a szívével, s már akkor nagyon súlyos állapotban volt, amikor a közelmúltban beutalták egy németországi kórházba. A sportember, aki fénykorában több mint 160 kilós volt, 1972-ben Münchenben nyerte első ötkarikás aranyérmét, majd négy évvel később, Montrealban is a csúcsra ért. Visszavonulása után edzősködött, vezette az orosz válogatottat is.

0 Tovább

Doppingvétség miatt nem indulhat a pekingi bajnok

Doppingvétség miatt biztosan nem vehet részt jövőre a londoni olimpián Hui Liao, Peking 69 kg-os súlyemelő bajnoka. A kínai sportminisztérium ugyan még nem erősítette meg a hírt, de a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség honlapja már arról tudósít, hogy 2014 szeptemberéig eltiltották Hui Liaot, a pekingi olimpia súlyemelő bajnokát. A most 24 éves emelő a kínai fővárosban elért sikere után egy évvel világbajnoka is lett a súlycsoportnak, most azonban - egyelőre még nem publikált - tiltott anyag használatán érték, így még három évig, tehát 2014 szeptemberéig nem versenyezhet.

0 Tovább

Gyurkovics visszakapta az esélyt Londonra

A nemzetközi fejleményeket figyelembe véve változtatott eddigi elutasító álláspontján a súlyemelők világszövetsége: az Aján Tamás elnök irányította IWF elnöksége a szombaton kezdődött franciaországi vb színhelyén úgy döntött, hogy a jövőben nem az összes, "csupán" a következő nyári olimpiától tiltja el azt az emelőt, aki ötkarikás játékokon bukik meg doppinggal. Ez azt jelenti, hogy adott esetben jövőre ott lehet Londonban Gyurkovics Ferenc is.

A magyar versenyzőt doppingvétségért megfosztották a 2004-es olimpiai ezüstérmétől, el is tiltották, s bár kétéves büntetése letelt, az IWF még az athéni játékok előtt hozott határozata értelmében nem lehetett ott a 2008-as pekingi olimpián, sőt egészen mostanáig úgy festett, hogy a londonin sem indulhat.

Gyurkovics Athénaban ezüstérmet szerzett, de azt utólag elvették tőle doppingvétség miatt
A CAS, a nemzetközi Sportdöntőbíróság októberben érvénytelenítette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2008-ban, közvetlenül a pekingi versenyek előtt elfogadott határozatát, amely azt mondta ki: az a doppingért elmarasztalt sportoló, aki az illegális segítség igénybe vétele miatt félévnél hosszabb időtartamú büntetést kap, nem vehet részt a következő olimpián. A CAS alapérve az volt: nem bűnhődhet az illető sportoló kétszer is ugyanazért a vétségért. A NOB tudomásul vette a Sportdöntőbíróság verdiktjét, s most ennek tükrében lépett az IWF is. Ungár Mónika, az IWF főjogásza az MTI tudósítójának elmondta:

"Az IWF elnöksége a CAS minapi döntését a nemzetközi sportélet kívánalmainak megfelelően értékelte, s követve a NOB tudomásul vevő határozatát, az olimpiai eltiltásokra vonatkozó szabályát akként változtatta meg, hogy aki olimpián pozitív lett, az a soron következő téli és nyári olimpiákon nem versenyezhet. Ez a döntés, mivel kedvező, visszamenőleges hatállyal is alkalmazható."

A magyar súlyemelők közül mindennek Gyurkovics Ferenc lehet a kedvezményezettje, amennyiben egyebekben megfelel a londoni szereplés feltételeinek. A pécsiek 105 kg-os versenyzője a Párizs közelében, Disneylandben zajló világbajnokságon indul, s most már rajta a sor, hogy bizonyítsa a hazai szövetségnek (MSSZ): ott a helye az olimpián. A magyar férficsapatnak egyetlen lehetősége maradt egy londoni kvóta kiharcolására: a jövő tavaszi Európa-bajnokság. Ha ott megszerzi a részvételi jogosultságot, az MSSZ dönt, hogy ki képviselheti a válogatottak közül Magyarországot jövő nyáron a brit fővárosban.

0 Tovább

Letartóztatták a kokaint csempésző olimpiai bajnokot

A bolgár külügyminisztérium tájékoztatása szerint az olimpiai bajnok súlyemelőt, Galabin Bojevszkit São Paolóban tartóztatták le, amikor a repülőtéri átvizsgálás során két kilogramm (!) kokaint találtak nála. A kétszeres világbajnok emelő Sydneyben lett súlycsoportja (69 kg) legjobbja, emellett pedig három Európa-bajnoki címet is szerzett karrierje során. A bolgár emelőt 2004-ben, a vizeletmintája manipulálása miatt másodszor is eltiltották a versenyzéstől. Ezúttal már nyolc évre, mivel egyszer már korábban (1995) is akadtak gondjai az ellenőrzések során. A jelentések szerint Galabin Bojevszki éppen lányát kísérte el egy brazíliai tenisztornára, amikor fülön csípték.

0 Tovább

Elhunyt a kétszeres olimpiai bajnok lengyel emelő

Pénteken Varsóban, hetvenöt éves korában elhunyt a lengyelek kétszeres olimpiai bajnok súlyemelője, Waldemar Baszanowski. A hosszú pályafutása során 24 világrekordot is felállító Baszanowski 1964-ben Tokióban és 1968-ban Mexikóvárosban sem talált legyőzőre. Előbbi versenyen világcsúcsot emelve, csak könnyebb testsúlyának köszönhetően győzte le a szovjet Kaplunovot, utóbbi alkalommal pedig 15 kg-os előnnyel végzett az élen. A háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok lengyel emelő négy olimpián szerepelt, 1969-ben Lengyelországban az év sportolójának is megválasztották, majd 1999 és 2008 között az Európai Súlyemelő Szövetség (EWF) elnöki tisztét is betöltötte.

0 Tovább

Lebukott a vietnámi súlyemelő sztár

Két éves eltiltást kapott a pekingi olimpián ezüstérmet szerző, ezzel 2008-ban Vietnámban az év sportolója címet is kiérdemlő súlyemelő, Hoang Anh Tuan. Az ázsiai emelőnek a tavaly őszi törökországi világbajnokságon levett dopping mintája tartalmazta tiltott szereket, közölte a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF). Tuan emiatt 2012. szeptember 18-ig szóló eltiltást kapott, így kénytelen lesz kihagyni a londoni olimpiát is.  A vietnámi emelő azzal védekezett, hogy a kérdéses anyag egy nátha ellen kapható szerrel jutott be a szervezetébe. A 25 esztendős sportoló az ország mindössze második olimpiai érmese lett, előtte 2000-ben a tékvandós Tran Hieu Ngan állhatott fel még a dobogóra, aki szintén ezüstérmes lett. Tuan eltiltása azért is érte kellemetlenül a vietnámi sportvezetőket, mert őt tartják/tartották hazája legnagyobb londoni éremesélyesének.

 

A pekingi sikerek után igencsak felemás időszaka volt a vietnámi emelőnek, hiszen miután nem nyert érmet a Dél-kelet Ázsiai Játékokon Laoszban, élő televíziós adásban sírta el magát, amiért kapott hideget-meleget a vietnámi sajtótól. Ezt megelégelve az a gondolat is megfogalmazódott benne, hogy abbahagyja a sportot, de végül mégis a folytatás mellett döntött. „A közvélemény nyomása olykor elviselhetetlen, ezért gondolkoztam el azon, hogy befejezem”nyilatkozta Tuan tavaly a BBC-nek. Tuan a 2010-es világbajnokságon tért vissza a mezőnybe, de csak a negyedik helyet szerezte meg Antalyában. Az már korábban kiderült, hogy az akkor leadott ún. „A”-mintával valami nincs rendben, így később nem is nevezték őt a Kínában rendezett Ázsia Játékokra sem.

0 Tovább

Nem dolgozhat az olimpián, mert kokszolt

Hétfőn kezdte volna meg a munkát a londoni olimpia szervező bizottságában az egykori olimpiai bajnok súlyemelő, Szevdalin Marinov. Az 1988-as szöuli olimpián győztes (ld. lenti videó) bolgár súlyemelő azonban végül mégsem állhat munkába. Az ok pedig az, hogy a most 42 esztendős Marinov korábban doppingügybe keveredett, amiért eltiltották, az ilyen múlttal rendelkező sportolókat pedig nem alkalmazzák a 2012-es olimpia szervezői. Az egykori bolgár emelő a londoni súlyemelő versenyek egyik technikai igazgatói pozíciójára jelentkezett, amelyet el is nyert. A szervező bizottság „magasabb szintjeire” ez az információ azonban csak késve (a jóváhagyás után) jutott el, így alakult ki a kínos helyzet, amely végül Marinov utólagos „kikosarazásához” vezetett. Az eset különösen kellemetlen a doppingellenes harc élharcosának számító Sebastian Coe számára (a londoni olimpia szervezőbizottságának elnökét tisztelhetjük az egykori kétszeres olimpiai bajnok személyében), aki csak utólag értesült az ügyről. Coe éppen Ausztráliában tartózkodva fejezte ki sajnálkozását a botrányos eset miatt, amelyben azonban véleménye szerint így sem hozhattak más döntést.

Az 1991-es emigrációja óta, immáron közel két évtizede Ausztráliában élő és dolgozó Marinov annak idején az 52 kg-os súlycsoportban volt sorozatban háromszor is világbajnok (1985, 1986, 1987), majd új hazájának, Ausztráliának is szerezett egy aranyérmet az 1994-es Nemzetközösségi Játékokon, immáron 64 kg-ban. Később aztán Marinov lebukott anabolikus szteroidok használatával, így kétéves eltiltást (eredetileg egész életre meszelték el, de később ezt a NOB szabályozásával történő harmonizáció miatt csökkentették) kapott, dacára annak, hogy korábban az IWF (Nemzetközi Súlyemelő Szövetség) alelnökének, Sam Coffának a lánya volt a felesége. Marinov később sem tanult az első esetből, hiszen 2003-ban Ausztráliában is eljárás folyt ellene (immáron edzőként) tiltott teljesítményfokozó szerek birtoklásáért. A razzia alkalmával külföldön tartózkodó Marinov akkori lakótársával, Keith Murphyvel folytatott a Nemzetközi Sportdöntőbíróságig is eljutó pereskedést arról, hogy az éjjeliszekrényben található anyag kihez is tartozott tulajdonképpen. Az egykori bolgár emelő végül jól jött ki az ügyből, mert Murphy két éves - felfüggesztett- börtönbüntetést kapott, őt viszont egy újabb életre szóló eltiltás alól ismét felmentették...

0 Tovább

Lenyírta a haját, hogy nyerhessen

A súlycsoportokra osztott sportágakban gyakori a versenyző fogyasztása, amelynél a legfontosabb tényező, a súlyhatár minimális teljesítése. Nem csoda, ha előfordulnak extrém történetek is ennek kapcsán (mi magyarok az atlantai olimpián az ökölvívó Lakatos Pál esetére emlékezhetünk, akinek már a mérlegelésnél véget ért a verseny), mint például az amerikai súlyemelő, Charles Vinci esetében is. Az akkor világbajnoki ezüstérmes amerikai emelő esélyesként érkezett a melbourne-i olimpia 56 kg-os súlyemelő versenyeire, ahol jó szokásához híven a mérlegelés előtti utolsó órákban próbált megszabadulni minimális súlyfeleslegétől. Az egy órás futás és intenzív izzadás után azonban még mindig közel 20 dekagramm súlyfelesleg volt rajta. Pánikolás helyett azonban az amerikaiak gondolkoztak, előbb Vinci lábszárán, majd fején is lenyírták a szőrzetet, így végül kopaszra borotvált fejjel ment át a mérlegelésnél és lett olimpiai bajnok 1956-ban.

A pályafutása során 12 világrekordot is elérő amerikai emelő Melbourne-ben 342,5 kilogrammos világcsúccsal, majd négy évvel később Rómában 345 kilogrammos világcsúcs beállítással lett olimpiai bajnok, így azon kevesek közé tartozik, akik kétszer is nyertek olimpiát ebben az embert próbáló sportágban. Utóbbi győzelmének egyébként már magyar érdekeltsége is volt, hiszen mögötte lett hatodik Földi Imre, aki élete első olimpiáján, Rómában (320 kg-os teljesítménnyel) indult el a későbbi sikerek és olimpiai bajnoki cím (1972) felé. Érdekesség egyébként, hogy a sportág történetében az 1960-as római olimpia óta is Charles Vinci az utolsó amerikai férfi olimpiai bajnok (Tara Nott a nők első olimpia szereplése alkalmával a női 48 kg-os kategóriában lett olimpiai bajnok és szerezte meg az amúgy a sportági olimpiai éremtáblázaton a hosszú kihagyás ellenére is a harmadik helyen álló amerikaiak 16. bajnoki címét súlyemelésben.)

0 Tovább

Steiner újranősült

A pekingi olimpia súlyemelő hőse, Matthias Steiner ismét megnősült. A német emelő szívszorító történetéről már korábban írtunk, aki felesége halála, majd pekingi győzelme után új társra lelt, akivel július 10-én ki is mondta a boldogító igent. A pár (ld. kép lent) az esküvőt összekötötte az újonnan született kisfiuk, Felix keresztelőjével.

0 Tovább
«
12

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek