Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A civil életben is sikeres lett a háromszoros olimpiai bajnok

Bár sok honfitársa (pl. Ian Thorpe, Michael Klim) a londoni olimpiára történő visszatérésen töri a fejét, Grant Hackett-et már nem foglalkoztatja a medencék világa. „A sport Michael Schumacherjei és Lance Armstrongjai milliókat kerestek pályafutásuk során, de valószínűleg azért térnek vissza mindig, mert nem találnak a civil életben olyan dolgot, amihez hasonló szenvedéllyel tudnak viszonyulni, mint a sporthoz” - nyilatkozta egy ausztrál sport fórumon Hackett.

Az ausztrál úszó ezzel ellentétben úgy tűnik, a civil életben is hamar sikeressé vált. Még profi úszó volt, amikor pénzügyi tanulmányokat folytatott, a pekingi olimpia utáni visszavonulását követően pedig öltönyre és aktatáskára cserélte a sportos szerelését és beállt dolgozni a Westpac Banking nevű céghez. Azóta ő a felelőse a bank sport és szórakoztatóipari üzletágáért, emellett pedig televíziós szakkommentátorként is dolgozik. Hackett viszont még ezzel sem elégszik meg, a versenyszellem tovább dolgozik benne, a hírek szerint hamarosan a politikai hadszíntéren is megméretteti magát.

0 Tovább

Elhunyt a pekingi maratoni futó bajnok

Vasárnap életét vesztette Samuel Wanjiru, a maratoni futás 2008-as olimpiai bajnoka. A 24 esztendős kenyai sportoló az ország legmagasabban fekvő városában, a Nairobitól 150 kilométerre fekvő Nyahururu-ban található apartmanjának balkonjáról esett ki. A rendőrség egyelőre vizsgálja az esetet és nem lehet tudni, hogy az utóbbi időszakban több magánéletbeli problémával küzdő Wanjiru öngyilkos lett-e vagy egyéb okból ugrott le. Az első hírek arról  szólnak, hogy a kenyai futó felesége lepte meg látogatásával férjét, akit azonban egy másik nővel talált az ágyban és rájuk zárta a hálószoba ajtaját.

 

Wanjiruval kapcsolatban tavaly októberben életveszélyes fenyegetés és illegális fegyverbirtoklás miatt eljárás, a kenyai futó a hírek szerint egy féltékenységi dráma közepette feleségét, Tereza Njerit és egyik testőrét, William Masindét is megfenyegette a birtokában lévő AK-47-es gépfegyverrel.  A maratoni futás első kenyai olimpiai bajnoka aztán januárban kisebb sérülésekkel megúszott egy közlekedési is. Egy kátyút került ki a kocsijával, amikor összeütközött egy szemben haladó autóval. A karambol következtében – amely után szemtanúk szabadították ki a roncsból – csupán a karja sebesült meg.

0 Tovább

Újra összeáll az amerikai álompár

Újra összeállhat minden idők egyik legjobb női strandröplabda párosa. Az athéni és a pekingi olimpián is győztes Misty May-Treanor és Kerri Walsh ugyanis úgy döntöttek, hogy a londoni olimpián ismét megpróbálnak együtt győzni. Ebben a sportágban az olimpiai kvalifikáció csak 2011-ben kezdődik el, minden idők egyik legsikeresebb párosa így minél hamarabb szeretné megszerezni az indulási jogot. „Nagyon örülök annak, hogy ismét összeállunk és harcba indulunk az újabb címvédésért.„ – nyilatkozta a döntés bejelentésekor May-Treanor.

Walsh a pekingi olimpia óta alig játszott, két gyermekének születése után azonban ismét célba veszi a játékokat. A 32 esztendős játékos eredetileg Nicole Branagh párjaként tért volna vissza, de miután kiderült, hogy a sportolást szintén szüneteletető egykori párja is a visszatérésen gondolkozik, változtatott az elképzelésein. Az amerikai sikerpáros az olimpiákon eddig mind a 14 mérkőzését megnyerte (játszmaveszteség nélkül, mind a 28 szettet nyerve), így lett 2004-ben és 2008-ben is a játékok legjobbja. A párosnak közösen 99 tornagyőzelme is van, profi pályafutásuk során elért keresetük pedig 3,25 millió dollár.

Walsh és May-Treanor 2008 óta egyetlen tornán játszott együtt – Arizona államban – ahol a selejtezőben az első kiemelt brazil Juliana Silva – Larissa Franca párost is legyőzték, majd éppen tőlük szenvedtek vereséget a fináléban. May-Treanor a pekingi játékok óta eltelt időszakban a sporton kívül volt elsősorban aktív, szerepelt az Egyesült Államokban is népszerű „Dancing with the stars” című táncos műsorban, igaz az egyik edzés során éppen ott szakadt el az Achilles-ína.

0 Tovább

Visszavonul az ötszörös olimpiai bajnok úszó

Az ausztrál Ian Thorpe bejelentése után a közelmúltban a nemzetközi úszósport visszanyert egy ötszörös olimpiai bajnokot. Alig néhány órával később viszont bejelentette visszavonulását Aaron Peirsol, az amerikaiak ötszörös olimpiai bajnok úszója. A 27 esztendős hátúszó elmondása szerint most már 110 százalékot kellene nyújtania ahhoz, hogy továbbra is a csúcson maradjon, ám erre nem tartja képesnek magát. Peirsol három olimpián - Sydneyben, Athénban és Pekingben - szerepelt, hírnevet viszont leginkább utóbbi kettőn szerzett magának, ahol aranyérmeket is nyert. Jelenleg is ő, a tízszeres világbajnok tartja a 100 és 200 méteres hátúszás világrekordját. Olimpiai szempontból az egyik legemlékezetesebb versenye a 200 méteres hátúszás döntője volt Athénban, ahol előbb szabálytalan forduló miatt kizárták, majd végül az amerikaik óvását követően visszakapta aranyérmét.

0 Tovább

Lebukott a vietnámi súlyemelő sztár

Két éves eltiltást kapott a pekingi olimpián ezüstérmet szerző, ezzel 2008-ban Vietnámban az év sportolója címet is kiérdemlő súlyemelő, Hoang Anh Tuan. Az ázsiai emelőnek a tavaly őszi törökországi világbajnokságon levett dopping mintája tartalmazta tiltott szereket, közölte a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF). Tuan emiatt 2012. szeptember 18-ig szóló eltiltást kapott, így kénytelen lesz kihagyni a londoni olimpiát is.  A vietnámi emelő azzal védekezett, hogy a kérdéses anyag egy nátha ellen kapható szerrel jutott be a szervezetébe. A 25 esztendős sportoló az ország mindössze második olimpiai érmese lett, előtte 2000-ben a tékvandós Tran Hieu Ngan állhatott fel még a dobogóra, aki szintén ezüstérmes lett. Tuan eltiltása azért is érte kellemetlenül a vietnámi sportvezetőket, mert őt tartják/tartották hazája legnagyobb londoni éremesélyesének.

 

A pekingi sikerek után igencsak felemás időszaka volt a vietnámi emelőnek, hiszen miután nem nyert érmet a Dél-kelet Ázsiai Játékokon Laoszban, élő televíziós adásban sírta el magát, amiért kapott hideget-meleget a vietnámi sajtótól. Ezt megelégelve az a gondolat is megfogalmazódott benne, hogy abbahagyja a sportot, de végül mégis a folytatás mellett döntött. „A közvélemény nyomása olykor elviselhetetlen, ezért gondolkoztam el azon, hogy befejezem”nyilatkozta Tuan tavaly a BBC-nek. Tuan a 2010-es világbajnokságon tért vissza a mezőnybe, de csak a negyedik helyet szerezte meg Antalyában. Az már korábban kiderült, hogy az akkor leadott ún. „A”-mintával valami nincs rendben, így később nem is nevezték őt a Kínában rendezett Ázsia Játékokra sem.

0 Tovább

Willis otthon kapja meg az érmet

Februárban, hazai pályán, az Új-Zélandon rendezendő atlétikai viadalon veheti majd át pekingi olimpiai érmét Nick Willis. A 27 éves futó a pekingi olimpia 1500 méteres férfi síkfutásának döntőjében (ld. lenti videó) a harmadik helyen ért be a célba, de az elsőként végző bahreini Rashid Ramzi doppingvétsége miatt végül mégis előrébb végezhet. A Willisnek átadandó ezüstérmet eredetileg a kenyai Asbel Kiprop kapta meg, aki azonban Ramzi kizárása után olimpiai bajnok lett. Az érem azonban meglehetősen „viseltes állapotban” érkezett meg az Új-Zélandi Olimpiai Bizottsághoz, így a szervezet vezetői kérték a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy küldjenek egy új érmet Willis részére. A NOB elfogadta a kérést és tavaly évközben el is küldte az új érmet az új-zélandiaknak. Az érem azonnali átvétele helyett Willis azonban azt kérte, hogy azt egy versenyen, nagy közönség előtt vehesse át. A februárra tervezett és várhatóan 5.000 nézőt vonzó atlétikai verseny igazgatója, Craig Motley elmondta, hogy különleges viadalnak néznek elébe. Ez lesz ugyanis az első – és talán sokáig az utolsó – olyan alkalom, hogy egy olimpiai érem Új-Zéland területén kerül átadásra. Ezen a versenyen természetesen Willis az 1500 méteres távon fog szerepelni, ahol nagy esélyes lesz, ráadásul nem csak „gálafutást” tervez, hanem itt szeretné megfutni a kvalifikációs időt az augusztusi világbajnokságra is.

2 Tovább

Londont már nem vállalja a négyszeres bajnok műugró

Alig másfél évvel a londoni olimpia kezdete előtt bejelentette visszavonulását a műugró sport elmúlt évtizedének egyik legnagyobb klasszisa, a kínai Kuo Csing Csing. A tízszeres világbajnok, emellett pedig négyszeres olimpiai bajnoknak is számító sportoló az egyik kínai hírügynökségnek nyilatkozva jelentette be  döntését. A még mindig csupán 29 esztendős versenyző már korábban is gondolt a visszavonulásra, eredetileg a pekingi játékok után szerette volna abbahagyni az élsportot. Ezt a döntését aztán a két aranyérmet hozó kínai olimpia után felülbírálta és még a római világbajnokságon is duplázott, hiszen három méteren, valamint a három méteres szinkron versenyszámban is győzött. „Egyértelművé tette számunkra, hogy nem szeretne többet edzeni és versenyezni sem, így nem lesz ott a londoni olimpián. Mostantól már nem tagja a nemzeti válogatottnak, mi pedig elfogadjuk és tiszteletben tartjuk a döntését” – nyilatkozta a hírt fájó szívvel kommentálva a kínai válogatott edzője, Zhou Jihong. Kuo utoljára a 2009-es nemzeti bajnokságon versenyzett, ahol pályafutása ötödik bajnoki címét is begyűjtötte. „Úgy érzem, hogy mindent elértem pályafutásom során, a londoni olimpia abszolút nem foglalkoztat. Meg kell adni az esélyt más tehetségeknek is a bizonyításra.” – nyilatkozta Kuo az egyik shanghaji újságnak. A Kínában nemzeti hősnek számító Kuo magánélete is rendszeres téma az ázsiai országban, a műugrás egyik korszakos egyéniségének számító versenyző így a medencén kívül is a figyelem középpontjában marad. Annál is inkább, mert egyes hírek szerint idénre tervezi esküvőjét a Hong Kongi Olimpiai Bizottság elnökének (Timothy Fok) fiával, Kenneth Fok-kal, amely az év esküvője címre is esélyes lehet a világ legnépesebb országában.

0 Tovább

Katari olimpikon nyerte a Dakart

Szombaton a 13. szakasszal befejeződött a Dél-Amerikában rendezett Dakar rali. A most harmadszor egymás után Argentínában és Chilében sorra került eseményen a katari Nasser Al-Attiyah sikerét hozta az autósok versenye. A sportlövőként négy olimpián is szereplő Al-Attiyah pályafutása során első alkalommal nyerte meg a Dakar ralit. A katari polihisztor már az 1996-os atlantai olimpián szerepelt, ahol a skeetlövők között a 15. helyen végzett. A Sydneyben elért hatodik helyezése után Athénban szerepelt a legjobban, hiszen ott hajszállal (szétlövés után a kubai Rodriguez-zel szemben) maradt le csupán a dobogóról és lett végül negyedik. Az utóbbi években már elsősorban a terepralira koncentráló Al-Attiyah még a pekingi játékokon is ott volt, ahol újra a tizenötödik helyet szerezte meg. A kínai fővárosban ráadásul ő vihette a megnyitó ünnepségen a katari zászlót és vélhetően hasonló megtiszteltetésben lehet majd része, amennyiben eljut a 2012-es londoni játékokra is. A Katarban természetesen nemzeti hősnek számító Nasser annak idején édesapja hobbiját utánozva kezdett sportlövészettel foglalkozni, majd alig hathónapnyi versenyzés után az 1995-ös jakartai Ázsia Játékokon szerzett második helyével rögtön kvalifikálta is magát az atlantai olimpiára.

0 Tovább

Előállították az olimpiai bajnokot

Életveszélyes fenyegetés és illegális fegyverbirtoklás miatt eljárás indult a pekingi olimpia maratoni futó bajnoka, Samuel Wanjiru ellen. A kenyai futó a hírek szerint egy féltékenységi dráma közepette feleségét, Tereza Njerit és egyik testőrét, William Masindét is megfenyegette a birtokában lévő AK-47-es gépfegyverrel. Ügyvédjének tájékoztatása szerint Wanjiru ártatlannak vallotta magát, a jövő év márciusában esedékes tárgyalásig szabadlábon védekezhet. A Kenya történetének első maratoni futó olimpiai bajnoka korábban kétszer is megnyerte a Boston maratonit, most azonban azért került a figyelem középpontjába, mert erőszakos cselekedete miatt a hatóságok előállították

0 Tovább

Armstrong visszatér

Ő is kerékpáros. Ő is amerikai. Ő is olimpiai érmes. Ő is Armstrong és ő is visszatér sportágába. Míg a hétszeres Tour de France győztes Lance Armstrong tavaly, addig honfitársa, Kristin Armstrong jövőre tér vissza a versenyzéshez. A pekingi olimpia női időfutam versenyének aranyérmese, 2006 és 2009 időfutam világbajnoka a teljes idei versenyévadot kihagyta, ekkor adott életet ugyanis kisfiának, Lucas Williamnek. A 37 esztendős versenyző jövőre a korábbi csapatába tér majd vissza és a megszokott körülmények között szeretne felkészülni a 2012-es londoni olimpiára. „Imádom a kerékpározást és imádom a versenyzést. – adja meg a visszatérés okait Armstrong – A tavalyi világbajnokság után nem azért vonultam vissza, mert kiégtem volna. Akkor azért hagytam abba, mert a férjemmel közösen szerettünk volna családot alapítani. Akkor azt mondtam, hogy ha minden jól alakul a gyermekem születése körül, akkor elképzelhető, hogy folytatni fogom.”

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek