Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bővült a paralimpia programja

A 2016-ban a brazíliai Rio de Janeiró-ban rendezendő paralimpia programjában szerepelni fog a triatlon és a kajak-kenu sportág is. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) erről a kínai Guangzhouban tartott szombati ülésén döntött, így most már 22-re emelkedett a műsorban szereplő sportágak száma. A triatlon és a kajak-kenu mellett öt további sportág pályázott még a paralimpiai programba kerülésre, az íjászat, a kosárlabda, a golf, a taekwondo valamint a kerekes székes futball viszont ezúttal nem kapott elegendő támogatást. A paratriatlon sportágban a magyar sportolók is nagyszerű eredményeket értek el korábban, elég, ha csak Boronkay Pétert említjük, aki a legutóbbi két esztendőben megnyerte a sportág világbajnokságát. De, hogy miként is néz ki egy paratriatlon verseny, arról az alábbi kis film mutat közelebbi képet.

0 Tovább

Paralimpiai szponzor

Minden idők legnagyobb volumenű szerződését hozták tető alá a paralimpiai mozgalom képviselői, akik exkluzív megállapodást kötöttek a Sainsbury’s áruházlánccal. A BBC beszámolója szerint a megállapodás arról szól, hogy a külföldön is ismert áruházlánc egyike lesz a 2012-es londoni paralimpia két fő szponzorának. A több millió fontos megállapodás értelmében a Sainsbury’s 850 áruházában exkluzív kereskedelmi jogokkal rendelkezik majd a paralimpiához köthető termékek és szolgáltatások ügyében. A brit áruházlánc lett az első olyan szponzora a két év múlva sorra kerülő paralimpiai játékoknak, amely ezzel párhuzamosan nem támogatja az olimpiai játékokat is.

A Sainsbury’s ügyvezető igazgatója, Justin King elmondta, hogy azért fókuszálnak egyedüliként a parasportolók vetélkedésére, mert ezáltal egyedi lehetőséghez jutnak. Az olimpiával ellentétben ugyanis a paralimpián a támogatók jelen lehetnek a stadionokban, a cég pedig a sportolók rajtszámát és a fáklyaváltót is szeretné támogatni. A brit áruházlánc dolgozói közül (amolyan ellentételezésként) jó néhány részesei lehetnek majd az olimpiai fáklyaváltónak, ráadásul a cég szeretné megkönnyíteni azt is, hogy dolgozói önkéntesként vegyenek részt a 2012 nyarán rendezett eseményeken.

0 Tovább

Nők a férfiak között?

Szombaton ért véget a vancouveri paralimpián a jégkorong (sledge hockey) torna, amelyen első alkalommal már nem csak férfiak vehettek részt. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) tavaly áprilisi döntése értelmében a korábbi, csak férfiak számára kiírt tornával ellentétben Vancouverben már vegyes csapatok (mixed teams) versenyezhettek a sportágban. A szabályok szerint 15 fős csapatot lehetett nevezni a paralimpiára, abban az esetben azonban, ha valaki egy női játékos szerepeltetését is vállalta, akkor ez a létszám 16 főre duzzadhatott. A paralimpiai programban 1994 óta szereplő sportág női részének fejletlenségét egyelőre még az mutatja a leginkább, hogy a vancouveri játékokon részt vet nyolc nemzet egyike sem nevezett végül játékost a gyengébbik nem soraiból.

 

A 2006-os torinói paralimpia előtt a svédek be akartak nevezni egy hölgyet a hoki tornára, de akkor erre végül nem kaptak lehetőséget. A vegyes csapatokról szóló szabály egyelőre csak a 2010-es paralimpiára volt érvényes, a sportág nyitottságának megmaradásáról és a hölgyek esetleges Szocsiban történő hasonló szerepléséről majd csak később dönt a nemzetközi szövetség.

 

0 Tovább

Viviane Forest a paralimpiai hős

A nyári olimpiák történetével foglalkozók, a különlegességek iránt fogékony sportbarátok részére ismerősen csenghet az amerikai Edward „Eddie” Eagan neve, aki az egyetlen olyan sportoló a világon, aki téli és nyári olimpián is tudott aranyérmet szerezni. Az amerikai sportoló 1920-ban Antwerpenben ökölvívásban, majd tizenkét évvel később Lake Placidben a bobosok között is aranyérmes lett.

 

Eddie Eagan teljesítményéhez hasonló bravúrt ért el a 31 éves látássérült Viviane Forest. A Sydneyben (2000) és Athénban (2004) megrendezett nyári paralimpián a quebeci születésű sportolónő tagja volt a paralimpiai bajnoki címet szerző kanadai csörgőlabda válogatottnak. A 2010-es vancouveri téli paralimpián viszont alpesi sízésben indult el, ahol rögtön négy érmet is szerzett. Két ezüst- és egy bronzérem mellett övé lett a női lesiklás aranyérme, így a paralimpiai sportok történetében ezzel ő lett az első, aki téli és nyári játékokon is aranyérmet tudott szerezni.

 

0 Tovább
12
»

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek