Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A birkózó Módos Péter is olimpiai kvótás

Az 55 kilós, kötöttfogású Módos Péter ötödik lett az isztambuli olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság hétfői nyitónapján, miután a bronzmérkőzésen kikapott a kínai Li Su-csintől. Az egész évben sérülésekkel bajlódó 23 éves Módos a vigaszágon előbb legyőzte a japán Haszegava Kohejt, ezzel bronzéremért küzdhetett a kínai Livel, s egyúttal londoni indulási jogot szerzett, miután így vereség esetén sem végezhetett az ötödiknél rosszabb helyen. 
A japán ellen az első két menet passzív tusakodással telt másfél percig, majd előbb a magyar, utána a szigetországi versenyző védekezett kiválóan, így jöhetett a harmadik, olimpiai kvótáról döntő menet. Az első 90 másodperc ezúttal sem hozott akciót, ráadásul a japánnak kellett parterhelyzetbe mennie, így Módosnak muszáj volt akciót csinálnia a londoni repülőjegyért.

A 2008-as Eb magyar bronzérmese felkapta ugyan riválisát, de elsőre nem tudta eldobni, ezt követően utolsó erőtartalékait mozgósítva még egyszer felkapta Haszegavát, s másodjára kisívben elhajította. Ezt követően kitörő örömmel ugrott Struhács György szövetségi kapitány nyakába. A bronzmeccsen már nem tudott annyira koncentrálni Módos, ugyanis az első menetben ledöntötte őt kínai vetélytársa, majd háromszor meg is pörgette (0-6). A második menetben legalább a parterhelyzetig kihúzta a magyar birkózó, de ott a kínai folyamatosan megbillentette, így könnyedén szerezte meg a harmadik helyet (0-7).
  
"Nagyon boldog vagyok, hogy elsőre sikerült olimpiai kvótát szereznem, hiszen idén tulajdonképpen ez volt az első versenyem a vállműtétem és a bordatörésem miatt. Ha a vb előtt ezt mondják, azonnal aláírom. A kínai ellen azonban már kijött a sorozatterhelés hiánya" - mondta az MTI-nek Módos, aki a szívénél az olimpiai öt karikát viseli tetoválás formájában. "Most van egy évem, hogy nyugodtan készüljek, s valóra váltsam gyerekkori álmomat, hogy olimpiai bajnok legyek."

0 Tovább

Marosi Ádám vb-bronzzal szerzett kvótát Londonra

Marosi Ádám bronzérmet, és ezzel ötkarikás kvótát szerzett a moszkvai olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon vasárnap. A lövészettel kombinált futást a kétszeres olimpiai bajnok Andrej Mojszejev kezdhette az élről, és a hazai közönség biztatása közepette nem is engedte át másnak az első helyet. A már kvótás Kasza Róbert fél perccel mögötte rajtolt, nyakában az orosz Alekszandr Leszunnal, majd 15 másodperc múlva indult Marosi, nyomában egy harmadik orosz, Ilja Frolov. Leszun már az első körben megelőzte Kaszát, Marosit pedig Frolov üldözte. Mojszejev és Leszun elhúzott a többiektől, Marosi tartotta a távolságot Frolovval szemben, sőt az utolsó sorozatban jobban célzott, így kezdte lerázni riválisát. Mindketten befogták Kaszát, majd a célba Marosi biztos előnnyel érkezett be, és a vb-bronzérem mellett olimpiai kvótának is örülhetett.

"A gyenge vívás után nem gondolkoztam azon, mi lesz a folytatásban, mert éreztem a versenyt. Sokkal dinamikusabb voltam, mint a selejtezőben, jól bírtam fizikailag, nem viselt meg a vb előtti betegség és kihagyás" - mondta az eredményhirdetés előtt Marosi. "Aztán életem lovaspályáját mentem. Megvan a kvóta, és ez nagyon jó dolog, nagyon boldog vagyok."- tette hozzá a magyar öttusa sport negyedik londoni kvótása. Nagyot futott Demeter Bence, aki hatodik lett, és az egyéni induló Tibolya Péter is, aki nem mellesleg megnyerte a számot, és feljött a tízedik helyre. Csapatban a kiválóan futó oroszok (Leszun, Frolov, Karjakin) tizennyolc ponttal a magyarok elé kerültek, a harmadik Olaszország triója lett. A magyarok négy éremnél tartanak a vb-n, szombaton Kovács Sarolta és a csapat második lett a női döntőben. A vb hétfőn a vegyes párosok vetélkedésével folytatódik.

0 Tovább

Igaly Diána nem lesz ott Londonban

Nem lesz ott a londoni olimpián Igaly Diána, a női skeet athéni ötkarikás bajnoka, miután az utolsó kvótaszerző verseny, a belgrádi koronglövő-világbajnokság pénteki napján a 24. helyen végzett. A hosszú kihagyás után idén visszatért magyar lövő a 75 lövéses alapverseny első két sorozatában nagyon jól szerepelt, az első és a második szériában is csak egyet-egyet hibázott, így kedvező pozícióból várhatta a záró kört. A harmadik kör aztán már nem úgy sikerült, mint a korábbiak, négy korongot is elhibázott, a 69 találatos teljesítmény pedig ezúttal nem volt elég a kvalifikáció megszerzéséhez.

A kvótához 72 korongra volt szükség a szerb fővárosban. A szám másik magyarja, Pongrátz Bianka 64 koronggal a 47. lett. Az európai koronglövők számára a vb az utolsó lehetőség az olimpiai részvétel biztosítására, ám minden számban csupán egyetlen sportoló szerezhet kvótát. Magyarország eddigi egyetlen Londonba kijutott koronglövője a dupla trapos Bognár Richárd. Szombaton éppen a férfi dupla traposok versengenek egymással, melyben még Gerebics Roland szerezhet kvótát.

0 Tovább

Már 700 millió font felett a szponzori bevételek

A londoni olimpia szervezőbizottságának bejelentése szerint a játékok lebonyolításához már 700 millió fonttal járulnak hozzá a hazai támogatók. A LOCOG ezt azután ismertette, hogy 44. brit szponzorként a Westfield bevásárlóközpont is csatlakozott a hazai támogatók köréhez. A londoni olimpia teljes költségvetése 2 milliárd font, amit a szponzori pénzeken kívül a jegyeladásokból, közvetítési jogdíjakból, egyéb kereskedelmi bevételekből és az állami támogatásból fedeznek. A 2012-es játékok szervezői elégedettek lehetnek eddig teljesítményükkel, hiszen már most elérték azt a szintet, amelyet előzetesen szerettek volna szponzori pénzekből hozni, a megnyitóig pedig ez a támogatói kör nyilvánvalóan még bővülni is fog.

0 Tovább

Hat város harca 2020-ért

Hat város jelezte hivatalosan a múlt csütörtök éjféli határidőig a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy pályázik a 2020-as nyári játékok megrendezésére. A NOB pénteki tájékoztatása szerint Baku, Doha, Isztambul, Madrid, Róma és Tokió száll versenybe. A bizottság kétlépcsős folyamat végén, 2013. szeptember 7-én választja majd ki a házigazdát. A hivatalos jelentkezést 2012. február 15-ig kell leadni a NOB-hoz, majd a bizottság jövő májusában választja ki azokat a városokat, amelyek hivatalos pályázói maradnak a játékoknak és a kandidációs folyamat második szakaszba „léphetnek”.

0 Tovább

Van olimpiai kvótánk evezésben !

A Simon Béla, Juhász Adrián kormányos nélküli kettes a 11. helyen végzett a szlovéniai Bledben zajló olimpiai kvalifikációs evezős-világbajnokságon, ezzel pedig kvótát szerzett Magyarországnak a londoni játékokra. A magyar kettős a szombati „B”-döntőben az ötödik helyen zárt és mivel a francia hajót maga mögött tartotta, ezzel elcsípte az utolsó, még ötkarikás indulási jogot érő pozíciót. Ezek az első magyar evezős kvóták a 2012-es olimpiára, továbbiak gyűjtésére még jövő májusban, Luzernben az utolsó Világkupa versenyen lesz lehetőség. A 23 éves Simon és a 21 esztendős Juhász egyformán a Tisza Evezős Egylet sportolója, edzőjük Molnár Dezső. Az idén fennállása 110 éves jubileumát ünneplő klub első evezősei lehetnek ők az olimpiai játékokon.

0 Tovább

Las Vegas kerülő úton akar olimpiát rendezni

Bár több amerikai város (New York, Chicago, Las Vegas) is jelezte érdeklődését, a közelmúltban az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) arról döntött, nem kíván versenybe szállni a a 2020-as nyári olimpiai játékok rendezéséért. A hír rövid és tömör volt, amely már régen feledésbe merült volna, ha időközben nem derül ki, hogy az USOC-ot megkerülve Las Vegas mégis jelezte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, hogy pályázni szeretne. Az augusztus 26-ai keltezésű levél komoly botrányt kavart a tengerentúlon, amely a hivatalos út és az eddigi szokásrendszer megkerülését jelenti.

A levél még a szeptember elsejei hivatalos határidő előtt érkezett meg a NOB Lausanne-ban található központjába, viszont – értelemszerűen - nem tartalmazta a nemzeti olimpiai bizottságtól ilyenkor szükséges támogatói nyilatkozatát. Az USOC a hírek szerint azért nem támogatta egyetlen városa pályázatát sem, mert továbbra sem született megállapodás a szervezet és a NOB között az olimpiai bevételek megosztásának régóta húzódó kérdésében. Az eset kapcsán Las Vegas kérvényezte a NOB-nál azt, hogy a jövőben olyan városok is pályázhassanak olimpia rendezésére, amelyeket saját nemzeti olimpiai bizottságuk nem támogat ebben a kérdésben. A „bűn városának” képviselői jelezték, hogy levelüket azért írták meg még a szeptemberi előzetes határidő lejárta előtt, mert ezzel szeretnék életben tartani az esetleges amerikai pályázatot a 2012. február 15-ei határidőig, amikor a végleges kandidáció beadása válik esedékessé.

A hírek szerint a NOB már visszautasította a Las Vegasból érkezett kérést és az USOC sem tervez változtatni korábbi döntésén, amely szerint egyetlen városának pályázatát sem támogatja a 2020-as nyári játékokra. Az amerikaiak pályázati kedvét az is csökkentheti, hogy a közelmúltban Chicago elbukott a 2016-os nyári olimpiáért zajló csatában, ráadásul az USA a 2022-es labdarúgó vb rendezési jogát sem nyerte el a FIFA-tól. A 2020-as nyári olimpia rendezésére eddig hivatalosan öt város, Róma, Tokió, Isztambul, Madrid és Doha adta be jelentkezését.

0 Tovább

Doha is pályázik a 2020-as olimpiára

A Katari Olimpiai Bizottság elnöke pénteken bejelentette, hogy Doha pályázik a 2020-as nyári olimpia rendezési jogáért. A katari főváros azt követően jelentkezett hivatalosan, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az országra nyáron jellemző hatalmas hőségre való tekintettel engedélyezte, hogy sikeres kandidálás esetén szeptember 20. és október 20. között kerüljön sor az ötkarikás játékokra.

"Azzal hogy lehetőséget kaptunk a kandidálásra, egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy valami különlegeset alkossunk" - mondta a helyi olimpiai szervezet vezetője. Katar 2022-ben a labdarúgó-világbajnokságnak ad otthont. A Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) szeptember 1-ig kell elküldeni a hivatalos jelentkezéseket, eddig Doha mellett Isztambul, Róma, Tokió és Madrid jelezte pályázati szándékát. A NOB 2013. szeptember 7.-én jelöli ki a 2020-as játékok végső helyszínét.

0 Tovább

Már a megnyitóra toborozzák az önkénteseket

Nem lesz könnyű feladatuk azon személyeknek, akik a 2012-es londoni olimpia megnyitóünnepségének sikeréért felelnek. A kis túlzással a fél világ által várt eseményt ugyanis több százmillió szempár kíséri majd figyelemmel, így nem kell külön hangsúlyozni, hogy milyen feladat vár azon - közel tízezer – önkéntesekre is, akik részt vállalhatnak a megnyitó előadásában. A Gettómilliomos című Oscar-díjas film rendezője, Danny Boyle által tervezett ceremónián a korábbi olimpiákhoz hasonlóan nagyrészt most sem fizetett színészek, hanem önkéntesek ezrei vállalnak majd fontos szerepet.

A jelentkezőket a közelmúltban kezdte el toborozni a londoni szervezőbizottság, akik a megnyitóra (és a most még kisebb fontossággal bíró záróünnepségre) táncos, zenés performanszokat tanulnak majd be. Az alábbi linken jelentkezőknek vállalniuk kell, hogy a novemberi és decemberi hétvégi válogatások közül két vagy három alkalommal részt tudnak venni, majd pedig jövő májustól kezdődően a rendszeres próbákra is el tudnak szabadulni. A megnyitó előtt jön az intenzív hajrá, ahol három héten keresztül folyamatosan zajlanak majd a próbák a London keleti részén található Olimpiai Stadionban.

„A jelentkezőknek nem szükséges rendelkezniük korábbi előadóművészi tapasztalattal. Bőven elég, ha lelkesek és pozitív személyiséggel rendelkeznek, emellett pedig eléggé energikusak és akaratosak ahhoz, hogy egy stadionnyi ember előtt képesek legyenek részt venni az előadásban” - beszélt a követelményekről Bill Morris, a londoni szervezőbizottság ceremóniákért felelős vezetője. A pályázóknak 2012. március elejéig be kell tölteniük a 18. életévüket, a jelentkezési határidő pedig: 2011. augusztus 31. A szervezőbizottság fenntartja magának a jogot, hogy amennyiben több mint 15.000-en jelentkeznek szereplőnek, akkor számítógépes sorsolással határozza meg azok körét, akiket behív meghallgatásra.

0 Tovább

Fuss te is az olimpiai lánggal!

A Samsung öt személyt keres, akik Magyarországot képviselve vihetik az olimpiai lángot a 2012-es londoni nyári játékok előtt - hangzott el a cég és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az eseményen utaltak arra, hogy a program keretében korábban olyan hírességek futottak a lánggal, mint Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszónő, Halász Judit színésznő vagy Besenyei Péter műrepülő. Molnár Zoltán, a MOB főtitkára arról beszélt, hogy a fáklyafutás az első esemény, amely ráirányítja a figyelmet a soros olimpiára, a sport nagy ünnepére. Személyes élményét is felelevenítette: az 1972-es müncheni olimpia előtt egy barátja futhatott a lánggal, amiért mindenki irigyelte őt.

A Samsung elsősorban olyan "hétköznapi" embereket keres a fáklyafutásra, akik szakmai vagy magánéletükben többet tettek, mint ami elvárható lenne, legyen szó jótékonysági tevékenységről vagy szakmai eredményekről. A Nagy-Britanniában sorra kerülő futásra szeptember elsejétől a hónap végéig lehet jelentkezni a www.samsungsport.hu oldalon. A pályázatokat a Borkai Zsolt MOB-elnök által vezetett zsűri bírálja majd el. Kassai Viktor nemzetközi labdarúgó-játékvezető, aki biztos, hogy futni fog a fáklyával, első olimpiai élményeként az 1988-as szöuli játékokat nevezte meg. A pekingi ötkarikás eseményen bíróként személyesen is részt vett, sőt, ő vezette a férfi torna döntőjét, a londoni olimpiához pedig a fáklyafutás részeseként kapcsolódik majd.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek