Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nadal viszi a spanyol zászlót a megnyitón

A férfi egyesben olimpiai címvédő Rafael Nadal lesz a spanyol olimpiai csapat zászlóhordozója a megnyitóünnepségen. A 11-szeres Grand Slam-győztest elsöprő többséggel szavazta meg a Spanyol Olimpiai Bizottság, a vitorlázós duó, Iker Martinez és Xabi Fernandez előtt.

A 26 éves teniszező karrierje harmadik olimpiáján vesz részt, Athénban párosban versenyzett (Carlos Moyával az első fordulóban kiestek), négy éve, Pekingben egyesben aranyérmes volt. Londonban természetesen címvédésre készül, párosban Marcel Granollersszel próbál szerencsét.

Korábban kiderült, hogy Szerbia lobogóját Nadal nagy riválisa, a világelső Novak Djokovics viszi majd július 27-én, míg az oroszoknál a Roland Garros-sikerrel a karrier Grand Slamet teljesítő Marija Sarapováé lesz a megtisztelő feladat.

0 Tovább

Biros Péter viszi a magyar zászlót

A küldöttek határoztak arról, hogy az olimpiai delegációt Borkai Zsolt MOB-elnök vezeti, helyettese - és a csapatvezető - Molnár Zoltán, a MOB főtitkára lesz. A csapatvezető helyettese Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója. A küldöttségvezetés további tagjai: Magyar Zoltán, Deutsch Tamás, Leyrer Richárd és Tóth Miklós MOB-alelnökök, Mihók Ildikó marketing igazgató, Szabó Bence sportigazgató, valamint Török Olivér sajtóattasé.

A paralimpiai csapatot Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke vezeti, helyettese Tóth Ildikó csapatvezető, a paralimpiai attasé pedig Kovács Brigitta, az MPB gazdasági vezetője lesz. A magyar sportolók a londoni olimpiára 24 sportágban eddig csaknem 160-an, a paralimpiára 9 sportágban 31-en szereztek indulási jogot, ám ahogy Gömöri Zsolt kiemelte: a parasportolók közül még várnak néhányan szabad kvótára. A végleges nevezéseket az olimpiára a MOB-irodában július 5-ig, míg a paralimpiára augusztus 6-ig a londoni szervezőbizottsághoz (LOCOG) kell benyújtani.

Molnár Zoltán beszámolójában visszautalt a MOB 2009. szeptemberi közgyűlésére, ahol azt tűzték ki célul, hogy 20-22 sportágban induljanak magyarok a londoni olimpián, az éremtáblázaton, valamint a nem hivatalos pontversenyben az ország végezzen az első húsz között, valamint ne legyen magyar doppingeset a játékokon.

"Van esély arra, hogy jobban szerepeljünk, mint Pekingben, ahol három arany-, öt ezüst- és két bronzérmet, illetve 94 pontot szereztünk, amivel az éremtáblázaton a 21., a pontversenyben a 20. helyen végeztünk" - mondta Molnár Zoltán, hozzátéve: az állam részéről tisztességes támogatást kap a sport, az olimpiai bizottság. Kiemelte azt is, hogy a sportolóknak már a kvóta megszerzése is komoly nemzetközi eredményt jelent, és sikerült megfelelő pénzügyi, valamint sportegészségügyi hátteret teremteni nekik.

Jelezte: előfordulhat, hogy az állami kifizetések csúsznak, ugyanakkor a MOB-iroda 24 óra alatt minden esetben előleget tud biztosítani azoknak, akiknek szükségük van rá. "Ez az egyik előnye, hogy a MOB kezelheti a pénzügyi forrásokat, és csúszások esetén is tudunk fizetni" - tette hozzá a MOB főtitkára.

A közgyűlésen elhangzott, hogy a londoni olimpiai csapat létszámban nem tudja elérni a pekingit (171), így kevesebb lesz a kísérő is. A MOB a jelen állás szerint kicsivel több mint száz edző, sportágvezető, sportegészségügyi szakember részvételét tudja biztosítani. Molnár Zoltán ezzel kapcsolatban kifejtette: a kísérők elosztásának MOB-kritériumai között szerepelt, hogy sportág nem maradjon ellátatlanul, ugyanakkor az érem- és pontszerzésre esélyesek kiemelt figyelmet kapjanak.

A július 27-ei megnyitón Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok (2000, 2004, 2008) vízilabdázó viszi a magyar zászlót. A tervek szerint a július 27-én kezdődő olimpiára Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő is ellátogat. Az olimpiai csapat ünnepélyes fogadalomtétele pénteken lesz a Művészetek Palotájában.

0 Tovább

McCartney-val zárul a nyitóünnepség

A Beatles legendás tagja, Sir Paul McCartney bejelentette: övé lesz a zárószám a londoni olimpia július 27-i megnyitó ünnepségén. A Telegraph című angol napilap tavaly júliusban írt arról, miszerint a zenész igent mondott a szervezők felkérésére, ugyanakkor McCartney eddig tagadta, hogy szerepet vállal a hivatalos ceremónián.

A 70. születésnapját június 18-án ünneplő sztár most a BBC rádiónak elmondta: "leszerződtem, én fogom zárni a megnyitót." A "Csodák szigetei" című nyitóünnepség fellépőinek névsorát egyébként hétpecsétes titokként őrzik a szervezők, McCartney szereplését azonban már eddig is biztosra vette a brit sajtó.

0 Tovább

Férfi éremátadók is lesznek Londonban

A londoni olimpia szervezői pénteken bemutatták azt a formaruha kollekciót, amelyet a játékok hivatalos éremátadásai alkalmával viselni fognak a segítők. A virágokat is magában foglaló kompozíciót a királyi művészeti iskola (RCA) tanulói tervezték meg és készítették el, amely a királyi család színére, a lilára épül. Az olimpiai játékok történetében most először fordul elő, hogy nem csak hölgyek vesznek részt az érmek és a virágok átadásában, hanem urak is szerepet vállalnak a sportolók által nagyon várt ceremóniában.



Összesen 100 női és a tervek szerint közel 200 férfi önkéntes vehet majd részt a londoni olimpia éremátadásai alkalmával, amelyeket összesen 30 különböző helyszínen rendeznek majd meg a játékok ideje alatt.

0 Tovább

Már brit kezekben az olimpiai láng

Csütörtökön szemerkélő esőben az athéni Pánathenia stadionban (az 1896-os, első újkori olimpiai játékok színhelyén) megtörtént az olimpia láng átadása. Az ötkarikás játékok egyik legfontosabb szimbólumát néhány nappal ezelőtt a görögországi Olympiában gyújtották meg, amelyet most a londoni szervezők nevében Anna hercegnő vett át. A hivatalos ceremónián London polgármestere, Boris Johnson és a szervezőbizottság elnöke, Sebastian Coe is részt vett.


A lángot pénteken repülőgéppel szállítják Nagy-Britanniába, ahol szombaton veszi kezdetét az a váltó, amelynek során közel 12.800 kilométert teljesítve 8000 ember fut a lánggal. "Sok ember számára a fáklyaváltó egyfajta jelzés, a kezdete annak, amiről az olimpia igazán szól" - nyilatkozta Anna hercegnő a láng átvétele után.

0 Tovább

Beckham is viszi a lángot

David Beckham sztárlabdarúgó is tagja annak a bizottságnak, amely pénteken Athénból Nagy-Britanniába viszi a londoni olimpia lángját. A Los Angeles Galaxy angol középpályása többek között Anna brit királyi hercegnővel, Sebastian Coe-val, a szervezőbizottság (LOCOG) elnökével, Boris Johnson főpolgármesterrel, valamint Hugh Robertson sport és olimpiai ügyekért felelős miniszterrel csütörtökön a görög fővárosban veszi át az egy hete, Olümpiában meggyújtott lángot, amely pénteken érkezik majd meg a szigetországba, Cornwallba.

Beckham "nagykövetként" tagja volt a kandidálást 2005-ben sikerre vivő bizottságnak. A láng egyhetes, csaknem 2900 kilométeres görögországi útja során negyven várost érint, 490-en veszik kézbe, és csütörtökön érkezik Athénba, a régi Olimpiai Stadionba, ahol átadják a rendezőknek.
A szervezők múlt heti bejelentése szerint a szigetországban az első fáklyavivő Nagy-Britannia legsikeresebb olimpiai vitorlásversenyzője, a háromszoros aranyérmes Ben Ainslie lesz. A váltó szombaton indul Land's Endből, amely Anglia legdélnyugatibb pontja. Összesen 8000-en futnak majd a lánggal, amely 8000 mérföldnyi (12 875 km) utat tesz meg 70 nap alatt. Brit körútja után a láng a július 27-i megnyitón lobban fel a londoni Olimpiai Stadionban.

0 Tovább

A NOB-elnöke ultimátumot adott a törököknek

A francia AFP hírügynökségnek adott nyilatkozatában a szokottnál is keményebb hangot ütött meg Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. A belga sportvezetőt a 2020-as játékokra pályázó Isztambulról kérdezték, aki a kérdésre válaszolva jelezte, hogy támogatja a törökök ambícióit, de csak abban az esetben, ha arra az évre nem pályáznak a labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére is. „A NOB jelenlegi szabályai nem teszik lehetővé, hogy valaki az olimpia rendezésének évében egy másik jelentős sportrendezvénynek is a házigazdája legyen” - mondta Rogge, aki saját bevallása szerint is igencsak elcsodálkozott, amikor a törökök Eb rendezési terveiről hallott. A törökök a 2016-os foci Eb-re is pályáztak már, de akkor elbuktak a franciákkal szemben, jelen állás szerint ők az egyetlenek, akik jelezték igényüket a 2020-as kontinenstorna megrendezésére.

A törököknek persze még van bőven idejük a sportdiplomácia rejtelmeinek tanulmányozására, a 2020-as nyári játékokról ugyanis csak jövőre, Buenos Airesben dönt majd a NOB-tagság, az Eb-helyszínt pedig várhatóan csak 2014-ben jelöli ki az UEFA. Az viszont bizonyos, hogy a párhuzamos kandidáció nem segíti Isztambul pozícióit a rendezésért folytatott harcban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság május 23-án a kanadai Quebec városában tart „előválogatót” a 2020-as rendezésre pályázó városok közül. Isztambul mellett Tokió, Madrid, Doha, valamint Azerbajdzsán fővárosa, Baki vezetői várják a pályázatokat értékelő bizottság jelentését.

0 Tovább

Ismét meggyújtották az olimpia lángot

Csütörtkön délelőtt meggyújtották a londoni nyári olimpia lángját a görögországi Olümpiában. A fáklyát Héra istennő 2600 éves temploma előtt egy "papnő" korhű jelmezben, a Nap sugaraival, egy fém parabolatükör segítségével lobbantotta fel. A fáklyaváltó első futója az úszó Szpirosz Dzsanniotisz lesz, akinek az édesanyja angol. A láng egyhetes, közel 2900 kilométeres görögországi útja során negyven várost érint, 490-en veszik kézbe, és jövő csütörtökön érkezik Athénba, a régi Olimpiai Stadionba, majd másnap adják át Angliában a vendéglátóknak. Brit körútja után az olimpiai láng a július 27-i megnyitón lobban fel a londoni Olimpiai Stadionban.

Olümpia volt a helyszíne az ókor egyik legfontosabb sportversenyének, amelyet négyévenként augusztusban, az első telihold idején tartották. A játékokat a hagyomány szerint Kr. e. 776-ban rendezték meg először Zeusz tiszteletére, majd 1170 évvel később, 393-ben tiltotta be I. Theodosius római császár, aki a versenyt pogány jellegűnek ítélte. London az első város, amely - 1908 és 1948 után - harmadszor rendezhet olimpiát.

0 Tovább

Már 107 magyar kvóta van Londonra

Az asztaliteniszező Zwickl Dániel és Pattantyús Ádám selejtezőtornán aratott sikerével, valamint a férfi súlyemelők által az Európa-bajnokságon szerzett egy kvótával már 107 magyar versenyző nevezhető a nyári olimpiára. Zwickl és Pattantyús a Luxembourgban rendezett európai kvalifikációs viadalon vívta ki a londoni szereplés lehetőségét, míg a férfi súlyemelők a múlt heti kontinensviadalon a kvótával még nem rendelkező nemzetek között lettek a negyedikek, ami egy indulási jogot eredményezett a számukra. Azt majd a hazai szövetség dönti el, hogy ki lesz az, aki a brit fővárosban képviselheti a magyar színeket.

Az úszóknál - akárcsak az atlétáknál - speciális a helyzet, amennyiben ebben a két sportágban szintek teljesítése az olimpiai indulás feltétele. Úszásban versenyszámonként legfeljebb két sportolót lehet nevezni a kvalifikációs A szint teljesítése és egyet a B szint elérése esetén, illetve váltóban versenyszámonként és országonként egy staféta indítható. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) az összesítésében pillanatnyilag hét fővel kalkulál a B-szintesek közül, de valószínű, hogy ennél többet lehet majd nevezni, már csak azért is, mert pillanatnyilag 27-en vannak.

Hasonló elven alapuló megkötés vonatkozik az atlétákra is, azzal a különbséggel, hogy ott már most lehet tudni, ki milyen számban indul majd. Eltérés továbbá az is, hogy ebben a sportágban három versenyzőt lehet nevezni az A szint teljesítése esetén, míg a B-nél az úszáshoz hasonlóan egyet. A MOB minimálisan három aranyérmet és összesen tíz dobogós helyet vár, illetve 94 olimpiai pont megszerzését tűzte ki célul Londonban.

0 Tovább

Május 10-én gyújtják meg az olimpiai lángot

Május 10-én gyújtják meg a görögországi Olümpiában a londoni nyári olimpia lángját. Amint azt a Görög Olimpiai Bizottság hétfőn jelezte: a gazdasági válság ellenére sikerült elegendő szponzort találni a láng egyhetes görögországi útjára, amely negyven várost érint, és közel 2900 kilométeres lesz. Korábban a görög kormány is komoly összegekkel segítette az olimpiai láng utaztatását. A fáklyaváltó első futója az úszó Szpirosz Dzsanniotisz lesz, akinek az édesanyja angol.

Olümpia volt a helyszíne az ókor egyik legfontosabb sportversenyének, amelyet négyévenként augusztusban, az első telihold idején tartották. A játékokat a hagyomány szerint Kr. e. 776-ban rendezték meg először Zeusz tiszteletére, majd 1170 évvel később, 393-ben tiltotta be I. Theodosius római császár, aki a versenyt pogány jellegűnek ítélte. Hagyományosan Olümpiából indul útra az újkori olimpiák lángja, amelyet Héra istennő 2600 éves temploma előtt tizenegy "papnő" korhű jelmezben, a Nap sugaraival, egy fém parabolatükör segítségével gyújt meg.

A fáklya május 17-én érkezik Athénba, a régi Olimpiai Stadionba, majd másnap adják át Angliában a vendéglátóknak. Az olimpiai láng a július 27-i megnyitón lobban fel a londoni Olimpiai Stadionban.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek