Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szlovák versenyzőé az első női kvóta

Szombaton a férfiaknál, vasárnap viszont már a hölgyeknél is olimpiai kvótákat osztottak a sportlövők olimpiai kvalifikációs világbajnokságán Münchenben. A legelső férfi kvóta az olasz Niccolo Campriani nevéhez fűződött, a hölgyeknél viszont a szlovák Zuzana Stefeckova szerzett elsőként kvalifikációt. A 91 körrel záró szlovák lövő a traposok versenyében kiosztott három kvóta egyikét szerezte meg világbajnoki címével. A 26 éves lövő a 2008-as pekingi olimpián is ezüstérmes volt ebben a kategóriában. Mögötte a kínai Liu Yingzi (89 kör) végzett a világbajnokság második helyén, a harmadik helyen pedig az olasz Jessica Rossi zárt, aki csapatárását, Deborah Gelisiot előzte meg szétlövéssel. Sidi Péter szombaton szerzett olimpiai kvótája óta sajnos a magyar lövők további olimpiai részvételi jogot egyelőre nem tudtak szerezni.

0 Tovább

Nászút a NOB ülésre

Egy hónapja már írtunk róla, hogy Albert monacói herceg beadta a derekát és úgy döntött, hogy feleségül veszi az egykori dél-afrikai úszó olimpikont, Charlene Wittstockot. A korábbi bejelentés értelmében már az esküvő dátuma is megvolt, amelyet 2011. július 8-ára tervezett a régóta együtt járó pár. Menet közben azonban kiderült, hogy ez a dátum mégsem jó - az amúgy 1985 óta NOB-tagnak számító - Albert hercegnek, hiszen akkor éppen fontosabb (!) programja lesz.

Jövőre ugyanis (július 5-9. között) a dél-afrikai Durbanben rendezik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kongresszusát, ahol egy nagy horderejű kérdésben is döntés születik, hiszen a 2018-as téli olimpia helyszínéről is szavazni fognak. Mivel a korábban bobozásban szintén olimpikon Albert herceg is szavazati joggal rendelkezik a NOB-nál, így a hercegi pár úgy döntött, hogy július 2-ára hozza előre az esküvőt. Az ezt követő hétvége sem lesz azonban teljesen szabad számukra, Albert herceg ugyanis a nászút keretein belül részt fog venni a NOB-ülésen, ahol természetesen élni is fog szavazati jogával. „A pár mindenképpen szerette volna maga körül tudni az olimpiai családot, a herceg pedig azt akarta, hogy férj és feleségként az első közös külföldi útjuk éppen párja hazájába, Dél-Afrikába vezessen.” – jött a hivatalos kommüniké az eset után, amely viszont így sem feletetheti el, hogy a hercegi adminisztrációban komoly baki történt az időpont „egyeztetés” kapcsán.
0 Tovább

Olaszé az első londoni kvóta

Hagyományosan a sportlövők számára nyílik először lehetőség az olimpiai kvóták megszerzésére. A londoni játékok előtt két évvel a müncheni vb nyújtotta az első alkalmat a részvételi jog megszerzésére, ahol a férfi légpuskások döntőjét rendezték meg szombaton. A versenyt az olasz Niccolo Campriani (ld. kép jobbra)nyerte meg, aki ezzel beírta magát a londoni játékok történelmébe, hiszen ő lett az első, aki kvótát szerzett. A 22 éves olasz lövőé lett ugyanis a világbajnokság első aranyérme, ily módon 40 év elteltével nyert ismét olasz ebben a versenyszámban. „Nehezen hiszem el, hogy én vagyok az első sportoló, aki kivívta a londoni szereplés lehetőségét.” - mondta Campriani, aki a 2008-as olimpián is ott volt, akkor azonban hajszállal lemaradt a döntőről.

A Firenzéből származó sportlövő jelenleg az Egyesült Államokban tanul és edz, a mostani selejtezőben pedig közel maximális (599 kör) teljesítménnyel jutott tovább. A döntőben is kitűnően lőtt az olasz, aki végül 702,5 körrel szerezte meg az aranyérmet. Magyar szempontból is volt örömteli hír a hétvégén, hiszen a selejtezőben szintén 599 kört lövő Sidi Péter a vb-második helyének (700,4 kör) köszönhetően szintén olimpiai kvótához jutott. A harmadik hely az indiai világcsúcstartóé, Gagan Narangé (699 kör) lett. A 2004-es olimpia bajnoka, a kínai Zhu Qinan szerezte meg a negyedik helyet, a fennmaradó két kvóta pedig az olasz Marco De Nicoloé, valamint az orosz Gyenisz Szokolové lett. Érdekesség, hogy a szám olimpiai bajnoka, az indiai Abhinav Bindra a selejtezőben csak a 25 helyen végzett, így nem került be a döntőbe, ahol az első hat helyezett szerzett olimpiai részvételi lehetőséget. A verseny érdekessége volt még, hogy - az első kvalifikációs viadal okán - a NOB belga elnöke, Jacques Rogge nyitotta meg. A megszerzett kvóta egyébként országnak szól, nem személyre szabott, de nagy eséllyel ez Sidi Péter olimpiai résztvételét is jelenti egyben.
0 Tovább

Sidi Péter közel a kvótához

Amióta bevezették az olimpiák esetében a kvótaszerzés rendszerét, már megszokhattuk, hogy általában a sportlövőinkkel kapcsolatban érkeznek az első jó hírek. A 2002-es sportlövő vb-n Igaly Diana elsőként, majd alig egy nappal utána Sidi Péter másodikként jutott athéni olimpiai szereplési joghoz. A pekingi játékok előtt két évvel előbb Sidi Péter, majd pedig a dupla trapos Gerebics Roland szerzett kvótát. Most pedig, szinte napra pontosan két évvel a londoni olimpia rajtja előtt ismét legjobb lövőink szerezhetnek olimpiai részvételi jogot a napokban.

Sidi Péter ugyanis nagyon közel került a londoni kvótához, miután szombaton délelőtt a legjobb eredménnyel biztosította helyét a férfi légpuskások döntőjében a müncheni olimpiai kvalifikációs sportlövő-világbajnokságon. A szám idei Európa-bajnoki ezüstérmese a második csoportban, 10 óra után állt lőállásba, s ekkor már jól látszott, hogy a fináléhoz 597 kör körüli teljesítményre lesz szükség az óriási, 130 fős mezőnyben. A magyar csapat tájékoztatása szerint Sidi rögtön első lövésére kilencest lőtt, ám ezt követően egyszerűen nem tudott hibázni, sorra érte el a tízeseket, s mivel egészen az utolsó, 60. kísérletéig kitartott a koncentrációja, 599 körrel zárt. Hozzá hasonlóan az olasz Niccolo Campriani is 599-et ért el, ám a magyarnak több belső tízese volt, így ő jutott be elsőként a nyolcas döntőbe. A légpuskások között hat olimpiai kvótát osztanak ki a vb-n, így Sidinek nagyon jó esélye van a kvalifikáció megszerzésére, ugyanis a hetedik helyen bekerült finn Henri Hakkinen három körre van tőle, ami ebben a számban komoly előnynek számít.
0 Tovább

München 2018: Beintettek a gazdák

A 2018-as téli olimpia megrendezéséért zajló küzdelemben három város van még  versenyben. A koreai Pyeonchang-gal és a franciaországi Annecy-vel nagy versenyben lévő müncheni pályázat az utóbbi napokban komoly nehézségekbe ütközött. A téli olimpiát a bajor síparadicsomba (is) álmodó németek számára ugyanis nagy problémát jelenthet néhány termőföld tulajdonos ellenállása. A müncheni szervezők az alpesi sí versenyeket (a jövő évi világbajnokság helyszínén) Garmisch-Partenkirchenben tervezik lebonyolítani, ahol azonban az olimpiai pályák kialakításához szükség van a már meglévő területek bővítésére.

Az alpesi üdülőközpont gazdái azonban nem akarják átadni a földjeiket, a tervezett nyolcvan terület közül csupán kettőnek a gazdája írta alá azt a papírt, amely segítené az olimpiai helyszínek megfelelő kialakítását. „Zsákutcába kerültünk. Nehéz lesz meggyőzni az itteni lakosokat arról, hogy támogassák az olimpiát, az emberek nagyon keserűek” – festette le igencsak sötéten a jelenlegi helyzetet Josef Glatz, a garmischi szervezők egyik vezetője. Sokak szerint hibás volt a müncheni pályázat vezetőinek azon feltételezése, amely szerint a szükséges területeket „majd úgyis” megkapják, ha a kandidáció sikeres lesz és München jövőre megkapja a 2018-as rendezést. A helyzet megoldására a tartományi kormányzat egy kihelyezett ülése szolgálhat majd megoldással, amelyet erre a hétre terveznek Garmisch-Partenkirchenben. Amennyiben München városa mégis megkapja a rendezési jogot, akkor az első olyan város lehet, amely nyári (1972-ben volt házigazda) és téli olimpiát is rendezhet.
0 Tovább

Kész az Olimpiai Stadion teteje

Bár a londoni olimpia csupán két év múlva kezdődik, az angolok úgy tűnik, hogy nem akarják az utolsó pillanatokra hagyni az előkészületeket. Csütörtökön ugyanis elkészült a leendő Olimpiai Stadion tetőszerkezete. A 80.000 néző befogadására alkalmas létesítményben a tető az ülőhelyek kétharmadán helyet foglalókat védheti az esőtől. A 112 panel által tartott szerkezetre összesen 45.000 négyzetméternyi vásznat feszítettek ki. A londoni Olimpiai Stadion építése jó úton halad, hiszen az Olimpiai Park vezetői jelezték, hogy már most, az év közepén teljesítették az idei évre kiírt valamennyi célkitűzést, így most már a 2011-re esedékes projekt elemek megvalósításán dolgoznak majd a következő hónapokban. Az olimpia létesítmények megépítésén naponta hozzávetőlegesen 10.000 munkás dolgozik és a tervek szerint jövő nyárig valamennyi szükséges létesítmény elkészülhet.

0 Tovább

Dél-Afrika vérszemet kapott?

Bár már a foci vb előtt is felvetődött az esetleges dél-afrikai olimpia rendezés gondolata, a sikeresen lezajlott egy hónapos megaesemény után ezek a hangok még inkább felerősödtek. A vasárnap esti johannesburgi díjátadáson (valószínűleg nem véletlenül) a NOB belga elnöke, Jacques Rogge is ott lehetett a pódiumon, ami jelzi, hogy az afrikaiak tényleg komolyan gondolhatják a dolgot.

Dél-Afrika hamarosan hivatalosan is megpályázza a 2020-as nyári olimpia megrendezését, ezen szándékot az ország első számú sportszervezete, a Dél-afrikai Sportszövetség és Olimpiai Bizottság (SASCOC) közös döntése alapján hoztak nyilvánosságra. A sportszervezet ügyvezető igazgatója, Tubby Reddy hozzáfűzte, hogy olyan várossal pályáznak majd, amely képes lenne világszínvonalon megrendezni az afrikai kontinens első olimpiáját. A hírek szerint Fokváros vagy Durban lehet a minden igényt kielégítő házigazda. Fokváros egyszer már pályázott olimpiai rendezésre, de az 1997-es –Nelson Mandelával is megtámogatott - kandidációjuk (Athénnal és Rómával szemben) alulmaradt.

 

0 Tovább

British Columbia túlköltekezett

Megvannak a végső számok a vancouveri olimpia kiadásaival kapcsolatban, legalábbis ami a British Columbia tartományt érintő pénzeket illeti. A pénteken kiadott közlemény alapján a kanadai tartomány az előzetesen tervezett 740 millió dolláros költségvetés helyett összesen 895 millió dollárt költött el az olimpiával kapcsolatban. A tartomány vezetői most először ismerték el, hogy az ő büdzséjüket terhelte meg a 2006-os torinói és a 2080-as pekingi olimpián felállított Vancouver-pavilonok költsége. A fenti összeg egyébként csak British Columbia tartomány költségeit jelenti, ennek nem része az szervezőbizottság (VANOC) által elköltött további pénzmennyiség…

 
0 Tovább

Ilyen lesz az olimpiai falu

A közelmúltban volt szerencsém Barcelonában járni, ahol nagy nehézségek árán sikerült csak megtalálni az 1992-es olimpiára elkészült olimpiai falut. A húsz évvel ezelőtt a sportolók által használt lakások azóta már „normál” funckióban, lakásként, igazi tulajdonosokkal üzemelnek és a térképen jelzett feliraton kívül semmi nem jelzi már, hogy egykoron milyen világsztárok laktak errefelé. Ezt a koncepciót (az olimpiára kialakított falu  apartmanjainak utólagos értékesítését) az utóbbi évtizedek olimpiáin rendre alkalmazták és így lesz ez természetesen a 2012-es londoni játékok kapcsán is. A londoni olimpiai falu, - amely a képeket elnézve inkább „olimpiai lakótelepnek” is minősülhetne - épül, szépül, a BBC olimpia blogján megtekinthető videóban pedig már láthatunk is egy mintaszobát (érdemes megnézni a videót) a következő nyári játékokról. 

Ahogy a rövidfilmben Sebastian Coe, a szervezőbizottság vezetője is elmondja, a funkció volt az elsődleges a falu megtervezésénél, mégpedig az, hogy a sportolók minél nagyobb része lakhasson közel az olimpiai létesítményekhez, így számukra legyen könnyebb a mozgás és a közlekedés a játékok ideje alatt. A szobák kialakítása egyébként érdekes, hiszen egy apartmanban hatan lakhatnak majd (egy közös nappali helyiség mellett két fürdőszoba és három kétágyas hálószoba áll majd rendelkezésre). A kilátás olyan, amilyen, de végül is nem azért érkeznek majd a brit fővárosba a sportolók, hogy panorámás lakásban töltsenek el két hetet, számukra a verseny lesz a legfontosabb. A közel 2800 apartmant egyébként még nem kezdték el árulni, csak 2011-ben kezdődik majd meg az értékesítés, a park és a házak olimpia utáni átalakítását követően pedig várhatóan 2014-ben költözhetnek majd be az első lakók.
0 Tovább

Tervezd meg a stadiont !

Első hallásra nekem is meglepetésnek tűnt, de igaz: Hobart városa pályázik a 2020-as nyári olimpia megrendezésére. Illetve egészen pontosan fogalmazva, tervez pályázni (hasonlóan Budapesthez). A sportot kedvelők számára ez a város a Sydney-Hobart vitorlás versenyről lehet híres talán, de amúgy ez a 220.000 lakossal rendelkező Ausztrália legdélebbi részén (Tasmániában) található város kevesek számára ismert. Na ezen szeretett volna változtatni két rádiós, Bent Waterworth és Joshua Shoobridge, akik kitalálták a Hobart 2020 kampányt. Az először még félig meddig viccesnek induló projekt azóta már jóval komolyabbá vált, az ötlet óta eltelt hat hónapban tapasztalt széleskörű társadalmi támogatás okán pedig szépen kinőtte magát. Az ausztrálok persze nem rutintalanok az olimpiai pályázatokban (1956-ban Melbourne, 2000-ben Sydney révén rendezők is voltak – ez utóbbi előtt pedig Melbourne és Brisbane városa is pályázott már), így ha ők elhatároznak valamit, azt muszáj komolyan venni.

A pályázati procedúra első szakaszában persze Hobartnak is szüksége van nemzetközi segítségre, így kitalálták, hogy a leendő pályázathoz Interneten is gyűjtik a lehetséges stadion terveket, ötleteket. A július 14-ei határidőig bárki számára nyitott a lehetőség, lehet jelentkezni különböző stadion és csarnok tervekkel, dizájn ötletekkel. A legjobb pályamunkákat később a Hobart2020 pályázat honlapján, annak Facebook oldalán illetve Twitteren is meg lehet majd tekinteni és szavazás útján döntik el végül, hogy melyik pályamű lesz a befutó, amely helyet kaphat a végleges pályázati anyagban. Mivel azt szoktam mondani, hogy a nagy dolgok általában mindig kicsiben indulnak, íme itt a lehetőség, bátraké a szerencse.
0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek