Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megtámadták a paraguayi elnököt

Fegyveres támadást élt túl Ramon Zubizarreta, a Paraguayi Olimpiai Bizottság elnöke. Zubizarreta csütörtökön irodája előtt megállt autójával és kiszállt, egy férfi közelített hozzá. Az elnök (a képen lent bal oldalt) nagy robajt hallott, azt hitte, hogy a kereke defektet kapott, ám a szélvédő robbant be. Az ismeretlen támadó - aki motorral elmenekült a helyszínről - összesen hat lövést adott le. "Kész csoda, hogy életben vagyok. Nem tudom, miért támadtak meg, és nincs tudomásom arról, hogy vannak ellenségeim" - nyilatkozott Zubizarreta, akinek az ijedtségen túl nem esett baja. 

Paraguay 1968 óta vesz részt az olimpián (eddig csak a nyári játékokon indított versenyzőt), de eddig nem szerepelt túl sikeresen. Az ország egyetlen érmét a 2004-es athéni játékokon a labdarúgó válogatott szerezte, amely a döntőben Argentínától szenvedett 1-0-s vereséget.

 

0 Tovább

Csaltak a jegyekkel Vancouverben

Négy országot sújt komoly szankciókkal a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), amiért az ország nemzeti olimpiai bizottsága a vancouveri olimpia idején megsértette a jegyek továbbértékesítésére vonatkozó előírásokat. A május legvégén publikált hírt kommentálva Gilbert Felli, a NOB igazgatója nem kívánta megnevezni az érintett országokat, akik azzal bűnhődnek majd, hogy a 2012-es nyári játékok idején a nekik „járó” jegykeretnél kevesebb belépőhöz juthatnak csak. A jegyek értékesítése mindig kulcskérdés az olimpián, ennek kapcsán a pekingi nyári játékokon a magyar szurkolók is gyűjthettek negatív tapasztalatokat…(vagy lásd még például a "Hol a jegyünk Pali?” című videót). Akinek van személyes tapasztalata, várjuk a kommenteket... :)

A brit Daily Telegraph értesülései szerint a mostani büntetés azért jár az országoknak, mert a számukra fenntartott jegyeket nem a szurkolók felé értékesítették, hanem (profitot realizálva) jegyüzérek számára adták el azok egy részét. Gilbert Felli azt is elmondta, hogy a londoni szervezők sok szempontból tanulhatnak a kanadaiaktól, akik elsősorban az üres helyek feltöltésében és az eseményt idő előtt otthagyó nézők helyének újraértékesítésében léptek előre.
0 Tovább

Megvan az új orosz elnök

Saját léptékkel mérve katasztrofális teljesítményt nyújtott a vancouveri téli olimpián szereplő orosz nemzeti csapat. A 15 éremmel, közte mindössze három aranyéremmel az éremtáblázat tizenegyedik (!) helyén végző (ez a valaha volt leggyengébb orosz/szovjet téli olimpiai eredménysor) csapatnál március elején komoly botrányok voltak, amelyet természetesen (?) a vezetők sem úszhattak meg, így többek között az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, Leonid Tyagachev is kénytelen volt távozni posztjáról a kudarc után. Két hónap telt el azóta, csütörtökön pedig kiderült az új vezető személye, aki nem más, mint az orosz miniszterelnök-helyettes, Alexander Zhukov. Az oroszok szeretnének a következő téli olimpián (Szocsi – 2014) hazai pályán jól szerepelni, ehhez pedig úgy tűnik, hogy egy befolyásos politikus lehet a legalkalmasabb vezető. A célokat tekintve nem „gatyáznak” az oroszok, hiszen Zhukov a székfoglalójában elmondta, hogy szeretné, ha az orosz csapat megnyerné négy év múlva az olimpia éremtáblázatot. Első lépésként persze szeretnének jól szerepelni Londonban a nyári olimpián, ahol az elvárás az, hogy a pekingi eredménysort (23 aranyérem, összesen 72 érem, 3. helyezés az éremtáblázaton) megismételjék. Az 54 esztendős Zhukov a csütörtöki szavazáson egyedüli jelölt volt az elnöki posztra, amelyre végül titkos szavazással (213-ból 204 IGEN-nel, 5 – NEM mellett, 4 érvénytelen szavazattal) választották meg.

0 Tovább

Afrikának akarnia kell az olimpiát

Afrika felkerült a sportvilág nemzetközi térképére, amikor néhány évvel ezelőtt a FIFA Dél-Afrikának ítélte oda a labdarúgó világbajnokság rendezési jogát. A döntés helyességéről (amelyet sokan akkor kétségbe vontak)nagyjából két hónap múlva már pontos választ kapunk, az viszont ettől függetlenül tény, hogy az olimpiák megrendezése kapcsán is időről-időre felmerül az „Afrikának is járna már egy” gondolat. Azok után pedig, hogy Rio de Janeiro város megkapta a 2016-os nyári olimpia rendezési jogát, már csak a fekete kontinens az, amely – olcsó hasonlattal élve – fehér folt az olimpiai mozgalomban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Jacques Rogge a közelmúltban háromnapos látogatást tett Kenyában és Zambiában, ahol nyilvánvalóan az afrikai olimpiai rendezési esélyekről is kérdezték. „Afrikának meg kell mutatnia, hogy tényleg akarja az olimpiát, ha pedig ez így van, akkor hamarosan komoly kandidációkkal kell előrukkolnia, ha a 2020-as olimpiáért harcba szeretne szállni” – mondta Nairobiban a belga sportvezető, aki szerint a sikeres pályázat alapvető feltétele az, hogy a kandidáló város az ország teljes támogatását maga mögött tudva vágjon bele a nagy kalandba. Az afrikai kontinensről eddig egyetlen pályázat érkezett olimpia rendezésre, a dél-afrikai Fokváros szerette volna elnyerni a 2004-es olimpia rendezési jogát, és bár a végső szavazásnál két fordulót is haladt, de végül Róma és Athén mögé szorulva kiesett. A 2020-as nyári olimpia helyszínét hét évvel korábban, 2013-ban választják majd meg, a lehetséges afrikai pályázó városok között emlegetik az idei foci vb-n egyaránt több mérkőzés helyszíneként funkcionáló Durban-t és Fokváros-t, valamint a marokkói Rabat városát is.

0 Tovább

Ejnye-bejnye Herr Fasel !

Figyelmeztetést kapott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól a svájci René Fasel, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elnöke. A svájci sportdiplomata által elkövetett ”bűn”-ről a NOB a napokban ugyan kiadott egy hivatalos kommünikét, de a pontos részletek ebből sem láthatóak igazán.

Ami biztos, hogy Fasel úr befolyással üzérkedett, vagyis kapcsolatainak és hatalmának köszönhetően segített egyik ismerősét különböző televíziós és marketing szerződések megkötéséhez. Az ügyet a svájci Sonntags Zeitung robbantotta ki még 2009 májusában, amikor megszellőztette az IIHF televíziós és média jogaival rendelkező Infront Sport Media nevű cég, valamint a René Fasel gyerekkori barátjának tulajdonában lévő Proc AG között megkötött szerződés részleteit.
 
A leleplezőnek szánt írás arról is szólt, hogy a két cég között összességében 1,9 millió svájci frankról szóló szerződések köttettek, melyek létrejötte után az IIHF-et 1994 óta irányító sportvezető is jutalékot kaphatott. A cikket követő napon René Fasel cáfolta a vádakat és tagadta, hogy pénzt vett volna fel a szolgálataiért és egyben kérte a NOB vezetőit, hogy az Etikai Bizottság hatáskörébe utalják át az ügyet. Ez utóbbi meg is történt, a hivatalos eljárások után pedig a Deloitte-Zürich nevű cég végezte el a nyomozást a kérdéses szerződés(ek) ügyében. A meghallgatások és az eljárás idén áprilisban véget ért, amelynek a végén nem tudták bebizonyítani a vádakat, René Fasel azonban elismerte a kapcsolat tényét barátjával, a segítség azonban elmondása alapján kimerült annak üzleti lehetőségeit elősegítő kapcsolatépítésben. A ’90-es években különböző ingatlan ügyekben együtt dolgozó két barát nem tagadta, hogy 2004 szeptembere és 2006 szeptembere között valóban létezett egyfajta együttműködési szerződés az Infront és a Proc AG között, ami konzultációs, tanácsadói feladatokat (ahogy ilyenkor lenni szokott…) foglalt magában. Az ügy vége szóbeli figyelmeztetés (intő ? …) lett René Faselnek, aki az eljárás folyamán együttműködött és megbánva bűneit megígérte, hogy ezentúl jobban felméri majd, hogy kinek milyen információkat ad át és milyen jellegű segítséget nyújt.
 
A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak 1995 óta tagja René Fasel, aki a vancouveri olimpia előtt a szemlebizottságban is dolgozott, most pedig „fekete pontot” kapott a NOB hírnevét rontó magatartása miatt. A 2002-es téli olimpia kapcsán kirobbant vesztegetési botrány miatt a NOB tagok szigorúbb kontroll alatt vannak az utóbbi években, de úgy tűnik, hogy azért vannak, akik nem a rendezési jog odaítélése kapcsán teszik pénzzé (egyetemi ösztöndíjjá, családi világkörüli utazássá, stb.) szavazatukat, hanem egyéb kreatív módon hasznosítják a NOB-tagságból adódó hatalmat és befolyást. Ejnye-bejnye Herr Fasel…
0 Tovább

Samaranch utca Madridban

A NOB közelmúltban elhunyt egykori elnökéről, Juan Antonio Samaranchról neveznek el utcát Spanyolország fővárosában, Madridban. A város közgyűlése szerdán egyhangúlag döntött úgy, hogy a 89 esztendős korában elhunyt sportvezető emlékét ilyen módon is megőrzi. Érdekesség, hogy az ötlet nem Samaranch szülővárosának, Barcelonának jutott először az eszébe, de aligha kérdéses, hogy a NOB-ot 1980 és 2001 között irányító diplomatáról a ’92-es olimpia rendező városában is méltó módon fognak megemlékezni a közeljövőben.

 

0 Tovább

Búcsú Samaranchtól

Csütörtökön végső nyugalomra helyezték a tegnap, életének 89. évében elhunyt Juan Antonio Samaranch-ot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egykori elnökét. Az olimpiai mozgalmat 21 éven keresztül irányító Samaranch koporsóját az olimpiai zászló borította be, a szertartás kezdetekor pedig az olimpiai himnusz hangjai szóltak. A temetésen több prominens személy mellett Jacques Rogge, a NOB jelenlegi elnöke, valamint a spanyol trónörökös, Fülöp herceg is megjelent. A katalán sportvezető koporsóját több spanyol olimpikon is vitte, köztük Rafael Nadal, Arantxa Sánchez Vicario vagy éppen Manuel Estiarte. Samaranch koporsóját a katalóniai regionális kormányzat palotájában ravatalozták fel, majd onnan átszállították a barcelonai katedrálisba. A NOB-elnök Juan Antonio Samaranch sportvezetői pályafutásának legemlékezetesebb képeti az alábbi videó mutatja meg: 

 

0 Tovább

Juan Antonio Samaranch (1920-2010)

Az én generációm számára az elmúlt harminc évben ő jelentette az olimpiai mozgalmat. A szerdán délután 89 éves korában szívelégtelenségben elhunyt Juan Antonio Samaranch neve már halála előtt is fogalom volt az ötkarikás mozgalomban. Azok is ismerték (elismerték), akik nem követték napi szinten a sportéletet, a 80-as évek elején megbicsaklani látszott olimpiai mozgalmat ugyanis az ő vezetése (21 éven át elnökként vezette a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot) idején sikerült „átmenteni” a XXI. századba. A Franco-rezsim során betöltött vezető szerepei és politikai kapcsolatai miatt olykor kritikával illetett sportvezető nagyköveti székből lett a NOB tagja 1966-ban, majd különböző funkciókat betöltve az ír Lord Killanin után 1980-ban vette át a marsallbotot a szervezet élén. A moszkvai (1980) és később a los angelesi (1984) olimpiai bojkottok idején nem volt könnyű dolga, ráadásul a szocialista blokk szétbomlása körüli időszak még külön nehezítette az olimpiai mozgalom egységességének fenntartását, de a diplomáciai érzéket illetően kivételes képességekkel rendelkező spanyol sportvezető irányítása alatt igazi pénznyerő automatává varázsolták az olimpiai játékokat. A mára tehetős szponzorok (TOP-program) és a jogokért egymással késhegyre menő harcot folytató televíziós társaságok által (is) uralt mozgalom ugyan a Salt Lake Cityben rendezett olimpia körül kirobbant vesztegetési botrányban veszített hitelességéből, de az olimpizmus által képviselt értékek és ideálok a nehéz napokban is segítettek a megtépázott hírnév fenntartásában.

A szervezet éléről 2001-ben távozó Samaranch már megromlott egészségi állapotban követte figyelemmel (de 89 évesen még mindig a helyszínen) a vancouveri olimpiát, élete utolsó éveit pedig egy második spanyolországi rendezésű olimpia létrehozásának szentelte. Samaranch a NOB tiszteletbeli elnökeként továbbra is a szervezet közelében maradt és bár szélesre nyúló (és jól megalapozott) kapcsolatait latba vetetette, Madrid azonban sem a 2012-es, sem pedig a 2016-os játékok rendezési jogát nem nyerte el. Sebaj, mondhatják erre a büszke katalánok, hiszen Samaranch élete főművét már így is beteljesítette, méghozzá 1992-ben, amikor szülővárosában, Barcelonában rendezték meg a (mindmáig egyik legemlékezetesebb és legjobb hangulatú) nyári olimpiát. Samaranch úr, nyugodjon békében !

 

0 Tovább

Új NOB tagok kerestetnek

Lassan hagyománnyá válik, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által 1981-ben létrehozott Sportolói Bizottságba minden egyes olimpián új tagokat választanak be. A vancouveri játékok ideje alatt is voksolhatnak majd az olimpikonok arról, hogy kinek szavaznak bizalmat saját maguk képviseletére a NOB-on belül. A jelöltek négy kontinens kilenc országából érkeztek, a közülük kiválasztott két „bizalmi ember” pedig majd nyolc éven keresztül lesz ott az olimpiai bizottság tagjai között. A 2002-es olimpia idején, Salt Lake Cityben NOB-taggá avanzsáló Pernilla Wiberg és Manuela di Centa mandátuma most jár le, helyükre keresik a két új tagot. Íme a jelöltek listája: Jacqui Cooper (ausztrál, freestyle sízés), Antoine Deneriaz (francia, alpesi sízés), Khurelbaathar Khash-Erdene (mongol, sífutás), Petra Majdic (szlovén, sífutás), Elene Gedevanishvili (grúz, műkorcsolyázás), Adam Pengilly (brit, skeleton), Angela Marie Ruggiero (USA, jégkorong), Ippolito Sanfratello (olasz, gyorskorcsolyázás), Miroslav Satan (szlovák, jégkorong).

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek