Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

St. Moritz a 2022-es téli olimpiára hajt

Már korábban is rebesgették a szándékot, de hivatalossá csak most, a 2018-as téli játékok helyszínének kijelölése után vált, hogy a svájci St. Moritz megpályázza a 2022-es téli ötkarikás játékok rendezési jogát. A korábban két téli olimpiának (1928, 1948) is otthont adó téli üdülőközpontnak a fennálló szabályok miatt már házi válogatón is át kellett esnie, hiszen az Olimpiai Charta szabályai miatt egy országból csak egy város pályázhat. Mivel Genf is érdeklődött a tizenegy év múlva sorra kerülő versenyek iránt, így a Svájci Olimpiai Bizottságnak kellett döntést hoznia a pályázó város kilétéről.

Bár most St. Moritz kiválasztásra került ugyan, a kandidáció hivatalos útra tereléséről csak 2012. április 27-én születik végső döntés. A svájciak már korábban sem titkolták, hogy mire készülnek, így sejthető volt, hogy a helyszínről szóló döntésben érdekelt NOB-tagjaik nem is München pályázatát támogatták a 2018-as rendezésre. A földrészek közötti – hallgatólagos – rotációs elv miatt ugyanis egymás után aligha kapta volna meg két európai város a téli olimpia rendezését. A svájciak hetven év elteltével szeretnének ismét házigazdák lenni és most a nagyvárost a központba állító (Genf) pályázat helyett inkább a téli sportközpontokra (Davos, St. Moritz) épülő pályázatban gondolkoznak.

0 Tovább

Isztambul ötödször is nekifut az olimpiai rendezésnek

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy Isztambul pályázik a 2020-as nyári olimpia rendezési jogáért.A Boszporusznál található török metropolisz most ötödször jelentkezik az ötkarikás játékok megrendezésére, miután 2000-ben, 2004-ben, 2008-ban és 2012-ben is alulmaradt a versenyben. "Izgatottak vagyunk, mert ezúttal elérhetjük a célunkat" - mondta magabiztosan a kormányfő. A Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) szeptember 1-ig kell elküldeni a hivatalos jelentkezéseket, egyelőre az biztos, hogy Isztambul mellett Róma, Tokió és Madrid is kandidálni fog, továbbá Katar fővárosa, Doha is fontolgatja jelentkezését. A NOB hét évvel a játékok előtt, 2013-ban jelöli ki a 2020-as nyári olimpia helyszínét.

0 Tovább

A NOB nem aggódik a londoni zavargások miatt

Egy 29 esztendős fiatalember halála miatt robbantak ki zavargások még a múlt héten Londonban. Az immáron harmadik napja tartó erőszakos cselekmények sokak szerint aggasztóak az alig egy év múlva sorra kerülő olimpia előtt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetői azonban úgy tűnik, hogy nem aggódnak emiatt. „Ez a londoni hatóságok  feladata és hatásköre, mi pedig teljes mértékben megbízunk bennük, hogy megfelelően kezelik a helyzetet” – nyilatkozta a szervezet egyik szóvivője.

„Az emberek csodálatos olimpiát élhetnek majd át jövőre” – igyekezett megnyugtatni a kedélyeket London város polgármestere, Boris Johnson, aki hamarosan szabadságát is megszakíthatja, amennyiben nem áll helyre a rend a brit fővárosban. Bár a randalírozók egyelőre még az olimpia biztonságát nem veszélyeztetik, a szerdára tervezett Anglia-Hollandia barátságos labdarúgó mérkőzést miattuk mondták le a szervezők.

0 Tovább

A NOB nem támogatja a két Korea közös rendezési ötletét

A 2018-as téli olimpiát a dél-koreai Pjongcsang városa rendezheti meg. A néhány nappal ezelőtt Durbanben született döntés után az ország sportvezetői közül többen felvetették, hogy néhány eseményt Észak-Koreában is meg lehetne rendezni. A régóta politikai konfliktusban álló két ország között a hét év múlva sorra kerülő olimpia hozhatna közeledést – legalábbis ebben bíztak mindkét oldalon. A közeledést azonban gyorsan lehűtheti a NOB elnökének, Jacques Rogge-nak csütörtöki nyilatkozata: „A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az olimpia rendezését egyetlen városnak és egyetlen országnak ítéli oda. A rendezés két ország közötti megosztása nem elfogadott az Olimpiai Charta szerint” – nyilatkozta Rogge, aki ugyanakkor jelezte, hogy a koreai béketeremtés lehetősége nem kerül le a napirendről.

Az Olimpiai Charta megváltoztatása ugyan nem szerepel a tervek között, az esetleges közös koreai csapat ugyanakkor a NOB-elnök szerint is járható út lehet Észak- és Dél-Korea számára. Korábban is előfordult, hogy a két Korea együttesen vonult fel az olimpiai megnyitóünnepségen, Sydney és Athén után azonban Pekingben már ismét külön csapattal vonultak be a stadionba. „A közös bevonulásnak ismét szimbolikus értéke lehet és talán a közös csapat indítását is sikerülhet tető alá hozni” – adott útmutatót a koreai szervezők számára Rogge. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábban sem támogatta két ország közös olimpiai pályázatát, sőt a 2020-as rendezésben gondolkozó – szintén komoly békeüzenetet hordozó – Hirosima–Nagaszaki közös kandidáció esetében sem engedett két japán várost elindulni és ragaszkodott az egy pályázat, egy rendező város alapelvhez. 

0 Tovább

Három új taggal bővült a NOB

Szombaton reggel három új taggal bővült a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a szervezet durbani kongresszusán. A spanyol Jose Perurena Lopez, az argentin Gerardo Werthein és az új-zélandiak szörfös olimpiai bajnoka, Barbara Kendall csatlakozott a bizottsághoz. A három új tag ideiglenes felvételéről már áprilisban határozott a NOB, de csak most vált véglegessé tagságuk. A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak jelenleg egyetlen magyar tagja van, a köztársasági elnök Schmitt Pál személyében, míg Aján Tamás a NOB tiszteletbeli tagja.

0 Tovább

Új snowboard és síakrobatika szakágak Szocsiban

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága a dél-afrikai Durbanben tartott ülésén határozott úgy, hogy a hódeszkások programjába bekerül a párhuzamos műlesiklás és a slopestyle, és utóbbi versenyszám a síakrobaták küzdelmeiben is helyet kap. A slopestyle-ban az indulóknak úgy kell végigmenniük a pályán, hogy az azon elhelyezett különböző akadályokon minél több trükköt mutatnak be, a pontozóbírák pedig ezeket a mutatványokat értékelik. A NOB áprilisban hat új versenyszámot vett fel a programba, így a női síugrást, a férfi és női síakrobaták félcső-, a sílövők vegyescsapat-, valamint a szánkósok és műkorcsolyázók csapatversenyét.

"A slopestyle nagyon népszerű, és gyorsan fejlődik" - mondta Jacques Rogge, a NOB elnöke. "Fiatal, elhivatott sportolók űzik, s biztos vagyok benne, hogy szép jövő áll előtte." A 2020-as nyári olimpián való bemutatkozásért harcoló 12 sportág közül a NOB nyolcat választott ki, amelyeknek maradt esélyük arra, hogy kilenc év múlva debütálhassanak az ötkarikás seregszemlén. A baseball, a softball, a karate, a falmászás, a wakeboard, a fallabdázás, a görkorcsolya, valamint a tradicionális kínai küzdősport, a wushu még reménykedhet abban, hogy 2020-ban helyet kap az olimpiai programban. A szörf, a tánc, a bowling és a netball azonban lekerült a napirendről.

0 Tovább

Nem zárható ki a korrupció a 2018-as helyszín kijelölésekor

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság július hatodikán a dél-afrikai Durban városában dönt arról, hogy a három, még versenyben maradt pályázó közül melyik város rendezheti meg a 2018-as téli olimpiát. A szavazás előtt már javában zajlik a lobbi harc a németországi München, a franciaországi Annecy, valamint a dél-koreai Pyeongchang városai között. Az ilyen nagy téttel bíró szavazások előtt rendre felvetődik a korrupció árnyéka és sajnos ez a helyzet most is. „Átlátható a folyamat, átláthatóak és szigorúak a szabályok. A NOB Etikai Bizottságának minden eszköze megvan arra, hogy felderítse az esetleges visszaéléseket, igaz kizárni így sem tudja, hogy valaki etikai vétséget kövessen el.” – nyilatkozta a München érintettsége okán kiemelt figyelmet kapó német NOB-tag, Thomas Bach.

Bár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöki posztját is betöltő Bach csak általánosságban beszélt, a Süddeutsche Zeitung csütörtöki száma konkrétabb információt is tartalmazott, amely szerint jelenleg is eljárás folyik három NOB-tag ellen. Az újság a FIFA egykori elnökét, Joao Havelange-ot, az Afrikai Labdarúgó Szövetség elnökét, Issa Hayatou-t és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökét, Lamine Diackot nevezte meg név szerint. „Erről nem tudok mit mondani. Ha történt bármilyen visszaélés, azzal az Etikai Bizottság foglalkozik.” – hárította el udvariasan a felvetést Thomas Bach.

Közeleg a helyszínről szóló szavazás, így két dolog is közrejátszhat ebben a legújabb hírben. Egyrészt nem zörög a haraszt, ha…, másrészt pedig ilyenkor hajlamosabb a magát hátrányosabb helyzetben érző fél esetleg „mocskos” módszerekhez is nyúlva előrébb lépni. Hogy itt éppen melyik esetről van szó? Döntsön róla az Etikai Bizottság…

0 Tovább

Az ifjabb Samaranch eltörölné az apja által hozott szabályt

Alig egy évvel ezelőtt, 2010. április 21-én hunyt el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egykori elnöke, a spanyol Juan Antonio Samaranch. A NOB-ot 21 éven keresztül irányító sportvezető számos ponton mozdította előre az olimpiai mozgalmat, ő volt az például, aki kemény kézzel lépett fel a szervezetet körbelengő korrupcióval kapcsolatban is. A 2002-es téli olimpia helyszínének kijelölése kapcsán kitört botrány (tíz NOB-tag bizonyítottan komoly pénzeket és szolgáltatásokat fogadott el Salt Lake Citytől szavazatáért cserébe, így kénytelen volt lemondani tagságáról) ugyanis a Samaranch-éra végén robbant ki, amely után a NOB új rendszert vezetett be az olimpia rendezésére pályázó városok elbírálására.

Korábban a NOB-tagok korlátlanul utazhattak a kandidáló városokba (ez volt a megkörnyékezés legjobb lehetősége), ezt követően azonban a szervezet által felállított kis létszámú és megbízható szakemberekből felállított ún. Szemlebizottság látogathatta csak meg a helyszíneket. Ezen szabály ellen emelt szót az ifj. Juan Antonio Samaranch, aki a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) elnökhelyetteseként 2001 óta maga is tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. „Most már 2011-et írunk és nem 2000-t, sok minden megváltozott azóta, így szükség lenne az akkori döntések felülvizsgálatára. Az olimpiai rendezésre pályázó városok látogathatósága egy olyan kérdés, amellyel érdemes lenne újra foglalkozni” – nyilatkozta az apja örökségét a jelek szerint cseppet sem tisztelő 51 esztendős sportdiplomata a német dpa hírügynökségnek.

A jelenlegi rendszer szerint a NOB-tagoknak (akik nem tagjai a Szemlebizottságnak) csak egyetlen lausanne-i meghallgatáson van lehetőségük meghallgatni a jelölteket. „Sok esetben ez alapján nehéz megalapozott döntést hozni, hiszen csak jelentéseket és fotókat, prezentációkat látunk, de a leendő helyszíneket nem tudjuk személyesen is megtekinteni.” – ad elfogadható szakmai indokot is az érvrendszeréhez az ifjabbik Samaranch.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság legközelebb a 2018-as téli olimpia helyszínéről dönt majd. A dél-koreai Pyeongchangot, a németországi Münchent, valamint a franciaországi Annecy városát is érintő végső prezentációt május 18-án tartják meg Lausanne-ban, a szavazásra pedig július hatodikán a dél-afrikai Durban városában kerül sor.

0 Tovább

A fedett lelátók hiánya miatt aggódik a NOB

A jövőre esedékes londoni olimpia szervezése számtalan beszámoló és elemzés alapján jó úton halad, így a korábbi (például a 2004-es athéni játékokat megelőző) aggodalmakkal úgy tűnik, hogy nem kell foglalkozni. A létesítmények időre és megfelelő minőségben elkészülhetnek majd, így minőségi kiszolgálásban lesz része nem csak a sportolóknak, de a brit fővárosba nagy számban várt nézőknek is.

Van egy tényező azonban, ami Denis Oswald, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság londoni koordinációs bizottságának vezetője szerint még javításra szorulna. A svájci sportdiplomata ugyanis aggodalmának adott hangot amiatt, hogy kevés lesz a fedett lelátó a 2012-es nyári játékokon. „A nemzetközi sportági szövetségek a takarékosság jegyében szinte kivétel nélkül az épülő létesítmények dizájnjából vettek vissza, mi pedig kénytelenek voltunk ezeket a módosításokat elfogadni, hiszen nem volt más választásunk.” – mondta a NOB elnökének, Jacques Rogge-nak londoni találkozásuk alkalmával Oswald. A média képviselői a jelenlegi megvalósítási tervek szerint is védve lesznek az időjárás (erős napsütés, eső, szél) ellen, ugyanakkor a nézők nagy része számára jelen állás szerint nem építenek ki plusz „védelmi funkciókat”.

0 Tovább

Három taggal bővülhet a NOB

A nyári dél-afrikai kongresszuson három új taggal bővülhet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A szervezet július elején a dél-afrikai Durbanban rendezi meg soros kongresszusát, ahol a legfontosabb kérdés a 2018-as téli olimpia helyszínének kijelölése lesz. A szavazás mellett egy másik fontos napirendi pont lesz a szervezet bővítése is, amelynek köszönhetően a jelenlegi 110-ről 113-ra nőhet a szervezet tagjainak száma. Április elején Londonban ugyanis – egyelőre időlegesen – felvételt nyert a tagok közé a spanyol Jose Perunrena, az argentin Gerardo Werthein és az új-zélandiak egykori olimpiai bajnok szörföse, Barbara Kendall. Amennyiben a három tag véglegesítésre kerül, a 2018-as téli játékok helyszínéről szóló voksolásnál ők még nem szavazhatnak.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek