Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tizennégy olimpiai kvóta a szegedi vb mérlege

Véget ért az idei év legfontosabb hazai sporteseménye, a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság. A magyar válogatott hat arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel zárta a viadalt, az olimpiai versenyszámokat tekintve pedig két arany- és egy ezüstérem jelentette a termést. Az olimpiai programban szereplő versenyszámban győzött a női kajaknégyesünk 500 méteren, valamint Vajda Attila a kenu egyesek 1000 méteres versenyén, ezüstöt pedig Kozák Danuta szerzett kajak egyes 500 méteren.

Storcz Botond szövetségi kapitány előzetesen tíz érmet várt a magyaroktól a szegedi világbajnokságon, ez a kívánsága teljesült, de a maximálisan elérhető kvótaszámot nem sikerült kiharcolniuk a mieinknek, a 18 olimpiai indulási jogból 14-et gyűjtöttek be. A női kajakosoknál hatból hat, a férfi kajakosoknál nyolcból hét, a férfi kenusoknál viszont négyből mindössze egyetlen megszerzett kvóta a szegedi mérleg. A hiányzó négy kvóta megszerzésére jövőre az Európa-bajnokságon nyílik lehetőség, ami a férfi kenu mezőny jelenlegi erősségét látva nem ígérkezik könnyűnek.

0 Tovább

Söptei Róbert kenus lesz a vendég

A Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör újabb rendezvényén csütörtökön ismét rangos vendég teszi tiszteletét. Az idei év harmadik összejövetelén ugyanis Söptei Róbert, 1952-ben olimpiai résztvevő kenus lesz a vendégünk, aki később Parti János edzője is volt.

Időpont: 2011. április 28. (csütörtök) 16.30 órai kezdettel

Helyszín: Csanádi Iskola (Budapest, XIV. ker. Őrnagy u. 5-7.)

A programra a belépés ingyenes, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel látnak.

0 Tovább

Janics riválisa is babát vár

Március közepén a háromszoros olimpiai bajnok magyar kajakos, Janics Natasa jelentette be, hogy gyermekáldás elé néz, most pedig a németek klasszisa, Katrin Wagner-Augustin is hasonló bejelentést tett. A 33 éves versenyző ugyanakkor elmondta, hogy – Janicshoz hasonlóan - kihagyja az augusztusi szegedi világbajnokságot, de októberben már szeretné újra kezdeni az edzéseket annak érdekében, hogy kiharcolja azt, hogy jövőre negyedik olimpiáján is részt vehessen.

"Megpróbálom majd kiharcolni az olimpiai részvételt, de hogy ez mennyire lesz reális, azt csak a szülés után fogom megtudni. Októberben beszéljünk arról, hogy mennyi kedvem lesz a kőkemény felkészüléshez.” – nyilatkozta Wagner-Augustin, aki 2008-ban a pekingi olimpia záróünnepségén vihette a német zászlót. „Mindegy, hogy milyen nemű lesz a gyerek, csak egészséges legyen. A napokban kiderült, hogy kisfiam lesz, ami azért lehet fontos, mert szükség van a férfiaknál a kajak utánpótlásra. " – tette hozzá némi éllel a jövő évi ötkarikás játékokról a tíz világbajnoki címmel rendelkező Wagner-Augustin.

A 34 esztendős kajakos a nagy előd, Birgit Fischer pályafutását emlegette a londoni szereplés kapcsán. A nyolcszoros ötkarikás aranyérmes német kajakos ugyanis mindkét gyermeke születése után is a világ legjobbjai közé tudott visszatérni. Nem csak Fischer volt az egyetlen, aki szülés után tért vissza a női kajakosok élmezőnyébe, hiszen Josefa Idem, valamint a Pekingben győztes Inna Oszipenko is hasonló utat járt be. A példa tehát adott, most pedig Wagner – és persze Janics – is hasonló sorozatban gondolkozik. Wagner-Augustin élvezi az anyaságot, úszással és némi kerékpározással próbálja megőrizni az erőnlété, sőt saját bevallása szerint időnként a kajakba is beül – amíg a pocak és a baba engedi…

0 Tovább

Ilyen lesz a vadvízi pálya Londonban

Korábban már írtunk róla, hogy elsőként a vadvízi kajak-kenu pálya készült el a londoni olimpia helyszínei közül. Az alábbi videóban megnézhetjük, miként teljesített az új pályán az angol rafting-válogatott.

 

0 Tovább

Elkészült az első londoni helyszín

Tizennyolc hónappal a londoni olimpia megnyitója előtt átadták a hertfordshire-i szlalom kajak-kenu pályát, amivel elkészült a 2012-es olimpia első hivatalos versenyhelyszíne. A Lee Valley White Water Center névre hallgató létesítmény 31 millió fontba került és körülbelül 20 km-re északra található a London keleti részén létesülő Olimpiai Parktól. A sport központ határidőre és az előre eltervezett költségvetés megtartásával készült el, az ultramodern vízi központot pedig csütörtökön – az amúgy NOB-tagnak is számító - Anna hercegnő adta át. Az új sportközpont jövőre már a brit szlalom kajak-kenusok hivatalos edzőközpontja lesz, a londoni olimpiai versenyek öt napja alatt pedig az ideiglenesen felépülő lelátóknak köszönhetően napi 12 ezer néző befogadására lesz alkalmas. Az avatási ceremónia során már a sportolók is birtokukba vették a pályát, amely 2011 áprilisától kezdődően nem csak a profi versenyzők, hanem a kalandvágyó nagyközönség számára is nyitva tart majd. A pályát elsőként kipróbáló sportolók között volt az athéni olimpia ezüstérmese, Campbell Walsh is, aki kifejezetten elégedett volt az áramlatok mennyiségével és minőségével is. A 300 méter hosszúságú versenypálya mellett egy 160 méteres bemelegítő pálya is található a 10 hektáron elterülő komplexumban. A pálya építése 2009 júliusában kezdődött el, a jelenlegi installációban pedig öt –egyenként öttonnás- vízi pumpa is szerepel.

0 Tovább

Szegeden lesz a kvalifikációs vb

Az eredeti elképzelés szerint a franciaországi Vichy városa lett volna a házigazdája a 2012-es londoni olimpiára kvalifikáló kajak-kenu világbajnokságnak, a franciák azonban néhány hete jelezték, hogy visszalépnek a rendezéstől. A nemzetközi szövetség (ICF) végrehajtó bizottsága ezért pénteken Lausanne-ban úgy döntött, hogy a magyar szövetség és Szeged legyen a 2011-es olimpiai kvalifikációs világbajnokság házigazdája. A döntés akkor válik hivatalossá, ha az ICF legfelsőbb testülete, a board is igent mond rá, ezt szerdáig kell megtenniük a board tagjainak.

„Óriási megtiszteltetés és az eddigi munkánk elismerése, hogy a nemzetközi szövetség azonnal Szegedre gondolt, amikor értesültek a franciák döntéséről – nyilatkozta dr. Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke. A 2011-es világbajnokság több egy hagyományos világversenynél, hiszen itt kvalifikálhatják magukat a versenyzők a 2012-es londoni olimpiára. Várhatóan több mint 90 ország vesz majd részt a viadalon, ami hatalmas szám. Nemcsak a kajak-kenu sportág, hanem az egész magyar sport szempontjából fontos, hogy egy ilyen színvonalas versenynek lehet a házigazdája Szeged. Az a célunk, hogy ugyanúgy, ahogy 2006-ban, jövőre is elkápráztassuk a világot! Szeretnénk, hogy a versenyzők, a televíziók előtt ülő nézők és a helyszíni szurkolók is olyan kiszolgálást kapjanak, mint korábban soha, egyetlen kajak-kenu világversenyen sem. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon a következő időszakban természetesen rengeteg munkára és sok forrás bevonására lesz szükség. A magyar szövetség korábban pályázott a 2011-es világbajnokság megrendezésére, akkor ígéretet kaptunk mind az állam, mind az önkormányzat részéről, hogy minden támogatást megadnak a sikeres rendezéshez. Ennek értelmében, az ICF végleges döntését követően azonnal megkezdjük a tárgyalást azt állani sportvezetéssel és Szeged megyei jogú város képviselőivel is. Az, hogy ismét Szeged lehet a házigazda, nagyban köszönhető a város és a környéken élő emberek támogatásának, annak, hogy az elmúlt években mindig lelkesen a kajak-kenu mellé álltak.”
 
A Vichy-ben tapasztalható körülményekre már a tavaszi világkupa futam után több ország versenyzői és csapatvezetői panaszkodtak. A francia szervezőbizottság akkor azt ígérte, hogy pótolják a hiányosságokat, ám mostanra eljutottak oda, hogy ez jövő augusztusig sem sikerülhet nekik tökéletesen, így a visszalépés mellett döntöttek. Legutóbb 2006-ban rendezett Szeged világbajnokságot, azóta minden tavasszal sikeres világkupa futamnak adott otthont a Maty-éri pálya. A város néhány hónapja elnyerte a 2013-as világbajnokság rendezési jogát, információink szerint, ha 2011-ben a Maty-éren lesz a verseny, akkor két évvel később Portugália lesz a rendező.
(Forrás: www.kajakkenusport.hu)
0 Tovább

A kajak rekorder: Ian Ferguson

Ma már szinte elképzelhetetlen lenne az, amit az új-zélandi kajakos, Ian Ferguson elért az 1984-es los angelesi olimpián. Ő lett ugyanis az első (és valószínűleg sokáig az egyetlen is marad), aki egy olimpián egyesben, párosban és négyesben is bajnoki címet tudott szerezni.  A K1-500 elsősége mellé ugyanis párjával Paul McDonald-dal a K2-500-on is nyert, végül pedig mindketten beültek az 1000 méteren győztes új-zélandi csapathajóba is. A már az 1976-os és az új-zélandiak nagy részének bojkottja ellenére az 1980-as olimpián is részt vett Ferguson később Szöulban is megkeserítette a magyar kajakosok életét, hiszen McDonalddal közösen akkor is egy arany- és egy ezüstéremmel zártak.

Ferguson egyike azon két új-zélandi sportolónak (a másik a szörfös Barbara Kendall), aki öt olimpián is részt tudott venni, hiszen 40 évesen még a barcelonai olimpián is szerepelt, ahol az 1000 méteres távon döntőbe is tudott kerülni. A legendás kajakos az olimpiákon megszerzett négy aranyérmével és egy ezüstérmével Új-Zéland történetének legeredményesebb olimpiai sportolója lett. Fia, Steven is folytatta a családi olimpiai hagyományokat, hiszen 2000-ben Sydneyben (mell)úszóként, Athénban pedig kajakosként vett részt az ötkarikás játékokon. A Fergusonhoz hasonló teljesítmény egyébként egy magyar kajakos számára is majdnem sikerült, Kőbán Rita az 1992-es barcelonai olimpián szintén három különböző hajóosztályban szerzett érmet (győzött a négyessel, egyesben ezüst, párosban bronzérmes lett). 

Az új-zélandi sportolók olimpiai éremtáblázata:
 
Név
 
Arany
Ezüst
Bronz
Összesen
kajak-kenu
4
1
-
5
kajak-kenu
3
1
1
5
atlétika
3
-
-
3
úszás
2
1
-
3
lovaglás
2
-
2
4
evezés
2
-
1
3
evezés
2
-
-
2
kajak-kenu
2
-
-
2
evezés
2
-
-
2
evezés
2
-
-
2
lovaglás
1
1
2
4
szörfözés
1
1
1
3
0 Tovább

London 2012: Kész az evezős/kajak-kenu központ

Még több mint két év van hátra a londoni olimpia megnyitójáig, de a létesítmények egy része már most teljesen készen várja a sportolókat. A napokban került átadásra az olimpiai evezős és síkvízi kajak-kenu központ, amely a Londonhoz közeli Etonban található. Ez a pálya már korábban is ismert volt a nemzetközi evezős életben, hiszen rendeztek itt korábban már evezős világbajnokságot (2006) is. A Windsorhoz közel lévő Dorney tavon található létesítményt persze tovább csinosították az olimpia versenyek miatt, ahol többek között átadásra került egy új, 50 méter hosszúságú, 250 tonnás híd (ld. kép lent) a célterületnél, valamint a pálya megközelítésére szolgáló utak is szilárd burkolatot kaptak. Az olimpiai versenyekre javították az összeköttetést a versenypálya, valamint a felevező pályarészek között is.

A határidőre és az előre tervezett költségkereten belüli ráfordítással felújított olimpiai evezős centrum a Weymouthban és Portlandben található, még 2008-ban befejezett vitorlás központ után a második olyan létesítmény, amely teljesen elkészült a 2012-es játékokra tervezett létesítmények közül.

 

 

 

 

 

 

 

0 Tovább

Mi van vele? - Birgit Fischer

Vannak olyan nevek a nemzetközi sportéletben, akiket mi magyar szurkolók (bár elismertünk, de) nem igazán szerettünk, mert rendre borsot törtek a magyar sportolók orra alá. Ennek a kategóriának az iskolapéldája a német kajakos Birgit Fischer, aki elképesztő pályafutást zárt le a 2004-es athéni olimpia után. Bár még Peking előtt is lehetett hallani „ismét visszatér Fischer” – szirén hangokat, de az immáron 48 éves legenda végül márt nem vállalta élete hetedik olimpiáját. A Sport Bild nevű német folyóirat legújabb számában arról készített beszélgetést Fischerrel, hogy miként zajlik az élete napjainkban:

- A 2004-es athéni olimpián pályafutása nyolcadik olimpiai győzelmével zárta le karrierjét. Egy évvel később visszavonult a sportágtól, azóta milyen gyakran láthatjuk Önt hajóban?
 
- Nyaranta rendszeresen ülök túrakenuban, amikor oktatok vagy csoportokat vezetek. De sport jelleggel 2005 óta nem ültem kajakban. Kajakban akkor szoktam csak ülni, amikor a természetet fényképezem. A képeimet a kiállításaimon vagy a www.mein-brandenburg.com honlapon lehet megnézni. (amúgy tényleg érdemes ránézni, gyönyörű természetképek vannak a honlapon)
 
- Hol szokott kajakozni, amikor a fotók készülnek?
- A Beetssee-n, azon a tavon, ahol annak idején felnőttem. Itt készültem a 2003/04-es időszakban az athéni olimpiára is. Jelenleg Bollmansruh-ban élek, 60 km-re Berlin belvárostól.
 
- Jelenleg mivel foglalkozik?
- A kajakozás befejezése után az addigi hobbimat munka szintre emeletem. A vállalkozásom öt különböző lábon áll: céges rendezvényeket szervezünk, előadásokat tartok, fitness személyi edzőként tevékenykedem, hajókat adunk kölcsönbe és emellett pedig kenu túrákat is szervezünk.
 
- Hogy néznek ki a céges rendezvények?
- Egy-egy ilyen jellegű rendezvényre 10-50 közötti ember jön, akik számára egy-két napos programokat szervezünk. Ezeken az eseményeken is a víz és a kajak-kenu van a középpontban, kajak-váltókat szervezünk és lehet kenu túrán is részt venni a szervező céget érintő előadások meghallgatása mellett.
 
- Amikor Ön tart előadást, akkor milyen témákról beszél?
- Elsősorban a motivációról és az időmenedzsmentről beszélek sokat. A kitartás és a célok elérése is fontos téma, ezen a területen sok tapasztalatom van és erről is szívesen hallanak tőlem tanácsokat. Anyaként és sportolóként mindig fontos volt, hogy jól osszam be az időmet. A hallgatóság többnyire gazdasági területen dolgozó vezetőkből kerül ki, akik bankokban, biztosítóknál és különböző közintézményekben dolgoznak.
 
- Kiknek tart kajak oktatásokat?
- A Németországból érkező gyerekek általában a 12-15 éves korosztályból kerülnek ki. Ők elsősorban a technikájukat szeretnék fejleszteni általam. Sokszor ajándéknak szánnak engem és a megajándékozott egy tanfolyamot kap, amit én tartok.
 
- El tudja képzelni, hogy valamikor a német kajak-kenu válogatott kapitányaként dolgozzon?
- Az utánpótlás válogatott mellett már dolgoztam szakvezetőként 2001 és 2002 között. Nagyon élveztem azt a munkát, de akkoriban versenyzés mellett ezt nem volt könnyű időben összeegyeztetni a többi teendőmmel. Most sokkal nagyobb perspektívát és szabadságot látok magam előtt a vízi-turizmusban.
 
- Mennyire figyeli közelről a német kajak-kenu válogatott jelenlegi munkáját?
- Az unokahúgom (Fanny Fischer) kapcsán most is megvan a direkt kapcsolatom, gyakran beszélünk telefonon, így képben vagyok a történésekkel kapcsolatban.
 
- Mi a véleménye a német kajak-kenu sport jelenlegi állapotáról?
- A sportági struktúrák alapvetően jók, ennek is köszönhető, hogy hosszabb távon jönnek az eredmények. Én abban bízom, hogy mindez így is fog maradni hosszú távon.
0 Tovább
12
»

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek