Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Steve Yzerman lehet a kanadai hokicsapat kapitánya

A kanadai hokiszövetség Steve Yzermant kérte fel a 2014-es szocsi téli olimpián címvédőként szereplő kanadai jégkorong-válogatott szakvezetőjének, így jó esélye van annak, hogy az NHL-es sztárokat elengedjék a két év múlva esedékes ötkarikás játékokra. Yzerman volt a főnöke a 2010-ben Vancouverben aranyérmes együttesnek. "Egy olyan lehetőséget kapni, hogy Oroszországba mehessünk, és újra olimpián szerepelhessünk, túl komoly ahhoz, hogy elszalasszam" - mondta a játékosként olimpiai bajnok (2002) és háromszoros Stanley Kupa-győztes (1997, 1998, 2002) csatár, aki az NHL-ben kizárólag a Detroit Red Wings alakulatát erősítette, és 1514 mérkőzésen 1755 pontot gyűjtött. Yzerman visszavonulását követően a Tampa Bay Lightning főigazgatója lett, és várhatóan ugyanazzal a szakmai stábbal vág neki a szocsi olimpiának, mint a vancouverinek.

Az NHL vezérkara egyelőre nem jelentette be hivatalosan, hogy a profik ott lehetnek a következő téli olimpián, mivel a klubvezetőknek - a bevételkiesés miatt - nem jó, ha a játékok miatt 2-3 hétre leáll a bajnokság. Ebből már több vita fakadt, orosz sztárok (például Alekszandr Ovecskin vagy Jevgenyij Malkin) jelezték, őket nem állíthatja meg senki és semmi, hogy otthon, hazájuk válogatottjában olimpiai mérkőzésen lépjenek pályára. Az NHL 1998 óta engedi el hokisait az ötkarikás játékokra.

0 Tovább

A NOB miatt teszi le a botot az olimpiai bajnok

Még csupán 31 esztendős, de a női jégkorong sportban így is legendának számít az amerikai Angela Ruggerio. A Harvard Egyetemen nevelkedett játékos annak idején 18 esztendősen volt tagja a Naganóban olimpiai bajnokságot nyert amerikai csapatnak, majd két további ezüst- (2002, 2010) és egy bronzéremmel (2006) tette teljessé olimpiai éremgyűjteményét. Az amerikai válogatottban töltött másfél évtizedes pályafutása során emellett tíz világbajnokságon is szerepelt, melyek közül a legemlékezetesebb a 2005-ös torna volt, ahol a döntőben a szétlövés mindent eldöntő találata is az ő nevéhez fűződik.

„Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy az amerikai válogatottban játszhattam az elmúlt 16 évben. Most viszont már a civil karrieremmel szeretnék foglalkozni, amely a sportolók képviseletéről szól a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban” - mondta Ruggerio, aki 67 gólja mellett 141 gólpasszt jegyez a nemzeti csapatban. Az amerikai jégkorongozót a vancouveri olimpia idején a brit skeletonossal, Adam Pengilly-vel együtt választották be a NOB-tagok sorába. Ruggerio idén augusztusban a NOB Koordinációs Bizottságába is bekerült, amely a 2018-as pjongcsangi olimpia előkészületeit felügyeli, ez a munka pedig már teljes embert kíván.

0 Tovább

Szándékosan kaptunk ki Szlovákiától az olimpián - Forsberg

A szlovákok elleni szándékos vereségről beszélt egy televíziós adásban a svéd jégkorong legenda, Peter Forsberg. A 2006-os torinói téli olimpia férfi jégkorong tornájának egyik nagy meglepetése volt, amikor a csoportkörben a svéd válogatott 3-0-s vereséget szenvedett Szlovákiától. A mérkőzés kapcsán egy svéd dokumentumfilmben Peter Forsberg is megszólalt, aki elismerte, hogy akkor szándékosan kaptak ki a szlovákoktól. A háromkoronások vereségének oka az volt, hogy az egyenes kieséses szakaszban könnyebb ágra szerettek volna kerülni, így az orosz-kanadai-amerikai ág helyett a svájci majd később a cseh válogatott juthatott nekik ellenfélül.

„Mindent meg akartunk tenni azért, hogy megnyerjük az olimpiát” - nyilatkozta a most 38 esztendős Forsberg. A taktikázás végül bejött a svédeknek, hiszen a könnyebbik ágon két sima sikerrel (Svájc ellen 6-2, Csehország ellen 7-3) meneteltek el a döntőig, ahol az ősi rivális finnek elleni siker azt jelentette, hogy olimpiai bajnokok lettek. Forsberg azt is elismerte, hogy a vereség gondolata nem az akkori edzőtől, Bengt-Ake Gustafssontól származik, az ötlet sokkal inkább a meghatározó játékosok privát beszélgetései után alakult ki.

0 Tovább

Szocsi 2014: Európai méretű pályán lesz a hokitorna

Április elején eldőlt, hogy az európai szabvány szerinti pályán rendezik meg a 2014-es téli olimpia jégkorong tornáját. „A döntés már nem volt annyira egyértelmű, mint évekkel ezelőtt lett volna.” – mondta az eset kapcsán Rene Fasel, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elnöke. A szervezet szakemberei a vancouveri olimpiáról pozitív visszajelzéseket kaptak az amerikai szabványnak megfelelő keskenyebb pályáról (60x26 méter) is, így mostantól az IIHF mindkét méretet elismeri és elfogadja nemzetközi találkozók esetében. Szocsiban viszont marad a nálunk is megszokott 60x30 méteres pálya, amely elsősorban azon csapatok részére lehet jó, amelyekben többségében vannak az Európában szereplő játékosok.

Az IIHF döntése azt is jelenti egyben, hogy mostantól az Egyesült Államokban és Kanadában rendezendő jégkorong világeseményeknél a szervezőket nem kérik majd meg arra, hogy szélesítsék ki a pályát az európai sztenderdeknek megfelelőre. A döntéssel viszont az is együtt jár, hogy innentől kezdve az európai tornák esetében sem kell védeni az itt megszokott méreteket, így egyértelművé válik az egyes eseményekre pályázó városok, országok számára, hogy milyen létesítményeket kell biztosítaniuk. A Szocsiban három év múlva rendezendő téli olimpián 12 férfi és 8 női jégkorong válogatott vehet majd részt.

0 Tovább

Eladó a „csoda a jégen” aranyérme

Minden sportág történetében vannak emlékezetes, már-már csodaszámba menő mérkőzések. Így van ezzel természetesen a jégkorong is. A sportág történetét ismerők jól tudják, hogy mit jelent a „Miracle on ice” kifejezés. Az 1980-as téli olimpián, Lake Placidben szereplő – amatőr státuszban lévő játékosokból összeállított - amerikai jégkorong válogatottra utal, egyben a hidegháború egyik legérdekesebb sportbeli kicsúcsosodásának is számít. A legendás Sports Illustrated magazin által a XX. század legmeghatározóbb sportmomentumának választott eseményt azóta is emlegetik a tengerentúlon. A rájátszásban az ősi ellenfél szovjet csapat (4-3) - valamint a finnek későbbi (4-2) - legyőzése után olimpiai bajnoki címet nyerő amerikai jégkorong válogatott tagjai azóta is nemzeti hősnek számítanak az Egyesült Államokban. Jól példázza mindezt, az a tény is, hogy a 2002-es Salt Lake City-ben rendezett téli olimpián ők gyújtották meg a megnyitón az olimpiai lángot. Az akkori főszereplők máig legendának számítanak a sportágban, így nem csoda, ha erős visszhangot váltott ki a Boston Herald című újság azon híre, amely szerint a csapat egyik tagjának aranyérmét eladásra kínálják...

A legendás edző, Herb Brooks által irányított akkori csapatba utolsóként bekerülő Mark Wells aranyérméről van szó. A játékos már évekkel ezelőtt eladta az érmét (egy súlyos genetikai gerincbetegség miatt a gyógykezelésre kellett az ebből befolyó pénz) egy Connecticut állambeli gyűjtőnek, most pedig az akkori vevő gondolta úgy, hogy megválna a becses relikviától. Na persze jó pénzért… Az aranyérem eladásában egy Phil Castinetti nevű, Saugusban élő úriember segédkezik neki, aki az Interneten is fellelhető, sportrelikviákat forgalmazó boltján keresztül próbál vevőt találni. Amennyiben nem jár sikerrel, akkor elképzelhető, hogy Mark Wells aranyérme felkerülhet az eBay aukciós portálra is. Az érme eszmei értékét Castinetti 125.000 dollárra (több mint 25 millió forintra) becsüli, a magas összeg pedig szerinte annak köszönhető, hogy mindössze húsz került átadásra belőle. Idén márciusban egyébként egy ugyanilyen érem (az 1980-as olimpia tartalék érme, amelyet nem adtak át senkinek) közel 15.000 dollárért cserélt gazdát. A most eladásra kínált aranyérem mellé jár még egy személyes hangú levél is, amelyet Mark Wells akkor írt, amikor meg kellett válnia tőle.

„Ez az érem együtt szimbolizálja az én személyes eredményemet és a csapatunk közösen átélt sikerét is. Mivel én egyike voltam az akkor szerepelt húsz játékosnak, így 1980 februárja óta ez az érem különleges helyet tölt be a szívemben. Amikor eldöntöttem, hogy megválok tőle, akkor elhatároztam, hogy amíg elkel, nem válok meg tőle, így az elmúlt két hétben vele aludtam együtt. Remélem, hogy aki majd ezután birtokolja, az ő számára is ugyanannyi öröm forrása lesz ez az érem, mint amennyit nekem okozott…” – írja Wells, akit 1977-ben még a Montreal Canadiens draftolt, az olimpiai siker után pedig ugyan aláírt a New York Rangershez, de 1982-es visszavonulásáig végül sohasem játszott az NHL-ben. A most 53 esztendős Wells a betegség felfedezése előtt a vendéglátóiparban dolgozott. Castinetti szerint az aranyérem igazi kuriózumnak számít, hiszen bár Stanley Kupa gyűrűk és különböző NHL-es egyéni díjak ma is éves szinten cserélnek gazdát, a sportág egyik legkülönlegesebb eredményéhez társítható emlékekből (pláne ilyen nagy jelentőségű formában) kevés van forgalomban. A lehetséges vevők között emlegették a Jégkorong Hírességek Csarnokát is, de az intézmény kurátora, Tom Sersha gyorsan leszögezte, hogy nincs pénzügyi keretük az esetleges vásárlásra, ráadásul a múzeum anyagai korábban mind adomány formájában kerültek hozzájuk és amúgy is rendelkeznek már egy 1980-as aranyéremmel, amely Mark Pavelich tulajdonában maradva látható náluk a Minnesota állambeli Evelethben található múzeumban.

0 Tovább

TOP 10 - jégkorong Vancouver 2010

A vancouveri téli olimpia már két hónapja véget ért, az ott elért eredmények azonban sokak emlékezetében örökre megmaradnak. A jégkorong torna legszebb jeleneteiből és góljaiból csemegézik az alábbi összeállítás. Érdemes végignézni !

 

0 Tovább

Árverésen a korong

Tudjuk, hogy az Egyesült Államokban sok minden el lehet adni az Interneten, mint ahogy a licites árveréseknek is nagy hagyománya van arrafelé. Miért lenne kivétel ez alól a vancouveri téli olimpia néhány jégkorongos relikviája, amelyeket maga az olimpiai szervező bizottság értékesített. Az április elején kalapács alá került emlékek közül a férfi jégkorong torna fináléjában a mindent eldöntő gólt szerző Sidney Crosby (a svájciak elleni csoportmeccsen viselt) meze emelkedik ki, amelyet az árverésre kínál tárgyal közül a legmagasabb összegért, 35.034 dollárért vettek meg (az indító licit amúgy 5.000 dollár volt).

 

A finálé hosszabbításában használt pakk is gazdára talált, amely egy Ohio államban élő hoki rajongóé lett, csekély 13.088 dollár fejében. Talán kisebb az értéke annak a tálcának, amelyen a női jégkorong torna aranyérmeit vitték az éremátadási ceremóniára, ám még ez is megért közel ötezer dollárt egy rajongónak. A játékok hivatalos könyve, a kabalaállatok és (talán minden, ami mozdítható) eladó az olimpia után másfél hónappal, a szervezőbiztosság elnöke, John Furlong által dedikált hivatalos könyv például 665 dollárért (kb. 130.000 forint) kelt el.

 

Kevésbé jól mennek a dedikált fényképek, hiszen a kétszeres szarajevói olimpiai bajnok, a gyorskorcsolyázó Gaetan Boucher képére mindössze két licit érkezett az eBay portálon, igaz végül 130 dollárt ért új tulajdonosának. A kanadai bobos, Pierre Lueders által dedikált vancouveri ereklye nem volt ilyen kelendő, hiszen erre ugyan 12 licit érkezett, mégis „csak” 25 dollárért talált gazdára.

0 Tovább

Kanadai triplázás

A vancouveri téli olimpián Kanada női jégkorong válogatottja nagyszerű sorozatot folytatott, hiszen sikerült számukra a triplázás. A házigazdák női csapata ugyanis 2002 és 2006 után 2010-ben sem talált legyőzőre. Az olimpiai csapatsportok történetében nem sokszor fordul elő olyan, hogy egy ország csapata nyolc éven keresztül uralja az adott sportágat. Van persze példa erre az olimpiák több mint száz éves történetében, számunkra örömteli, hogy jelenleg is tart férfi vízilabdázóink győzelmi sorozata. Az alábbiakban látható az ilyen jellegű címvédő sorozatok összegzése részletesen (sötéttel a még jelenleg is érvényben lévő sorozatok):

Győzelmek
Ország
Sportág
Győzelmek évei
7
Egyesült Államok
férfi kosárlabda
1936-1968
6
India
férfi gyeplabda
1928-1956
4
Egyesült Államok
női kosárlabda
1996-2008
4
Kanada
férfi jégkorong
1920-1932
4
Szovjetunió
férfi jégkorong
1964-1976
3
Magyarország
férfi vízilabda
2000-2008
3
Kuba
női röplabda
1992-2000
3
Egyesült Államok
férfi kosárlabda
1992-2000
3
Dánia
női kézilabda
1996-2004
3
Kanada
női jégkorong
2002-2010
3
Nagy-Britannia
férfi vízilabda
1908-1920
3
Egyesült Államok
softball
1996-2004

0 Tovább

Vancouver 2010 - 16. nap összefoglaló

Az olimpia utolsó versenynapján már csak két számban avattak bajnokot Vancouverben. Magyar idő szerint hétfőn hajnalban a színpompás záró ünnepséggel véget ért a 21. téli olimpia.

Sífutás – 50 km - férfiak
A norvég Petter Northug győzelmével zárult a sífutók utolsó olimpiai versenye, a férfiak 50 kilométeres klasszikus stílusú, tömegrajtos futama. A szombati női versenyhez hasonlóan ezúttal is lehetősége volt a versenyzőknek a táv során három alkalommal lécet cserélni. A Világkupa sorozatban is ritkán alkalmazott módszerrel sokaknak meggyűlt a baja, a svéd Marcus Hellner és az észt Andrus Veerpalu is kis híján orra esett a boksz utcában. Még náluk is rosszabbul járt Jean Marc Gaillard, akinek az egyik technikusa rajta felejtette a léceket összefogó kötést az új lécén, így a francia sífutó csak látványos hiszti és lécelhajítás, valamint jó 25 másodperces hátrány összeszedése után folytatathatta. Jellemző a mezőny által diktált (szokatlanul lassú) tempóra, hogy később aztán Gaillard, majd a többször lemaradó Anders Södergren és a 40 km tájékán fáradni látszó német Axel Teichmann is visszaértek az élen haladó 15 fős csoportra. Előzetesen többen várhatták azt, hogy az inkább a nagy versenytempóban érdekeltek (pl. a cseh Lukas Bauer vagy a svéd Marcus Hellner) közül valaki nagyobb sebességre fog kapcsolni, hogy megpróbálja lerázni a mezőnyben példátlan hajrával rendelkező Petter Northugot. Az egymásra váró esélyesek mellett azonban mégis a mindössze 24 éves norvég sífutó taktikája érvényesült a hajrában, aki 49 km-ig elment a mezőnnyel, majd az utolsó kilométeren belül jól helyezkedve végül a célban mindenkit lehajrázott. A német Axel Teichmann ugyan a célegyenes bejáratánál még elől volt, de Northug mostanra már legendássá váló hajráját ismerve nem volt kérdés, hogy ki lesz a győztes. A bronzérmet a svéd Johan Olsson szerezte meg, a német Tobias Angerer pedig éppen lemaradt a dobogóról. A nagy meglepetést a kanadai Devon Kershaw szereplése jelentette, aki az ötödik helyen zárta a futamot, a hatodik olimpiáján szereplő Andrus Veerpalu pedig stílszerűen a hatodik helyen végzett. A torinói olimpiához hasonlóan most is az a megtiszteltetés érte a dobogósokat, hogy az olimpia záróünnepségén vehették át az érmeket. Northug ezzel a nagy előd Björn Daehlie nyomdokaiba lépett, hiszen utoljára a nyolcszoros olimpiai bajnok legenda volt képes arra, hogy norvégként nyerjen 50 km-en. Petter Northug a Vancouverben megszerzett két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmével az olimpia legeredményesebb férfi versenyzője lett. A sífutóknál pedig a Torinóban egyetlen aranyat sem szerző norvégok végül öt aranyéremmel fölényesen nyerték meg a sportági éremtáblázatot.
 
Jégkorong – férfi döntő
Hiába nyert már Kanada az olimpia befejező napja előtt is 13 bajnoki címet Vancouverben és nyerte meg ezzel az olimpiai éremtáblázatot, a hazai szurkolók számára mégis az olimpia legutolsó éremosztó száma, a jégkorong torna fináléja (a 2002-es döntő visszavágójának is tekintett Kanada - Egyesült Államok összecsapás) volt a legfontosabb esemény vasárnap. A hazai közönség legnagyobb örömére a csoportkörben az amerikaiaktól még 5-3-as vereséget szenvedő csapatuk a döntőben visszavágott ősi riválisának és végül hosszabbítás után 3-2-es győzelemmel szerezte meg a bajnoki címet. A találkozó első gólját a kanadai Jonathan Toews szerezte az első harmad közepe táján, a Chicago játékosnak hét gólpassz után ez volt az első gólja az olimpiai tornán. Az eddig veretlen Egyesült Államok csapata most került először hátrányba az egész tornán. A hazaiak a második játékrészben tovább növelték előnyüket, ekkor Corey Perry volt eredményes. Az amerikaiak azonban nem estek kétségbe, a pergő ritmusú találkozón az utolsó harmad 8. percében Patrick Kane átadása után Ryan Kesler révén szépítettek. A gól különlegességét az adta, hogy Kesler éppen a Vancouver Canucks csapatának alkalmazásában áll. Sokan már a szoros kanadai győzelmet ünnepelték, de az utolsó pillanatokban mégis egyenlíteni tudtak az 1980 óta első olimpiai győzelmükre hajtó amerikaiak, mindössze 25 másodperccel a vége előtt Zach Parise mentette hosszabbításra a találkozót. A ráadásban aztán jött Sidney Crosby, aki az olimpia alatt nem nyújtott igazán kiemelkedő produkciót, ám a döntőben élete talán legfontosabb góljával eldöntötte az aranyérem sorsát. A Pittsburgh Penguins játékosának találatával Kanada 3-2-re győzött és története nyolcadik olimpiai aranyérmét nyerte meg a férfiak jégkorong tornáján. Az amerikaiak az ezüstéremmel vigasztalódhattak, valamint azzal, hogy a torna legjobb játékosának kapusukat Ryan Miller-t választották. A kanadai küldöttség ezzel megszerezte a 14. aranyérmet is Vancouverben, és amire előzetesen kevesen gondoltak volna, fölényesen végzett az élen a nemzetek vetélkedésében. Ráadásul új rekordot is felállítottak a házigazdák, hiszen a téli olimpiák 1924 óta íródó történetében még soha egyetlen ország sem szerzett egy olimpián ennyi győzelmet. Bár a kanadai jégkorong a korábbiakban sorra nyerte az olimpiai címeket (de az első hat siker alkalmával rendre egy-egy klubcsapat képviselte színeiket), így csak most fordult elő először, hogy valaki egynél többször ünnepelhessen győzelmet, Martin Brodeur, Scott Niedermayer, Chris Pronger és Jarome Iginla Kanada történetének első kétszeres bajnokai lettek ebben a sportágban. Most nyert 30 év után ismét házigazda jégkorong csapat az olimpián ez legutóbb 1980-ban az Egyesült Államoknak sikerült. A férfi jégkorong torna legjobb csapata, az ún. All-star válogatott az alábbi lett: Ryan Miller (amerikai) – Brian Rafalski (amerikai), Shea Weber (kanadai) – Jonathan Toews (kanadai), Zach Parise (amerikai), Pavol Demitra (szlovák)
0 Tovább

„Magyar arany” Vancouverben

A magyar származású Shannon Szabados fantasztikus védéseinek és shut-outjának köszönhetően az olimpiai döntőben 2-0-ra verte Kanada női válogatottja az Egyesült Államokat. Döntőbeli teljesítményével Shannon Szabados lett az olimpia legjobb kapusa, miután 98,04 százalékos hatékonysággal védett. A jegkorong.blog.hu oldalnak köszönhetően az alábbiakban közelebbről is megismerkedhetünk a 24 éves magyar származású játékossal. Shannon Szabados dédszülei vándoroltak ki a tengerentúlra, de ő maga 1986-ban már Edmontonban született. A válogatottban húszévesen mutatkozott be. A svédországi négy nemzet kupa a vb után a legrangosabb női rendezvény volt abban az évben. Álomszerűen, shut-outtal nyitott az Egyesült Államok válogatottja ellen. Végül ezen tornán is a legjobb kapus díjat vehette át, az aranyérem mellett, természetesen.

"Igen, magyar származású vagyok, de nem tudok magyarulárulta el az 1986-ban Edmontonban született hokis.A dédnagyszüleim vándoroltak ki Kanadába. Őszintén bevallom, sohasem jártam Magyarországon, de szeretnék minél hamarabb ellátogatni a dédnagyszüleim országába." Határozott igennel felel arra a kérdésre, hogy hallott-e a magyar férfi válogatott 2009-es sikeréről. "Természetesen meg is néztem a tévében a meccset, fantasztikus hírük volt a magyar szurkolóknak, a buzdításon magam is meglepődtem."
0 Tovább
«
12

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek