Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

LaShawn Merritt is készülhet Londonra a hathónapos szabály eltörlése után

A birkózó világbajnok Kiss Balázs mellett több nemzetközileg ismert sztársportoló is feszült várakozásokkal tekintett a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtöki döntése elé, amelyben eltörölték a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által még 2008-ban létrehozott ún. oszakai-szabályt. A döntés azt jelenti, hogy a korábban - az adott olimpiai ciklusban kapott hat hónapnál régebbi eltiltásuk miatt - körön kívülre került sportolók mégis indulhatnak a jövő évi londoni olimpián.

A „felmentettek” körébe tartozik az amerikaiak olimpiai és világbajnok atlétája, LaShawn Merritt is, akinek így alkalma lesz a Pekingben megszerzett ötkarikás elsőségének megvédésére.  A sportolót természetesen rögtön meg is kérdezték a folytatásról, aki jelezte, hogy a korábbiaknál is elszántabban veti bele magát a londoni felkészülésbe. „Keményen fogok edzeni, sokkal keményebben, mint bármikor korábban” - nyilatkozta a 25 esztendős Merritt, akit 2010-ben tiltottak el 21 hónapra, mivel szervezetében tiltott anyagra bukkantak. Az amerikai sportoló akkor azzal védekezett, hogy a szer egy, a nemi vágyak fokozására használt szerből jutott be a szervezetébe - az indoklást azonban nem fogadták el.

„Az utóbbi két év nagyon kemény volt számomra” - ismerte el Merritt, akinek edzője és családja jelentette a legfőbb támaszt a nehéz hónapok során. A négyszeres világbajnok futó saját bevallása szerint is több álmatlan éjszakán van túl, de ezek a tapasztalatok mentálisan megerősítették őt, így Londonban még jobb lesz majd. „Az elmúlt két évben sok időm volt gondolkozni, így sok szempontból más megvilágításba került az életem. Megtanultam óvatos lenni az edzéseken és sokkal jobban tudok figyelni a szervezetem jelzéseire is” - tette hozzá Merritt, aki már az idei tegui világbajnokságon is sikeresen tért vissza eltiltása után, ahol azonban a döntőben kikapott a grenadai junior világbajnok Kirani Jamestől, aki a londoni olimpián is fő riválisa lehet.

0 Tovább

Politikai pályával kacérkodik a gátfutó olimpiai bajnok

Politikai szerepvállalásba kezdett Kína egyik legismertebb sportolója, a gátfutó olimpiai bajnok Liu Hsziang. Az athéni olimpián a 110 méteres gátfutásban bajnoki címet szerző, majd Pekingben hazai közönség előtt sérülése miatt visszalépő Liu Hsziang számára az idei esztendő jelentette az igazi visszatérést a nemzetközi élmezőnybe. A tegui világbajnokságon a kínai atléta minden bizonnyal meg is nyerte volna versenyszámát, ha a kubai Dayron Robles később kizárást érő - igaz abszolút vétlen - megmozdulása nem billenti ki az egyensúlyából. A hazájában a nehezebb évek alatt is töretlenül népszerű 28 esztendős sportember csütörtökön a politikai karrierbe is beleszagolhat, miután meghívást kapott a Kínai Kommunista Párt ifjúsági tagozatától.

A Sanghajban egy sporteseményen a tervek szerint beszédet is mondó Liu popularitását szeretné kiaknázni ezzel a párt, amelynek ifjúsági szervezete sok későbbi vezető politikus számára jelentett fontos ugródeszkát. Liu számára a politika azonban egyelőre másodlagos, hiszen az egykoron 12,91-el még világcsúcsot is tartó gátfutó jövőre Londonban ismét az olimpiai arany reményében szeretne futni. A kiváló atléta évekig küzdött Achiles-ín sérüléssel, de a tegui világbajnokságon nyújtott formája alapján ez a sérülés már a múlté és nyugodtan odasorolhatjuk őt a közvetlen (arany)esélyesek közé.

0 Tovább

Öngyilkos lett a ’84-es olimpia rúdugró bajnoka

Elhunyt Pierre Quinon, a Los Angeles-i olimpia rúdugró bajnoka. A francia sportember önkezével vetett véget életének. A Francia Atlétika Szövetség közlése szerint Quinon szerdán este, életének 49. évében követett el öngyilkosságot. Pierre Quinon az egyik legnagyobb csillaga volt a híres francia rúdugró iskolának, amely az 1970-es és 1980-as években élte első aranykorát. 1983. augusztusában új világcsúcsot állított fel 5,82 méterrel (ezt négy nappal később honfitársa, Thierry Vigneron döntötte meg egy centiméterrel), ekkor, első sportolóként a rúdugrás történetében megpróbálkozott - sikertelenül - a hat méteres magassággal is. Egy évvel később első franciaként megnyerte a rúdugrást a Los Angeles-i ötkarikás játékokon, ugyanebben az évben Vigneron mögött fedettpályás Eb-ezüstöt nyert. 1993-ban vonult vissza. Az utóbbi időben pecsenyesütőt üzemeltetett.

0 Tovább

Eltilthatják a megnyitótól a brit atlétákat

Charles van Commenee, a brit atléták szövetségi kapitánya ragaszkodik hozzá, hogy versenyzői ne vehessenek részt a jövő évi londoni olimpiai megnyitóünnepségén. "Ha részt vesznek a megnyitón, az nem épp a felkészülésüket szolgálja életük legfontosabb eseménye előtt. Ez egyszerűen nem megvalósítható, de természetesen a záróünnepélyre mindenki elmehet" - nyilatkozta van Commenee. Az 57 éves, holland állampolgárságú edző eddig is keménykezűségéről volt híres, most elmondása szerint saját érdekükben tiltja el a sportolókat a színpompás megnyitótól, mert a részvétel veszélyeztetné éremesélyeiket. "Július 27-én egyetlen atlétánk sem jelenik meg az Olimpiai Stadionban."

A határozat egyben azt is jelenti, hogy a brit atléták ki vannak zárva abból, hogy részt vegyenek az olimpiai fáklyaváltó utolsó szakaszában, vagy akár közülük gyújtsa meg valaki a lángot. 2000-ben az ausztrál őslakosoktól származó Cathy Freeman gyújtotta meg Sydneyben a lángot, alig egy nappal később pedig aranyérmet nyert 400 méteres síkfutásban. A rendezők általában az utolsó pillanatokig igyekeznek titkolni, hogy ki fogja meggyújtani a lángot, de Sebastian Coe, a szervezőbizottság elnöke korábban már célzott arra, hogy Daley Thompson, az 1980-as és 1984-es olimpiai játékok tízpróbázó bajnoka lehet a londoni váltó utolsó embere.

0 Tovább

Ingyen jegy jár a ’48-as brit olimpikonoknak

Sokan ugyan már nincsenek életben az 1948-as londoni játékokon szerepelt brit csapatból, de ők jövőre ingyen jegyet kapnak a brit fővárosban sorra kerülő játékokon. Erről döntött a Brit Olimpiai Szövetség (BOA), amelynek nyilvántartása szerint a 63 évvel ezelőtti játékokon szerepelt 398 sportolójukból még 125-en élnek, közülük pedig nagyjából a felével vannak most is kapcsolatban. Ahol lehetséges, ott a szervezők megpróbálnak ugyanabban a sportágban belépőt biztosítani, ahol a mára megöregedett sportemberek annak idején versenyeztek.

A mostani ötlet része annak a gondolatnak, hogy minden korábbi brit olimpikont (függetlenül attól, hogy téli vagy nyári játékokon szerepelt) szeretnének kicsábítani a jövő évi versenyekre. A ’48-as olimpikonokat természetesen kiemelt figyelem övezi ezen belül is, akik számára külön fogadást tartanak és akik az olimpiai faluban is látogatást tehetnek a játékok idején. Emellett a második világháború utáni első olimpián szerepelt sportolóknak lehetőséget szeretnének biztosítani arra is, hogy futhassanak az olimpiai fáklyaváltóban.

A meghívandó sportemberek között szerepel majd a most 89 esztendős Dorothy Tyler-Odam is, aki annak idején ezüstérmes lett (ugyanúgy, mint Csák Ibolya mögött Berlinben, 1936-ban) az amerikai Alice Coachman mögött női magasugrásban. „Nagyon megörültem, amikor hallottam a hírt arról, hogy belépőket kapunk a versenyekre„ – mondta a ’48-ban ezüstérmet szerző brit gyeplabda válogatott játékosa, John Peake.

0 Tovább

Újabb két olimpiai szintesünk van atlétikában

A Magyar Atlétikai Szövetség honlapja szerint a súlylökő Kürthy Lajos kiváló, 20,20 méteres eredménnyel nyerte meg a viadalt, és teljesítette az idei vb és a jövő évi ötkarikás játékok gyengébbik szintjét. Németh Kristóf 75,54 méterrel a harmadik helyet szerezte meg a szlovéniai városban. Ugyan mindkét atléta „B”-szintet dobott, mégis teljesen más helyzetben vannak. Kürthy egyeduralkodó saját számában Magyarországon, és jelen állás szerint kevés esélye van másnak túlszárnyalni a 20 méteres kvalifikációs határt, azaz már most szinte biztosra vehető, hogy ő ott lesz Londonban jövőre.

Vele szemben Németh Londonban - egyelőre - nem szerepelhet, mivel a szintén kalapácsvető Pars Krisztiánnak már az A-szintje is megvan. A szabályok szerint egy országból egy számban három A-szinttel rendelkező indulhat az olimpián, B-szinttel viszont csak egy, és csak akkor, ha nincs A-szintes atlétája az országnak, vagy egyéb okok miatt az A -szintes nem indulhat az aktuális világversenyen. Németh Kristófnak, így a biztos ötkarikás induláshoz teljesítenie kell a 78 méteres "A-határt".

0 Tovább

Kiss és Orbán is olimpiai szintes

Az elmúlt hét nem csak a magyar úszóknál, de atlétáinknál is sikeresnek volt tekinthető. A kalapácsvető Orbán Éva ugyanis 69,66 méterrel nyerte meg a hölgyek versenyét a Zalaegerszegen rendezett atlétikai vidék-bajnokságon, ezzel pedig teljesítette a világ- és olimpiai bajnoki kvalifikációs „B”-szintet. Az Egyesült Államokban tanuló dobó elmondta, hogy sikeres felkészülésen van túl és az átállással ugyan küzdeni szokott, de a szombati eredménye is bizonyítja, hogy már nincs problémája ezzel. A viadal legjobb eredményét elérő Orbán legközelebb egy göteborgi versenyen indul. A lengyelországi Bydgoszczban zajló versenyen a 110 gáton tavaly Európa-bajnoki bronzérmes Kiss Dániel világbajnoki és olimpiai "B" szintet futva negyedikként zárt, így ő is londoni olimpiai résztvevőnek mondhatja magát.

0 Tovább

Jelöletlen sírban az első brit olimpiai bajnok

A londoni olimpia közeledtével a szigetországban is jobban előtérbe kerülnek az olimpiai hagyományok. A 2012-es nyári olimpia előtt a brit sportélet történelmi adósságot pótolhat az ország első olimpiai bajnokával, Launceston Elliot-tal szemben. Az 1896-os athéni olimpián győztes sportoló a Melbourne egyik külvárosában található Fawkner temetőben egy jelöletlen sírban nyugszik, ami azonban hamarosan megváltozhat. „Nagy szégyen, hogy első bajnokunk egy jelöletlen sírban nyugszik. Nem akármilyen utazást tett meg ő is annak idején az olimpiai győzelemig.” – nyilatkozta egy ausztrál lapnak Sebastian Coe a londoni szervezőbizottság elnöke, aki maga is kétszeres olimpiai bajnok, így tudja, hogy mivel jár az ötkarikás játékokon elért siker. A Brit Olimpiai Szövetség (BOA) a hírről értesülve természetesen azonnal a megoldáson kezdett el dolgozni, melynek eredménye az lesz, hogy Elliot hamarosan sírkövet kap majd, amely megemlékezik arról, hogy ő volt - az olimpiákon azóta is roppant sikeres - Nagy-Britannia első olimpiai bajnoka.

Az ausztrálok számára azért is lehet meglepő a múlt iránti közömbösség, mert az ő első olimpiai bajnokuk, Edwin Flack számos utcának, térnek adta a nevét hazájában, ráadásul otthonában, Berwickben egy bronz szobor is emléket állít az 1935-ben elhunyt sportolónak. Az 1896-ban atlétikában (800 és 1500 méteren) győztes ausztrál futóról ráadásul 1996-ban az olimpiai centenárium évében külön bélyeget is bocsátottak ki az ötödik kontinensen.

A skót arisztokrata családból származó Elliot ezzel szemben szinte teljesen a feledés homályába merült hazájában. Flackhez hasonlóan ő is az 1896-os athéni olimpián remekelt, ahol bajnoki címet szerzett az egykarú súlyemelésben (71 kg-al), emellett pedig a kétkarú emelésben is ezüstérmes lett. A birkózásban és a 100 méteres síkfutásban is induló Elliot 1874-ben Indiában született, de Tasmániában nevelkedett – talán ezzel is magyarázható, hogy kevés nyomot hagyott a brit sportéletben. Első felfedezője Eugen Sandow, a modern testépítés megalapozója volt, akinek a szárnyai alatt 19 évesen már brit súlyemelő bajnoki címet szerzett. Mivel az 1900-as párizsi olimpián nem rendeztek súlyemelő versenyeket, így akkor diszkoszvetésben indult és a magyar Bauer Rudolf mögött a 11. helyen végzett. Elliot 1923-ban vándorolt ki Ausztráliába, ahol Melbourne mellett egy farmon élt, mielőtt 1930. augusztus nyolcadikán rákbetegségben életét veszítette.

 

0 Tovább

Közel két millióan néznék Usain Bolt londoni futását

Hihetetlen érdeklődés mutatkozik a londoni olimpia atlétikai versenyeinek azon napja iránt, amikor a férfiak 100 méteres síkfutó versenyének döntőjét rendezik. A szervezőbizottság tájékoztatása szerint ugyanis a közelmúltban lezárult jegy-lottón 1,8 millió (!) jegyigény érkezett az augusztus 5-én esedékes atlétikai döntők idejére. A 80.000 néző befogadására alkalmas Olimpiai Stadion felét szponzorok, a kiemelt vendégek (VIP) és a televíziós társaságok részére tartják fenn, így csupán 40.000 szerencsés „külsős” lehet ott rajtuk kívül a nagy esélyes jamaikai Usain Bolt futása során.

A jegylottó végeredményeit ugyan a szervezőbizottság majd csak június elején hirdeti ki, de az érintett szerencsések bankszámláiról már ezt megelőzően is elkezdik a szervezők levonni a „megnyert” jegyek összegét. Ezen eljárás ellen ugyan többen tiltakoznak, de a jelentkezési fázisban ez mindenki számára világos volt, így tudni lehetett, hogy a megfelelő pénzösszeget időben rendelkezésre kell bocsátani. A britek számára nem volt meglepetés, hogy a férfi 100-hoz közeli hisztéria övezte a férfi toronyugrás fináléját is, ahol a jegyek iránt hasonló mértékű túljelentkezés volt a fiatal brit tehetség, Thomas Daley szereplése miatt.

0 Tovább

Fazekas Róbert is olimpiai szintet dobott

A tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmet szerző Fazekas Róbert olimpiai „B” szintet jelentő 64,06 méteres eredménnyel a második helyen végzett férfi diszkoszvetésben a csehországi Turnovban rendezett atlétikai viadalon. A szombathelyiek 2002-es Eb-győztesét, illetve 2003-as világbajnoki másodikját - akinek ez volt az első versenye a szezonban - csak az EB-címvédő Piotr Malachowski tudta legyőzni. A lengyel nehézatléta ezúttal 64,51 méteres dobással győzött. A viadalon Kővágó Zoltán 62,55 méterrel az ötödik, Savanyú Péter pedig 57,55-tel a nyolcadik lett.

Az atlétáknál korábban Pars Krisztián „A” szintet dobott kalapácsvetésben, míg a maratoni futó Kovács Tamás, a hétpróbázó Farkas Györgyi, a gyalogló Madarász Viktória (20 km) és a súlylökő Márton Anita is teljesítette már a gyengébbik szintet, mellyel egy számban egy országból egy versenyző indulhat az olimpián. Férfi diszkoszvetésben Fazekas mostani szereplése még nem jelenti azt, hogy ő szerepel az olimpián, hiszen amennyiben valaki (erre Kővágónak van a legnagyobb esélye) megdobja az „A”-szintet, akkor ő utazhat a játékokra.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek