Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Három évet várt az olimpia aranyra a kenyai futó

Elég sok időt várt jól megérdemelt pekingi aranyérmére Asbel Kipruto Kiprop, aki Rashid Ramzi kizárása után lett az 1500 méteres síkfutás olimpiai bajnoka. Azt már régóta tudni lehetett, hogy a bahreini színekben versenyző Rashid Ramzitól doppingügye miatt elvették a pekingi 1500 méteres síkfutás olimpiai bajnoki címét, az igazi győztes azonban csak három év és 110 nappal a finálé után kapta meg az aranyérmet. A kenyai fővárosban, Nairobiban rendezett ünnepségen Kipruto Kiprop az egykori legendás kenyai futótól, Kipchoge Keino-tól vette át az aranyérmet. A Kenya történetének első olimpiai bajnoki címét (1968) nyerő Keino most már hazája olimpiai bizottságának elnökeként adta át a medáliát jogos tulajdonosának.

Ramzi kizárása után a szám ezüstérme a harmadikként célba érő új-zélandi Nicholas Willishez került, míg bronzérmes a francia színekben szereplő Mehdi Baala lett. Kipropnak most kellemes hónapjai voltak az esztendő második felében, hiszen a tegui világbajnokságon megnyerte az 1500 métert, a mostani ceremónia után pedig így már mindkét fontos címet magáénak mondhatja.

0 Tovább

Az eBay-en árulja magát az olimpiára készülő sprinter

Különös módot választott az olimpiai felkészülésre James Ellington, aki az Ebay-en licitálás útján keres magának támogatót. Azt eddig is tudtuk, hogy a világ egyik legismertebb on-line eladásokkal foglalkozó portálja, az Ebay sok mindenre alkalmas. Az olimpia közeledtével viszont akad egy brit sportoló, aki egyenesen saját magát bocsátotta áruba az oldalon. A szponzorok utáni hiábavaló hajsza után a sprinter, James Ellington úgy döntött, hogy egy internetes aukcióra bízza magát. „Szeretnék napi szinten edzeni, hogy jövőre ott lehessek a londoni olimpián. Ezt nem tudom megtenni egy normális munkahely mellett. Ezért döntöttem úgy, hogy az interneten keresek támogatót” - mondta a 26 esztendős sportoló. A licit indulási értéke 30.000 font (saját becslése szerint ennyire van szüksége a normális felkészüléshez az olimpiáig) volt, amely cikkünk írásának pillanatában már 30.300 fonton állt.

Aki megnyeri a licitálást, az jogosult lesz arra, hogy Ellington ruházatán hirdetéseket helyezzen el, igaz - az olimpiák speciális szabályozása miatt - a játékokon nem, csak edzéseken vagy az azt megelőző versenyeken. Ellington az utóbbi négy évben elég sokat volt sérült, így a szponzorok elfordultak tőle. „Most már nem vagyok sérült és így a következő évek egyik reménysége lehetek a brit atlétikai életben” - tette hozzá a 200-on 20,52-es idei legjobbal rendelkező Ellington, aki így jócskán elmarad a táv legjobbjaitól, az idén 19.26-ot is teljesítő Yohan Blake-től valamint a világcsúcstartó jamaicai Usain Bolttól.

1 Tovább

Paula Radcliffe ötödik olimpiáján indulhat

A brit atlétikai szövetség megnevezte első sportolóit, akik biztosan ott lehetnek a jövő évi londoni olimpián. A világcsúcstartó Paula Radcliffe harmadszor futhat majd olimpiai maratonit. Ezzel ő lesz az első brit hölgy, aki olimpián három maratoni versenyen is elindulhat. A kétgyermekes anyukának számító, 37 éves futónőnek eddig nem sok szerencséje volt az olimpiákkal, hiába indult már négy alkalommal is az ötkarikás játékokon. Legjobb eredményein a pályaversenyeken érte el, Atlantában ötödik volt 5.000 méteren, majd Sydneyben a 10.000 méteres versenyben szerzett negyedik helyet. Hiába indult viszont Athénban és Pekingben is éremesélyesként a maratoni távon, előbbi versenyt feladta, a kínai főváros szmogos levegőjében futva pedig csak a 23. helyen végzett. Radcliffe tarja a női maratoni futás világcsúcsát (2:15,25 - 2003 London), így most hazai közönség előtt sokat várnak tőle.

Radcliffe mellett a brit atlétikai szövetség a 2009-es Londoni Maratoni ezüstérmesének, Mara Yamauchi-nak és Scott Overallnak a nevét hozta nyilvánosságra, így ők hárman már biztosan tagjai lesznek az olimpiai keretnek. Radcliffe-ék ezzel csatlakoznak ahhoz a 11 vitorlázóhoz és 5 ökölvívóhoz, akik szintén kvalifikálták magukat név szerint a jövő évi játékokra. Korábban egyébként a brit atléták közül csak kettőnek (a hétpróbázó és gerelyhajító Tessa Sanderson és a gyalogló Chris Maddocks) sikerült öt olimpián is szerepelnie. A brit sportolók népes küldöttséget alkotnak majd Londonban, ahol a tervek szerint 550 sportolójuk szerepelhet.

0 Tovább

Nem próbálja ki az Olimpiai Stadiont a hétpróba világbajnok

A britek nagy reménysége, a hétpróbázó világbajnok Jessica Ennis nem szeretne edzeni a londoni Olimpiai Stadionban az ötkarikás játékok előtt, hogy újdonságként hasson rá a stadion és a légkör. "Nem akarok az olimpia előtt a stadionban edzeni, és fotóztatni magam a média előtt. Az akarom, hogy minden új legyen. Boldog vagyok, hogy a távolban készülök, mert azt akarom, hogy teljesen friss legyen az érzés, amikor először a pályára lépek" - nyilatkozta Ennis a BBC-nek. A sportolónő Sheffieldben lakik, ott készül a hazai olimpiára."Ha ez bárhol máshol lenne a világon, akkor talán előtte bejárnám a stadiont, de most ez elrontaná az egyediségét" - tette hozzá.A 25 éves atléta 2009-ben világbajnoki aranyat nyert Berlinben, idén nagy csalódásra csak második lett Teguban, miután az utolsó előtti számban, gerelyhajításban 13 méterrel elmaradt a győztes Tatjana Csernovától. A brit közvélemény Londonban aranyat vár Ennistől, aki Pekingben lábsérülése miatt nem indulhatott.

0 Tovább

Gebre ad még egy esélyt a londoni indulásnak

A kétszeres olimpiai bajnok Haile Gebrselassie ad még egy esélyt magának, hogy kiharcolja a londoni olimpián történő szereplés lehetőségét - jövő februárban Tokióban fut majd maratonit.
A 38 esztendős etióp futólegenda egy évvel ezelőtt egyszer már visszavonult, ám a londoni olimpia maratoni futóversenye mégsem hagyta nyugodni. A közkedvelt és mindig mosolygós Gebre azonban szeptemberben légzési problémák miatt feladta a berlini maratonit (ahol ráadásul Patrick Makau elvette az ő korábbi világrekordját is), így kérdésessé vált, hogy sikerülhet-e kiharcolnia a csapattagságot. A hazai konkurenciát elnézve Gebrselassie-nak olyan idő környékén kellene futnia (2:06), amelyre utoljára két évvel ezelőtt Dubaiban volt képes. Idén ugyanis már hét etióp futó is produkált 2:08-on belüli futásokat, vagyis a 10.000-en kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok etiópnak nem lesz könnyű bekerülni a legjobb három közé.

Az október 23-án rendezett birminghami félmaratonin Gebre remekül időeredményt futva (1:01,29) győzött, amely jelzi, hogy nincs jó formában, igaz az utóbbi maratoni távú versenyein a problémák rendre 30 km után jöttek. Az etióp sztáratléta jövő február 26-án ad még egy esélyt magának az olimpiára, a japán szervezők pénteki bejelentése alapján ugyanis elindul majd a Tokióban rendezett 42.195 méteres versenyen, ahol tavaly térdsérülése miatt nem tudott rajthoz állni.

0 Tovább

Michael Johnson szerint Bolt nem nyerhet négy aranyat

A korábbi 400-as olimpiai bajnok Michael Johnson kételkedik benne, hogy Usain Bolt négy aranyérmet tudna nyerni a jövő évi londoni olimpián. A jamaicai futó - aki idén az év atlétája lett - a 100 m, a 200 m és a 4x100-as váltó mellett a 4x400-s stafétával is indulna, de már jelezte: igazából nem érdeklődik a hosszabb távok iránt. "A 400-ra másként kell edzeni, az nem annyira egyszerű" - jegyezte meg az 1996-os olimpián 200-on és 400-on, 2000-ben pedig 400-on ötkarikás aranyérmes - és ebben a számban még mindig világrekorder - Johnson. "Úgy gondolom, hogy 400-on is képes lenne világcsúcsra, de azt mondta, hogy nem igazán érdekli az edzés erre a távra." Az utolsó atléta, aki négy aranyérmet szerzett egy játékokon, az amerikai Carl Lewis volt, még 1984-ben: ő 100-on, 200-on, a 4x100-as váltóval és távolugrásban győzött.

0 Tovább

Usain Bolt négy aranyért megy Londonba

A jamaicai sztáratléta, Usain Bolt azt mondta: négy aranyérmet szeretne nyerni a jövő évi, londoni olimpián úgy, hogy szokásos számai mellett a 4x400 m-es váltó tagjaként is rajthoz állna.  A 100, a 200 és a 4x100 méteres síkfutás jamaicai címvédője szombaton úgy fogalmazott: ha megfelelő fizikai állapotban lesz és hazája stafétája esélyes lesz a győzelemre, akkor szeretne ott lenni a hosszabb távú váltóban még akkor is, ha ebben a számban a legmagasabb szinten eddig még sohasem versenyzett. „Ha tudok segíteni nekik az arany megszerzésében, akkor szeretnék csapattag lenni 4x400-on is" - mondta Bolt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) monacói gáláján, ahol az ausztrál gátas Sally Pearsonnal egyetemben az év atlétája kitüntetést is átvehette. Mostanáig Carl Lewis az utolsó férfi atléta, aki egy olimpián - 1984-ben, Los Angelesben - négy elsőséget is begyűjtött.

0 Tovább

Politikai tanácsadó lesz a kétszeres bajnok diszkoszvető

Sportpolitikai tanácsadó lesz Virgilijus Alekna, a litvánok olimpiai, világ- és Európa-bajnok diszkoszvetője. A 39 éves atléta Raimundas Palaitis belügyminiszter mellett fog dolgozni, és a célok kijelölésében is szerepet kap. A 73,88 méteres egyéni csúcsával az örökranglista második helyén álló sportember 2007-ben UNESCO-díjat kapott pályafutásának elismeréseként. Alekna, aki továbbra is aktív, a sportág elmúlt másfél évtizedének legkiemelkedőbb alakja, az 1996-os atlantai játékokon már ötödik volt, egy évvel később pedig ezüstérmet szerzett az athéni világbajnokságon. Első nagy világversenyen szerzett aranyérmét a sydneyi ötkarikás játékokon nyerte, majd a 2003-as vb-n, a 2004-es olimpián és a 2005-ös világbajnokságon sem talált legyőzőre. Igaz, a görög fővárosban Fazekas Róbert kizárása után kapta meg az aranyérmet. 2006-ban lett Európa-bajnok, de még Pekingben is - 36 évesen - a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

0 Tovább

Két magyar kvóta maratoni futásban

A világcsúcstól mindössze három másodperccel elmaradva nyerte meg a frankfurti maratoni futóversenyt Wilson Kipsang. A címét megvédő 28 éves kenyai atléta 2:03:41 órás eredménnyel ért célba, ennél gyorsabban csak honfitársa, a 26 esztendős Patrick Makau teljesítette a távot, mégpedig idén szeptember 25-én, amikor Berlinben 2:03:38-cal győzött.
    
A nők versenyében "csupán" versenycsúcs született a 2:21:57 órával záró etióp Mamitu Daska jóvoltából. A versenynek magyar szempontból is volt érdekessége, hiszen Kálovics Anikó a 15. helyen végzett és a 21. Rakonczai Bea is a 2:37:00 órás olimpiai „A”-szinten belül ért célba. Az „A”-szint elérése esetén akár három versenyző is indítható az adott számban a játékokon. A férfiaknál már korábban Kovács Tamás ért el olimpiai szintidőt, aki az idei prágai maratonin a „B”-szintet teljesítette.

0 Tovább

Marta Dominguez indulni akar Londonban

Részt szeretne venni a jövő évi, londoni olimpián a tavaly decemberben doppingbotrányba keveredett Marta Domínguez, a női 3000 méteres akadályfutás 2009-es spanyol világbajnoka. A 35 éves atléta, akit idén júliusban Spanyolországban felmentettek a doppingvádak alól, a tavalyi szabadtéri szezon óta nem versenyzett, ősszel teherbe esett, s idén májusban megszületett kisfia, Javier. Noha tavaly bejelentette végleges visszavonulási szándékát, meggondolta magát, a szülés után nem sokkal újra edzésbe állt, s jövő vasárnap elindul a madridi 10 km-es utcai futó versenyen, sőt, már távolabbra tekint.
     
"Amennyiben elkerülnek a sérülések, nagyon jó formában érkezhetek Londonba - mondta a madridi viadal csütörtöki sajtótájékoztatóján Domínguez. - Érmet szeretnék nyerni az olimpián, erről álmodom. Az edzések jól mennek, s most ugyan van egy kis ágyéksérülésem, de nagyon bizakodó vagyok." A tapasztalt hosszútávfutót tavaly december 9-én azért vették őrizetbe, mert az akkori gyanú szerint 13 társával - köztük edzőjével, Cesar Perezzel, és a "doppingdoktor" Eufemio Fuentesszel - tiltott teljesítménynövelőkkel láttak el sportolókat. Az őrizetbe vétel idején még a spanyol szövetség alelnökeként tevékenykedő Domínguez ellen júliusban ejtették a doppinggal kapcsolatos vádakat, ugyanakkor jelenleg is folyamatban van adócsalási ügye.

Domínguez legnagyobb sikerét érte el a 2009-es világbajnokságon, amikor megnyerte a női 3000 méteres akadályfutást, ám azt megelőzően is a kontinens legjobb hosszútávfutói közé tartozott, 5000 méteren 2001-ben és 2003-ban vb-ezüstérmes volt, 2002-ben és 2006-ban pedig Európa-bajnok.


0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek